bolek_bolecki 17.04.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 O 11 moja ładniejsza,mądrzejsza polówka brała kąpiel .O 14 miałem wietrzenie domu..wtedy spadło i piecyk musiał popracować.... Tu miałeś racje..zwiększenie dawki pomogło. Teraz śmiga dmuchawa na 50-60%... Z pogodynki wychodzi że temperatury dla tego rejonu od niedzieli lecą w dół, domek traci ciepło którę wcześniej nałapał. Jeśli przyjąć że wietrzysz chatę mniej więcej tak samo to zmiana dawki była na plus, spalił 8,5 zamiast 8,9. Zmiana symboliczna na granicy błędu, ale lepiej żeby pokazał mniej jak więcej. Dodam że identyczne spalanie co do 0,1kg przez kilka dni jest możliwe i już widziałem takie wykresy. Ja ? nic. Widać na forum przez lata dużo się zmieniło. Sami rozumu uczą to po co bulić. Niedługo emisja się kończy, przecież zawsze można doradzać a na priva oferty słać no nie ? Czytałem ostatnio że nawet na allledrgo są aukcje gdzie za 2 pln od posta piszą ludzie na forach, zobacz jak dwaj pompiarze są teraz mocno aktywni, chyba do roboty nawet nie chodzą tylko piszą Karoka, Nie znam i nie zamierzam znać tematu pompiarzy. Czy będziesz spamował na priv czy kupował na allegro posty to w zasadzie ani mnie ziębi ani grzeje- twoja sprawa jak będziesz ludzi naganiał. Ale chwalebne jest to że publicznie oznajmiasz chęć zmiany sposobu takiego łapania owiec. Tak na marginesie, skoro masz płacić za posty to nie lepiej trzymać ten profil?. Post to kawałek sukcesu- reszta to to kto go napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Bolek, myślę że lepiej wykazać się wiedzą i w razie potrzeby służyć ludziom pomocą niż chwytać się brzytwy.Pozdrawiam i życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Ciekawy ster Z brucerem też da radę i 3 letnim ekogroszkiem któremu żar się skleja? Najważniejsza jakość spalania. Wuwok liczę na Twoją łocenę P. S. Ster do testów to bardzo dobry pomysł. Dawniej Bruli też był testowany. Do jesieni nie tak daleko Jak pamiętam do m.Kęty masz mocniejszy rzut kamieniem. Podjedź sobie, dogadaj się i sam spróbuj, jeżeli chcesz. No nic , święta za pasem, więc życzę spokojnych i rodzinnych świąt! Moje bliźniaki robiły pierwszy w życiu test śmigusówek-jajeczek.. to są doświadczenia! Jeszcze raz radosnych świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.04.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Kęty koło Bielsko Białej? Taaak całkiem blisko od Włocławka ok. 400km Będę koło Żywca dokładnie w Przybędzy 1maja To zapukał może otworzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 17.04.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Ciekawy ster Z brucerem też da radę i 3 letnim ekogroszkiem któremu żar się skleja? Najważniejsza jakość spalania. Wuwok liczę na Twoją łocenę P. S. Ster do testów to bardzo dobry pomysł. Dawniej Bruli też był testowany. Jutro zrobię zdjęcie wymiennika.Co do spalania ,co najmniej dobrze.Choć u mnie bardzo dobrze .Generalnie inna zasada działania niż na coali..nie pozwala by węgiel gasł czyli brak dymienia.[nasz palniki nawet nazywają "dymiącymi"] Popiołek jest dość dobry.I co ważne test..czyli dotkniesz,zobaczysz dasz wiarę. Zresztą coala podłączony jest cały czas i do tego teraz dołączony bolek.Tam widać co i jak...Jedynie temp cwu podniesiona sztucznie by działał tryb auto-lato..Tylko ze ciepło gdzieś uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.04.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Jutro zrobię zdjęcie wymiennika.Co do spalania ,co najmniej dobrze.Choć u mnie bardzo dobrze .Generalnie inna zasada działania niż na coali..nie pozwala by węgiel gasł czyli brak dymienia.[nasz palniki nawet nazywają "dymiącymi"] Popiołek jest dość dobry.I co ważne test..czyli dotkniesz,zobaczysz dasz wiarę. Zresztą coala podłączony jest cały czas i do tego teraz dołączony bolek.Tam widać co i jak...Jedynie temp cwu podniesiona sztucznie by działał tryb auto-lato..Tylko ze ciepło gdzieś uciekło Ciesze się,będą mieli drugiego chłopca do linczu.Mnie chłostanie się znudziło.Jak odważy się bobasxx na testy SPP,karoka nie utrzyma ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 17.04.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Ciesze się,będą mieli drugiego chłopca do linczu.Mnie chłostanie się znudziło.Jak odważy się bobasxx na testy SPP,karoka nie utrzyma ciśnienia Gdy uważam ze nie masz racji to potrafię walczyć z tobą . Zaintrygowałeś mnie i stąd testy Spp.Okazało się ze jest jak piszesz,a czemu ja włączyłem się?bo widzisz ster jest relatywnie tani .Warty jest swojej ceny i tyle. A wymiennik pokaże i ciekaw jestem jakie maja inni .. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 18.04.2014 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Darase z Brucerem daje rade jak najbardziej. Ja coprawda mam mniejsza glowice od Minetru ale jesienia u kumpla podlaczalem SPP na duzej ekoenergii i smiga do dzisiaj bez zadnych korekt o komforcie i czystosci nie wspomne do dzisiaj ziomek sie smieje z siebie ze tak sie meczyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.04.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Korzystamy z uwag użytkowników... To Ty już pracujesz w E-S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.04.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Ciesze się,będą mieli drugiego chłopca do linczu.Mnie chłostanie się znudziło.Jak odważy się bobasxx na testy SPP,karoka nie utrzyma ciśnienia A co ja mam niby z Karoką wspólnego ? Jak już SPP będzie miał te wszystkie bajery których używam i potrzebuję to się może "odważę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.04.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Gdy uważam ze nie masz racji to potrafię walczyć z tobą . Zaintrygowałeś mnie i stąd testy Spp.Okazało się ze jest jak piszesz,a czemu ja włączyłem się?bo widzisz ster jest relatywnie tani .Warty jest swojej ceny i tyle. A wymiennik pokaże i ciekaw jestem jakie maja inni .. Ok.Fajnie,że tym razem nie trwało to długo i ktoś wreszcie bez chamstwa i obrażania wysłuchał tego co pisze i pokazuje inny user,nie sprzedawca.Jak pisałem o problemach z Ogniwo 25kW ,to po 2 latach ktoś wreszcie odważył się przyznać mi rację i posypały się posty z problemami. Co do racji,wcale nie jest jak dupa,przynajmniej w tym przypadku.SPP jest posyłany na różne fronty (instalacje,kotły,budynki)-mnie zaintrygowało w nim to ,że wszędzie daje sobie lepiej lub gorzej radę.Jak każdy sprzęt ma też swoje wady.Niepodważalnym jest jednak dla mnie fakt tego jak "prowadzi" proces spalania.Ja zauważyłem różnicę bardzo szybko i zgodnie z tym co zaobserwowałem -napisałem.Nie mam "działy" od Boleckiego,mało tego-prosił bym nie wychwalał tak SPP,bo ma to gdzieś.Więc pokazałem co miałem do pokazania i napisałem co miałem do powiedzenia Ktoś mi zarzucał ,że mam ecoala a wykorzystuję jedynie funkcję sterownika dwustanowego.Posłuchałem,zmieniłem-dziękuję za uwagę. To tyle.Miłego palenia. P.S. Co do Jaretu,fakt jest jeden.Stopień zanieczyszczeń kotła,wymiennika i komina jest znikomy.Wady,mała kaloryczność i sporo popiołu (2 kuwety pewnie będzie ze 100kg).Ale na okresy przejściowe,(jak dla mnie do -5deg) spokojnie z tym sterownikiem dam radę.Będzie taniej i czyściej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.04.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 A co ja mam niby z Karoką wspólnego ? Źle mnie zrozumiałeś.Będziesz kolejnym ze "stajni" ecoala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 A co ja mam niby z Karoką wspólnego ? J Jak już SPP będzie miał te wszystkie bajery których używam i potrzebuję to się może "odważę" A ja jeśli mogę zasugerować to zrób mix jak ja. Nie stracisz na funkcjonalności pieca, a zobaczysz różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.04.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Ciesze się,będą mieli drugiego chłopca do linczu.Mnie chłostanie się znudziło.Jak odważy się bobasxx na testy SPP,karoka nie utrzyma ciśnienia A niby dlaczego do Linczu???? Wuwok zawsze opisywał swoje wrażenia ( czy to pozytywne czy negatywne) Jest bardzo wiarygodnym użytkownikiem ,ponad to, nie próbuje filozofowac i cudować z instalacjami ( każdemu jeden słuszny schemat instalacji ) Osobiście bardzo chętnie czytam jego opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.04.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Wuwok ja też mam miks.Iryd steruje mi aktualnie pompami i zaworem, do niego jest czujnik pogodowy i do niego mam wpięty panel domowy z którego żona korzysta jak za zimno lub za ciepło.SPP ma się zajmować u mnie palnikiem i dmuchawą. Szczerze powiem,że dla mnie internet jest zbędny, te wszystkie strefy, internety, panele domowe to sa właśnie tzw wodotryski, ale rozumiem, jak ktoś tego szuka i potrzebuje. Darase, to coś pokręciłem, nie wiem dlaczego mi się kojarzyło,że coś masz tam w okolicach B.B.W każdym razie jak ktoś chce, to niech się do Bolka na jego forum odezwie, zapisze w kolejkę i sprawdzi.Tutaj nie trzeba nowych kapliczek budować, zwyczajnie bez spinania sprawdzić i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Tak kolego Jarecki Mam "coś" w okolicach Bielsko Białej to "coś" to teść Drażni mnie masa sadzy przy spalaniu Ekoretu, a jeśli chodzi o wodotryski to nawet nie musi być obsługi pompy CO która pracuje u mnie 24h. Jeśli test okaże się skuczny w walce z sadzą to bingo Teraz palę kilkuletnim eko i sadzy minimum ale gorsza kaloryczność i dochodzi do zlepiania żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Wymiennik po 6 dniach palenia na SPP Dominuje kolor szary,pyłek. Co mogę powiedzieć? spalanie w kg dobre.Oczywiście ludzie mający kiepsko ocieplone domy nie mogą się spodziewać tak niskiego spalania jak moje.Spalanie relatywne do ocieplenia ,ja na testach zaoszczędziłem około 2kg dziennie..Niby nic a cieszy .Inną ważną ,istotną rzeczą to popiół,a właściwie jego jakość. Na Misku musiałem wybierać go 2 razy na zasobnik,powód?coś ala popcorn.Spp spala go prawie na popiołek ,czasami zdarzają się kawałeczki większe ale jest do spalony opał a nie niedopałki .Oczywiście od razu sprostuje ze wagowo będzie podobna ilość.Objętościowo teraz mniej zajmuje miejsca czyli jeden zasyp i jedno czyszczenie,wybieranie popiołu.. Są śladowe ilości sadzy ,wynik zwiększenia dawki paliwa bez korekty powietrza [pisałem o tym z Boleckim nawet tutaj,po korekcie powietrza jak widać wróciło wszystko do normy ] Mi brakuje w sterowniku Spp możliwości aktualizacji samemu,trybu auto-lato z miska Czemu auto-lato?bo to zapobiega przegrzewaniu się domu.A nie mam ochoty na ustawianie przerwy w działaniu pompek. Tak działa ,grzeje ,później off ..robi się zimno to znów grzeje..Prosto i w moim przypadku skutecznie.Kolejna sprawa fajnie tło się sprawdza teraz gdy piec jest w podtrzymaniu:)..Cały czas jest żar na palniku..Ciekawe ile pokaże ze spalił dziś Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.04.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Okazuje się zatem ,że na różnych instalacjach,kotłach i skrajnie innych warunkach ,jeśli chodzi o budynek-można uzyskać podobne efekty.Kolejny mit ,że każdy ster jak misiek potrzebuje super warunków w instalacji do pracy leci psu w dupkę.Szkoda,że sebsa się nie odzywa.Jestem ciekaw jak byłoby u niego.Zatitam do usera tomalawroc,on ma od dawna problem z OEP 25kW,może znajdzie czas na testy jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.04.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Wuwok, Widzę że coś mocno zrywa połączenie z serwerem. Jaki tam masz net? Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Wuwok, Widzę że coś mocno zrywa połączenie z serwerem. Jaki tam masz net? Radiówka .Niestety neo niedostępne..tak to na końcu świata mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts