bolek_bolecki 27.03.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nie potrafię nic obiecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.03.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 W sterze jeśli już to co najwyżej pojawi się karta SD z której będzie można zassać plik, czy będą tam robionie wykresy- na razie jesteś pierwszy a to trochę za mało. Nosiłem się z zamiarem zakupu sterownika - a tu takie info - więc chyba pozostaje czekać na nową wersję - zwłaszcza że idzie wiosna i można spokojnie odczekać. A kiedy planowana premiera nowej wersji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 27.03.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nosiłem się z zamiarem zakupu sterownika - a tu takie info - więc chyba pozostaje czekać na nową wersję - zwłaszcza że idzie wiosna i można spokojnie odczekać. A kiedy planowana premiera nowej wersji ??? Też chętnie poczekam bo chyba będzie warto , pomęczę się jeszcze trochę z dwustanem.....oby tylko nie za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 27.03.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) A kiedy planowana premiera nowej wersji ??? Nic nie jest planowane bo nic nie ma. Nigdzie nic takiego nie obiecałem. ;P Edytowane 27 Marca 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 28.03.2014 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 ;-(No to czekamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.03.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Za ostatnią dobę utrzymał się niemal w pracy ciągłej. Spalanie zadowalające. Co do uwag kolegów: ręczny do rozpalania przecież jest, po włączeniu stera jest dostęp do ręcznego uruchamiania odbiorników. Ja rozpalam rzadko, ze 2 razy na sezon więc po prostu rozciągam pauzę na czas rozpalania, jak się rozpali przywracam prawidłową pauzę i jest OK. Zapominanie adaptacji po stracie zasilania też mnie ciut wkurza - to bym poprawił bo po podjęciu pracy chwilę się musi pobujać zanim się ponownie nauczy i ustabilizuje. Aktualizacje przez neta by się owszem przydały. I możliwość powrotu do zapisanej np. na SD starszej wersji gdyby nowa nie przypasowała - teraz podobno jest jakaś zmiana w sofcie dla dokarmiania palnika w postoju ( że niby będzie mniejsze niż to ustawione dla tła ) i mnie to raczej nie przypasuje bo ja i ciąg muszę dokarmiać a on w postoju nie słabnie jednak. Swoją drogą tak gdzieś jutro ten miał się powinien mi skończyć, wtedy chyba wygaszę na jakiś czas - jeżeli wciąż będzie tak ciepło. Pozimowy przegląd palet ujawnił spore ilości drewna z uszkodzonych do zutylizowania, zakres obowiązków któregoś pracownika chyba czasowo powiększy się o poranne przepalanie w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 28.03.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Aktualizacje przez neta by się owszem przydały. I Zimowa pora,chętnie "dotknę" softu jaki miał rajmund na filmiku z YT. Ciekawi mnie palenie takim softem słabym opałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.03.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 A u mnie akcja dopalania resztek miału - już ślimak cały odkryty, ale obawiam się że pykając normalnie wygasłby już pod moją nieobecność w zakładzie. No to mu w pedał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 31.03.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 A u mnie akcja dopalania resztek miału - już ślimak cały odkryty, ale obawiam się że pykając normalnie wygasłby już pod moją nieobecność w zakładzie. No to mu w pedał... Może w środę odpalimy SPP u brata na RBR 11kW. Chcemy zakupić najgorszy eko jaki mają na składzie.Na CWU wystarczy,a zobaczymy jak sobie ster z nim poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumla 03.04.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich.Mam pytanie. Co myślicie ? Mam 7 letni kociol z podajnikiem, podajnik to zwykła fajka Pancerpol 17 kW, dmuchawa WPA117 ok 40W (jeśli dobrze pamietam),instalacja mieszana podłogówka i grzejniki, pompy Willo Stratos Pico, domek ok 140 m2 średnio ocieplony. Do ogrzewania domu i CWU dla 7 osobowej rodziny ( niedługo 8 ) przy sterowaniu sterownikiem Puma spalam rocznie ok 2,8t ( średnia z 2 ostatnich lat)węgla Jaret Plus i tu pytanie : warto zamienić Pume na SPP ? Czy mogę liczyć na jakąś wymierną oszczędność ?Zapytam jeszcze jak SPP wpływa na trwałość kotla ? Dodam, że z Pumą nie mam żadnych problemów ja tylko czyszczę piec i dosypuje czarnych kamieni ona robi resztę. Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez bumla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.04.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Dodam, że z Pumą nie mam żadnych problemów ja tylko czyszczę piec i dosypuje czarnych kamieni ona robi resztę. Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam. Nie widzę sensu wymiany, ale każdy robi jak uważa. Idzie ciepła wiosna, możesz wystawić Pumę za jakieś logiczne pieniądze i spokojnie kupisz w to miejsce SPP. Rozumiem,że chcesz zmienić, bo chodzi Ci o internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumla 03.04.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) ... Rozumiem,że chcesz zmienić, bo chodzi Ci o internet? W ogrzewaniu naszego domu najważniejsze jest stabilna temperatura w pomieszczeniach i CWU oraz oczywiście niskie spalanie. Internet traktuje jako fajny wodotrysk. Zauważcie, iz właścicieli kotłów gazowych nie interesuje podgląd temperatur instalacji przez internet ( tak sądze bo w pracy miałem taki kocioł) oni mają ciepło bez fachowej wiedzy i ciągłego monitorowania reaktora. Wiem, że nasze kotły i kotły gazowe to inna bajka ale mamy XXI wiek i ja chce taki sterownik który przejmie kontrole nad tym skomplikowanym procesem a mnie wezwie do pomocy komunikatem np: "dosyp węgla panie" , "proszę mnie wyczyścić", wymienić proszę zawleczke lub " czas wezwać kominiarza" . Tak wiec czytając forum trafiłem na sterownik SPP ( podobnie jak wcześniej na Ognika i Pumę) i się zastanawiam czy pora się przesiąść na ten bardzo chwalony wyrób mający szansę zostać sterownikiem na jaki czekam od lat. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez bumla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 03.04.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Gazowe też mają neta.Niekiedy lepsze jest wrogiem dobrego. Jeśli Ci się pali i masz z tym spokój to osobiście bym sobie darował. Możesz się ustawić do kolejki i pobawić w zasadzie za friko, w tedy sam ocenisz. Jeśli chcesz neta to chyba nic innego ciekawego nie kupisz, oszczędności opału w najgorszym przypadku mogę być trudne do namacania, ale nie spotkałem się z opinią żeby palił więcej niż automaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 i ja chce taki sterownik który przejmie kontrole nad tym skomplikowanym procesem a mnie wezwie do pomocy komunikatem np: "dosyp węgla panie" , "proszę mnie wyczyścić", wymienić proszę zawleczke lub " czas wezwać kominiarza" . Tak wiec czytając forum trafiłem na sterownik SPP ( podobnie jak wcześniej na Ognika i Pumę) i się zastanawiam czy pora się przesiąść na ten bardzo chwalony wyrób mający szansę zostać sterownikiem na jaki czekam od lat. Do Pumy masz taki dodatek, tj. zadzwoń lepiej do E-M i zapytaj, czy z Pumą chodzi, z Cobrą owszem tak. http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_spider_gsm.html Jak jestes zadowolony, to podzielam zdanie Bolka, po co kombinować. Jak jednak chcesz, to zapisz się u niego w kolejce, zrobisz test przez kilka dni i będziesz wiedział czy kupować, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumla 04.04.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 ...Możesz się ustawić do kolejki i pobawić w zasadzie za friko, w tedy sam ocenisz. Dziękuje za odpowiedzi i propozycje. To ja bardzo proszę o dopisanie mnie do kolejki. Jak się sterownik spodoba to podjade sobie do Kęt i zakupie bo mieszkam w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 04.04.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dziękuje za odpowiedzi i propozycje. To ja bardzo proszę o dopisanie mnie do kolejki. Jak się sterownik spodoba to podjade sobie do Kęt i zakupie bo mieszkam w okolicy Kolego zarejestruj sie na forum Boleckiego i tam dopisz sie osobiscie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.04.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Popytam jeszcze ...Dlaczego stało się tak ,że ustawienia dla mocy przejściowej pomiędzy zew 0-5deg,sa już nie najlepsze dla mniejszej mocy i pracy sterownika 20-25%?W ecoalu to zrozumiałe,tępy jegomość.Ale mamy do czynienia z inteligentnym sterem.Ja widzę to tak.W pracy z PID-em,wszystko jest ok póki nie ma odbioru ciepła.Potem ,przynajmniej w moim wypadku te same ustawienia powinny pozwolić na pracę na mniejszej mocy.Tak się jednak nie dzieje.Palnik jest zasypany opałem,śmierdoli -tutaj tło nie pomaga,syfi bardziej (chyba że się chce napalić tłem).Tło pomaga jeśli przerwy (w mocy) są krótsze...Dlaczego tak jest.Bolecki nie przewidziałeś większych przedmuchów na przedziale 15-20%?Po co mam zmieniać podawanie/przerwa?Nie można "wyczulić PID-a"?Niech dmucha wartość mocy w zakresie 15-20% na przykład +5% nadmuchu?Albo lepiej,niech w małych mocach zaczyna dmuchać przy podawaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Musisz Bolka podpytać, "na moje" to dmuchawa którą posiadasz przy mocniejszym "szatkowaniu" nie załącza się zawsze, stąd Ci kopiec pewnie podniosło.Zakombinowałbym z mocniejszym ustawieniem rozruchu wentyla pod Twoją dmuchawkę. Nie znam jej charakterystyki, to tylko moje przypuszczenie i od tego bym zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 05.04.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Popytam jeszcze ...Dlaczego stało się tak ,że ustawienia dla mocy przejściowej pomiędzy zew 0-5deg,sa już nie najlepsze dla mniejszej mocy i pracy sterownika 20-25%?W ecoalu to zrozumiałe,tępy jegomość.Ale mamy do czynienia z inteligentnym sterem.Ja widzę to tak. W pracy z PID-em,wszystko jest ok póki nie ma odbioru ciepła.Potem ,przynajmniej w moim wypadku te same ustawienia powinny pozwolić na pracę na mniejszej mocy.Tak się jednak nie dzieje.Palnik jest zasypany opałem,śmierdoli -tutaj tło nie pomaga,syfi bardziej (chyba że się chce napalić tłem).Tło pomaga jeśli przerwy (w mocy) są krótsze...Dlaczego tak jest.Bolecki nie przewidziałeś większych przedmuchów na przedziale 15-20%?Po co mam zmieniać podawanie/przerwa?Nie można "wyczulić PID-a"?Niech dmucha wartość mocy w zakresie 15-20% na przykład +5% nadmuchu?Albo lepiej,niech w małych mocach zaczyna dmuchać przy podawaniu... Trudno coś więcej powiedzieć niż to że coś jest z twoimi ustawieniami może są zbyt skąpe. Ja różnie kombinowałem z nastawami, raz na bogato obserwacja później dużo skromniej i zawsze wychodziło że lepiej mieć spory zapas w nastawach (myślę że problem to palnik który poniżej pewnej granicy mocy kopci) i niech piecyk chodzi nawet na 15 % mocy bo u mnie jest to ekonomiczniejsze niż te zubożone nastawy. Ja całą jesień, zimę i wiosnę miałem cały czas jedne i te same nastawy i algorytm jak nie musiał jechał na 20% jak potrzebował to 50-60% bez kręcenia. Jedynie teraz lekka korekta dawki bo zmieniłem opał z eko na miał i zmiana w PIS pierwszego parametru na 1 to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 05.04.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam - wytłumacz kol Bolecki kol M też jestem ciekaw wiedzy twojej-mogę kiedyś skorzystać z grzania np teraz czy w lato: w zimie jest ok cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts