darase 27.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 5osób+zmywarka, eko mieszane z odpadami roślinnymi spala 3.5-4kg wg. statystyk. Dokładnie to nie powiem bo wsypałem cały zasobnik ale rodzice podgrzewali się na dole. Jak będzie ciepło to wsypię 160kg eko bez mieszanki i poczekam ale na dwa miesiące nie wystarczy. Może też przejdę na grawitacje U mnie słabo krąży woda mimo rur 1" i powrót mam sporo chłodniejszy i mniej ciepłej wody. Zasobnik Cwu też nie pierwszej młodości 16lat ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 5osób+zmywarka, eko mieszane z odpadami roślinnymi spala 3.5-4kg wg. statystyk. Dokładnie to nie powiem bo wsypałem cały zasobnik ale rodzice podgrzewali się na dole. Jak będzie ciepło to wsypię 160kg eko bez mieszanki i poczekam ale na dwa miesiące nie wystarczy. Może też przejdę na grawitacje U mnie słabo krąży woda mimo rur 1" i powrót mam sporo chłodniejszy i mniej ciepłej wody. Zasobnik Cwu też nie pierwszej młodości 16lat ma. Czyli dzieląc na osoby u mnie wychodzi 0,55kg a u ciebie około 0,75kg na osobę. (do tego mieszanka której pewnie więcej spalasz niż samego węgla) Jednak realnie podałem. CWU po grawitacji sprawia że piec działa spokojniej. Oczywiście pompkę też jest podłączona i jeśli będzie duży ubytek wody to się załącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.05.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Tylko że my wodę oszczędzamy, prysznic raz na tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Tylko że my wodę oszczędzamy, prysznic raz na tydzień Około soboty macie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Około soboty macie fajnie Wrzuciłem Ci coś na priv,przeczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Wrzuciłem Ci coś na priv,przeczytaj. Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Tylko że my wodę oszczędzamy, prysznic raz na tydzień Masz gdzieś linka do swojego sterownika?ciekaw jestem jak miśka,piec prowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Bo komentarz to miałeś nieciekawy Komentarze na alledroogo pochodzą od anonimowych userów,mogą być prawdziwe lub nie. Natomiast te opinie https://esterownik.pl/forum/posty,1461/apel-propozycja-do-es-?m=44765#44765 o tobie pochodzą od tych co znają cię facet długo,i nie są anonimowe.Za to uważam ,że 100% trafne. Ja się pod nimi podpisuję,bo znam cię za długo.Jesteś dla mnie zwykłym spamerem.I tyle. Dobrze pamiętam ,kto mnie "gnoił" i wyśmiewał jak zakupiłem Ogniwo.Kumple cie opuścili?Ja może nie jestem grzeczny,ale staram się pisać na temat i w temacie-choć wielu się to nie podoba.Ty piszesz wszędzie i o wszystkim. Przepraszam za off. Edytowane 27 Maja 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.05.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Nie mam stera udostępninego, mam zbyt słabe łącze. Prowadzenie na grupowym min. 12kw max.16kw. Postój w podtrzymaniu 360min.Dzięki mieszance nie ma sadzy.Dodam że mam starego wielkiego Brucera. Twoje małe spalanie może być związane ze sterownikiem SPP i małym poborem ciepłej wody.Mała kompiel dla dziecka w wannie i spalanie idzie w górę. Kiedyś sprawdzałem ile idzie ciepłej wody na prysznic 5 min., mam licznik na ciepłą wodę, poszło 30l. Nie zmierzyłem jednak tem. wody pod prysznicem. Na baterii termostatycznej mam ustawine 42st. ile jest faktycznie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 27.05.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Czyli co Panowie zagrzejemy 150l 1kg(28MJ/kg) ?? 28000000/(4200*150)=44 stopnie. Woda z wodociagu ma dajmy na to 10stopni. Uwzględniając sprawność (a niech tam ) 50% mamy z 2kg węgla 150l wody o temperaturze (44+10) 54 stopni. Edytowane 27 Maja 2014 przez QIM zero ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.05.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Panocku ulżyłeś sobie? . Nie? To pofilozofuj jeszcze tylko uważaj żeby Ci coś na głowę nie spadło. Nie wiesz jakie miałem wiadomości priv. Dwa od tamtego incydentu darase nie napisał nawet jednego postu na forum E-S. Widzisz chłopie, nie możesz zrozumieć że mogę szukać lepszego stera bez bajerów ale spalającego czyściej bez sadzy. Wuwok miał podobne problemy z sadzą i jego posty sprawiły że jestem zainteresowany w/w sterem. Nie będę się do Ciebie odzywał i proszę Ciebie o to samo. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Nie mam stera udostępninego, mam zbyt słabe łącze. Prowadzenie na grupowym min. 12kw max.16kw. Postój w podtrzymaniu 360min. Dzięki mieszance nie ma sadzy. Dodam że mam starego wielkiego Brucera. Twoje małe spalanie może być związane ze sterownikiem SPP i małym poborem ciepłej wody. Mała kompiel dla dziecka w wannie i spalanie idzie w górę. Kiedyś sprawdzałem ile idzie ciepłej wody na prysznic 5 min., mam licznik na ciepłą wodę, poszło 30l. Nie zmierzyłem jednak tem. wody pod prysznicem. Na baterii termostatycznej mam ustawine 42st. ile jest faktycznie nie wiem. Widzisz w życiu nie powiem ze zużywam 300 litrow wrzątku i spalam 2kg. Podkreślałem nie raz ze u mnie CWU idzie na mycie się ,zmywarka w końcu na coś została kupiona. Często o rożnych porach dnia są brane prysznice ,i tu grawitacja spełnia role.Na grawitacji woda w CWU ma tą sama temp co woda w piecu.Czyli około 55 stopni.Teraz pale ekogroszkiem,pewnie temu też urwałem coś z spalania .Miał spale w zimne dni [szybciej się go pozbędę ] .Używałem miśka a teraz mam SPP i jak sadzisz czemu?wziąłem na testy ,sam nie dawałem wiary ze Novy prawdę pisze. [choć siedzący w temacie wiedzą że czasami pisze od rzeczy ale palić umie,wie co z czym i jak .Początkowe nastawy Jarecki podesłał i nagle szok.Przy nastawach początkowych piec lepiej wyglądał niż na grupowym[gdzie żeby poprawnie spalić ten miał musiałem się nagimnastykować,za ręczne ustawienia się nie brałem...za cienki w uszach jestem.].Automatu nie używałem bo za dużo palił według mnie.Podoba mi się prowadzenie kociołka przez ster,brak tzn piły .I nie namawiam nikogo na zakupy!!! Ale na testy tak. Po testuj i napisz ile ściemy walimy a ile jest w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 27.05.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Panocku ulżyłeś sobie? . Nie? To pofilozofuj jeszcze tylko uważaj żeby Ci coś na głowę nie spadło. Nie wiesz jakie miałem wiadomości priv. Dwa od tamtego incydentu darase nie napisał nawet jednego postu na forum E-S. Widzisz chłopie, nie możesz zrozumieć że mogę szukać lepszego stera bez bajerów ale spalającego czyściej bez sadzy. Wuwok miał podobne problemy z sadzą i jego posty sprawiły że jestem zainteresowany w/w sterem. Nie będę się do Ciebie odzywał i proszę Ciebie o to samo. Dzięki. Ster ,działanie ma niezłe,a nawet bardzo dobre. Meni inne i jeśli przywykłeś do ecoala na początku strasznie ciężko jest.Do tego kable do podłączenia,ecoal to gotowiec:) a tu niestety nie,kable samemu się podłącza itd. [uważam to za wadę] .Pracuje inaczej jak misiek,w skrócie misiek jak zacznie dmuchać to dmucha puki nie osiągnie temperatury,potem się wyłącza.[mówię o grupowym] Generalnie takie działanie prowadzi do spieków,sadzy.. Spp znów dmucha z przerwami gdzie załancza się tło .Czyli coś na wzór ciągłej pracy .U mnie się sprawdziło.Nawet teraz gdy samo cwu grzeje palnik zawsze ma żar ,nie wygasa,nie dymi. Mi taka praca palnika pasuje . Musze Ojca na testy do Oep 25ki namówić.Ciekawe jak sobie z nim poradzi. Edytowane 27 Maja 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Musze Ojca na testy do Oep 25ki namówić.Ciekawe jak sobie z nim poradzi. Mam nadzieję,że niebawem zobaczymy w akcji OEP 25kW z SPP na moim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.05.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Wuwok może pożyczysz tacie swój na testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Wuwok może pożyczysz tacie swój na testy Widzisz do dobrego łatwo przywyknąć . Zresztą jemu ecoal pasuje,pewnie temu ze ja go mu ustawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy777 27.05.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Założony został firmy aristo 4d. A ręcznie?nie było wcześniej zaworu 4d.Chodzi o wygodę użytkowania.Znając tych ludzi wola ustawić niższa temp na piecu.Cena gra role,wiec chętnie od ciebie bym wziął komplet:).Instalacja starego typu z dużą ilością wody Odbierz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 28.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Jak nie dokręciłeś tylnej, metalowej obudowy, to wygląd jest taki: Ok,poskładałem się jakoś Nie ukrywam,że: 1.Kable do pomp,podajnik itd.-są zbyt krótkie.Albo nie dawać w OEM albo dawać jak należy.U mnie "wiącha" spoczywa na kotle,a tego nie lubię. 2.Tylne "plecki" są ok,tylko normalny user miałby w d...ce szukanie jak je się przytula do stera.Jest czas konkurencji,musi być prosto i łatwo Panie Bolecki-czyli to co trzeba ma wystawać,dodatki user może zapinać sam.Pomijam fakt,braku kabla zasilającego 220V z wtykiem do gniazda.Lipa Panie To na pierwszy raz :)Bo nigdy nie miałem czasu na opisanie tego co zastałem. 3.Co do softu.Mnie przydałby się podbicie rozruchu dmuchawy większe niż 4. Jakiś wesołek -konstruktor mego kotła,zapomniał ,że kątowniki na ruszt awaryjny są ,na niewłaściwym poziomie(choć o taki ruszt nie prosiłem,kątowniki były użyte dla podtrzymania ceramik-której już nie ma). Rezultat jest taki,że zatrzymują popiół w spadku do popielnika.Myślę ,że na lato podbicie 6 załatwiało by problem na cacy. 4.Przedmuchy w podtrzymaniu. Opał dosypujemy,a nic tam nie można dmuchnąć?Why?Może kontrolowany wraz z dokarmianiem,nie musi być z Twej ręki Tyle ,póki co. Pozdrawiam. Aaa...jeszcze jedna sprawa.Zwłoka włączenia sterownika jak wychodzi z wyłączenia/podtrzymania -jest tak,że czasem jak dochodzi do zadanej to temp.zdana się waha,np.już ma 53,5 na 53deg ustawione ,ale jeszcze wraca do 53,4 na chwilkę,nadmuch wariuje...To samo kiedy wychodzi z podtrzymania.Latem to bardzo widać i czuć Jak dla mnie zwłoka o 0,2deg od momentu przebicia/powrotu była by ok.Nie ma takiego efektu wtedy jak,wył/zał sterownik- wszystkiego co się z tym wiąże (nadmuch,dokładka paliwa). Edytowane 28 Maja 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.05.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Z podtrzymaniem to przecież jest nadmuch - minutę pracuje na 100% ustawionego. Czyli przez minutę dmucha a poda tyle ile mu się podań w minucie mieści. Z tym bujaniem na odstawianiu to temat już na forum Boleckiego poruszałem - ale myślę że taka zwłoka nie załatwi sprawy. Po prostu będzie się wtedy jakąś chwilę bujał na zadanej minus zwłoka - akcja się przeniesie o tych 0,2 stopnia w dół. Żeby minimalizować - trzeba minimalizować podbicie startu, bo to nim szaleje w takich przypadkach. To może ciut wyższe przebicia powodować rzeczywiście przy ewentualnym odstawianiu, ale z kolei zazwyczaj ma niezły wpływ na palnik przy wychodzeniu z podtrzymania - jak się tak parę razy bujnie to i palnik do roboty gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts