Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my piszemy jak jest, pomaga to innym w ocenie swojego spalania na tle innych. Paradoks taki że mamy ciepłe domy i chyba obydwoje spaprane ocieplenie ;-). Z tego co widzę na samo CWU zejde do przyzwoitych wyników. Ale nie jestem w stanie mieć cieplej wody, dogrzewać domu do 23,5 stopnia i zmieścić się w 2kg. Widać piec, palacz nie ten.

No bo to nie jest realne ...

Wiem , bo mam bardzo małe zużycie CWU i na samo CWU szło mi około 1.8kg na dobę. Jak miałem włączony grzejnik w łazience i lekko dogrzewał do spalanie wahało się od 1.8 do 2,3 kg na dobę ...

Ale cała podłogówka wyłączona i wszystkie grzejniki także poza łazienkowym , tyle że było na tyle ciepło że on się sporadycznie załączał ...

Tyle że nie ma się co oszukiwać. Jak zrobiło się chłodno na dworzu to powoli w domu też zaczęło się robić się chłodno.

Nie ma możliwości jak na dworzu jest kilka stopni w nocy a w dzien kilkanaście , aby w domu było powyżej 20 stopni bez grzania ...

Sooory , taki mamy klimat :)

No bo to nie jest realne ...

Wiem , bo mam bardzo małe zużycie CWU i na samo CWU szło mi około 1.8kg na dobę. Jak miałem włączony grzejnik w łazience i lekko dogrzewał do spalanie wahało się od 1.8 do 2,3 kg na dobę ...

Ale cała podłogówka wyłączona i wszystkie grzejniki także poza łazienkowym , tyle że było na tyle ciepło że on się sporadycznie załączał ...

Tyle że nie ma się co oszukiwać. Jak zrobiło się chłodno na dworzu to powoli w domu też zaczęło się robić się chłodno.

Nie ma możliwości jak na dworzu jest kilka stopni w nocy a w dzien kilkanaście , aby w domu było powyżej 20 stopni bez grzania ...

Sooory , taki mamy klimat :)

Kaszpir ty jesteś wiarygodny, miałeś przeboje z piecem. Teraz jak piszesz to małe spalanie umiesz wiarygodnie wytłumaczyć. Tak samo wzrost, tak samo się staram. Mało pali piszę czemu gdy dużo tak samo.... Mam dany dostęp do ecoali jak i spp.. Każdy co Poszuka znajdzie, porówna do tego czy sciemniam. Mi chodzi o jedna.. Palisz 10kg to pisz, Palisz 1kilogram tak samo. Uzasadnij, pokaż jak to zrobić. Niech więcej osób skorzysta.

Gość TwojPan
Na forum u Boleckiego w dziale SPP.

I taka koncepcja kolego wuwok jest najlepsza.Tutaj będzie Ci ciężko stać się "wiarygodnym" po tym co zrobiłeś (wymiana stera którym spalasz opał).Pogadajmy lepiej na forum z SPP.

U mnie jak schodzi do 7,5- 8kg/24h to jestem mocno happy, w zasadzie podobnie wychodziło koledze Tomazi, cos tam zlokalizował, co przebijało u niego i nie wiem czy się polepszyło, nie pisał.

Przy mojej instalacji, ilości domowników oraz wychlapywanej wody więcej jest mi ciężko wycisnąć.

Instalacja jest jaka jest i zawsze deczko przebija i nic z tym dalej nie zrobię bez większej ingerencji.....

I taka koncepcja kolego wuwok jest najlepsza.Tutaj będzie Ci ciężko stać się "wiarygodnym" po tym co zrobiłeś (wymiana stera którym spalasz opał).Pogadajmy lepiej na forum z SPP.

Nie zgadzam się. Przecież na ekotlownia widać jakie są nastawy sterownika, znany jest typ palnika, podajnika, więc widać, ile tak naprawdę spala kocioł. Nie trzeba tu nic deklarować. Jedyny sposób manipulacji to wpisanie mniejszego przesypu. Ale to i tak jest do wykrycia dla znawców tematu.

Gość TwojPan
Nie zgadzam się. Przecież na ekotlownia widać jakie są nastawy sterownika, znany jest typ palnika, podajnika, więc widać, ile tak naprawdę spala kocioł. Nie trzeba tu nic deklarować. Jedyny sposób manipulacji to wpisanie mniejszego przesypu. Ale to i tak jest do wykrycia dla znawców tematu.

Kolego,padały tu zarzuty,że SPP nie można latem prowadzić w ciągłej pracy-wrzuciłem fotki-admin wywalił.Podawałem swoje zużycie CWU,padały pytania -czy aby na pewno jest takie.Link do swego stera mam w stopce.Ale i tego było mało. Wuwok chce prawdy,zmierzam do tego,że tutaj nikt oprócz niego jej nie chce :)

Kolego,padały tu zarzuty,że SPP nie można latem prowadzić w ciągłej pracy-wrzuciłem fotki-admin wywalił.Podawałem swoje zużycie CWU,padały pytania -czy aby na pewno jest takie.Link do swego stera mam w stopce.Ale i tego było mało. Wuwok chce prawdy,zmierzam do tego,że tutaj nikt oprócz niego jej nie chce :)

Chce by ludzie podawali realne spalanie, bez względu na kolor pieca. Pomaga to nam na obniżania spalania. Wiemy czy jesteśmy w stanie coś urwać. Najlepsze to że ludzie dają podgląd na sterowniki i czasami mija się to co piszą z tym co tam widać.

na ekotlownia widać jakie są nastawy sterownika, znany jest typ palnika, podajnika, więc widać, ile tak naprawdę spala kocioł. Nie trzeba tu nic deklarować. Jedyny sposób manipulacji to wpisanie mniejszego przesypu. Ale to i tak jest do wykrycia dla znawców tematu.

Wiesz, u mnie często bywa tak,że sobie ster przepinam, pracuje sobie trochę iryd albo cobra a spp siedzi obok i świeci... ma wówczas czujnik w innym miejscu i pokazuje nieprawdziwe dane spalania, bo ma fałszywy odczyt temperatury, spp myśli,że ma nagrzane i jest na 0%mocy a ster faktycznie pracujący sobie pyka.

Dane przesypu mam dobre

Na zasyp nigdy nie patrzę, bo jak mi schodzi <100kg to i tak kasuję licznik będąc akurat w kotłowni, bo ja mam sklerozę a nie chcę mieć piszczącego alarmu...

Jak idzie natomiast SPP, to dane spalania dobowego i temp. kotła oraz spalin są prawdziwe, pozostałe odczyty (cwu,podajnik) są nieważne i nieprawdziwe.

Pompami i tak zarządza IRYD, podobnie jak pracą zaworu mieszającego.

Jak mówię u siebie dla mojej rodziny, mojego baniaka cwu, starej instalacji, która deko przebija jak schodzę do 7,5-8kg/24h to jest dobrze

Dzisiaj przepiąłem się na spp, zakręciłem odejście na magazyn, zobaczę czy do jutra realne będzie uzyskanie 7kg.

a i jeszcze jedno.............

chciałbym mieć takie spalanie jak kaszpir czy kobra, ale w mojej chacie przy tej konkretnej instalacji oraz tym konkretnym zużyciu wody mało realne, abym zszedł w okolice tych 2-3kg.

Będę hiper szczęśliwy jak osiągnę granice 5kg

Edytowane przez Jarecki79

a i jeszcze jedno.............

chciałbym mieć takie spalanie jak kaszpir czy kobra, ale w mojej chacie przy tej konkretnej instalacji oraz tym konkretnym zużyciu mało realne, abym zszedł w okolice tych 2-3kg.

Będę hiper szczęśliwy jak osiągnę granice 5kg

Też celuje w takie spalanie. Czy się uda? Czas pokaże. Ale wiem jedeno, spala 5 to pisze że aż tyle. Fajnie móc porównać dom do czyjegoś i spalanie, różnice będą ale zawsze jest szansa na podobne spalanie. Wtedy człowiek wie czy już osiąga maximum co urwał, czy jednak dalej należy próbować.

Ja zwyczajnie okresowo podłączam różne stery, bywało,że cobra pracowała jako kreślacz wykresów a szedł sobie ognik czy bruli.

Bywało,że spp kreśliło a pracował iryd, wówczas spp miał abstrakcyjną nastawę np. 35st.C i praktycznie wiecznie miał 0%mocy

Z samego Iryda też mogę mieć wykresy, ale drogą okrężną, tj. muszę podłączyć logger z kartą SD a później taki nagrany plik z danymi trzeba opracować... więc co chciałem to w pewnym okresie w ten sposób zrobiłem a normalnie nie mam na to czasu.

Ja tego nie nazywam oszukiwaniem, tylko sobie okresowo różne rzeczy podłączam a napisałem co się wówczas dzieje na tym konkretnym sterze.

Nie raz nie dwa podkreślałem także,że mi osobiście ten internet (czy to w bruli czy spp) potrzebny jest niczym świni siodło (stąd nie obchodzi mnie także, jak mi często bezprzewodowy net w kotłowni zrywa), dla mnie wystarczający i najwygodniejszy jest pilot, może dlatego,że do niego najbardziej Panie przywykły a może dlatego,że moim domownikom wystarcza.

Nie mniej jak ktoś chce, to stery z netem są na rynku, każdy może wybrać, co mu indywidualnie pasuje.

Kaszpir ma niewielki baniaczek i oszczędza wodę - sam o tym pisał. U mnie 2 kilo przy normalnym korzystaniu z CWU jest nierealne w żadnym systemie ( czy na dwustanie, czy z SPP na ciągłej pracy ) - za dużo się tej wody leje. Minimalnie w ubiegłym toku miałem 2,8 dobowego, ale to już było w upały - w piwnicy cieplej ( jednak kocioł zawsze trochę do otoczenia odda, im cieplej w kotłowni tym mniej ), woda z sieci też nieco cieplejsza, 4D zamknięty całkowicie ( znaczy woda krąży tylko grawitacyjnie do bojlera - bo mam na osobnym wyjściu - a reszta też grawitacyjnie na krótkim obiegu z 4D do kotła, instalacja odcięta ). Ważne w takim montażu jest żeby powrót z baniaka był wpięty w rurę między 4D a króćcem powrotu do kotła. Moim zdaniem - im niżej tym lepiej. Wuwok, z Jareta spieków i niedopału mieć nie powinieneś, ale jak jest z Sobieskiego to zdarza się w nim łupek i samego prochu raczej nie osiągniesz - będziesz miał w popielniku trochę takich na biało - siwo wypalonych jakby kamyczków, które powinny się rozsypać w proch po naciśnięciu paluchem. Ten typ tak ma. W Jance też się trafia, ale już zdecydowanie mniej.

Gość TwojPan
To go lepiej dosusz :)

tło ustawić pod posiadany wentyl, spróbować z rozruchem 2

Może być mało,przy jego i mojej dmuchawie (jeśli ma taką jak ja,a w Ogniwie jeśli pamiętam jest taka sama)-praca dla samego CWU w granicach 5-7% potrzebuje wiekszego nadmuchu i max podbicia.O ile podbicie pomoże przy 10% mocy,to na 5-7% już nie da rady.Nie wiem jak się na Jarecie ustrzec przed większym podawaniem,ma mało kalorii i drobna frakcję...jak go próbuje potraktować większym tłem to "chce" aby go bardziej dokarmiać....Przy takiej mikromocy,zwiększanie mocy przerwa/podawanie raczej nie ma sensu.mała frakcja zapcha palnik,staram się podawać po 2 sek,już jest lepiej,ale czy to dobry kierunek?Ciągle nie mogę wyczuć tła.Palić nim czy jedynie podtrzymywać temp.opalu na palniku....