berdnard 05.04.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam - wytłumacz kol Bolecki kol M też jestem ciekaw wiedzy twojej-mogę kiedyś skorzystać z grzania np teraz czy w lato: w zimie jest ok cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 05.04.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam - wytłumacz kol Bolecki kol M też jestem ciekaw wiedzy twojej-mogę kiedyś skorzystać z grzania np teraz czy w lato: w zimie jest ok cool: Bernard z całym szacunkiem do Ciebie bo to twoje słowa do mnie osobiście że zbyt skąpe nastawy wcale nie muszą być ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 05.04.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nie kłamiąc spp jest dobry---ale jak trza grzać W ZIMIE- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 05.04.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 NIE LUBIĘ UŻYWAĆ WYRAZU---ALEzdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Musisz Bolka podpytać, "na moje" to dmuchawa którą posiadasz przy mocniejszym "szatkowaniu" nie załącza się zawsze, stąd Ci kopiec pewnie podniosło. Zakombinowałbym z mocniejszym ustawieniem rozruchu wentyla pod Twoją dmuchawkę. Nie znam jej charakterystyki, to tylko moje przypuszczenie i od tego bym zaczął. Ma słabą dmuchawkę - dałem mu poradę jak sobie z tym radzić na forum Boleckiego. Niech spróbuje skorzystać i napisze jakie są efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nie kłamiąc spp jest dobry---ale jak trza grzać W ZIMIE- W lecie mi po SPP wychodzi zużycie na moim 28 kW DEFRO 3 kg na dobę na CU. Nie mam pojęcia jaka jest przy tym sprawność - ale mnie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 06.04.2014 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 W lecie mi po SPP wychodzi zużycie na moim 28 kW DEFRO 3 kg na dobę na CU. Nie mam pojęcia jaka jest przy tym sprawność - ale mnie zadowala. Pytanie: jaki palnik masz w tym kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 06.04.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Opał, nadmuch ale głównie zależy od palnika, czym większy kopciuch tym bardziej mu posłuży praca na 2S (mowa o lecie i grzaniu CWU).Przedmuchy z tłem wedle mojej myśli nie bardzo się nadają- ale w sumie nadchodzące lato pokaże jak życie wygląda. Arthek kilka dni temu się przyłamał na nowy opale i tłoku. Piec chodzi na niskiej mocy i sieje sadzą, zasugerowałem zmiany... w sumie powinien już dać znać co wniosły do tematu a chodziło własnie o zrobienie totalnego 2S. -> NOWYCzemu trzeba korygować dawkę?, pewnie dlatego żeby paliło się lepiej?. Ustalając konkretną dawkę decydujesz o mocy kotła, jeśli wierzyć temu co po sieci krąży to każdy piec nie lubi niskich mocy...SPP nie gmera w ustawieniach dawki za plecami usera, co jak do tej pory było i jest zaletą. Trzy korekcje w ciągu roku wystarczą w zupełności i nie są warte ryzyka klapy gdy automatyczna korekcja nie zadziała zgodnie z oczekiwaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.04.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Pytanie: jaki palnik masz w tym kotle? 25 kW fajkę Ewmar Ness. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.04.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 jeśli wierzyć temu co po sieci krąży to każdy piec nie lubi niskich mocy... Nie każdy,gardziel palnika ma tu decydujące znaczenie.A w szczególności ilość wyeksponowanego paliwa do spalenia w jednostce czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 06.04.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ok, może nie jasno napisałem. Powinno być w "zasadzie każdy który ma w graniach i powyżej 20kW" których na rynku jest jednak sporo.. Napisałem też Opał, nadmuch ale głównie zależy od palnika, czym większy kopciuch tym bardziej mu posłuży praca na 2S (mowa o lecie i grzaniu CWU). Z resztą, dla jakich mocy palniki osiągają największe sprawności i co się z nią dzieje na dole? Na kilku kW będą kuleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.04.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ok, może nie jasno napisałem. Powinno być w "zasadzie każdy który ma w graniach i powyżej 20kW" których na rynku jest jednak sporo.. Napisałem też Z resztą, dla jakich mocy palniki osiągają największe sprawności i co się z nią dzieje na dole? Na kilku kW będą kuleć Nie zaobserwowałem ,kotły z podaj. przewymiarowane z racji punktowego źródła ciepła - większa ilość rozgrzanego węgla (ale bez przesady) mogą pracować na mniejszych mocach. Przy mniejszym wymienniku (mały kocioł) trzeba zwiększyć temperaturę (grzać komin) lub prędkość spalin. Popioły zabierane są przez wymuszoną strugę powietrza i unoszone w górę kotła,następnie lądują na płytach wymiennika poziomego, kożuszek z pyłów ma znaczny opór cieplny obniża sprawność kotła. Wymiennik dla wymiany ciepła praktycznie zaczyna kuleć ,trzeba czyścic . Co nadal działa ? ano działa, promieniowanie i przekaz ciepła przez kontakt gorącego węgla ze ścianami kotła,a w małym kotle jest bardziej ograniczona wymiana bo mamy tu jeszcze mniejsze punktowe źródła ciepła. Na małych mocach w przewymiarowanych kotłach to promieniowanie rekompensuje spadek sprawności,a zimą można jeszcze oszczędzić opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Tutaj się zgodzę z animusem.Też mam 35 KW i na małych mocach wydaje mi się, (podkreślam że wydaje mi się, bo nie mam ciepłomierza), bardzo dobrze sobie radzi, a wymiennik tak nie zarasta i o dziwo stabilnie trzyma zadane temperatury i nie ma tragedii w podtrzymaniu, bo latem i tak jest to nieuniknione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 06.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Powoli zaczynam tracić wątek? Animus, to na małej mocy piece pracują lepiej czy gorzej? Zyzolek, ja bym był daleki od stwierdzanie że jednak uzyskasz większą sprawność gdy piec trzymie świeczkę na palniku. Żeby było fair trzeba by jeszcze określić w jaki sposób pracuje piec, czy 2s i przez jakiś czas rusza na swoją nominalną moc czy kisi sie na wolnych obrotach dmuchawy. Bo zdaje się że rozmawiamy chwilowej mocy kotła a nie średniej z całego dnia....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Chodziło mi o kiszenie na wolnych obrotach dmuchawy.Np 23-25 kw mamy przy 3 krotności podawania i odpowiednim nadmuchem.8 KW mamy około 12 krotności czasu podawania.I tak możemy lecieć dalej w dół do pewnego punktu granicznego nawęglenia retorty.Jak to się opanuje to nawet małe moce nie są takie straszne.Najlepiej jest jak sterownik potrafi ten zakres opanować, a użytkownik tylko podaje granice tej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.04.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Powoli zaczynam tracić wątek? Animus, to na małej mocy piece pracują lepiej czy gorzej? Rozpatrujesz 2 kotły ,jeden przewymiarowany ,obydwa na małej mocy pracują gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 06.04.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 No pracują gorzej, to jeszcze tak: czy mówimy że analogiczne konstrukcje 20 i 10kW idą na 2kW czy idą na 10%? bo jeśli 2kW to ta 10tka pewnie będzie bardziej ucieszona. I teraz lepiej jest mu w takim przypadku zmniejszyć dawkę, to spowoduje że ster wskoczy na wyższą moc. To co jest na palniku dostanie więcej powietrza i będzie miało większą szanse na sensowne spalenie niż spadnięcie do popielnika.Pisząc ster mam na myśli SPP i w sumie stery które regulują obroty dmuchawy. Totalnemu 2S zmiana dawki jest nieco bardziej obojętna (bo i tak będzie dmuchał- co najwyżej szybciej się odstawi i pojawi się problem z tym co zostało na palniku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) I tu jest pytanie co jest lepsze, na myśli mam bardziej ekonomiczne.Żeby kocioł pracował ciągle, czy żeby w końcu się kiedyś odstawił?A po jakimś czasie wznowił swoją pracę, byle wznawiając pracę zaczynał od 1% mocy i nadmuchu. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 06.04.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Każdy kij ma dwa końce, możesz spalić ciut mniej węgla ale dostaniesz większy rachunek za prąd, albo np niższą temperature spalin czy też więcej brudu. Jest to indywidualna sprawa zależna od wielu czynników. Osobiście, w lecie nie upierał bym się przy dążeniu do ciągłej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.04.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) No pracują gorzej, to jeszcze tak: czy mówimy że analogiczne konstrukcje 20 i 10kW idą na 2kW czy idą na 10%? bo jeśli 2kW to ta 10tka pewnie będzie bardziej ucieszona. I teraz lepiej jest mu w takim przypadku zmniejszyć dawkę, to spowoduje że ster wskoczy na wyższą moc. To co jest na palniku dostanie więcej powietrza i będzie miało większą szanse na sensowne spalenie niż spadnięcie do popielnika. Pisząc ster mam na myśli SPP i w sumie stery które regulują obroty dmuchawy. Totalnemu 2S zmiana dawki jest nieco bardziej obojętna (bo i tak będzie dmuchał- co najwyżej szybciej się odstawi i pojawi się problem z tym co zostało na palniku). Jeżeli 20 i 10 kW idą cały czas w pracy ciągłej na 2 kW : to muszą mieć różne nastawy 10 kW więcej wiatru , wyższa temperatura na czopuchu i mniejszy odbiór przez promieniowanie(mały palnik) , 20 kW odwrotnie . Ilość paliwa do ilości powietrza musi być dobrana proporcjonalnie .Gdy jest za dużo paliwa to strata niepełne spalanie sadza spierdziela -czyli czysty węgiel kasa ,sadza osadza się na wymienniku . Jak jest powietrza więcej niż potrzeba to powietrze niebiorące udziału w procesie spalanie przemieszcza się przez wymiennik ogrzewa się wychodzi kominem ,więcej powietrza (burzliwy przepływ) jeszcze bardziej zanieczyszcza wymiennik pyłem . Spekulacja: Przy SPP jeżeli użytkownik nie dobrał odpowiedniej ilości powietrza do paliwa bo nie umiał ,sterownik modulując dmuchawą działa w przedziałach -[zbyt małej dawki powietrza] do [ prawidłowej] -[prawidłowej dawki] do [za dużej] -lub [minimalnie za małej], [odpowiedniej] i [delikatnie za dużej]. Największe oszczędności przyniesie modulacja z największym przedziałem czasowym odpowiedniej dawki powietrza . Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts