bolek_bolecki 21.04.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie, skoro ruszyło to dotoczy się do mety. W przeciwnym razie będzie pole na niedomówienia.Tak więc czekam na odpowiedź chłopaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.04.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ja się tam do ludzi nie przywiązuje. To stwierdzenie mocno mnie zastanowiło. Niby gościu ok, ale myśli całkiem inaczej jak ja. Nie przeszkadzam na razie zatem ale poczytam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Verb, Berdnard. Z tego co rozumiem to tej chwili wygląda to tak że (zakładając zastanie pieca w poniżej zadanej) sypiecie opał, dopalacie go, sprawdzacie temperature i albo palicie kolejną porcję albo idziecie spać, dobrze rozumiem?. Nawiasem mówiąc, takie grupowe czy jak to zwał, dobre w szczególności na tłoki. Tak? kol VERB zabronił mi się rozgadywać automat jest jego i on go stworzył a ja dotrzymam obietnicy koleżeńskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ale to żadna tajemnica, opisaliście na forum ES jak to działa więc ja się pytam czy dobrze zrozumiałem to co napisałem. Chyba że tajemnica jest taka że my trzej wiemy jak naprawde było?. Dokładnie, stawiam na szali ciężki zarzut, zobowiązujący do odpowiedzi na poprzednie pytanie. BTW, VERB zdaje się tutaj ma swoje konto, czemu pisze przez Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 miał konto-był za mądry i kol wyżsi rangą-papierkami zakończyli w perfidny sposób jego rozumowanie na temat dobrego sterowania i palnika w kotłach z papierami-nibydobrej nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Berdnard nie mów że uciekasz?. W takim razie dokończymy jutro. Miłej nocy. Minertu to że ty nie słyszałeś o takiej zasadzie pracy nie oznacza że jej nie było. Równie dobrze ja mogę napisać że nie słyszałem o tym co Verb napisał w kwestii tych cykli.Moja idea wyszła na świat naście lat temu jak zjawił się pierwszy podajnik, ale to w zasadzie guzik znaczy bo zaraz ktoś powie że wpadł na to w 17tym wieku. Mam firmę od 2007r, zobacz np na pierwsze moje stery- SPR10, słowo klucz "samouczek". Potem był SPR11 dwoma trybami o których wspominał Jarek, tutaj słowo klucz "modulacja czasu pracy" Gdzieś koło nich jest SPP. Mało było ludzi którym się nie zgadzało to że jak potrzeba 10m3 powietrza na godzine a dmuchawa daje min ze 40 to jest coś nie tak. Gdzie tu mowa o jakimś PIDzie który zaczynając na minimum już przesteruje piec?.Jeszcze mniej było ludzi którzy wzieli się za robotę i podeszli lepiej do tematu. Nie słyszałem (może jestem w błędzie) żeby np w śmieciuchach ktoś podszedł do tematu we właściwy sposób. Wszystkie z górnej półki kręcą jak głupie, a to dopiero 1%?! WTF?!. Skoro dmuchawy nie da się zmusić regulacją obrotów do stabilnej pracy i nie przepierdzielania paleniska to dlaczego gdy daje te stabilne 40m3 a potrzeba nam 4m to nie załączyć jej na 1/10 czasu w szybkich cyklach?. Piec bezwładna machina, łyka to jak młoda foka rybki. Ciężkie do przeskoczenia, naprawdę. Kupa ludzi się tu przewala, więc szanowych producentów też uprzedzę że i na śmieciuchy jest kwit. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie, skoro ruszyło to dotoczy się do mety. W przeciwnym razie będzie pole na niedomówienia. Tak więc czekam na odpowiedź chłopaków Możesz być pewny ,że ją dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Automatu nie ma nikt poza Verbem i Rajmundem z tego co wiem,więc pytanie co wyczytałeś na forum E-S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Bolek powiem tak,tonący brzytwy się trzyma,macie blisko do siebie więc szybko możecie to sobie wyjaśnić.Obawiam się jednak,że VERB nie będzie miał szacunku dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.04.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Berdnard nie mów że uciekasz? jutro też jest dzień B mam na karku dwie piątki a i jutro wungiel trza dostarczyć na czas do firmy więc i pora do pryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Minertu, obawiam się że nie tonę. Nie wiem jak mam rozumieć że VERB nie będzie miał dla mnie szacunku?. Dlaczego ma nie mieć dla mnie szacunku?. Napisał publicznie co napisał, i co wg mnie nie jest zgodne z prawdą. Więc sprawę trzeba wyjaśnić i wcale się tutaj publiki nie obawiam. Ba, tym bardziej że sam taką formę zaproponowałeś powinienieś być takim rozwojem spraw ucieszony. Dlaczego teraz mamy się spotykać na boku? A z Bernardem chętnie się spotkam, coś mam do pokazania. Daj tylko Berdnard wcześniej znać jak będziesz w okolicy. ----editz forum ES zaintrygowało mnie coś co Verb napisał. Co do sterowania to chyba jeszcze Stan to samo uprawia (?). Berdnard poszedł to piszczie co macie, jutro się wrócimy do tematu Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.04.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Wiec tak Odnośnie testówOsobiście uwazam to za bardzo pożyteczną rzecz ,ale uważam że 1 miesiac to zdecydownie za krótki okres żeby poznać sterwonik i korzyści z niego płynące (lub nie)... 1 sezon grzewczy lub chociaż poł sezonu (od temp +15 do np -20 ) pozwoliłoby w pełni poznać możliwości sterownika !!Panowie mamy prawie lato a wy testujecie ster?? bez przesady - teraz jedynie możemy przetestować sezon letni... (prawdziwe oblicze sterowniki pokazują jak jest -20 na dworze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.04.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Tylko że to idzie na okrągło cały rok, jest dobry dostęp do informacji zwrotnych które są zbieżne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.04.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Wiec tak Odnośnie testów Osobiście uwazam to za bardzo pożyteczną rzecz ,ale uważam że 1 miesiac to zdecydownie za krótki okres żeby poznać sterwonik i korzyści z niego płynące (lub nie)... 1 sezon grzewczy lub chociaż poł sezonu (od temp +15 do np -20 ) pozwoliłoby w pełni poznać możliwości sterownika !! Panowie mamy prawie lato a wy testujecie ster?? bez przesady - teraz jedynie możemy przetestować sezon letni... (prawdziwe oblicze sterowniki pokazują jak jest -20 na dworze ! Pisałeś ze go kupisz.Dlaczego tego nie zrobiłeś a go krytykujesz?Może zapisz się na testy.Dziwne ze wszyscy chwalą go za spalanie/ilość/jakość ,mówię o ludziach którzy go testowali.Nie jestem doświadczonym palaczem ale SWÓJ piec dość dobrze znam, jak instalacje i widzę różnice.Wytłumacz mi dlaczego jeszcze popiołu nie wybierałem?? na miśku już musiał bym na 100%.Czemu mniej pali?mam podłączonego miska by nikt nie powiedział ze naginam prawdę.Mało tego dni co jest -20 jest stosunkowo mało. Więcej jest gdzie temperatura oscyluje wokół zera.Lubie coale ale nie widzę powodu by palić więcej w imię ..właśnie w imię czego? Jest tu jakiś dziwny schemat..Jest jeden właściwy kociołek,teraz jeden właściwy sterownik.. Rozumiem ze tu walka toczy się o wpływy[czytać kasę] ale panowie więcej godności.Zycie zweryfikuje czy SPP wypłynie czy po roku się o nim zapomni. Dosłownie ci sami ludzie co tutaj, w temacie" niebieskiego" robili zadymę .Oczywiście dla dobra ludzi. Opisując działanie stera czy kogoś namawiam na kupno?NIE. Zawsze podkreślam ze co dobre dla mnie już dla was może być złe.Kiedyś byłem pachołkiem Zawijanow,teraz okrzykniecie mnie pewnie sługą Boleckiego.A może ja chce po prostu jak 80% ludzi tanio,wygodnie palić???Tak, chce mieć piec który ma dokumentowaną sprawność,sterownik nie ten to inny który sprawi ze będę mniej spalał.I może się nazywać Ecoal ,Bolecki czy Turbomix..ważne ze mniej będę sypał węgla zachowując komfort dotychczasowy.Jeśli aspekt finansowy nie byłby tak ważny to miałbym gaz! Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.04.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 wuwok Ja go nie krytykuję... ( nie wiesz jak wygląda krytyka w moim wykonaniu? ) po prostu napisałem swoje obiekcje.... przeciez to mi chyba wolno?? Bolek pisał zeby pisać o czym się chce... nie mam nic do Ciebie a jedynie do pory roku i temp zewnętrznych -to jest dla mnie nie wiarygodne... (inaczej- wiarygodne do wyższych tem zewnętrznych tz trybu lato ) poczytaj sobie posty nowego z poczatków jesieni i jego peany do miska i kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.04.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Novy to człowiek któremu coś się umyśli i tak ma być. Widziałeś żebym ganił kiedykolwiek Oep? Ecoala? Ciągle uważam że to jeden z lepszych pieców i sterowników. Teraz tak samo bym kupił, dobra 10kw a nie 16 kę. Kolejna sprawa u nas zimniej niż w środku Polski. Zresztą wielu ludzi co ma coale testowało SPP i to samo stwierdziło. Wiec w czym problem? Wszyscy się mylimy? Cześć testowało gdy było zimno. Nikt nie ganił go za sposób palenia. Jedynie czego nam brakowało, brakuje to funkcji z miska które sprawiły że palenie w piecu jest wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.04.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Wuwok szkoda gadki. Po pierwsze - największym wyzwaniem dla sterownika jest okres przejściowy z dużym dobowym wahaniem temperatury. W nocy przymrozek, w dzień +20. Zima jest prosta - trzeba grzać. To węgiel zimą ujawnia swoje prawdziwe oblicze, ster ma proste zadanie o ile potrafisz mu odpowiednio dobrać parametry. Po drugie - schemat jest prosty. Wziąłem SPP przeszło rok temu, parę razy napisałem że jest dobry, była niewielka wojenka. Później się uspokoiło - widocznie zrozumiano gdzie trzeba że w jakości spalania nie podskoczą i zaczęła się akcja - prosty, tani ster z niższej półki, o wiele lat z przodu są inne. Wodotryski i ładny wyświetlacz zostały ostatnią siłą i przewagą. Potem zrobił Bolek internet - poczuli na plecach oddech, wojna była już na całego łącznie z zamykaniem i czyszczeniem całkowicie strollowanego wątku. Nawet prosty ideowy schemat kotłowni ( kocioł + bojler + pompy + grzejnik pospinane rurami - to co każdy ma w swojej kotłowni) został utworem z prawami autorskimi. Teraz znów Bolek pokazał proste strefy i pokojówkę - bez zmiany ceny sterownika. Znów będzie jatka - bo znów skrócił dystans w wodotryskach. A że na Forum Boleckiego pokazał się wątek z rozważaniem zastosowania graficznego wyświetlacza - no to na raz i programatory, i wyświetlacz - w portkach pełno. Nie dość że lepiej spala to i wodotryski zaczął dokładać. Kto wie co jeszcze wymyśli. Wspominał o wyspie do obsługi wielu obiegów - no to już byłby przecież dramat. Trzeba gryźć. Prosty mechanizm obronny. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.04.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Novy to człowiek któremu coś się umyśli i tak ma być. Novy to człowiek który pisze o swoich obserwacjach jedynie na podstawie tego co ma w "swoim ogródku"-czy to się komuś podoba czy nie.Zmieniając sterownik i umieszczając na forum fotki wymiennika po spalaniu z SPP wiedziałem,że to kij w "wasze" mrowisko.O co się toczy gra,każdy wie.Na pewno nie o prawdę.Kolega wuwok przejmuje "chłostę na swe barki".Co do jednego się zgadzam,czas wszystko pokaże.Wciąż liczę jednak na to,że są na forum ludzie którzy dobrze rozumieją w co i jak się tu gra. Puściły mi nerwy,bo brzydzę się kłamstwem i tym ,że "ekipa" jedzie po mnie jak po ..Zbyt długo to trwało.Czekam na dalszy ciąg wydarzeń,tym razem jednak niech "walczą" zainteresowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.04.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Wuwok szkoda gadki. Po pierwsze - największym wyzwaniem dla sterownika jest okres przejściowy z dużym dobowym wahaniem temperatury. W nocy przymrozek, w dzień +20. Nie dorabiaj zaraz ideologii...w życiu się nie zgodzę!! największym wyzwaniem jest okres zimowy, kiedy użytkownicy mają najwięcej kłopotów z kotłami? kiedy piszą że kotły spalają najwiecej opału?kiedy mają spieki? czy problem z sadza?? własnie zimą, nie musi być od razu -20 ale wystarczy 2 tygodnie z dzienną temp -2-4 a w nocy <-10 i wystarczy.. dlatego uważam ze miesiac czasu to za krótki okres czasu... trzeba widziec zachowanie stera od wyższych temp do minusowych ,trzeba widziec dynamikę kotła, odbioru ciepła czy jakości spalanego opału..poza tym widzisz gdzieś że coś kwestionuje?? czy zarzucam cos komuś? latem spalisz kilka grudek opału i cześć, zima to wyzwanie...ale żeby moc powiedzieć coś o zimie trzeba zobaczyć co ster robi jak jest ciepło-wtedy masz pełen obraz sytuacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.04.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Przeszło 10 lat palę w kotle z podajnikiem. Przeszło 10 lat ustawiam kotły z podajnikiem i biorę za to kasę. Kiedy kotły wygasają, produkują sadzę. cofają żar do kosza, grzeją podajnik, przesypują niedopał i koks, wypalają krater na palniku, smołują, przestają suszyć komin? Wtedy kiedy palą bez odbioru. Jeżeli ten brak odbioru jest w miarę stały - nietrudno jest sobie z tym poradzić. Jeżeli jednak w ciągu doby wystąpią 2 - 3 duże piki zapotrzebowania ( poranne przymrozki ) zabawa robi się zdecydowanie ciekawsza. Tak mówi moje doświadczenie. Może ktoś ma inne. A odnośnie czasu użytkowania - palę z SPP przeszło 14 miesięcy. Były w tym czasie mrozy solidne, luty ubiegłego roku nas tu na południu nie oszczędzał. Było latem i po +30 z górką. Pełne spektrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts