Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Wiesz,wynik jest ok.Ja nie mam grawitacji.Jaki czas podtrzymania?Jak po takim czasie wygląda komora spalania i wymiennik,komin,wyczystka....

No ja też nie mam grawitacji.

Jutro będę na budowie - ale na 100% czarno z czarnymi "pryszczami" - takie naloty (ten węgiel strasznie brudzi)- to i tak lepiej bo jak nie pracuje to wilgnie i nie ważne czy szczelnie zamknięty czy otwarty - chyba najlepiej jak będzie pracować cały rok :)

Czas podtrzymania 24h , jestem ciekawy czy ktoś zużywa mniej na samo podtrzymanie , albo inaczej czy ktoś jest w stanie zrobić teścik na zarazie ile zezre przez 24h tylko w podtrzymaniu nic nie grzejąc poza sobą i kociołek stoi w piwnicy ...

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u mnie za wczoraj 2,8 - ale to już chyba samo CWU było, nie zauważyłem żeby się coś dogrzewało, noc była raczej ciepła. Teraz spróbuję wrócić do stref - obniżę strefami o 5 stopni na jakieś 20 godzin / doba. Tyle że teraz nie po kroczku a jednorazowo i z utrzymaniem P=9. Zobaczymy jak potraktuje zapewne długie odstawienie po zadziałaniu obniżenia - no i jak sobie poradzi z raczej nieuniknionym sporym przebiciem ( w końcu będzie musiał zrobić blisko 4 stopnie na 100% mocy ) po powrocie z obniżenia.

Gość TwojPan

Jutro będę na budowie - ale na 100% czarno z czarnymi "pryszczami" - takie naloty (ten węgiel strasznie brudzi)- .

Czemu nie spróbujesz SPP?Za niskie progi?Dla samego porównania,właśnie na takim badziewnym opale.

Gość TwojPan
A u mnie za wczoraj 2,8 -

Ja "podchwyciłem" coś z kolegi wuoka.Oszczędność rules (oczywiście priorytety typu,komin i wymiennik ponad wszystko ;) )Chcę dotrzeć na minimum spalania ,olej Kudżawsky juz jest w kapilarze czujnika CO - i za Twoim przykładem P-9.Trochę inny balans tłem,zobaczymy.Póki co nie wychodzi z 0,1kg/h.

Gość TwojPan
Bo się nie doczekam ;) do końca maja :)

Wal bezpośrednio do Boleckiego,jak się dowie co masz w "stajni"-da Ci swój ;)

Tak na serio,to fajny ster,ma sporo możliwości.Spodoba się.Lubisz "pogrzebać".

Edytowane przez TwojPan

Bo się nie doczekam ;) do końca maja :)

Ja chcę go na testy do oep 25 kw. Mojego nie dam bo akurat nie mam ochoty na miśka, sadze. Zapisze się, znów :-D. Ale na 99 % kolejny zawita w górach.

Novy ja też posłuchałem Cię i.. Jutro zejde poniżej 4kg na dobę. Przy grzaniu łazienek, ciepłej wodzie i delikatnym dogrzewaniu domu. Choć to ostatnie pewnie symbolicznie. Jednak wieksza dawka paliwa przyniósła efekt. Oczywiście zrobienie CWU na grawitacji tak samo..

Gość TwojPan
Ja chcę go na testy do oep 25 kw. Mojego nie dam bo akurat nie mam ochoty na miśka, sadze. Zapisze się, znów :-D. Ale na 99 % kolejny zawita w górach.

Novy ja też posłuchałem Cię i.. Jutro zejde poniżej 4kg na dobę. Przy grzaniu łazienek, ciepłej wodzie i delikatnym dogrzewaniu domu. Choć to ostatnie pewnie symbolicznie. Jednak wieksza dawka paliwa przyniósła efekt. Oczywiście zrobienie CWU na grawitacji tak samo..

Miło mi to słyszeć :)

Ja chyba dam te marne parę groszy za przeróbkę na CWU,chyba że kolega animuss uzna ,że nie warto z tym zbiornikiem....

A na testach z OEP 25kW chyba blisko Wrocka się tez zapowiada...

U mnie przez ostatnie 24h kocioł nie musiał dogrzewać cwu, pilnował się tylko przed wygaszeniem

Wyszło 1,7kg/24h to są straty związane z samą pracą kotła i ubytkami na grawitacyjne przebicie na instalację (stare, 2calowe rury).

Zegar mi się zeruje odnośnie spalania o 20:30, kto chce, to wie, gdzie mojego stera na ekotlowni szukać.

U mnie przez ostatnie 24h kocioł nie musiał dogrzewać cwu, pilnował się tylko przed wygaszeniem

Wyszło 1,7kg/24h to są straty związane z samą pracą kotła i ubytkami na grawitacyjne przebicie na instalację (stare, 2calowe rury).

Zegar mi się zeruje odnośnie spalania o 20:30, kto chce, to wie, gdzie mojego stera na ekotlowni szukać.

Kocioł stoi w piwnicy ? Ocieplona od środka ? Możesz cyknąć fotkę komory ? Jakby Ci się chciało było by super :)

to tak ze 300W mocy średniej czy co? To jaki teraz będzie zakres mocy użytecznych kotła? 0,3...30kW :)

O 23.oo zadziałało pierwsze obniżenie - zrobiło się o 4 stopnie, bo zadaną podniosłem na 50. Jestem pod wrażeniem - spodziewałem się sporej zapaści, później gonienia do zadanej i przebicia - myślałem że wyjdą ze 2 - 3 większe wahnięcia. Tymczasem wszystko się zamknęło w kilku dziesiętnych stopnia i znów kreskę rysuje. Zobaczymy jak mu pójdzie przy powrocie z obniżenia - ale tam to już raczej nie ma bata, musi pobujać. .

Jutro będę na budowie - ale na 100% czarno z czarnymi "pryszczami" - takie naloty (ten węgiel strasznie brudzi)- to i tak lepiej bo jak nie pracuje to wilgnie i nie ważne czy szczelnie zamknięty czy otwarty - chyba najlepiej jak będzie pracować cały rok :)

Czas podtrzymania 24h , jestem ciekawy czy ktoś zużywa mniej na samo podtrzymanie , albo inaczej czy ktoś jest w stanie zrobić teścik na zarazie ile zezre przez 24h tylko w podtrzymaniu nic nie grzejąc poza sobą i kociołek stoi w piwnicy ...

Wejdź na mój ster ta sama sytuacja, włączona tylko pompka od CWU bez jego rozbioru. Komora spalania wygląda lepiej na tym rusku co mam niż na Wesołej w zimie. Jest sam popiół bez jakiś narośli w komorze. Komin i wyczystka ok. Jutro dam foty bo będę na budowie.

Wszedłem na ster i pokazuje mi za dzisiaj póki co średnie 1,8kg.

Jeśli jeszcze można. Powiedzcie jaką najlepiej utrzymywać temperaturę kociolka ?

Edytowane przez pawko_

Gość TwojPan
O 23.oo zadziałało pierwsze obniżenie - zrobiło się o 4 stopnie, bo zadaną podniosłem na 50. Jestem pod wrażeniem - spodziewałem się sporej zapaści, później gonienia do zadanej i przebicia - myślałem że wyjdą ze 2 - 3 większe wahnięcia. Tymczasem wszystko się zamknęło w kilku dziesiętnych stopnia i znów kreskę rysuje. Zobaczymy jak mu pójdzie przy powrocie z obniżenia - ale tam to już raczej nie ma bata, musi pobujać. .

Jestem pod wrażeniem,twój patent z P-9 daje fajnie radę (chciałbym aby pracował tak zimą ,ehh..),pomimo codziennego porannego rozbioru CWU,wyszedł raz tylko ze spalania 0,1kg/h na 0,2 kg/h.

Wczoraj resetowałem ster,czekam jakie pokaże spalanie.I choć pewnie będzie zadowalające to spróbuję wrzucić mu obniżanie w nocy co 2h o 2-3deg.

I choć nie wierzę ,że przyniesie to jakieś oszczędności ;)

Edytowane przez TwojPan