karoka65 30.04.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Już był taki co testy robił sobie na forum ogólnopolskim, niby pomagając Tyle że tamten swojego forum do dziś niema. Zapytałem niedawno po co to wszystko ? Zostało to przemilczane ale jednak większość moich postów jest komentowana w tym wątku Bolecki ? dlaczego tak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.04.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 J Co mają cuda do mojego forum? Cuda, panie cuda. Szukasz Bolecki darmochy na forum krajowym o czym wspomnę jeśli już niedługo dostanę propozycję przedłużenia profilu z czego raczej już nie skorzystam, bo i po co ? Powiem sobie: a tak sobie pierd..le, palcami po stole A po co płacić jak i tak jakiś bez mózg zwyzywa Cię bez konsekwencji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.04.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Zpracoholikowałem się ostatnimi czasy, grila nie będzię Błąd kolego, i to wielki błąd. Nikt Ci pomnika nie postawi. Zapal grilla, poklep żonkę po tylku i na lepsze Ci to wyjdzie. Posłuchaj rady starszego kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.04.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Cuda, panie cuda. Szukasz Bolecki darmochy na forum krajowym o czym wspomnę jeśli już niedługo dostanę propozycję przedłużenia profilu z czego raczej już nie skorzystam, bo i po co ? Powiem sobie: a tak sobie pierd..le, palcami po stole A po co płacić jak i tak jakiś bez mózg zwyzywa Cię bez konsekwencji, Pod tym się podpiszę. Jedni płacą za to aby mogli spać spokojnie a drudzy za friko robią co chcą. Pamiętam upomnienia jakie miałem ja i KAROKA a co teraz robi admin ? Śpi ? Firmie INSTALCO nakazano zlikwidowania profilu płatnego bo to producent !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 01.05.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 I znowu "placzki" w akcji. Zale sie wam zalaczaja ciekawe jakbyscie plakali jakby trzeba bylo caly ZUS za siebie zaplacic a nie tylko zdrowotne. Bolecki w przeciwienstwie do Was nic tu nie reklamuje to ludzie robia jego sterownikom reklame nie On sam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 01.05.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Dzięki Jak to uruchomię to podzielę się opiniami - właśnie trochę obawiam się tego kroku- u mnie cała regulacja temperatury w obiegu w tym roku to od 30 stopni w największe mrozy( jeżeli w tym roku można mówić o mrozach) do 24 gdy jest w miarę ciepło więc cały zakres to operowanie pomiędzy nastawą "2" do "3,5" na skali zaworu więc bardzo niewiele, a wpływ tego ustawienia na zużycie węgla jest ogromny - właściwie to jest główny regulator "mocy" mojego układu grzewczego (chyba ważniejszy niż sterownik pieca ).Zauważyłem że podczas cieplejszej aury na zewnątrz , gdy nie chciało mi się korygować ustawienia zaworu, piec spalał tyle samo co w zimniejsze dni, a nie przekładało się to na temperaturę w domu- wtedy delikatna korekta zaworu zmniejszała bardzo spalanie, nie powodując ochłodzenia domu. Mam nadzieję że po zainstalowaniu sterownika będzie już całkowicie bezobsługowo i ekonomicznie Skoro masz tak wąski zakres regulacji zaworem, to musisz mieć siłownik z regulowanym kątem obrotu np. na mikrowyłącznikach krańcowych) ustalających kąt otwarcia od-do. W przeciwnym wypadku będą bardzo duże przeregulowania, szczególnie przy podłogówce, a także możesz przegrzać instalację podłogową przy maksymalnym otwarciu zaworu, chyba, że masz dodatkowo zawór termostatyczny ograniczający maks. temperaturę w układzie (choć stosowanie dwóch regulacji w jednym segmencie grzewczym jest bezsensowne - to oczywiście moje zdanie). U mnie oczywiście sterowanie pogodowe w ecoalu wyłączone. W sterowniku ecoal brakuje uśredniania temp. z kilku pomiarów i wtedy ewentualna korekta temp. CO, a tak to szarpało kotłem co chwilę, jak się zmienił "wiaterek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.05.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 ciekawe jakbyscie plakali jakby trzeba bylo caly ZUS za siebie zaplacic a nie tylko zdrowotne. Bolecki w przeciwienstwie do Was nic tu nie reklamuje to ludzie robia jego sterownikom reklame nie On sam sobie. Jeden chce mi węgla dosypać, jak więcej spalę, drugi chyba do ZUSu dołożyć ? Stać mnie dziubek. Z czym czy co ja się tak reklamuję ? A zapytam jeszcze raz bo ostatnio nikt nie skomentował tego co napisałem kilka dni temu, jakoś niewygodnie chyba było, dlaczego powielacie posty z tamtego forum tutaj ? Zapytałem czy ktoś widział czy szefa czy któregoś pracownika z tej innej firmy żeby latał tu i nawracał czy obsrywał konkurencję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 01.05.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Cuda, panie cuda. Szukasz Bolecki darmochy na forum krajowym o czym wspomnę jeśli już niedługo dostanę propozycję przedłużenia profilu z czego raczej już nie skorzystam, bo i po co ? Powiem sobie: a tak sobie pierd..le, palcami po stole A po co płacić jak i tak jakiś bez mózg zwyzywa Cię bez konsekwencji, Pod tym się podpiszę. Jedni płacą za to aby mogli spać spokojnie a drudzy za friko robią co chcą. Pamiętam upomnienia jakie miałem ja i KAROKA a co teraz robi admin ? Śpi ? Firmie INSTALCO nakazano zlikwidowania profilu płatnego bo to producent !!! Dalej Was to boli...no ja jako producent to chyba jestem jednym z najgłubszych że tutaj konto zrobiłem i niekiedy wdaje się w głupie dyskusje. Szukam darmochy jak każdy- łącznie z Wami. Ja jednak nie posiadam x kont i nie wpierniczam się ze spamem (a widzę że to dość popularna metoda tutaj), ba posiadam jedno konto i też nie pociskam kitu. Jak pamiętacie odbyło się to nieco inaczej. Jak jest u was nie wiem i nie wnikam. Zaczęło was boleć jak w Waszych topicach zaczęły się pojawiać wypowiedzi na temat inny niż jedyny to Moderator wydzielił posty do wątku o SPP, jakiś czas potem zjawiłem się ja. A zjawiłem się po ty by odpowiedzieć na pytanie związane ze sterownikiem. A nie po to by go komuś wcisnąć. Jeśli stoję wam na drodze to piszcie do adminów, jeśli oni usuną moje konto to dopniecie swego a ja więcej się tutaj nie zjawie. Może od razu wyciąć wątek SPP... Błąd kolego, i to wielki błąd. Nikt Ci pomnika nie postawi. Zwale pomnik komu innemu. Edytowane 1 Maja 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 01.05.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Jeden chce mi węgla dosypać, jak więcej spalę, drugi chyba do ZUSu dołożyć ? Stać mnie dziubek. Z czym czy co ja się tak reklamuję ? A zapytam jeszcze raz bo ostatnio nikt nie skomentował tego co napisałem kilka dni temu, jakoś niewygodnie chyba było, dlaczego powielacie posty z tamtego forum tutaj ? Zapytałem czy ktoś widział czy szefa czy któregoś pracownika z tej innej firmy żeby latał tu i nawracał czy obsrywał konkurencję ? Nigdy nie bylem zwolennikiem pisania tutaj bo wiadomo jak sie to konczy gdy pisza ludzie Wam nie wygodni. Ludzie maja loginy tu i ma forum Boleckiego i pisza gdzie im wygodnie. Inne firmy nie musza sie tu napinac bo maja Was Dzisiaj DZIEN LENIA wiec proponuje browar i grila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.05.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Szukam darmochy jak każdy- łącznie z Wami. Ja jednak nie posiadam x kont i nie wpierniczam się ze spamem (a widzę że to dość popularna metoda tutaj), ba posiadam jedno konto i też nie pociskam kitu. Tak ? ja już drugą edycję wykupiłem profil choć pewnie nie jednego "darmowego doradcę" bardziej na to stać także nie pierdziel że "łącznie z Wami" Złóż zapytanie ile to kosztuje a później mi coś zarzucaj. Aha, ja nigdy, nigdzie na żadnym forum inaczej się nie podpisałem jak karoka65 także szukaj wśród swoich takich magików bo przeszłość mają bardzo bogatą i praktykują. Zatem lepiej sobie na to piwko pójdę zamiast prowadzić głupie dyskusje i odpierać durne zarzuty które powinny trafiać w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy777 01.05.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Cichy ? a Ty wiesz po co wstawiają w instalację zawór N-drożny ? Myślę że naczytałeś się Novego, który obiecuje "gruszki na wierzbie" po zmianie stera Najlepiej zarejestruj się na forum Bolka bo cudów niestety niema i jeszcze długo nie będzie. Wiesiek, o co ci chodzi? Wiesz w ogóle o czym mowa? Rozmawiałem tu o o pogodowym sterowaniu zaworem N-droznym, a ty wyjeżdżasz tu ni z gruszki ni z kapusty z jakąś wojenką która mnie w ogóle nie interesuje. Co wnoszą dla userów twoje wpisy tutaj? Nie zadawaj pytań retorycznych tylko jak wiesz coś w temacie to coś poradź - chyba po to jest to forum. Nie ujmuję ci nic z zasług na tym forum, ale sam przeanalizuj swoje ostatnie wpisy - ile procent z nich służą pomocy innym? Już raz z tego powodu przestałem pisać na forum i widzę że znowu to samo. Proszę nie używać cytatów ze moich wypowiedzi do celów "militarnych" Doskonale wiem po co "wstawiają w instalację zawór N-drożny" i nikt go mnie nie wstawił , bo zrobiłem to sam - mam 100% podłogówki i to właśnie ten zawór obniża mi temperaturę podłogówki. Żadnego stera na razie nie zmieniam, ale nie wykluczam takiego kroku - przecież to nie jest jedyny słuszny sterownik na świecie- szczególnie po tym jak wsparcie dla niego wyraźnie spadło. Pozdrawiam i proponuję wszystkim skorzystać z pogody i wybrać się na dobre piwko i grila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Mam taka prośbę, aby ten wątek służył użytkownikom tego sterownika.Proszę tutaj kolejnego bagienka i spamu nie wnosić.Wystarczająco inne wątki tymi "mundrościami" są zapaćkane. Jest dzisiaj święto, czas na odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.05.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 A nikt tu go nie przedstawiał w takim świetle że jeden słuszny, tak wynieśli go Ci bardziej złośliwi.Pala ludzie na Techach 37-mych i też są zadowoleni.Czy ja gdzieś napisałem że ster Bolka jest zły ?Podkreślałem już niejednokrotnie coś zupełnie innego, że nawet twórcy tego niby jedynego tak nie sądzą, to tylko opinie tych mniej zadowolonych którzy nie tak dawno byli zachwyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 01.05.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 karoka65 także szukaj wśród swoich takich magików bo przeszłość mają bardzo bogatą i praktykują. Ani ja nie jestem z nikim powiązany, ani nikt ze mną. Każdy odpowiada za siebie. Nie mam potrzeby przeprowadzać takich śledztw. Zatem lepiej sobie na to piwko pójdę zamiast prowadzić głupie dyskusje i odpierać durne zarzuty które powinny trafiać w drugą stronę. Na pewno jest to lepsze wyjście niż szukanie na siłe dziury w całym. Pisałeś kiedyś o śmieceniu wątków, czy ja troluje Twoje tematy?, Nawet się tam nie udzielam, więc ty bądź na tyle uprzejmy i jeśli tutaj zabierasz głos to go nie marnuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy777 01.05.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Skoro masz tak wąski zakres regulacji zaworem, to musisz mieć siłownik z regulowanym kątem obrotu np. na mikrowyłącznikach krańcowych) ustalających kąt otwarcia od-do. W przeciwnym wypadku będą bardzo duże przeregulowania, szczególnie przy podłogówce, a także możesz przegrzać instalację podłogową przy maksymalnym otwarciu zaworu, chyba, że masz dodatkowo zawór termostatyczny ograniczający maks. temperaturę w układzie (choć stosowanie dwóch regulacji w jednym segmencie grzewczym jest bezsensowne - to oczywiście moje zdanie). U mnie oczywiście sterowanie pogodowe w ecoalu wyłączone. W sterowniku ecoal brakuje uśredniania temp. z kilku pomiarów i wtedy ewentualna korekta temp. CO, a tak to szarpało kotłem co chwilę, jak się zmienił "wiaterek". Nie mam innego zaworu regulacyjnego i oczywiście będę musiał coś wymyślić z tą krańcówką - spotkałeś takie zawory z regulacją kąta obrotu? Przy samej podłogówce z większości dodatkowych funkcji eCoala i tak nie mogę skorzystać - u mnie podstawowe znaczenie ma ustawienie zaworu N-drożnego, wpływ temperatury na piecu na temperaturę w pomieszczeniach znikomy , więc w moim przypadku interesuje mnie tylko żeby się dobrze i ekonomiczne paliło- wg moich doświadczeń 50 stopni przez cały rok jest optymalne i to nie musi być wcale linia pozioma na wykresie. Resztę musi wykonać właśnie sterownik zaworu. Przez ostatnią zimę ręcznie przestawiałem kilka razy zawór i było OK więc tragedii nie ma. No cóż zobaczymy -jak będzie tylko trochę chłodniej to sprawdzę jak sobie radzi - teraz nie ma co grzać Jeżeli wiesz coś o zaworach z regulacją kąta obrotu to daj znać co i gdzie. Dzięki i pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2014 przez cichy777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 01.05.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 A nikt tu go nie przedstawiał w takim świetle że jeden słuszny, tak wynieśli go Ci bardziej złośliwi. Pala ludzie na Techach 37-mych i też są zadowoleni. Czy ja gdzieś napisałem że ster Bolka jest zły ? Podkreślałem już niejednokrotnie coś zupełnie innego, że nawet twórcy tego niby jedynego tak nie sądzą, to tylko opinie tych mniej zadowolonych którzy nie tak dawno byli zachwyceni. Nie ma jedynego słusznego pieca, sterownika. Ecoal jest dobrym sterownikiem, ma wiele funkcji pożytecznych. Jednej funkcji brak, spalania węgla jak robi to SPP. Często podgladam ustawienia sterów innych userów, ich ilości spalonego węgla. Po co? Bo uważam że dobrze popatrzeć doświadczonych palaczy. Zawsze można jakiejś kilo urwać. Wiele osób na grupowym często zmienia nadmuch. Świadczy to o jednym, sadza lub spieki. Kupiłem prosty sterownik i nagle okazało się że sadzy nie ma, spieki jak są to w minimalnych ilościach. Czyli w samym procesie palenia SPP bije na głowę coale w tej formie.Co do ustawień tego sterownika to banalnie prosty nawet dla takiego laika jak ja. Czyli większość tutaj obecnych szybciej, łatwiej by to jeszcze ogarnęła. Dla was najgorsze chyba to jest że pojawił się konkuret dla coali, głównego atutu rbr a. Stąd te panicznie ataki, trolowanie. Ja kiedyś szukałem pieca co każde g... Spali i znalazłem, po roku okazało się że sterownik osobno musiałem kupić. Spalanie z przed wczoraj 5.1kg Z wczoraj 5.1kg.. Czyli jak dla mnie przyzwoite spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.05.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Mam taka prośbę, aby ten wątek służył użytkownikom tego sterownika. Proszę tutaj kolejnego bagienka i spamu nie wnosić. Jestem dokładnie takiego samego zdania !! jest porządek, posty dot. sterownika i sposobu jego obsługi sa w jednym wątku i tyle...co prawda nie podoba mi sie obecność Boleckiego na FM (tak samo jak nie podobało mi się obecność innego konstruktora sterownika i chwalenie go ponad miarę- pewnie wiecie o kim mówię ) Tym bardziej że gro osób zadaje takie same pytania na forum boleckiego i tam ma odpowiedzi na zadawane pytania a tutaj sa powielane posty...Ster jest mało znany i to jest sposób jego reklamy czy ktoś chce czy nie ,taki jest fakt ! (wiadomo nie od dziś że FM czytają również firmy produkujące kotły -a więc zainteresowane potencjalnym sterowaniem) Tak czy siak żyjemy w wolnym kraju i każdemu wolno wyrazić swoją opinię... i to nie jest powód do atakowania użytkowników wątku, a i tak życie wszystko zweryfikuje.. Edytowane 1 Maja 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 01.05.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Nie mam innego zaworu regulacyjnego i oczywiście będę musiał coś wymyślić z tą krańcówką - spotkałeś takie zawory z regulacją kąta obrotu? Przy samej podłogówce z większości dodatkowych funkcji eCoala i tak nie mogę skorzystać - u mnie podstawowe znaczenie ma ustawienie zaworu N-drożnego, wpływ temperatury na piecu na temperaturę w pomieszczeniach znikomy , więc w moim przypadku interesuje mnie tylko żeby się dobrze i ekonomiczne paliło- wg moich doświadczeń 50 stopni przez cały rok jest optymalne i to nie musi być wcale linia pozioma na wykresie. Resztę musi wykonać właśnie sterownik zaworu. Przez ostatnią zimę ręcznie przestawiałem kilka razy zawór i było OK więc tragedii nie ma. No cóż zobaczymy -jak będzie tylko trochę chłodniej to sprawdzę jak sobie radzi - teraz nie ma co grzać Jeżeli wiesz coś o zaworach z regulacją kąta obrotu to daj znać co i gdzie. Dzięki i pozdrawiam Chyba wszystkie siłowniki do zaworów mają krańcówki. Do sterowania zobacz też St-430 chyba nie jest najdroższy, ustawiasz tylko czas otwarcia siłownika i ci reguluje od 1 do 100% otwarcia, min otwarcie możesz ustawić, ochrona podłogówki też jest. Ja mam już kilka lat i na razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 yarekaCichy kupił tego KEY, ale jakoś tak się stało,że ma 2szt. i jedna ma na zbyciu.Przy okazji okazało się,że oprócz Kaszpira ten model Key od dawna ma kolega mark... Szuka takiego urządzenia natomiast kolega wuwok, wszystko byłoby jasne i przejrzyste, jakby pewnym osobom nie zachciało się tutaj chwaścić nie na temat. no ale może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Przy okazji wiemy, że masz tech-a, więc jakby jeszcze decyzja nie zapadła, to rozumiem, że wuwok mógłby liczyć na Twoją pomoc, jeżeli zdecydowałby się na tego Techa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 01.05.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Teraz pewnie już jest nowszy soft ale spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts