Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Witam-tak na szybko bo czas za kółko sie brać

eh... A co z tym wykresem?------po raz enty pisze piecem sterował oprogr kol WERB-CZYLI ZAŁ LAPTOP PLUS ECOAL NA RĘCZNYM

Softu o który pytasz nie ma. Uzyskasz to samo dając S na maksa.--TO NIE JEST TO SAMO

O jakim wyjściu na dmuchawkę mówisz?, o złączu z tyłu? --O PRĄDZIE DO DMUCHAWKI-ZA DUŻO RÓŻNICA POMIĘDZY BIEGAMI

MOGĘ PODŁ STEROWANIE -AUTOMAT KOL WERB A WYKRESY BĘDZIESZ WIDZIAŁ NA SPP- NA MIŚKU ICH PUBLICZIE NIKT NIE ZOBACZY BO OBIECAŁEM ZŁOŻYŁEM PRZYSIĘGE KOLEŻEŃSKĄ KOL WERB

TYLKO TROCHE W TYM TYGODNIU POGODA NIE POZWALA -ZA CIEPŁO

JESZCZE RAZ POWTARZAM NIE JESTEM I NIE UWAŻAM SIĘ ZA CZŁOWIEKA Z NIEBIOS NASŁANEGO

ZMIATAM

STEROWNIE-JAK JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ- A I MUSI BYĆ DO OPERATORA PIECA DOSTĘPNE POSZCZEGULNE PARAMETRY NIE TYLKO DMUCHAWKI CZY PODAJNIKA- REGULUJE SIĘ POD DANY PALNIK WĘGIEL I OBIEKT OGRZEWANY

NIE MA STEROWNIKA AUTUMATYCZNEGO Z GÓRY NASŁANEGO NA TZW HAMOWNI NP KOL ZZ DO PROWADZEIA PIECA NA WĘGIEL

Edytowane przez berdnard
KOREKTA

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajnie b

ja powiem tak po swojemu z obserwacji

parametr p jak najmniejszy czyli 1 jest to histereza przed zadaną tęmp czyli spp nie uzyska temp zadanej

drugi parametr 0s dmuch -krócej dmucha na max obrotach po podaniu-natomiast 50 jest to odwrotnosc 0s

co ty na to B Tak na forum Boleckiego ( w temacie Brucerowate tłokowate rynnowate - szósta strona ostatni post ) opisałeś Bernard działanie parametru P i I z menu PID w SPP. Prawdę mówiąc po tym opisie nie dziwię się, że nie ogarnąłeś tła i dokarmiania - czyli parametru S w menu PID. Bo większych bredni to ze świecą szukać by trzeba. Szczególnie podoba mi się to bredzenie o drugim parametrze - I - oraz jego wpływie na pracę dmuchawy z mocą max po podaniu. Ja jak czegoś nie ogarniam - pytam tych co wiedzą. Tobie fałszywa duma nie pozwoliła i S zepsuło Ci palenie z tłem. Do wprowadzenia S było cacy. Pisałeś zresztą po wprowadzeniu S że nie wiesz kiedy i ile poda. http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=117.75. Tam od szóstej strony próbują Ci wytłumaczyć co i jak w menu PID - a Ty swoje bo Ty wiesz. Przy rozciągnięciu S do 90 ( chyba tyle można max dać ) i Twoich nastawach z filmiku parametr S dokarmi palnik dawką 2 sekundy co 2070 sekund pracy samego tła. Czyli przy założeniu średnio 50% mocy ( tak mówisz w filmiku ) poda dodatkową dawkę 2 sekundy co 69 minut pracy palnika. Nie chce mi się szukać gdzie napisałeś że nie wiesz kiedy poda i ile poda . Gdybyś słuchał co się do Ciebie mówi a fałszywa duma pozwalała Ci czasem o coś zapytać - wiedziałbyś.

Edytowane przez kobra64

-O PRĄDZIE DO DMUCHAWKI-ZA DUŻO RÓŻNICA POMIĘDZY BIEGAMI

MOGĘ PODŁ STEROWANIE -AUTOMAT KOL WERB A WYKRESY BĘDZIESZ WIDZIAŁ NA SPP- NA MIŚKU ICH PUBLICZIE NIKT NIE ZOBACZY BO OBIECAŁEM ZŁOŻYŁEM PRZYSIĘGE KOLEŻEŃSKĄ KOL WERB

TYLKO TROCHE W TYM TYGODNIU POGODA NIE POZWALA -ZA CIEPŁO

JESZCZE RAZ POWTARZAM NIE JESTEM I NIE UWAŻAM SIĘ ZA CZŁOWIEKA Z NIEBIOS NASŁANEGO

ZMIATAM

To nie chodzi oto że widać wykresy na jednym sterze i na drugim, chodzi o to że na tym z SPP widać że zmienia on moc i spaliną od razu reaguje w analogiczny sposób. Skoro sterowało coś innego wskazania mocy z SPP kompletnie nie pokrywały by się ze spaliną- ona by prawidłowo reagowała tylko na to co się dzieje na waszym ręcznym. No zastanów się

STEROWNIE-JAK JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ- A I MUSI BYĆ DO OPERATORA PIECA DOSTĘPNE POSZCZEGULNE PARAMETRY NIE TYLKO DMUCHAWKI CZY PODAJNIKA- REGULUJE SIĘ POD DANY PALNIK WĘGIEL I OBIEKT OGRZEWANY

NIE MA STEROWNIKA AUTUMATYCZNEGO Z GÓRY NASŁANEGO NA TZW HAMOWNI NP KOL ZZ DO PROWADZEIA PIECA NA WĘGIEL

SPP niejest szyty na miarę, ma do nastawy kilka parametrów i i jak czytasz opisy sztuki która jeździ po kraju to widzisz że nie ma z nastawami najmniejszego problemu.

Edytowane przez bolek_bolecki

Panie Bolecki i Panie Bernardzie a czy nie było by lepiej zrobić konfrontację obu sterowników na jednym obiekcie?

Skoro można zapisać wykres z obu to raz może kociołkiem sterować SPP a raz eCoal z softem VERBA ?

Wtedy była by jasność moim zdaniem który ster jak kociołek prowadzi!!!

Witam,

Czytam z zacięciem wartym pewno lepszej sprawy tematyczne fora żeby przy zakupie pierwszego( chociaż prawdę mówiąc nie wiem czy zdążę przed możliwymi zmianami) kotła z podajnikiem być mądrym przed, ale w tym Ezopowym pisaniu rozeznaje się już chyba tylko zamknięty krąg Fachowców, tracę powoli wiarę, iż istnieje możliwość obiektywnej oceny parametrów tego urządzenia. Rozbierając go na detale najmniej wg mnie do powiedzenia użytkownik ma przy części mechanicznej a najłatwiej dobrać się do sterownika. W związku z tym czas zacząć przygotowania, obserwując poprzednie naparzanki związane z eCoalem, teraz z SPP coraz bardziej zgadzam się z kol. Bernardem, że najlepiej indywidualnie stworzyć coś pod swoje potrzeby. Amatorem jestem, czy kol. Bolecki uchyli rąbka i podpowie, pomijając wszystkie tzw. wodotryski implementowane w przeróżnych formach, czy jądro jego programu( chociaż w tym momencie nie mam bladego pojęcia nawet w zarysie jak taki powinien wyglądać, nie wspominając o słynnym tle i jakimś dokarmianiu) da się opanować na kontrolerze opartym o architekturę 8 bitowego 8032.

Pozdrawiam

No to mi pojechałeś w swoim stylu. ;)

Tam mam znajomych, a nie kumpli i to od kotła, a nie od sterownika ;)

Bobas, tak z dystansem i się nie spinajcie chłopaki.

Przyjdzie sezon czy tam wcześniej, bęziesz chciał to spróbuj i wyrazisz swoje zdanie.

Berdnard, jak wiesz ja się do sterownika nie modlę, nie pasuje Ci z obojętnie jakiego powodu i już.

Masz rt09, który sobie mocno ustawiłes i jesteś zadowolony, masz colę z softem, co chłopaki robią i też dobrze.

Dajcie spokój (wszystkie strony), chcesz podjedź sobie z Verbem i pogadajcie z Bolkiem a tutaj to może dajcie miejsce na to, aby można sobie ze spokojem o urządzeniu napisac czy zapytać.

Dziękuję, proza życia, mam sterownik z uPSD 3354D, tak jak napisałem, amator. Wiadomo, iż będę zaczynał od początku, podajniki to dla mnie dzisiaj absolutna zagadka, czytam próbuję zrozumieć, ale czy dotrę do finału. Dlatego to najprostsze pytanie, czy znowu musiałbym inwestować.

Pozdrawiam

Ale jakieś doświadczenie masz z pisaniem na niego czy dopiero pierwsze kroki?.

Jak nie bardzo się czujesz to zdecydowanie nie ma sensu się w niego pchać. O niebo lepsze wsparcie ma choćby ARM, PIC czy Atmegi.

Berd i Verbowi sugerowałem że jak już koniecznie się chcą przesiąść to niech sobie Arduino zorganiazują , jest na to mnóstwo opracowań także w naszym języku. Do arduino są gotowe płytki wszelakiej maści więc nawet lutować zbytnio nie ma co.

Idź może lepiej do mnie na forum, bo tu jeden wątek o wszystkim i dojdzie kolejny temat. Szkoda...

O kwestii sterowania masz sporo opisów, u mnie na forum w zasadzie też jest ster całkiem rozpisany (co w sumie chyba było błędem) tylko trzeba fakty łączyć w całość

Przy najlepszych chęciach nie nazwę tego doświadczeniem, jeden działający program na mojego "śmieciucha".

Program porównywalnej objętości tyle że w FBD. Mam płytę ewaluacyjną pod Atmegę, parę różnych "knig" ale trzeba jeszcze wykrzesać trochę entuzjazmu i z tym jest najgorzej. Potrzeba matką wynalazków, jak będę pod ścianą, czyli kocioł w kotłowni, wtedy będę się sprężał. Tyle, jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

Cytat Napisał bolek_bolecki

Jak będziecie testować porównanie wykresów to daj znać, podjadę zobaczyć

nie- to już koniec -przygody -szkoda OCZÓW

zdrówka

czujnik CO-pieca który mi dałeś jako drugi- bo prosiłem jest naprawdę superowy -DO AUTOMATU

DO DWUSTANU -ORYGINALNY JEST OK

Edytowane przez berdnard
korekta

Ster kupiony,podłączony..Teraz jestem posiadaczem 2 super sterów i...dalej pale najtańszym opałem :).Dzień śmigał na samej coali [oddałem testowy sterownik] ,dokładnie automacie .Pomimo dołożenia do automatu +8 oczek powietrza wymiennik zrobił się czarny.Więc na dzień dobry wyczyściłem wymiennik ,założyłem nówkę ster i teraz będę go obserwował .Tak samo muszę jakoś mądrze go połączyć [coale z spp] ] Bym miał dalej super automat :)

To fajne ze po całym dniu palenia wymiennik znów wyglada naprawdę dobrze .

wuwok, czy spp można tak ustawić , by bez zmiany nastaw obleciał całą zime ?. obecnie na miśku ustawie grupowe moc 8/12 i jesli nie będę zmieniał opału to mam cały sezon z głowy

Polecam Ci go testować samemu. Ja mają go około półtora tygodnia kupiłem. Powód? Inaczej spala opał. Piec inaczej działa niż na miśku. Mi pasuje, ustawienie go pod opał banalnie proste. Ciut więcej uwagi potrzeba niż na grupowe. Ale myślę że w 2 wieczory opanujesz,.