berdnard 22.04.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) B kol ja mieszkam w swoim domku na wsi-a wiesz na wiosne trza coś zrobić wokół posesjiwracam do tematuprawdą jestspp dobrze pracuje-JAK TRZA GRZAĆ I TU NIE MAM NIC DO UKRYCIAnatomiast w takie dni jak teraz i nie tylko bo w zasadzie zimy nie było -wybacz brakuje mu czystego dwustanu np takie sterowanie jak ma wrt 7 ten co sterował z palnikami na podwórku- grilowałem przeca dla naszych dostojnych nauczycieli kol -zorro jak masz coś podobnego w głowie to chętnie cię nawiedzę i wlejesz mu troszeczke lepszego dwustanubo mu napewno smutno jest-bez pracy prawdą jest spp dobrze chodzi od 50% mocyprawdą jest poniżej tej granicy-kaplicabrakuje mi w spp wyłączenia granicy wył bo nie zdąrzył w czasie dojść do temp zadanej Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 22.04.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Berdnard... ciężko zadać mi to pytanie, boje się że moje przypuszczenia są słuszne. Co robił SPP w czasie gdy nagrywaliście miśkiem wykres wstawiony przez VERBA?, Ten wykres który wstawiłem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.04.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Bernard no przecież zwiększasz mu moc ( znaczy dawkę i wiatr ), dajesz duże P i już będzie robił dwustanowo ( będzie się dogrzewał i odstawiał ). Ale to wcale nie jest konieczne. Popatrz na moje statystyki - w zakresie dat daj miesiąc i powiększ sobie sam początek. Tam jest bodaj 23 czy 22 marzec datą początkową. Widać jak idzie z wahaniem rzędu 1 do 1,5 stopnia przy wysokich temp. zewnętrznych i spalaniu 4,2 - 4,4 kilo najtańszego miału 19D z Piasta. Utrzymuje się w pracy ciągłej, w miarę równo trzyma temp. kotła, wszystko jest cacy - łącznie ze spalaniem. Idzie z tłem i dokarmianiem. To jest dowód na obalenie mitu, że poniżej jakiejś tam mocy praca ciągła nie jest możliwa czy też opłacalna. Nie widzę żebym miał spalić mniej na dwustanie. A paląc na ciągłej miałem czysty kocioł, brak potrzeby ustawiania przepalania, zimny podajnik i jeszcze kilka innych plusów. Po co ma się odstawiać raz na długo, jak może się wiele razy na króciutko odstawić między kolejnymi załączeniami dmuchawy? Po to żeby wymiennik okopcić? Żeby komin zdążył dokładnie wystygnąć? Ja sensu nie widzę. Tamto spalanie dowiodło, że sensu ekonomicznego też nie ma. 4,5 kg miału po 360 PLN za tonę - to tak jak 2,5 kilo taniutkiego ekogroszku. A to nie był tylko baniak, bo nocami chłodno bywało i otwierały się też głowice od czasu do czasu. PS. i co jeszcze ważne - na wypadek jakiejś gwałtownej zmiany warunków zewnętrznych był zawsze gotowy wydać więcej - według zapotrzebowania. Po prostu zamiast sobie pykać na tych 10%, poszedłby na 25, 35 czy na 50% - i dalej szedłby równiutko, wyrabiając na zapotrzebowanie. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 22.04.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 ten taki wykres -zrobił auto plus NA 100% --a spp nie wiem czy jeszcze był na piecu bo na dzień dzisiejszy lerzy w wertikole za szybką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 22.04.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Bernard no przecież zwiększasz mu moc ( znaczy dawkę i wiatr ), dajesz duże P i już będzie robił dwustanowo ( będzie się dogrzewał i odstawiał ). Ale to wcale nie jest konieczne. Popatrz na moje statystyki - w zakresie dat daj miesiąc i powiększ sobie sam początek. Tam jest bodaj 23 czy 22 marzec datą początkową. Widać jak idzie z wahaniem rzędu 1 do 1,5 stopnia przy wysokich temp. zewnętrznych i spalaniu 4,2 - 4,4 kilo najtańszego miału 19D z Piasta. Utrzymuje się w pracy ciągłej, w miarę równo trzyma temp. kotła, wszystko jest cacy - łącznie ze spalaniem. Idzie z tłem i dokarmianiem. To jest dowód na obalenie mitu, że poniżej jakiejś tam mocy praca ciągła nie jest możliwa czy też opłacalna. Nie widzę żebym miał spalić mniej na dwustanie. A paląc na ciągłej miałem czysty kocioł, brak potrzeby ustawiania przepalania, zimny podajnik i jeszcze kilka innych plusów. Po co ma się odstawiać raz na długo, jak może się wiele razy na króciutko odstawić między kolejnymi załączeniami dmuchawy? Po to żeby wymiennik okopcić? Żeby komin zdążył dokładnie wystygnąć? Ja sensu nie widzę. Tamto spalanie dowiodło, że sensu ekonomicznego też nie ma. 4,5 kg miału po 360 PLN za tonę - to tak jak 2,5 kilo taniutkiego ekogroszku. A to nie był tylko baniak, bo nocami chłodno bywało i otwierały się też głowice od czasu do czasu. PS. i co jeszcze ważne - na wypadek jakiejś gwałtownej zmiany warunków zewnętrznych był zawsze gotowy wydać więcej - według zapotrzebowania. Po prostu zamiast sobie pykać na tych 10%, poszedłby na 25, 35 czy na 50% - i dalej szedłby równiutko, wyrabiając na zapotrzebowanie. kol Cobra-zapamietaj -nie jestem jakims z niebios ja jestym zwykły człek ze wsi a hobby muszę mieć--zamontuj sobie taką szybe zrub sobie podswietlenie komory palnika i wylot z pieca w czopuchu i poświęć chociaż parę godz wtedy zobaczysz prawdę-nawet nie potrzeba ściągać kol z aparaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 22.04.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) ten taki wykres -zrobił auto plus NA 100% --a spp nie wiem czy jeszcze był na piecu bo na dzień dzisiejszy lerzy w wertikole za szybką Berdnard bo mi się wydaje że SPP w tym czasie był jednak na piecu, a to jeszcze nic. Widać bardzo typową korelacje pomiędzy tym co SPP chciało robić ze spaliną, a tym co się z nią działo. Nie baźgrałem strzałek żeby nie zamazać, po kolei w dół: - Spaliny z miśka - Spaliny z SPP - Wskazanie mocy z SPP Ściągnij(cie) sobie plik i powiększ bo słabo te kolory widać Strzałeczkami zaznaczone jest narastanie mocy i odpowiedź spalin (analogicznie jest ze spadkiem). Wszystko jest idealnie przesunięte w fazie. Wg mnie nie realne jest aby wasz verbomat uzyskał identyczną odpowiedź jak regulator z SPP. Raz że jest to ciężkie i raczej nie na wasze karki, dwa ponoć jedno z drugim nie ma nic wspólnego, trzy z idei powinien dać całkiem inny kształt wykresu. Wydaje mi się tym samym że to nie verbomat prowadził palnik ale SPP. Co ty na to?. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 22.04.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 B do jutra pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 22.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 22.04.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Dlaczego ? A już myślałem że poznam prawdę... Wykresy ala "piła" już o tym słyszałem... Z niecierpliwością czekam do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 22.04.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Co dlaczego i co piła?, Rozwiń z łaski swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.04.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Co dlaczego i co piła?, Rozwiń z łaski swojej. Nieważne co i dlaczego piła. Ważne jest to, dlaczego się nie podzieliła tym co piła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.04.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Dlaczego ? A już myślałem że poznam prawdę... Wykresy ala "piła" już o tym słyszałem... Z niecierpliwością czekam do jutra Czemu jedziesz na ręcznym ..{chodzi w 100% o palenie węgla:D,,se nie mogłem odmówić ]spalaniu?dlaczego grupowe lub automatu nie wcieliłeś w życie? Może zdjęcie wymiennika? pewnie kiepski węgiel bo na pewno nie chodzi ci o spalenie około 1 kilograma więcej węgla. Wczoraj spalanie 5,6kg na dobę dziś ... 6,1kg na dobę. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 22.04.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Nieważne co i dlaczego piła. Ważne jest to, dlaczego się nie podzieliła tym co piła Bo musi mieć podkład pod dropsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 22.04.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Czemu jedziesz na ręcznym ..{chodzi w 100% o palenie węgla:D,,se nie mogłem odmówić ]spalaniu?dlaczego grupowe lub automatu nie wcieliłeś w życie? Może zdjęcie wymiennika? pewnie kiepski węgiel bo na pewno nie chodzi ci o spalenie około 1 kilograma więcej węgla. Wczoraj spalanie 5,6kg na dobę dziś ... 6,1kg na dobę. Wyłącz kocioł na próbę ... u mnie nie pracuje od poniedziałku (koło 8`ej rano brakło wungla) do teraz temp wew oscyluje wokół 20*C (19.5-21,5) na zew 4-15*C, słoneczko nadrabia Spalanie 0kg/d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.04.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Wyłącz kocioł na próbę ... u mnie nie pracuje od poniedziałku (koło 8`ej rano brakło wungla) do teraz temp wew oscyluje wokół 20*C (19.5-21,5) na zew 4-15*C, słoneczko nadrabia Spalanie 0kg/d W domu mam mieć około 20 stopni?chcesz nie zabić?rękoma mojej rodzinki Z chodzę z temperaturą na auto-lato powoli..miałem 11 a teraz już 10 stopni..dam teraz na 9..dom powinien spokojnie utrzymać temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 23.04.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Ruszyła niewidzialna ręka moderatora, i tu i tam... Choć tam to nawet posty moderatora wsiąkły Czp01 nadzieje że tutaj to tylko kosmetyka? Będzie trzeba kupić większą gablote na strony Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Wyłącz kocioł na próbę ... u mnie nie pracuje od poniedziałku (koło 8`ej rano brakło wungla) do teraz temp wew oscyluje wokół 20*C (19.5-21,5) na zew 4-15*C, słoneczko nadrabia Spalanie 0kg/d Bardzo przepraszam,że nie mogłem się powstrzymać. Ja już raz widziałem,jak z jednym z "mądrzejszych" forumowiczów i za jego radą,ustawiłeś sobie na kilka dni pracę cykliczną pompy CO.Pierwszy dzień,zachwyt-pomysłodawca pieje z zachwytu pisząc "Jak widać,da się". Dwa trzy dni zachwytu,potem kocioł startuje z ciągłą pracą pompy CO,no i całe spalanie i zysk poszło psu w d..... Tego samego cudotwórcę podpuściłem ja w tym samym czasie,wycofał się jak kocioł adkwapniewskiego wystartował jak strzała,a że wiosenne temp zamieniły się na z lekka zimowe,Pan cudotwórca ustawień,wycofał się w cień wielkiej góry.... Przepraszam,to taka pauza. Widzę ,że Bernard poszedł na naradę z VERB-em. BTW,dlaczego to on nie pisze?Za niski poziom tutaj dla niego?Śmiesznie to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.04.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Novy twój coala jest na aledrogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Novy twój coala jest na aledrogo? Tak,Chyba za niską cenę wystawiłem jak za takie"cudo" e he he Jest ich mało,mam nadzieję uzyskać cenę przynajmniej dwóch ton dobrego opału.Tego który spaliłem z nim za friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.04.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Ceną mnie za niego powaliłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts