darase 23.04.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Ludziska eCoal jest na allegro i jak tanio ale gość ma taki dziwny komentarz : " Negatywny: Niepoważny człowieczek sprzedaje sprzedany towar. Nie polecam kupować od tego złamasa. OSZUST OSZUST OSZUST OSZUST OSZUST OSZUST Ładnie zaczyna swoją przygodę na Allegro.pl ZłODZIEJ ZłODZIEJ ZłODZIEJ ZłODZIEJ ZłODZIEJ NE GA TYW" Za tyle kapusty to jest 5 SPP i jeszcze zostaje na dobrą flaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.04.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Głównie dlatego, że w tym trybie mam najmniejsze wahania temperatury CO i najlepiej dopalony węgiel, a palę miałem z Piasta 23MJ. Czyli w 95% odpowiadał by ci SPP ,to jak spala węgiel.Kolejna sprawa to i samo spalanie w kilogramach,teraz masz najmniejsze .Ecoal,grupowe pochłonęły by z 2-3kg więcej.Są odosobnione przypadki ze na automacie pala to samo lecz generalnie reguła jest ze automat więcej pali. Za chwilkę wkleję zdjęcia wymiennika.Napisze ze teraz piec od 3 dni permanentnie w podtrzymaniu jest długie godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.04.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Próbowałem pracy on-off, cyklicznej i ciągłej - najtaniej wychodzi praca cykliczna. Chciałem przekazać że mniejsza ilość spalonego wungla wcale nie musi być zasługą stera/algo/co tam chcecie ... Możecie teraz mnie banować czy krzyżować ... co tam chcecie - ja Wam nie wróg - czytam i czekam (aktualizacje w jakiejkolwiek formie byle nie przez wysyłkę do producenta + możliwość zmiany ustawień stera przez rs/lan np przez wysłanie paczki z setingami i biorę go w ciemno ) Co do ilości węgla ,ja nic nie zmieniałem w piecu,ani zaworów 4g/3d..nic..Po prostu popiołem do pieca [za radą Jareckiego ustawiłem ster ] i zacząłem mniej spalać.Spalam pewnie nie wiele więcej niż dobrze ustawiony piec na 2 stanie.Liczmy ze nawet niech różnica będzie 2kg..Po roku mam bolka za darmo.A bajery?będziemy naciskać ,nudzić go to zrobi... Jak Tam auto-lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Ludziska eCoal jest na allegro ........ Za tyle kapusty to jest 5 SPP i jeszcze zostaje na dobrą flaszkę No z BET -em i czujnikami to tylko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Ruszyła niewidzialna ręka moderatora, i tu i tam... Choć tam to nawet posty moderatora wsiąkły Czp01 nadzieje że tutaj to tylko kosmetyka? Będzie trzeba kupić większą gablote na strony Tam to wsiąkły wszystkie niewygodne posty. Już nic nie ma o tym kto mniej pali i na czym. Co ciekawsze zaginęły też deklaracje co do autorstwa niektórych rozwiązań. Całkiem jakby ktoś kogoś tak dokładniej dopytał co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Co do ilości węgla ,ja nic nie zmieniałem w piecu,ani zaworów 4g/3d..nic..Po prostu popiołem do pieca [za radą Jareckiego ustawiłem ster ] i zacząłem mniej spalać.Spalam pewnie nie wiele więcej niż dobrze ustawiony piec na 2 stanie.Liczmy ze nawet niech różnica będzie 2kg..Po roku mam bolka za darmo.A bajery?będziemy naciskać ,nudzić go to zrobi... Jak Tam auto-lato? Nie działa - kocioł stoi w trybie ręcznym do podglądu temp Nie mam wungla - muszę coś kupić a kasy brakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Tam to wsiąkły wszystkie niewygodne posty. Już nic nie ma o tym kto mniej pali i na czym. Co ciekawsze zaginęły też deklaracje co do autorstwa niektórych rozwiązań. Całkiem jakby ktoś kogoś tak dokładniej dopytał co i jak. Zdziwieni?Teraz przyjdzie czas na "ninja" pewnej ekipy,zawalą watek pierdołami,głupimi pytaniami.Jeden ninja już jest,czas na następnych Ja to dobrze znam.Schemat jest zawsze ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.04.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Zdziwieni?Teraz przyjdzie czas na "ninja" pewnej ekipy,zawalą watek pierdołami,głupimi pytaniami.Jeden ninja już jest,czas na następnych Ja to dobrze znam.Schemat jest zawsze ten sam I tutaj się z tobą wyjątkowo w pełni zgodzę. Najbardziej mnie dziwi to, że później wszyscy będą... zdziwieni. Zresztą tą bronią walczą wszyscy na tym forum co (już pisałem parę razy) spowodowało, że mamy ogólne śmietnisko i pole do popisów kilku spamo-sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 23.04.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Obawiam się że Berdnard jednak... się nie zjawi, właśnie do niego dzwoniłem. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A u mnie obniżanie temperatury kotła odbyło się nawet dość gładko, o 5 stopni w dół zjechał sobie na zaledwie 2 niedługich ( łącznie 20 minut ) odstawkach. Widzę chyba jakąś oszczędność - no ale to był czas obniżania. Teraz 2 godzinki pochodzi na obniżonej i ma zacząć odrabiać - ciekaw jestem czy wtedy i tą oszczędność nadrobi. Oby nie z nawiązką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A u mnie obniżanie temperatury kotła odbyło się nawet dość gładko, o 5 stopni w dół zjechał sobie na zaledwie 2 niedługich ( łącznie 20 minut ) odstawkach. Widzę chyba jakąś oszczędność - no ale to był czas obniżania. Teraz 2 godzinki pochodzi na obniżonej i ma zacząć odrabiać - ciekaw jestem czy wtedy i tą oszczędność nadrobi. Oby nie z nawiązką . Kobra,jak ocieplona buda to potrzeba kilkunastu takich cykli "odstawień" na niższą CO,potem dopiero można podyskutować.Trzeba by tez w miarę zbliżonych warunków zewn.Teraz chałupę masz rozgrzaną do "czerwoności",budulec,sprzęty i jak dobra kobita w domu to tez chłodu nie robi To jest akcja na zimę,i jestem w stanie postawić skrzynkę wódy ,że dyskomfort cieplny będzie większy,a spalanie wyższe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Do Romana nie mam numeru i nawet nie mam ochoty dzwonić. Powinien się sam wypowiedzieć, ale w tym przypadku chłopa niestety honor nie puszcza. Co tu dużo dodać, poczekam może się jednak zjawi. Jak mi się uda to wieczorem napisze co o nich dwóch i całym tym bajzlu myślę. Panie Bolecki,ES to firma,mają swoich prawników.Wiedzą ,że plagiat to przestępstwo.Na pewno sprawdzą wszystko zanim to "zaaplikują" do stera. VERB i Rajmund to pasjonaci,z dobrymi pomysłami.Jeśli ES je "zaadoptuje" będzie o czym pogadać.A tak,bijatyka na słowa,co mamy i jakie to zajefajne i na 100% nasze.Nie za bardzo jest co oceniać,po kilku tajemniczych opisach...Ja tak czy siak im kibicuję,podobają mi się goście z pasją w tym temacie.Czekam ,aż pokażą co mają.Jak mój ster się sprzeda,mam kilka innych ecoali do dyspozycji,na pewno to potestujemy z właścicielami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.04.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 W końcu to zrozumiałeś,że nie wszystko jest takie proste i nie wszystko się ma co się zechce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 W końcu to zrozumiałeś,że nie wszystko jest takie proste i nie wszystko się ma co się zechce. minertu,to nie tak -że się ma co zechce.Przypominam Ci ,że zmiany w grupowym były poprzedzone bardzo długimi testami,czy potrzebnymi czy nie to inna sprawa.Tak czy siak,wyszło na rację userów.Jeden rok,to trochę sporo jak na oczekiwanie na i tak słuszną poprawkę.Mnie trochę boli to,że nikt nawet nie napisał ,że "przeciętny" user zauważył szybciej to na co aparatura+fachowcy na stanowiskach potrzebowali nieco więcej czasu...BTW,nie widziałem nigdy,a śledziłem swego czasu forum ES często,aby kiedykolwiek tam przyznał rację userom (i nie o mnie tu chodzi),o podziękowaniach za "burzę mózgów"-nie wspomnę.Chyba ,że podziękowania spadają na garby nielicznych...Jak to zwykle bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A u mnie obniżanie temperatury kotła odbyło się nawet dość gładko, kobra,jak jechałeś na samo CWU używałeś tła?Jeśli tak,jak wtedy było ze stosunkiem podawanie/przerwa+nadmuch? Widzę,że czas na obniżenie mocy,3/33 jest już za dużo,przy pracy na 14-20% zaczyna kopiec niebezpiecznie rosnąć :)Czekałem długo na stałym stosunku pod/przerwa ale widzę ,że czas na zmiany.Albo na stałe włączę tło,albo podniosę obroty dmuchawy na próbę.Podbicie na starcie mam na max,co stary wyjadacz podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Kobra,jak ocieplona buda to potrzeba kilkunastu takich cykli "odstawień" na niższą CO,potem dopiero można podyskutować.Trzeba by tez w miarę zbliżonych warunków zewn.Teraz chałupę masz rozgrzaną do "czerwoności",budulec,sprzęty i jak dobra kobita w domu to tez chłodu nie robi To jest akcja na zimę,i jestem w stanie postawić skrzynkę wódy ,że dyskomfort cieplny będzie większy,a spalanie wyższe.... W stopce jest zaktualizowane - SPP poszedł teraz na moje stare 28 kW Defro z fajką i razem grzeją bardzo lichutko ocieplony dom 235 metrów ( instalka w całości - CO + CWU - idzie teraz po grawitacji, pompę CO załączam ze ściany na stałe jak jest zimno - znaczy tak od października - listopada do marca - kwietnia ). Tak że teraz lekko nie ma - chata stygnie dość szybko a CWU ma być 24/7. W zakładzie na Skamie spróbuję tego zimą - tam mam solidne ocieplenie, CWU ma być jakieś 10 godzin na dobę, ciepło też podobnie. Może się coś urwie ze spalania - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 kobra,jak jechałeś na samo CWU używałeś tła?Jeśli tak,jak wtedy było ze stosunkiem podawanie/przerwa+nadmuch? Widzę,że czas na obniżenie mocy,3/33 jest już za dużo,przy pracy na 14-20% zaczyna kopiec niebezpiecznie rosnąć :)Czekałem długo na stałym stosunku pod/przerwa ale widzę ,że czas na zmiany.Albo na stałe włączę tło,albo podniosę obroty dmuchawy na próbę.Podbicie na starcie mam na max,co stary wyjadacz podpowie? Jak w tamtym roku jechałem na samo CWU, to tła jeszcze w SPP nie było. W tym roku mam zamiar grzać CWU z tłem, w zakładzie już sprawdziłem że da się z tłem robić na minimalnych mocach i osiągać czyste spalanie i pracę ciągłą bez widocznego wpływu na zużycie. Kwestia regulacji wartości tła i dokarmiania. W te ciepłe dni końca marca potrafił pracując bez odstawek zagrzać CWU + czasem nocą otwierające się grzejniki spalając4 - 5 kilo miału 19D z Piasta. Znaczy że grzał za jakieś 1,7 - 1,8 PLN na dobę. Tło pozwala obniżyć podbicie startu dmuchawy ( na domowym Defro mam dmuchawkę WPA 117 bodaj 40 watt i teraz idzie z podbiciem 2 ) albo je całkiem wyłączyć przy mocniejszej dmuchawce. A podbicie to jednak jest szkodnik, tyle że niezbędny w wypadku słabszych dmuchawek. Teraz na tej małej domowej mam tło 12, podbicie 2, dokarmianie - czyli S = 22 ( to jest jeszcze do dostrojenia, ale najwcześniej dziś wieczór coś będzie można stwierdzić w temacie ewentualnych zmian ). P mam 2, pokazałem mu wyłączoną pompę żeby nie wyliczał I. No i sobie pyka z wolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 O widzę ze już mniej z wolna sobie pyka - zaczął odrabiać temperaturę kotła. Teraz licznik prawdę mi powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.04.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Jak w tamtym roku jechałem na samo CWU, to tła jeszcze w SPP nie było. Mnie zależy najbardziej na kominie,przy grzaniu samego CWU,ilość spalonego opału i tak jest "śladowa" więc się nie trzęsę o parę groszy.Komin jest dla mnie priorytetem.Jest z nierdzewki,ale wiem co się działo jak stał w podtrzymaniu nawet 2h.Może to wina zbyt dużego przekroju wkładu,może zbyt długiego postoju (opał wykluczam,na lato mam suchy)-tak czy siak spróbuję z tłem.Póki co grzeję jeszcze pomieszczenie ponad 20m2 w przyziemiu do 21-22deg non stop.Pomieszczenie jest od północy,jest sporo poniżej -więc tam trzeba grzać nawet jak na zewnątrz jest 21deg.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A swoją drogą założę jednak ten czujnik spalin do Defro.Nie chce mi się. ale założę tak z czystej ciekawości jak tło będzie wpływać na temp. spalin. Zostawię chyba SPP na domowym kotle na całe lato, więc może i warto się pobawić w montaż kompletu czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts