Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Ruszyła niewidzialna ręka moderatora, i tu i tam...

Choć tam to nawet posty moderatora wsiąkły :) Czp01 nadzieje że tutaj to tylko kosmetyka?

Będzie trzeba kupić większą gablote na strony

Tam to wsiąkły wszystkie niewygodne posty. Już nic nie ma o tym kto mniej pali i na czym. Co ciekawsze zaginęły też deklaracje co do autorstwa niektórych rozwiązań. Całkiem jakby ktoś kogoś tak dokładniej dopytał co i jak.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do ilości węgla ,ja nic nie zmieniałem w piecu,ani zaworów 4g/3d..nic..Po prostu popiołem do pieca [za radą Jareckiego ustawiłem ster ] i zacząłem mniej spalać.Spalam pewnie nie wiele więcej niż dobrze ustawiony piec na 2 stanie.Liczmy ze nawet niech różnica będzie 2kg..Po roku mam bolka za darmo.A bajery?będziemy naciskać ,nudzić go to zrobi...

Jak Tam auto-lato?

Nie działa - kocioł stoi w trybie ręcznym do podglądu temp :) Nie mam wungla - muszę coś kupić a kasy brakło ;)

Gość TwojPan
Tam to wsiąkły wszystkie niewygodne posty. Już nic nie ma o tym kto mniej pali i na czym. Co ciekawsze zaginęły też deklaracje co do autorstwa niektórych rozwiązań. Całkiem jakby ktoś kogoś tak dokładniej dopytał co i jak.

Zdziwieni?Teraz przyjdzie czas na "ninja" pewnej ekipy,zawalą watek pierdołami,głupimi pytaniami.Jeden ninja już jest,czas na następnych ;)

Ja to dobrze znam.Schemat jest zawsze ten sam ;)

Zdziwieni?Teraz przyjdzie czas na "ninja" pewnej ekipy,zawalą watek pierdołami,głupimi pytaniami.Jeden ninja już jest,czas na następnych ;)

Ja to dobrze znam.Schemat jest zawsze ten sam ;)

I tutaj się z tobą wyjątkowo w pełni zgodzę. Najbardziej mnie dziwi to, że później wszyscy będą... zdziwieni.

Zresztą tą bronią walczą wszyscy na tym forum co (już pisałem parę razy) spowodowało, że mamy ogólne śmietnisko i pole do popisów kilku spamo-sprzedawców.

A u mnie obniżanie temperatury kotła odbyło się nawet dość gładko, o 5 stopni w dół zjechał sobie na zaledwie 2 niedługich ( łącznie 20 minut ) odstawkach. Widzę chyba jakąś oszczędność - no ale to był czas obniżania. Teraz 2 godzinki pochodzi na obniżonej i ma zacząć odrabiać - ciekaw jestem czy wtedy i tą oszczędność nadrobi. Oby nie z nawiązką ;).

Gość TwojPan
A u mnie obniżanie temperatury kotła odbyło się nawet dość gładko, o 5 stopni w dół zjechał sobie na zaledwie 2 niedługich ( łącznie 20 minut ) odstawkach. Widzę chyba jakąś oszczędność - no ale to był czas obniżania. Teraz 2 godzinki pochodzi na obniżonej i ma zacząć odrabiać - ciekaw jestem czy wtedy i tą oszczędność nadrobi. Oby nie z nawiązką ;).

Kobra,jak ocieplona buda to potrzeba kilkunastu takich cykli "odstawień" na niższą CO,potem dopiero można podyskutować.Trzeba by tez w miarę zbliżonych warunków zewn.Teraz chałupę masz rozgrzaną do "czerwoności",budulec,sprzęty i jak dobra kobita w domu to tez chłodu nie robi ;)

To jest akcja na zimę,i jestem w stanie postawić skrzynkę wódy ,że dyskomfort cieplny będzie większy,a spalanie wyższe....:)

Gość TwojPan

Do Romana nie mam numeru i nawet nie mam ochoty dzwonić. Powinien się sam wypowiedzieć, ale w tym przypadku chłopa niestety honor nie puszcza.

Co tu dużo dodać, poczekam może się jednak zjawi. Jak mi się uda to wieczorem napisze co o nich dwóch i całym tym bajzlu myślę.

Panie Bolecki,ES to firma,mają swoich prawników.Wiedzą ,że plagiat to przestępstwo.Na pewno sprawdzą wszystko zanim to "zaaplikują" do stera.

VERB i Rajmund to pasjonaci,z dobrymi pomysłami.Jeśli ES je "zaadoptuje" będzie o czym pogadać.A tak,bijatyka na słowa,co mamy i jakie to zajefajne i na 100% nasze.Nie za bardzo jest co oceniać,po kilku tajemniczych opisach...Ja tak czy siak im kibicuję,podobają mi się goście z pasją w tym temacie.Czekam ,aż pokażą co mają.Jak mój ster się sprzeda,mam kilka innych ecoali do dyspozycji,na pewno to potestujemy z właścicielami....

Gość TwojPan
W końcu to zrozumiałeś,że nie wszystko jest takie proste i nie wszystko się ma co się zechce.

minertu,to nie tak -że się ma co zechce.Przypominam Ci ,że zmiany w grupowym były poprzedzone bardzo długimi testami,czy potrzebnymi czy nie to inna sprawa.Tak czy siak,wyszło na rację userów.Jeden rok,to trochę sporo jak na oczekiwanie na i tak słuszną poprawkę.Mnie trochę boli to,że nikt nawet nie napisał ,że "przeciętny" user zauważył szybciej to na co aparatura+fachowcy na stanowiskach potrzebowali nieco więcej czasu...BTW,nie widziałem nigdy,a śledziłem swego czasu forum ES często,aby kiedykolwiek tam przyznał rację userom (i nie o mnie tu chodzi),o podziękowaniach za "burzę mózgów"-nie wspomnę.Chyba ,że podziękowania spadają na garby nielicznych...Jak to zwykle bywa.

Gość TwojPan
A u mnie obniżanie temperatury kotła odbyło się nawet dość gładko,

kobra,jak jechałeś na samo CWU używałeś tła?Jeśli tak,jak wtedy było ze stosunkiem podawanie/przerwa+nadmuch?

Widzę,że czas na obniżenie mocy,3/33 jest już za dużo,przy pracy na 14-20% zaczyna kopiec niebezpiecznie rosnąć :)Czekałem długo na stałym stosunku pod/przerwa ale widzę ,że czas na zmiany.Albo na stałe włączę tło,albo podniosę obroty dmuchawy na próbę.Podbicie na starcie mam na max,co stary wyjadacz podpowie?:)

Kobra,jak ocieplona buda to potrzeba kilkunastu takich cykli "odstawień" na niższą CO,potem dopiero można podyskutować.Trzeba by tez w miarę zbliżonych warunków zewn.Teraz chałupę masz rozgrzaną do "czerwoności",budulec,sprzęty i jak dobra kobita w domu to tez chłodu nie robi ;)

To jest akcja na zimę,i jestem w stanie postawić skrzynkę wódy ,że dyskomfort cieplny będzie większy,a spalanie wyższe....:)

W stopce jest zaktualizowane - SPP poszedł teraz na moje stare 28 kW Defro z fajką i razem grzeją bardzo lichutko ocieplony dom 235 metrów ( instalka w całości - CO + CWU - idzie teraz po grawitacji, pompę CO załączam ze ściany na stałe jak jest zimno - znaczy tak od października - listopada do marca - kwietnia ). Tak że teraz lekko nie ma - chata stygnie dość szybko a CWU ma być 24/7. W zakładzie na Skamie spróbuję tego zimą - tam mam solidne ocieplenie, CWU ma być jakieś 10 godzin na dobę, ciepło też podobnie. Może się coś urwie ze spalania - zobaczymy.

kobra,jak jechałeś na samo CWU używałeś tła?Jeśli tak,jak wtedy było ze stosunkiem podawanie/przerwa+nadmuch?

Widzę,że czas na obniżenie mocy,3/33 jest już za dużo,przy pracy na 14-20% zaczyna kopiec niebezpiecznie rosnąć :)Czekałem długo na stałym stosunku pod/przerwa ale widzę ,że czas na zmiany.Albo na stałe włączę tło,albo podniosę obroty dmuchawy na próbę.Podbicie na starcie mam na max,co stary wyjadacz podpowie?:)

Jak w tamtym roku jechałem na samo CWU, to tła jeszcze w SPP nie było. W tym roku mam zamiar grzać CWU z tłem, w zakładzie już sprawdziłem że da się z tłem robić na minimalnych mocach i osiągać czyste spalanie i pracę ciągłą bez widocznego wpływu na zużycie. Kwestia regulacji wartości tła i dokarmiania. W te ciepłe dni końca marca potrafił pracując bez odstawek zagrzać CWU + czasem nocą otwierające się grzejniki spalając4 - 5 kilo miału 19D z Piasta. Znaczy że grzał za jakieś 1,7 - 1,8 PLN na dobę. Tło pozwala obniżyć podbicie startu dmuchawy ( na domowym Defro mam dmuchawkę WPA 117 bodaj 40 watt i teraz idzie z podbiciem 2 ) albo je całkiem wyłączyć przy mocniejszej dmuchawce. A podbicie to jednak jest szkodnik, tyle że niezbędny w wypadku słabszych dmuchawek. Teraz na tej małej domowej mam tło 12, podbicie 2, dokarmianie - czyli S = 22 ( to jest jeszcze do dostrojenia, ale najwcześniej dziś wieczór coś będzie można stwierdzić w temacie ewentualnych zmian ). P mam 2, pokazałem mu wyłączoną pompę żeby nie wyliczał I. No i sobie pyka z wolna.

Gość TwojPan
Jak w tamtym roku jechałem na samo CWU, to tła jeszcze w SPP nie było.

Mnie zależy najbardziej na kominie,przy grzaniu samego CWU,ilość spalonego opału i tak jest "śladowa" więc się nie trzęsę o parę groszy.Komin jest dla mnie priorytetem.Jest z nierdzewki,ale wiem co się działo jak stał w podtrzymaniu nawet 2h.Może to wina zbyt dużego przekroju wkładu,może zbyt długiego postoju (opał wykluczam,na lato mam suchy)-tak czy siak spróbuję z tłem.Póki co grzeję jeszcze pomieszczenie ponad 20m2 w przyziemiu do 21-22deg non stop.Pomieszczenie jest od północy,jest sporo poniżej -więc tam trzeba grzać nawet jak na zewnątrz jest 21deg..

Ja tam widzę posprzątane http://esterownik.pl/forum/posty,1686/dyskusja-z-tematu-o-rbr11

Ni jestem po niczyjej stronie ! Chciałem dowiedzieć się co było (jest) czyim pomysłem. Jeżeli wg Ciebie tło i przedmuchy to to samo to już o nic nie pytam. Jak wspominałem nie wiem jak działa SPP ani automat Bernada i Verba. Skoro jest jak piszesz to wszystko jest jasne.