Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Witam

kol Wuwok-wczoraj byłem a rana do wieczora w pewnej firmie która posiada aparaturą pomiarową wysokich schodów i widziałem wszystkie wykresy-CZARNE SZKODZĄCE PRZYRODZIE

napiszę tak po mojemu

masz NIE TYLKO TY-SZAJSOWY PALNIK-na nic zdały się super algorytmy oprogr- co jedenaście minut wszystko szlak trafił-czyli 1 obrót ślimaka

TAKA JEST PRAWDA

nie ma się czym chwalić

zdrówka

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wuwok jak po takim czasie i przy tak małym spalaniu to wygląd nie jest zły. dla porównania u mnie po 2 tyg. i spalaniu ok. 7kg ust. retorta ecoal.[ATTACH=CONFIG]259312[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259314[/ATTACH]

Widzisz pokazałem wymiennik jaki teraz mam. Przy paleniu testowym gdy zapotrzebowanie było większe miałem sam siwy pył. Teraz gdy się odstawia pojawia się sadza, w ilości akceptowalnej dla mnie. Dziś spaliłem 5kg. Dogrzewam dom, 2 łazienki ciągle grzane grzejnikami plus duże zużycie wody ciepłej. Podniosłem dla testów temperaturę co z 52 na 60. Ciekaw jestem ile i czy więcej spali.

Gość TwojPan

Na wstępie,dziękuję za bana.Szkoda że widzisz pan tylko moje zachowanie,no tak ale ja nie mam płatnego profilu....

Mam natomiast pytanie,czy przy czyszczeniu wątku o RBR nie zagalopowałeś się Pan?Dlaczego zniknęły wykresy jakie wkleiłem z pracy ciągłej (grzanie tylko CWU) SPP w duecie z RBR 11kW,byłą to odpowiedź na zarzuty posiadaczy ecoala ,że SPP nie da się tak grzać CWU.

Stronniczość jest chyba wrodzoną cechą tego forum.....,jak widzę Pańską na 100%.Im bardziej staracie się "zdeptać" SPP,tym większa popularnością się cieszy.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Witam

kol Wuwok-wczoraj byłem a rana do wieczora w pewnej firmie która posiada aparaturą pomiarową wysokich schodów i widziałem wszystkie wykresy-CZARNE SZKODZĄCE PRZYRODZIE

napiszę tak po mojemu

masz NIE TYLKO TY-SZAJSOWY PALNIK-na nic zdały się super algorytmy oprogr- co jedenaście minut wszystko szlak trafił-czyli 1 obrót ślimaka

TAKA JEST PRAWDA

nie ma się czym chwalić

zdrówka

Jak dla mnie ,po dyskusji z Boleckim i sposobie jej prowadzenia przez Ciebie,straciłeś dla mnie wiarygodność,w każdym tego słowa znaczeniu.

Cytat Napisał czp01 Zobacz post

Nie jest brudno ale ten wymiennik aż tak bardzo czystością nie powala. Nie miałem nigdy OEP to trudno mi porównać - ale taki sam efekt miałem na st37 w trybie dwustanowym jak prowadziłem go lekko z nadmiarem powietrza to zdjęcie po tygodniu intensywnego palenia a wiadomo że mam wyjątkowo trudny wymiennik bo żeberkowaty i łapie każdy pył

Na wstępie,dziękuję za bana.Szkoda że widzisz pan tylko moje zachowanie,no tak ale ja nie mam płatnego profilu....

Mam natomiast pytanie,czy przy czyszczeniu wątku o RBR nie zagalopowałeś się Pan?Dlaczego zniknęły wykresy jakie wkleiłem z pracy ciągłej (grzanie tylko CWU) SPP w duecie z RBR 11kW,byłą to odpowiedź na zarzuty posiadaczy ecoala ,że SPP nie da się tak grzać CWU.

Stronniczość jest chyba wrodzoną cechą tego forum.....,jak widzę Pańską na 100%.Im bardziej staracie się "zdeptać" SPP,tym większa popularnością się cieszy.

Drogi czyiś tam Panie - czy to aby na pewno do mnie. Proszę się chwilkę zastanowić i wyprostować swoje głębokie przemyślenia.

Gość TwojPan

Drogi czyiś tam Panie - czy to aby na pewno do mnie. Proszę się chwilkę zastanowić i wyprostować swoje głębokie przemyślenia.

Jeśli nie ty moderowałeś oba wątki,wiadomość nie była do Ciebie,przepraszam.Czy wcześniej nie moderowałeś ich właśnie ty?

Ok :) - w ubiegłym roku moderowałem - ale zrezygnowałem z tej społecznej misji bo na tym komercyjnym forum nie ma to najmniejszego sensu.

Tu większość użytkowników zainteresowanych jest jedynie reklamą i czerpaniem wymiernych korzyści tak, że istota forum polegająca na wymianie poglądów i niesieniu pomocy już dawno zanikła.

Tak samo dziękuje ci za "ostrzeżenie" [i groźbę bana na fm,właściwie nie miałem za co dostać..chyba byleś stronniczy.].Nie kieruje się chęcią zysku a po prostu interesuje rzetelne pisanie na temat piecy.[ stąd zdjęcia,pokazuje jak wyglada piec.Pominę fakt ze zdjęcie jedno to prawie 4 tygodnie palenia miałem a dla porównania zostało podane zdjęcie po tygodniu palenia pewnie eko.].]Tak samo z sterownikami,ES jest bardzo dobrym sterownikiem lecz Spp w samym spalaniu w obecnej formie bije na głowę eCoala.Resztę rzeczy ciężko porównać gdyż inna połka cenowa sterowników wiec muszą się różnic.Rożni je inne podejście do procesu spalania węgla i tu Bolecki ma duży plus. Oczywiście gdy piec się odstawia ,jest na maxa przewymiarowany to zawsze pojawi się sadza,to nieuniknione. Chodzi także o różnice w ilość spalonego węgla.Tu pisze na swoim przykładzie,urwał mi około 2kg na dobę.

Najbardziej wkurza mnie gdy ktoś pisze jak piec mu mało spala i mija się to z prawdą.Inaczej,i tak jest niezłe spalanie lecz po prostu jeszcze zaniża w jakimś celu. W jakim? nie wiem i szczerze mnie to nie interesuje.

Żeby nie było ze robię spam to spalanie za ostatnia dobę mam 6,2kg..idzie w gore lecz powodem jest intensywne wietrzenie domu :). Ranki są zimne,około 6 stopni a się wietrzy domek po zimie:). Cóż nowe mury należy teraz przewietrzyć by wilgoć nie została w domu :).

Kiepska pora na testy ale możecie po testować SPP za free i ocenić samemu ile w moim pisaniu jest "bełkotu marketingowego" a ile prawdy.W końcu Bolec pozawala testować sterownik ,i jakimś dziwnym trafem ludzie potem je kupują.

Edytowane przez wuwok

Gość TwojPan
Oczywiście gdy piec się odstawia ,jest na maxa przewymiarowany to zawsze pojawi się sadza,to nieuniknione.

Zaręczam Ci ,że nawet przy tak znikomym odbiorze ciepła jakim jest praca kotła dla grzania samego CWU,można tym sterownikiem prowadzić kocioł w pracy ciągłej,lub na jej granicy (króciutkie odstawianie) -tak aby zminimalizować wytwarzanie się sadzy (generowane w dużym stopniu przez długie odstawianie).Nie twierdze ,że na pewno-ale gdybym pozostał przy OEP 25kW jaki miałem,jest duże prawdopodobieństwo,że udało by się go tym sterownikiem ujarzmić...To było by prawdziwe wyzwanie dla tego stera.Próbuję się skontaktować z kolesiem z Wrocka posiadaczem OEP 25kW,aby ustawił się w kolejce do testów SPP.Może nie będzie musiał się go pozbywać....

Edytowane przez TwojPan

Panowie sadza w pewnym stopniu też zależy od paliwa jakim palimy, mam teraz taką mieszankę że nawet stary Brucer2 i odstawianie kotła na ponad 2h nie powodują powstawania sadzy. :)

Sterownik mam inny niż w tym temacie, czyli oryginał od 4 sezonów.

Ekoret dawał mi tyle sadzy w zimę że szok :)

Zaręczam Ci ,że nawet przy tak znikomym odbiorze ciepła jakim jest praca kotła dla grzania samego CWU,można tym sterownikiem prowadzić kocioł w pracy ciągłej,lub na jej granicy (króciutkie odstawianie) -tak aby zminimalizować wytwarzanie się sadzy (generowane w dużym stopniu przez długie odstawianie).Nie twierdze ,że na pewno-ale gdybym pozostał przy OEP 25kW jaki miałem,jest duże prawdopodobieństwo,że udało by się go tym sterownikiem ujarzmić...To było by prawdziwe wyzwanie dla tego stera.Próbuję się skontaktować z kolesiem z Wrocka posiadaczem OEP 25kW,aby ustawił się w kolejce do testów SPP.Może nie będzie musiał się go pozbywać....
Novy dla wielu tutaj Defro jest synonimem problemów z kotłem. Pamiętam wpisy " kup se Defro, zamieszkasz w kotłowni ". Moje SPP obecnie robi ze starym, 10 -cio letnim 29 kW Defro z fajką Ewmar Ness. Wymiennik pionowy, kocioł według obecnych standardów przewymiarowany kilkukrotnie. I robi dobrze. Praktycznie w pracy ciągłej, potrafi to również latem kiedy grzeje się tylko CWU.

Panowie sadza w pewnym stopniu też zależy od paliwa jakim palimy, mam teraz taką mieszankę że nawet stary Brucer2 i odstawianie kotła na ponad 2h nie powodują powstawania sadzy. :)

Sterownik mam inny niż w tym temacie, czyli oryginał od 4 sezonów.

Ekoret dawał mi tyle sadzy w zimę że szok :)

Ok zgoda, ale co ja mam powiedzieć? Mam ten sam opał od lipca, suchy itd... U mnie się sprawdził. U innych nie koniecznie, najlepiej przetestować. Wtedy się widzi efekty. Ecoal w zapasie jest ;-). Jak wypuszczą nowego oprogramowanie to będę testował.

Witam. Spalanie mam dobowe dziś 4,3kg na Co i CWU. Doznałem ulgi. Powód? Ostatnio zła pogoda, padało, wiatr i spalanie oscylowało w granicy 7-7,7kg. Patrząc na innych osiągi rwałem włosy z głowy. Oni 2kg a ja 8kg. Oni mają jeszcze zimniej na polu a cieplej w domu. (choć sterownik inaczej pokazuje) Nic to że ocieplenie mamy porównywalne. I jaki morał? Też będę zaniżał. Na poważnie zmierzam do tego że pisanie uczciwe wielu ludzią pomoże. Mają odniesienie do realnego spalenia węgla, ilości na dobę. Realne pisanie pokazuje ile można urwać z dobowego i gdzie można urwać. Zaczynam zabawę z paleniem ciągłym na mikromocy. Jak ma ktoś jakieś wskazówki proszę pisać. Wszelkie sugestie mile widziane.

Witam. Spalanie mam dobowe dziś 4,3kg na Co i CWU. Doznałem ulgi. Powód? Ostatnio zła pogoda, padało, wiatr i spalanie oscylowało w granicy 7-7,7kg. Patrząc na innych osiągi rwałem włosy z głowy. Oni 2kg a ja 8kg. Oni mają jeszcze zimniej na polu a cieplej w domu. (choć sterownik inaczej pokazuje) Nic to że ocieplenie mamy porównywalne. I jaki morał? Też będę zaniżał. Na poważnie zmierzam do tego że pisanie uczciwe wielu ludzią pomoże. Mają odniesienie do realnego spalenia węgla, ilości na dobę. Realne pisanie pokazuje ile można urwać z dobowego i gdzie można urwać. Zaczynam zabawę z paleniem ciągłym na mikromocy. Jak ma ktoś jakieś wskazówki proszę pisać. Wszelkie sugestie mile widziane.

Na pocieszenie ja wczoraj miałem 19,5kg :) Spalam tani opał z casto ... i pompki włączyłem na on (praca ciągła) - ten węgiel nadaje się chyba tylko do d....

my piszemy jak jest, pomaga to innym w ocenie swojego spalania na tle innych. Paradoks taki że mamy ciepłe domy i chyba obydwoje spaprane ocieplenie ;-). Z tego co widzę na samo CWU zejde do przyzwoitych wyników. Ale nie jestem w stanie mieć cieplej wody, dogrzewać domu do 23,5 stopnia i zmieścić się w 2kg. Widać piec, palacz nie ten.

Spaprane ocieplenie - nie ... , sezon to 2t - sprawność 50-60% zakładając 24MJ z kg ... co oczywiście nie jest prawdą (ilość MJ/kg) - w każdym bądź razie zapotrzebowanie pokrywa się z OZC + poprawka na pierwszy sezon :)

Dochodzę do punktu : lepiej kupić suchy groszek workowany po 700-800PLN niż mokre badziewie za 500-600PLN. Ten droższy wychodzi taniej.

Co do 2kg/d - kol miał 120L baniak - jaki Ty masz ? 2x wiekszy teoretycznie 2x większe zapotrzebowanie - dochodzi też strata postojowa baniaka i kociołka ...

4,3kg/d na CO i CWU to super wynik , mnie się na razie nie udało zejść poniżej 5-6kg/d

Spaprane ocieplenie - nie ... , sezon to 2t - sprawność 50-60% zakładając 24MJ z kg ... co oczywiście nie jest prawdą (ilość MJ/kg) - w każdym bądź razie zapotrzebowanie pokrywa się z OZC + poprawka na pierwszy sezon :)

Dochodzę do punktu : lepiej kupić suchy groszek workowany po 700-800PLN niż mokre badziewie za 500-600PLN. Ten droższy wychodzi taniej.

Co do 2kg/d - kol miał 120L baniak - jaki Ty masz ? 2x wiekszy teoretycznie 2x większe zapotrzebowanie - dochodzi też strata postojowa baniaka i kociołka ...

4,3kg/d na CO i CWU to super wynik , mnie się na razie nie udało zejść poniżej 5-6kg/d

Mam 140l w tym że duże zużycie wody, dom wczoraj przegrzany wiec dziś oddaje ciepło ;-). Dziś mam 4.3 kg lecz wczoraj 7,7kg. Ja bawiłem się jaretem i.. Nie chce już miału. Mnie jaret pod domem kosztował 550 zł tona a miał mogłem mieć za 450 zł. Trochę się szarpłem i se luksus podarowałem.