Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może to jakaś teoria tylko wydumana będzie, ale ja to widzę tak. Kocioł spala jakąś ilość węgla dla utrzymania się w ruchu. Przy tej okazji produkuje jakąś ilość ciepła - i zawsze jest to nadmiar. Tak jakby mimochodem grawitacyjnie odsyłamy ten nadmiar do bojlera. On się w jakiejś części grzeje przy okazji utrzymywania się kotła w ruchu. Powolutku, grawitacyjnym przepływem z wymianą ciepła tym mniejszą im mniejsza jest różnica temperatur kocioł - bojler - ale nigdy nie spadającą do zera. Przy moim obecnym ustawieniu wychodzi to tak jakby kocioł był ustawiony na zadaną 50,5 stopnia ( w obniżeniu 45,5 stopnia ) z histerezą 0,1 stopnia. Po spadku o 0,1 stopnia załącza się na 9% ustawionej mocy. Tak dałem na podstawie obserwacji pracy z P=2 - wtedy pracując w trybie ciągłym pykał zazwyczaj między 4 a 10%. To pozwoliło założyć, że załączenie na 9% w zasadzie będzie pełnić funkcję przedmuchu - pyknie na 9, max 18% ze 2 - 3 minuty i znów się odstawi. Po większych rozbiorach CWU zdarzy się mu popracować z większą mocą - max było 36%, czyli 4 kroki mocy od punktu odstawienia. Co do przepalania - mam załączone co 120 minut. To tak na wszelki wypadek, jakby po obniżeniu wystąpiło jakieś bardzo długie podtrzymanie. Albo po powrocie z obniżenia kiedy będzie jakiś czas pracował na 100% może wyjdzie spore przebicie i w związku z tym też będzie jakieś długie podtrzymanie. Na razie za ostatnią dobę przepalanie się raz załączyło.

Gość TwojPan
. To pozwoliło założyć, że załączenie na 9% w zasadzie będzie pełnić funkcję przedmuchu - pyknie na 9, max 18% ze 2 - 3 minuty i znów się odstawi. ...

Własnie to w tym sterowniku sprawia,że jestem pod jego wrażeniem.Nie ma całych zakładek z ustawieniami,programatorami i innymi duperelami.Ma za to prostą zasadę działania-prostą jak prosty jest kocioł CO.

Tylko na tym nie koniec,same możliwości ustawień parametru P (Bolecki obiecał ,że niebawem będzie tez P-0 ) ,parametru I a także S,dodatkowo praca z tłem,bez tła-podbicie dmuchawy itd.kombinacji daje to sporo.Im dłużej go mam,tym bardziej mi się podoba :) Zaraza-to spoko nazwa dla tego stera he he.

Tylko Bolecki mógłby się postarać na jakąś lepszą obudową ,te wystające mu z tyłka kabelki,są widokiem mało atrakcyjnym :p

Gość TwojPan
Tak kolego im piec stabilniej pracuje tym spalanie jest mniejsze. ;)

Jak pisałem ,że im bardziej stabilne wykresy pracy kotła -tym lepiej, to paru kolesi (w tym Piotrek42) napisało mi,że takie wykresy się nie liczą....

Edytowane przez TwojPan

O 19 zacznie się u mnie jednorazowy powrót z 5 - cio stopniowego obniżenia. Zobaczymy wtedy, czy strefy zostaną czy wrócę do krainy łagodności. 4 stopnie będzie musiał zrobić na 100% mocy - pytanie ile mu to zajmie, ile przewali, na jak długo się potem odstawi i ile zrobi większych wahnięć. PS Rakieta jednak o 20 będzie - z największych rozbiorów CWU wynika że wtedy bojler powinien złagodzić przebieg tej akcji. Edytowane przez kobra64

Gość TwojPan
Nie otrzymałem Twojej odpowiedzi na priva bo miałem zawaloną skrzynkę ,wiadomość uleciała w kosmos dostałem tylko powiadomienie na poczcie

Hej,dzięki.

Chciałem tylko podpytać czy z takimi "wnętrznościami" mego zbiornika CWU -warto go założyć na grawitację.

Gość TwojPan
O 19 zacznie się u mnie jednorazowy powrót z 5 - cio stopniowego obniżenia. Zobaczymy wtedy, czy strefy zostaną czy wrócę do krainy łagodności. 4 stopnie będzie musiał zrobić na 100% mocy - pytanie ile mu to zajmie, ile przewali, na jak długo się potem odstawi i ile zrobi większych wahnięć. PS Rakieta jednak o 20 będzie - z największych rozbiorów CWU wynika że wtedy bojler powinien złagodzić przebieg tej akcji.

Kryzujesz ta swoja grawitację,czy jest otwarty powrót na full?

Udało mi się wykręcić 2,6kg/h,jestem ciekaw czy można mniej.Po tym jak wlałem olej do kapilary CO,idzie bardziej w stronę dłuższych odstawień-choć dosyć płynnie.

Hej,dzięki.

Chciałem tylko podpytać czy z takimi "wnętrznościami" mego zbiornika CWU -warto go założyć na grawitację.

Nawet z wężownicami warto ,tylko czy się da ? ,taki obieg wody kotłowej stabilizuje temperaturę ,wygładzając skoki temperatur w kotle ,przekłada się to na mniej burzliwe spalanie węgla w palniku .Przy instalacji grawitacyjnej CWU należy w obiegu zaizolować rury bo zasobnik będzie cały czas ładowany w dzień i w nocy .W nocy będzie odbywał się powolny przepływ wody spowodowany stratami zasobnika. Edytowane przez animuss

Gość TwojPan
Nawet z wężownicami warto ,tylko czy się da ? ,taki obieg wody kotłowej stabilizuje temperaturę ,wygładzając skoki temperatur w kotle ,przekłada się to na mniej burzliwe spalanie węgla w palniku .Przy instalacji grawitacyjnej CWU należy w obiegu zaizolować rury bo zasobnik będzie cały czas ładowany w dzień i w nocy .W nocy będzie odbywał się powolny przepływ wody spowodowany stratami zasobnika.

Czy się da? Jasne,wyspawam podstawę i już.Mam zbiornik CWU przy samym kotle.To kwestia 20-30cm aby go "unieść".

Dziś osiagłem 2,1kg doba. Grzeje samo CWU. Łazienki wyłączone. Aha zmywarka podłączona do zimnej wody. Wiec ciepła woda idzie tylko na ciapkanie się ;-).
No przeskoczyłeś mnie - u mnie 2,6 kilo od dwóch dni się trzyma. Ale CWU sporo schodzi, naprawdę sporo - no i kocioł wielki, 29 kW. Tyle że tak jak piszesz - CO mam teraz odłączone zaworem 4D na 0 skręconym, przebić raczej nie będzie. Ale raczej zrezygnuję z obniżania temp. kotła - przedwczoraj cały dzień pykał na 49 i wziął 2,6 kilo. Wczoraj chodził z obniżeniem, na 2 godziny powrót do zadanej 50 stopni - i też wziął 2,6 kilo. To po co ma przez tą chwilę gonić na 100%? Lepiej niech cały dzień pyka z wolna.

Gość TwojPan
Ale raczej zrezygnuję z obniżania temp. kotła - przedwczoraj cały dzień pykał na 49 i wziął 2,6 kilo. Wczoraj chodził z obniżeniem, na 2 godziny powrót do zadanej 50 stopni - i też wziął 2,6 kilo. To po co ma przez tą chwilę gonić na 100%? Lepiej niech cały dzień pyka z wolna.

kobra ,nie żebym pozjadał wszystkie rozumy świata,ale pan Wiesław się myli mieszając mnie z błotem.Wiele spędziłem czasu przy kotle i rozmowach z kolesiami co mają wiedzę-żadne obniżanie temp.i programatory nie zmienią praw fizyki budowli i charakterystyki pracy układu CO.

Pomyśl jeszcze tylko,że masz układ zrobiony jak pisałeś-"pod kocioł ",a wyjście z obniżonej powoduje takie "zamieszanie",na tak krótkim obiegu CWU,a w dodatku na grawitacji.Co by się działo zatem zimą,w byle jak zrobionym układzie (z kilkoma pompami),w układzie z 50% podłogówki ,lub jeszcze większym jej procencie?Kto pisze taki bzdury,że cykliczna praca pompy CO w zimie przynosi efekty?Mocno mnie irytują kolesie,którzy nie mają pojęcia co piszą.Wszystko co wiem,wiem bo tego spróbowałem.Programatory i inne cuda nie sprawdzą się w żadnej instalacji,chyba że spalanie mamy gdzieś.

Układ CO wraz z kotłem ma pracować jak najstabilniej się da.Ale taki "stary wyga" jak ty wie to lepiej niż ja :)

P.S.

Pisał do mnie koleś na PW,że ma układ na 1 pompie i instalację mieszaną-podłogówka/grzejniki.Miał wielka radochę jak mu powiedziałem ,że są tu tacy co mówią ,że się nie da i mają po 2-3 pompy do samego układu CO plus dodatkowa do CWU.

W moim nowym domu będzie tez jedna pompa,no może dwie.Ale druga to pompa ciepła :)

Bo jedna pompka,sprawdzi się w każdym układzie.

Edytowane przez TwojPan