RedEd 21.04.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witamwuwok też mam SPP (i bruli), mnie chodziło o tło pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.04.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam wuwok też mam SPP (i bruli), mnie chodziło o tło pozdrawiam RedEd Wiec co powiesz na temat spalanie tych 2 sterowników??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam-nie dam sie sprowokować na bazgranie w ŚWIĘTA WIELKANOCNEjutro pogodumypa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 21.04.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witamnie mam ciepłomierza więc nie jestem w stanie precyzyjnie porównać, natomiast wymiennik wygląda dużo lepiej, oprócz sterownika bardzo duży wpływ na spalanie ma konstrukcja palnika, pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 21.04.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Widzę, że od momentu gdy użytkownicy ecoala przechodzą na SPP (nawet tylko testowo) zrobił się straszny bałagan i kłótnie. Coś musi w tym być, skoro i spalanie spada , a jakość spalania węgla jest lepsza niż na ecoalu. Ja się jeszcze zastanawiam co dalej (do nowego sezonu grzewczego jeszcze sporo czasu - choć to dość złudne, gdyż palę w kotle od 14.09 do nadal non-stop i nie ogrzewam CWU a jedynie CO) ze zmianą sterownika, choć od kilkunastu dni tj. od 23.03.2014 jadę na sterze ręcznym w/g skryptu od kolegi Stan i Verb - sterownik ecoal jest sterowany poprzez router z linuxem na pokładzie. Gdyby nie fakt, że jest to proteza sterowania, to tak by już zostało. Spalanie na jakościowo i ilościowo wysokim poziomie, bez dymu, sadzy , czarnej komory i wymiennika. Czas pokaże co wybrać, chyba, że ES dorzuci do stera odrobinę poprawek bardzo pozytywnie wpływających na jakość spalania. Jeśli nie to pewnie w kotłowni zawita SPP. a na ecoala zawsze znajdzie się ktos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.04.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 oj ludzie, ludzie - święta mamy. Berdnard od ilus tam lat miał RT09, który mu sprzedałem i tam było tak:- dane dla 100%mocy- dane dla 1%mocy nadmuch:- wartość kopa przy podaniu plus czas trwania tego kopa-wartosc mocnego nadmuchu dla 100%mocy bez pracy podajnika- wartość mocy minimalnej nadmuchu dla 1%mocy - możecie to zwac tłem W podobny sposób robi to także kilka innych firm na rynkuPodobnie jest także w Irydzie PID Dawno, dawno na początku Ognika PID także w materiałach reklamowych był tzw clean blow, czyli taki kop jak się załączał podajnik Tyle,że w przypadku tych sterów mówimy o dążeniu do ciągłej pracy nadmuchu,Jak działa SPP wiedzą Ci, co użytkują.Algorytm przeszedł do niego z SPR-11, a tam mam do wyboru dwa tryby pracy.... Czy 100% userów SPP musi być zadowolonych, twierdzę, że NIE, bo jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Dajcie sobie wszyscy na wstrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.04.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Teraz Es ma pole do popisu...Powinni wypuścić testowo to co Verb i Stan zrobili.Inaczej ludzie zaczną szukać zamiennika choć do spalania poprawnego węgla.Ja sobie policzyłem ze po całym roku palenia z ciepłą wodą z różnicy prawie zostanie mi na SPP.A pale opałem za 430zl. Co maja powiedzieć ci którzy kupili opał w cenie 700-800zl.Ja pisze co widzę i napisałem co mi brakuje w Spp. W czym coala lepszy. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 21.04.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Pisze to jako niezależny użytkownik TEcha ST-40 , niepowiązany z jakimkolwiek producentem czy osobami z forum.SPP to dobry i tani sterownik , który ekonomią i jakością spalania spokojnie przewyższa konkurencyjny sterownik ecoal kosztujący 3x tyle , nie już wspominając o sterownikach elektromizu.Naturalną więc siłą rzeczy musi to budzić niepokój konkurencji a także dotychczasowych zwykłych użytkowników ecoala czy pumy.Rozumiem doskonale ich frustrację , ponieważ wydali kupę kasy na sterownik któy nie spełnia do końca ich oczekiwań a tu dodatkowo nagle pojawia się sterownik za niecałe cztery stówy który działa o niebo lepiej.Apeluję aby w tym wątku wypowiadać się merytorycznie na temat SPP ( bo taki jest tytuł wątku) a wzajemne kłótnie i przepychanki nie wnoszące nic do tematu uskuteczniać na PW. Miałem SPP na testach 3 tygodnie i jestem pod wrażeniem jego pracy za tak niewielką kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam kol Boleckiegopamiętasz jak mi przywiozłeś spp do domciu -miał TŁO albo NIEtylko pisz prawda bo mogę w ciągu godzinki cie pożomnie oblać jak nikt inny z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 CzescNie mial. A pamietasz ja ci powiedzialem ze znam temat, nie ma nie miejsca i cos takiego bedzie w nowej wersji stera?. A pamietasz jak mnie zapraszales do piwnicy po tym jak podpisze jakis kwit za co Ci podziekowalem?. Gdybym mial pustke w glowie to pewnie bym wszedl, a dzis byla by inna gadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Mozesz oblewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Minertu, kto rzucił oskarżenie że ukradli pomysł?. właśnie kto się odważył napisać takie brednie - czekam na odpowiedz ten nasz auto-plus nie dorównuje żadnemu sterownikowi i nie ma nic zerżnięte od innych sterowań -oprogramowanie zrobił kol VERB nie mniej nie jest to sterowanie do laików -ale będzie prosta i klarowna instrukcja napisana który parametr za co odpowiada a jest ich mnogo pod warunkiem jak wyjdzie na świat -na razie my tzn kol VERB iJA cieszymy się w prowadzeniu super sterowania procesu spalania począwszy od załączenia procesu aż do zakończenia cyklu w sposób czysty -przez cały okres a właściciel ma do dyspozycji dobre narzędzie-to co się dzieje na palniku czekam na powyższe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.04.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 A pamietasz jak mnie zapraszales do piwnicy po tym jak podpisze jakis kwit za co Ci podziekowalem?. Gdybym mial pustke w glowie to pewnie bym wszedl, a dzis byla by inna gadka. Hmm nie ładnie prywatne rzeczy wyciągać na światło dzienne.... a TY lubisz to robić -ok nie moja sprawa... Dla jasności verb.. już w poprzednim sezonie (2012-2013r.) grzewczym sygalizował zmiany w sterach , ze względu na umowy i dostosowanie kotłów do sterowników -nie było to ponoć możliwe... spalić można wszystko i wszędzie.. przy małych mocach występuje zjawisko ''kopcenia'' więc kotły nie spełniłby wymogów ochrony środowiska czyli nie dostałyby atestu... SPP (chyba) nie sprzedaje sterów wraz z kotłami więc tutaj ma wolną furtkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Czesc Nie mial. A pamietasz ja ci powiedzialem ze znam temat, nie ma nie miejsca i cos takiego bedzie w nowej wersji stera?. A pamietasz jak mnie zapraszales do piwnicy po tym jak podpisze jakis kwit za co Ci podziekowalem?. Gdybym mial pustke w glowie to pewnie bym wszedl, a dzis byla by inna gadka. dobra -tła nie było a kto cię naprowadził aby w spp tzw po twojemu tło było tzn można z niego korzystać lub nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Piotrek powdtrzymaj sie ze swoja opinia przynajmniej do konca tej dydkusji Berd. Pojawilo sie tylko i wylacznie dlatego ze wierciles dziure w brzuchu i zaczales o tym mowic na lewo i prawo. Ide o zaklad ze za niedlugo bedziecie regulowac dokarmianie w waszym tle. W kwestii jakim prawem, kto powiedzial ja sie zapytam na jakiej podstawie twierdzicie ze SPP jest sygnowane waszym boskim palcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Cytat Napisał bolek_bolecki Zobacz post A pamietasz jak mnie zapraszales do piwnicy po tym jak podpisze jakis kwit za co Ci podziekowalem?. Gdybym mial pustke w glowie to pewnie bym wszedl, a dzis byla by inna gadka. z tego co sobie przypominam o PAPIERZE była mowa TYLKO do kol ZZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie Bernardzie, mi zapriponowales to samo. Dokladniej w okolicy twojej bramy wjazdowej. W tedy tex mowilies o Z ktory zrobil tak samo jak ja, czyli papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Powiedzialem ci tez (z reszta kilka razy) ze jak cos masz to patentuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie Bernardzie, mi zapriponowales to samo. Dokladniej w okolicy twojej bramy wjazdowej. W tedy tex mowilies o Z ktory zrobil tak samo jak ja, czyli papa może i tak było-nie będę się sprzeczać i dobrze że nie wlazłeś-dzisiaj masz czyste sumienie nie mniej mój spp odpoczywa-za ciepło na podwórku i jemu -zle się czuje a ja razem z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.04.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Zacytuję samego siebie - to jest post z tego wątku z 20-go marca. Cóż, nie chcesz nie pokażesz. No ale jak na razie to z tego kawałka wykresu co daliście na ES wynika, ze dobrze prowadzi ustabilizowany kocioł ( patrz wykres temp. kotła ) ze stałym odbiorem ciepła ( patrz wykres temp. powrotu ). Nie widać, co robi kiedy są zmiany w nastawie temperatury czy w zapotrzebowaniu od instalacji. A z opisu sposobu jego pracy wnioski mam takie: dmuchanie na podanie - to jest tło w funkcji POD z SPP. Zmiana mocy dmuchawy między dwoma ustawianymi prędkościami obrotów - to jest tło na wartość z SPP. Wyjście z podtrzymania nie po histerezie tylko po próbkowaniu co ustalony czas i po wykryciu w którymś kolejnym próbkowaniu spadku pod zadaną - takie rozwiązanie widziałem w jakimś sterze, nie pamiętam ale bodaj w starych Elektrometach to było. Dopalanie po osiągnięciu zadanej przed odstawieniem - to jest z grupowego w Bruli. Zresztą pamiętam też taki ster w którym ustawiało się wybieg ( czy tam rozbieg ) i dobieg dmuchawy - to w zasadzie śmiało można uznać za prototyp dmuchania na podanie i dopalenia przed odstawką. Reszta z typowego dwustanu. Więc pozbierane jest kilka podpatrzonych funkcji z różnych sterów i zamknięte w jedno pudełko - wot i wsio. Nihil novi. Napisałem co myślę, mianowicie że skrypt Bernarda i VERBa to pozbierane funkcje z kilku innych sterów zapakowane w jedno pudełko. Liczyłem że ktoś pokaże mi różnice. Do dziś się nie doczekałem - a tu nagle awantura kto co i komu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts