adkwapniewski 21.05.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Wiesz,wynik jest ok.Ja nie mam grawitacji.Jaki czas podtrzymania?Jak po takim czasie wygląda komora spalania i wymiennik,komin,wyczystka.... No ja też nie mam grawitacji. Jutro będę na budowie - ale na 100% czarno z czarnymi "pryszczami" - takie naloty (ten węgiel strasznie brudzi)- to i tak lepiej bo jak nie pracuje to wilgnie i nie ważne czy szczelnie zamknięty czy otwarty - chyba najlepiej jak będzie pracować cały rok Czas podtrzymania 24h , jestem ciekawy czy ktoś zużywa mniej na samo podtrzymanie , albo inaczej czy ktoś jest w stanie zrobić teścik na zarazie ile zezre przez 24h tylko w podtrzymaniu nic nie grzejąc poza sobą i kociołek stoi w piwnicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.05.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 A u mnie za wczoraj 2,8 - ale to już chyba samo CWU było, nie zauważyłem żeby się coś dogrzewało, noc była raczej ciepła. Teraz spróbuję wrócić do stref - obniżę strefami o 5 stopni na jakieś 20 godzin / doba. Tyle że teraz nie po kroczku a jednorazowo i z utrzymaniem P=9. Zobaczymy jak potraktuje zapewne długie odstawienie po zadziałaniu obniżenia - no i jak sobie poradzi z raczej nieuniknionym sporym przebiciem ( w końcu będzie musiał zrobić blisko 4 stopnie na 100% mocy ) po powrocie z obniżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.05.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 No ja też nie mam grawitacji. Jutro będę na budowie - ale na 100% czarno z czarnymi "pryszczami" - takie naloty (ten węgiel strasznie brudzi)- . Czemu nie spróbujesz SPP?Za niskie progi?Dla samego porównania,właśnie na takim badziewnym opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.05.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 A u mnie za wczoraj 2,8 - Ja "podchwyciłem" coś z kolegi wuoka.Oszczędność rules (oczywiście priorytety typu,komin i wymiennik ponad wszystko )Chcę dotrzeć na minimum spalania ,olej Kudżawsky juz jest w kapilarze czujnika CO - i za Twoim przykładem P-9.Trochę inny balans tłem,zobaczymy.Póki co nie wychodzi z 0,1kg/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.05.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Czemu nie spróbujesz SPP?Za niskie progi?Dla samego porównania,właśnie na takim badziewnym opale. Bo się nie doczekam do końca maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.05.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Bo się nie doczekam do końca maja Wal bezpośrednio do Boleckiego,jak się dowie co masz w "stajni"-da Ci swój Tak na serio,to fajny ster,ma sporo możliwości.Spodoba się.Lubisz "pogrzebać". Edytowane 21 Maja 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.05.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Bo się nie doczekam do końca maja Ja chcę go na testy do oep 25 kw. Mojego nie dam bo akurat nie mam ochoty na miśka, sadze. Zapisze się, znów . Ale na 99 % kolejny zawita w górach. Novy ja też posłuchałem Cię i.. Jutro zejde poniżej 4kg na dobę. Przy grzaniu łazienek, ciepłej wodzie i delikatnym dogrzewaniu domu. Choć to ostatnie pewnie symbolicznie. Jednak wieksza dawka paliwa przyniósła efekt. Oczywiście zrobienie CWU na grawitacji tak samo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.05.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Ja chcę go na testy do oep 25 kw. Mojego nie dam bo akurat nie mam ochoty na miśka, sadze. Zapisze się, znów . Ale na 99 % kolejny zawita w górach. Novy ja też posłuchałem Cię i.. Jutro zejde poniżej 4kg na dobę. Przy grzaniu łazienek, ciepłej wodzie i delikatnym dogrzewaniu domu. Choć to ostatnie pewnie symbolicznie. Jednak wieksza dawka paliwa przyniósła efekt. Oczywiście zrobienie CWU na grawitacji tak samo.. Miło mi to słyszeć Ja chyba dam te marne parę groszy za przeróbkę na CWU,chyba że kolega animuss uzna ,że nie warto z tym zbiornikiem.... A na testach z OEP 25kW chyba blisko Wrocka się tez zapowiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.05.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 U mnie przez ostatnie 24h kocioł nie musiał dogrzewać cwu, pilnował się tylko przed wygaszeniem Wyszło 1,7kg/24h to są straty związane z samą pracą kotła i ubytkami na grawitacyjne przebicie na instalację (stare, 2calowe rury).Zegar mi się zeruje odnośnie spalania o 20:30, kto chce, to wie, gdzie mojego stera na ekotlowni szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.05.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 U mnie przez ostatnie 24h kocioł nie musiał dogrzewać cwu, pilnował się tylko przed wygaszeniem Wyszło 1,7kg/24h to są straty związane z samą pracą kotła i ubytkami na grawitacyjne przebicie na instalację (stare, 2calowe rury). Zegar mi się zeruje odnośnie spalania o 20:30, kto chce, to wie, gdzie mojego stera na ekotlowni szukać. Kocioł stoi w piwnicy ? Ocieplona od środka ? Możesz cyknąć fotkę komory ? Jakby Ci się chciało było by super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.05.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 komory spalania, rano wrzuciłem tam sporo papierów,sądzę,że się nie spaliły....ale coś tam pstryknąc mogę Kotłownia jest deko zaniżona względem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 U mnie przez ostatnie 24h kocioł nie musiał dogrzewać cwu, pilnował się tylko przed wygaszeniem Wyszło 1,7kg/24h to są straty związane z samą pracą kotła i ubytkami na grawitacyjne przebicie na instalację (stare, 2calowe rury). Zegar mi się zeruje odnośnie spalania o 20:30, kto chce, to wie, gdzie mojego stera na ekotlowni szukać. to tak ze 300W mocy średniej czy co? To jaki teraz będzie zakres mocy użytecznych kotła? 0,3...30kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.05.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 QIM z podtrzymaniem chwilowym czy jak chcesz to zwać to już kilka osób podawało zużycie dobowe <2kg na 24h U mnie ta ilość paliwa poszła tylko na podtrzymanie kotła na zadanej temp. a u innych wystarczyło na dogrzanie bojlera. AD podaj na priva swojego maila, to Ci foty puszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.05.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 AD bierz go na testy, i pewnie go kupisz . U mnie powoli robi się popiołek taki jak chce, czyli z papierosa. Jak obliczyłem to po sezonie prawie ster za darmo będę miał. Tyle Powinien zaoszczędzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.05.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 U mnie bez rozbioru CWU z wyłączonym CO przy wyczyszczonym kociołku spalanie było nawet na poziomie 1,9kg. Teraz jest troszkę więcej. Palę ruskim eko. Masz sadze? Wklej tu zdjęcie wymiennika. Spalanie mogłeś i może uzyskać ale sadza musi być, i to dużo jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.05.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Mógł ją ograniczyć doprowadzając powietrze wtórne-robi tak sporo osób z teamu ES.Ale ja nie polecam.Nie ma jak takiego wyczynu kontrolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.05.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 O 23.oo zadziałało pierwsze obniżenie - zrobiło się o 4 stopnie, bo zadaną podniosłem na 50. Jestem pod wrażeniem - spodziewałem się sporej zapaści, później gonienia do zadanej i przebicia - myślałem że wyjdą ze 2 - 3 większe wahnięcia. Tymczasem wszystko się zamknęło w kilku dziesiętnych stopnia i znów kreskę rysuje. Zobaczymy jak mu pójdzie przy powrocie z obniżenia - ale tam to już raczej nie ma bata, musi pobujać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.05.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 I w końcu mi się udało, spalanie pokazało 3,3kg na dobę. To już wynik który mnie zadowolił. Myślę że powodem tego stanu jest brak pluskania się w wannie. Jednak prysznic nie zużywa tyle ciepłej wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.05.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) No ja też nie mam grawitacji. Jutro będę na budowie - ale na 100% czarno z czarnymi "pryszczami" - takie naloty (ten węgiel strasznie brudzi)- to i tak lepiej bo jak nie pracuje to wilgnie i nie ważne czy szczelnie zamknięty czy otwarty - chyba najlepiej jak będzie pracować cały rok Czas podtrzymania 24h , jestem ciekawy czy ktoś zużywa mniej na samo podtrzymanie , albo inaczej czy ktoś jest w stanie zrobić teścik na zarazie ile zezre przez 24h tylko w podtrzymaniu nic nie grzejąc poza sobą i kociołek stoi w piwnicy ... Wejdź na mój ster ta sama sytuacja, włączona tylko pompka od CWU bez jego rozbioru. Komora spalania wygląda lepiej na tym rusku co mam niż na Wesołej w zimie. Jest sam popiół bez jakiś narośli w komorze. Komin i wyczystka ok. Jutro dam foty bo będę na budowie. Wszedłem na ster i pokazuje mi za dzisiaj póki co średnie 1,8kg. Jeśli jeszcze można. Powiedzcie jaką najlepiej utrzymywać temperaturę kociolka ? Edytowane 22 Maja 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.05.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) O 23.oo zadziałało pierwsze obniżenie - zrobiło się o 4 stopnie, bo zadaną podniosłem na 50. Jestem pod wrażeniem - spodziewałem się sporej zapaści, później gonienia do zadanej i przebicia - myślałem że wyjdą ze 2 - 3 większe wahnięcia. Tymczasem wszystko się zamknęło w kilku dziesiętnych stopnia i znów kreskę rysuje. Zobaczymy jak mu pójdzie przy powrocie z obniżenia - ale tam to już raczej nie ma bata, musi pobujać. . Jestem pod wrażeniem,twój patent z P-9 daje fajnie radę (chciałbym aby pracował tak zimą ,ehh..),pomimo codziennego porannego rozbioru CWU,wyszedł raz tylko ze spalania 0,1kg/h na 0,2 kg/h. Wczoraj resetowałem ster,czekam jakie pokaże spalanie.I choć pewnie będzie zadowalające to spróbuję wrzucić mu obniżanie w nocy co 2h o 2-3deg. I choć nie wierzę ,że przyniesie to jakieś oszczędności Edytowane 22 Maja 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts