wuwok 18.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Wymiennik po 6 dniach palenia na SPP Dominuje kolor szary,pyłek. Co mogę powiedzieć? spalanie w kg dobre.Oczywiście ludzie mający kiepsko ocieplone domy nie mogą się spodziewać tak niskiego spalania jak moje.Spalanie relatywne do ocieplenia ,ja na testach zaoszczędziłem około 2kg dziennie..Niby nic a cieszy .Inną ważną ,istotną rzeczą to popiół,a właściwie jego jakość. Na Misku musiałem wybierać go 2 razy na zasobnik,powód?coś ala popcorn.Spp spala go prawie na popiołek ,czasami zdarzają się kawałeczki większe ale jest do spalony opał a nie niedopałki .Oczywiście od razu sprostuje ze wagowo będzie podobna ilość.Objętościowo teraz mniej zajmuje miejsca czyli jeden zasyp i jedno czyszczenie,wybieranie popiołu.. Są śladowe ilości sadzy ,wynik zwiększenia dawki paliwa bez korekty powietrza [pisałem o tym z Boleckim nawet tutaj,po korekcie powietrza jak widać wróciło wszystko do normy ] Mi brakuje w sterowniku Spp możliwości aktualizacji samemu,trybu auto-lato z miska Czemu auto-lato?bo to zapobiega przegrzewaniu się domu.A nie mam ochoty na ustawianie przerwy w działaniu pompek. Tak działa ,grzeje ,później off ..robi się zimno to znów grzeje..Prosto i w moim przypadku skutecznie.Kolejna sprawa fajnie tło się sprawdza teraz gdy piec jest w podtrzymaniu:)..Cały czas jest żar na palniku..Ciekawe ile pokaże ze spalił dziś Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.04.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Okazuje się zatem ,że na różnych instalacjach,kotłach i skrajnie innych warunkach ,jeśli chodzi o budynek-można uzyskać podobne efekty.Kolejny mit ,że każdy ster jak misiek potrzebuje super warunków w instalacji do pracy leci psu w dupkę.Szkoda,że sebsa się nie odzywa.Jestem ciekaw jak byłoby u niego.Zatitam do usera tomalawroc,on ma od dawna problem z OEP 25kW,może znajdzie czas na testy jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.04.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Wuwok, Widzę że coś mocno zrywa połączenie z serwerem. Jaki tam masz net? Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Wuwok, Widzę że coś mocno zrywa połączenie z serwerem. Jaki tam masz net? Radiówka .Niestety neo niedostępne..tak to na końcu świata mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.04.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Przy normalnym korzystaniu też widzisz że ma takie dziury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Normalnie net działa,statystyk mi nie pokazuje .gdy włączam je to albo puste okienko albo się krzaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.04.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Aktualizuj przeglądarke. W sumie najlepiej chodzi o na chrome. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Aktualizuj przeglądarke. W sumie najlepiej chodzi o na chrome. Firefox pomógł.Dziś ładna średnia mi wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.04.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Zakręcone kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.04.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Zakręcone kaloryfery? Wypraszam sobie .Zadziałało auto-lato i wyłączyły się pompki . Zobacz że domek ładnie temp utrzymuje .W domu mam ciepło..co straci przez noc uzupełni na spokojnie:).Generalnie zaworami 4d i 3d nie kręcę ..ustawiłem i musi działać. Wykorzystuje bezwładność podłogówki i to ze mam około 110-120m2 jej . Teraz ładnie oddaje ciepło gdy powiedzmy piec idzie w podtrzymanie na 4-5h. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 19.04.2014 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wczoraj spalanie dobowe pokazało 6,2kg .Piec wyłączył się ,zadziałało auto-lato.Był około 5h w podtrzymaniu..Ciekawe jak dziś pokaże spalanie.Na razie jest zadziwiająco dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.04.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Wypraszam sobie .Zadziałało auto-lato i wyłączyły się pompki . Zobacz że domek ładnie temp utrzymuje .W domu mam ciepło..co straci przez noc uzupełni na spokojnie:). Pytanie jest tylko takie.Ile spali "uzupełniając" tę stratę.Jeśli jak piszesz zrobi to w porę,na co Ty nie masz wpływu -to ok.Moim zdaniem będzie jednak tak,że koszt tego "uzupełni" będzie jednak nieopłacalny. Wahania temp.jakie pokazuje czujnik wewnętrzny,są wskazaniami temp.powietrza w pomieszczeniu ,a ona jest mocno zależna od tego ile budynek i wszystko co się w nim znajduje skumulowało ciepła.Może być tak ,że układ ze swoją sporą bezwładnością zareaguje zbyt późno. Jak dla mnie ,temp.wewnętrznej i komfortu cieplnego powinny pilnować termostaty. Jest jeszcze aspekt tzw."zimnego grzejnika"-pomimo utrzymanej temp.wewnętrznej dla wielu "zimny grzejnik" daje poczucie dyskomfortu... Ale jak i co kto lubi. Pozdrawiam. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Novy napiszę Ci tylko tyle że nie każdy ma durszlak z domu i takich strat jak u Ciebie gdzie teoria pracy ciągłej jednej pompy non-stop się nie sprawdzi bo będzie w wtedy w domu ze 30 stopni, nie każdy musi mieć tylko grzejniki i termostaty, mają ludzie podłogówki i inne cuda widocznie tak chcieli bo tak im się marzyło.Ty zaczynasz podobnie jak Arturo, kto nie ma podłogówki po całości i pompy ciepła i myśli inaczej jak on to już cymbał i nieuk.Wyluzuj, Świeta są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 19.04.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Pytanie jest tylko takie.Ile spali "uzupełniając" tę stratę.Jeśli jak piszesz zrobi to w porę,na co Ty nie masz wpływu -to ok.Moim zdaniem będzie jednak tak,że koszt tego "uzupełni" będzie jednak nieopłacalny. No jak widać po ekotlowni to ~6 zamiast ~8kg, a stał kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.04.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 No jak widać po ekotlowni to ~6 zamiast ~8kg, a stał kilka godzin Ile razy się na tak długo odstawił?Gdyby warunki na zewnątrz były podobne,po kilku takich "cyklach" mogło by nie być tak różowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.04.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) ...i takich strat jak u Ciebie gdzie teoria pracy ciągłej jednej pompy non-stop się nie sprawdzi bo będzie w wtedy w domu ze 30 stopni, nie każdy musi mieć tylko grzejniki i termostaty, mają ludzie podłogówki i inne cuda widocznie tak chcieli bo tak im się marzyło. Pan naprawdę nie rozumie jak ten sterownik pracuje.Pamięta Pan jak mówiłęm ,że zamierzam zrobić 100% podłogówki na 1 pompie w nowym domu?.Co Pan wtedy mówił?Świetny pomysł tak?Pewnie juz Pan nie pamięta.szkoda gadać i... Nie gadam już z Panem. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 19.04.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Pytanie jest tylko takie.Ile spali "uzupełniając" tę stratę.Jeśli jak piszesz zrobi to w porę,na co Ty nie masz wpływu -to ok.Moim zdaniem będzie jednak tak,że koszt tego "uzupełni" będzie jednak nieopłacalny. Wahania temp.jakie pokazuje czujnik wewnętrzny,są wskazaniami temp.powietrza w pomieszczeniu ,a ona jest mocno zależna od tego ile budynek i wszystko co się w nim znajduje skumulowało ciepła.Może być tak ,że układ ze swoją sporą bezwładnością zareaguje zbyt późno. Jak dla mnie ,temp.wewnętrznej i komfortu cieplnego powinny pilnować termostaty. Jest jeszcze aspekt tzw."zimnego grzejnika"-pomimo utrzymanej temp.wewnętrznej dla wielu "zimny grzejnik" daje poczucie dyskomfortu... Ale jak i co kto lubi. Pozdrawiam. Czujnik temp umiejscowiony jest w salonie..powierzchnia duża, duże okno + wyjście na taras.To pomieszczenie uważam za wzorcowe .Jeśli tam mam około 23,5-24 stopnie to w innych pomieszczeniach mam tak samo.Mam stosunkowo ciepły domek i nie mam ochoty ustawiać ,ciągle dostosowywać temp podłogi do warunków na dworze.Kolejna sprawa testując spp nie będę,nie mam zamiaru dostosowywać ogrzewania pod niego.Jednak ogrzewanie powinno być komfortowe dla nas ,nawet kosztem kilograma węgla.Na coali jest podgląd temp w domu...domek na tyle kumuluje ciepło że jest stanie oddać go na tyle by obyło się bez tragedii w postaci obniżenia temperatury wewnętrznej .[cóż wyszło ze pilnowałem ekipy od ocieplenia+ sam jeszcze docieplałem jak mogłem ] To jak z instalacjami..mam 3 pompy i małe spalanie..kwestia dobrego rozwiązania .Uważam co dobre dla mnie nie koniecznie dla kogoś innego.A spalaniem moim mogą się sugerować ludzie mający 240m2 po podłogach dobrze ocieplonego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 19.04.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ile razy się na tak długo odstawił?Gdyby warunki na zewnątrz były podobne,po kilku takich "cyklach" mogło by nie być tak różowo... Nowy ale ja ciągle tak na coali paliłem jak zrobiło się ciepło.Na spp chyba delikatnie będę musiał zmienić nastawy 3d od podłogówki..zaczyna iść w gore temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Pamiętam że nie tak dawno pisałeś: nigdy więcej węgla w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 To jak z instalacjami..mam 3 pompy i małe spalanie..kwestia dobrego rozwiązania .Uważam co dobre dla mnie nie koniecznie dla kogoś innego.A spalaniem moim mogą się sugerować ludzie mający 240m2 po podłogach dobrze ocieplonego domu. A co Ty za głupoty piszesz, trzy pompy i jesteś zadowolony ? Widać że nie wszyscy mogą pojąć że kto inny ma inaczej i uważa że jest dobrze a do tego jeszcze ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts