Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Czyli cyklicznie skacze między ustawieniami nadmuchu dla pełnej mocy, a min możliwymi dla dmuchawy by nie zatrzymywała sie i szybciej docgodziła do swoich obrotów. Był już ten sterownik na jakichkolwiek badaniach, jego twórcy mają podręczne labo do sprawdzania? Moim zdaniem będzie tam stała hustawka nadmiaru CO i O² w spalinach.

bystry jesteś-wiesz mam szklane dzwiyrka- teraz do obserwacji a w nocy kiedy wchodze do kotłowni na jednego oświetlenia nie właczam bo i poco-a szyba prawde pokaże- przekaże jaka to jest czystość spalania w komorze palnika-jest dobrze i tyle

:D

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiesz mam kolege co mi pokazał 2 lata temu jak sie ma to niby palić-bo wiesz -jest ich dwuch TAK MA TO BYĆ i koniec-a na koniec powąchał z komory paleniskowej i powiedział że jest gites-a ja to widziałem i nie mieściło mi sie to w mojej główce że to bardzo wykształceni fachowcy taki sposób palenia-wędzenia wymyślili palnik prostokątny o szer 19 cm-połowa sie pali a na drugiej połowie sie tli retopal powiem tak ten kolega na dzień dzisiejszy ma chyba najlepszy palnik z moich kolegów-bardzo szybko dał sie przekonać jak się to ma palić i jaki to ma być palnik duży do pieca 15 kv a i liczyć dobrze umie jakie to mu uciekają ciaćki z kieszeni

Edytowane przez berdnard
korekta

I po co ta cała aparatura za setki tysięcy złotych ?

Popatrzyć, powąchać i już jest ok :)

Widzisz Rajmek co innego nos wykształconego człowieka a my malutccy to nawet powonienie mamy ciulowe :)

wybocz ja nie WĄCHAM-ZZZZ PIECA ZA MŁODOŚCI TAK ALE TĄ KTÓRĄ WYBRAŁEM ABY DOTRWAĆ DO KOŃCA ŻYWOTA

Chciałbym bardzo prosić, żeby jednak rozmowy dotyczyły sterownika SPP, chętnie też poznałbym doświadczenia kolegów używających SPR, w nieodległej przyszłości również BET -a. Osobiste wycieczki prosiłbym odłożyć na bok. Dałem się sprowokować i sam wysmażyłem post, który z tematem nijak się nie wiąże, przepraszam wszystkich zainteresowanych tym sterownikiem. Co do Skama - pewnie za tydzień będzie już u mnie w zakładzie grzał. Kto będzie ciekawy jak pracuje - zobaczy, bo BET będzie podłączony wraz z SPP do tego kotła.

Nie miałem jej w ręku, ale to taka inna wersja WPa07, silnik jest ok. 38W, więc kiszka do sposobu sterowania nadmuchem przy SPP.

Zainwestuj w kondensator do dmuchawy 2mikro.... i to podmień, zrobisz sobie silniejsze starty. To ważne przy tym sposobie dozowania powietrza.

Jaką dmuchawę byś polecał do tego stera?

Nie miałem jej w ręku, ale to taka inna wersja WPa07, silnik jest ok. 38W, więc kiszka do sposobu sterowania nadmuchem przy SPP.

Zainwestuj w kondensator do dmuchawy 2mikro.... i to podmień, zrobisz sobie silniejsze starty. To ważne przy tym sposobie dozowania powietrza.

Jaką dmuchawę byś polecał do tego stera?

Kondensator do dmuchawy 2mikro to jakies 5zł a może nawet nie w sklepie elektrycznym

Odkręcasz puszkę prądową na dmuchawie, taka najczęściej biała kostka to kondzior... kupić 2mikrofarady.....

Nowa dmuchawa to od 155zł w górę.

Producent poleca WPa06

inne o podobnych parametrach to WBS6aAL Konwektora, RMS-120 Pol-Fans, RV-13AM Ewmaru

Generalnie na silnikach EBM/EMC 75-82W

Wszędzie gdzie się pojawi Jarecki zaraz jesteś ty. Łazisz za tym Pleszewiakiem jak byś mu chciał na dyszel wskoczyć, może zapytaj wprost czy będzie z tobą chodzić, a nie rypiesz podchody jak przedszkolak. Ty już chyba duży jesteś?.

Strzel tego erektona, ulżyj sobie i innym. Naprawdę nie ma się czego wstydzić. Jak macie jedną aptekę we wsi to możesz na aledrogo kupić bez rejestracji i zażyczyć poste restante (listonosz nie przyniesie tylko zostawi po cichu na poczcie do odbioru) tak że nikt ci tego w domu nie otworzy.

Coraz ciekawiej się tu robi a tego erektona ma wziąć przed zakupem i montażem sterownika SPP czy po bo nie ma związku z tematem.:lol2:

Kondensator do dmuchawy 2mikro to jakies 5zł a może nawet nie w sklepie elektrycznym

Odkręcasz puszkę prądową na dmuchawie, taka najczęściej biała kostka to kondzior... kupić 2mikrofarady.....

Nowa dmuchawa to od 155zł w górę.

Producent poleca WPa06

inne o podobnych parametrach to WBS6aAL Konwektora, RMS-120 Pol-Fans, RV-13AM Ewmaru

Generalnie na silnikach EBM/EMC 75-82W

Zwiększenie wartości kondensatora z 0,47uF na 2uF spowoduje oczywiście zwiększenie "kopa" przy starcie, ale może przy dłuższej pracy wentylatora spalić uzwojenie rozruchowe. Drut nawojowy jest dostosowany do parametrów silnika i odpowiednio dobierany kondensator. To teoria, a praktyka - ?

Montowałeś do WPA07 kond. 2uF i jak długo to pracowało?, czy tylko krótkotrwały teścik?.

Edytowane przez krzysztof7

Krzysztof, u mnie WPA 117 z podmienionym kondensatorem 2uF pracowała jakieś pół roku. Niestety ostatnio zauważyłem że zaczęła się grzać. Zamieniłem kondensator z powrotem na oryginał, dałem większe obroty dmuchawy i zamknąłem przysłonę w ok. 80%. Efekt jest zadowalający, już przy podbiciu startu na 2 ( skok co pół sekundy, więc przy ustawionym 2 daje 1 sekundę podbicia startu ). Więc na słabe dmuchawki można jeszcze taką metodę zastosować - wyższe obroty, ale sporo przymknięta przesłona. U mnie się to sprawdza.

Tak przypuszczałem, że zacznie się grzać przy dłuższej pracy.

Można jeszcze zrobić Kik-Start, a mianowicie dopinać dodatkowy kondensator np. 1,5 cz 2uH na powiedzmy 3 sekundy dodatkowym zewnętrznym wyłącznikiem czasowym. Jedynie musi być dopięty układ wykrywający napięcie na dmuchawie i załączający czasówkę.

Chyba dobrze kombinuję? Niestety to trochę komplikuje układ, choć jest wykonalne.

Bernard coś pisał tutaj, ze Bolecki mu obiecał rozwiązać sprawę słabych dmuchawek. Myślę, że za parę dni - jak już ostatecznie zamknięta zostanie kwestia BET -a - coś się zacznie w tej sprawie dziać. Na razie uważam, że za słabymi dmuchawkami też sobie radzi. Mam dmuchawę na 32 z 50, podbicie startu 2, przesłona zamknięta w 80% i chodzi dobrze. Startuje sprawnie, nie dymi, nie kopci, dopala dawki i trzyma równo temperaturę. Spalanie też jest zadowalające - na CWU palił mi około 3 kg, za wczoraj pokazał 5,5 kg. Wczorajszej nocy jednak było około 9 - 10 stopni u nas i głowice otwierały czasem kaloryfery. Karoka - jakbyś tu zajrzał, to przypomnij sobie, jak chciałeś zobaczyć te moje max. jednostopniowe przebicia przy samym CWU. Wczoraj od ok. 11 u nas już powyżej 20 było, w południe 23. Poniżej 20 zeszło po 16. Przez cały ten czas + czas zanim chata wystygła grzał się tylko baniak. Jakie tam widzisz przebicia?

Bernard coś pisał tutaj, ze Bolecki mu obiecał rozwiązać sprawę słabych dmuchawek. Myślę, że za parę dni - jak już ostatecznie zamknięta zostanie kwestia BET -a - coś się zacznie w tej sprawie dziać. Na razie uważam, że za słabymi dmuchawkami też sobie radzi. Mam dmuchawę na 32 z 50, podbicie startu 2, przesłona zamknięta w 80% i chodzi dobrze. Startuje sprawnie, nie dymi, nie kopci, dopala dawki i trzyma równo temperaturę.

Niechcący poruszyliście ważny problem - jak sterować silnikiem

prądu zmiennego?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID&p=6169996&viewfull=1#post6169996

Edytowane przez Wlodek_PID