Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Jak nie dokręciłeś tylnej, metalowej obudowy, to wygląd jest taki:

Ok,poskładałem się jakoś :)

Nie ukrywam,że:

1.Kable do pomp,podajnik itd.-są zbyt krótkie.Albo nie dawać w OEM albo dawać jak należy.U mnie "wiącha" spoczywa na kotle,a tego nie lubię.

2.Tylne "plecki" są ok,tylko normalny user miałby w d...ce szukanie jak je się przytula do stera.Jest czas konkurencji,musi być prosto i łatwo Panie Bolecki-czyli to co trzeba ma wystawać,dodatki user może zapinać sam.Pomijam fakt,braku kabla zasilającego 220V z wtykiem do gniazda.Lipa Panie :)

To na pierwszy raz :)Bo nigdy nie miałem czasu na opisanie tego co zastałem.

3.Co do softu.Mnie przydałby się podbicie rozruchu dmuchawy większe niż 4.

Jakiś wesołek -konstruktor mego kotła,zapomniał ,że kątowniki na ruszt awaryjny są ,na niewłaściwym poziomie(choć o taki ruszt nie prosiłem,kątowniki były użyte dla podtrzymania ceramik-której już nie ma).

Rezultat jest taki,że zatrzymują popiół w spadku do popielnika.Myślę ,że na lato podbicie 6 załatwiało by problem na cacy.

4.Przedmuchy w podtrzymaniu.

Opał dosypujemy,a nic tam nie można dmuchnąć?Why?Może kontrolowany wraz z dokarmianiem,nie musi być z Twej ręki :)

Tyle ,póki co.

Pozdrawiam.

Aaa...jeszcze jedna sprawa.Zwłoka włączenia sterownika jak wychodzi z wyłączenia/podtrzymania -jest tak,że czasem jak dochodzi do zadanej to temp.zdana się waha,np.już ma 53,5 na 53deg ustawione ,ale jeszcze wraca do 53,4 na chwilkę,nadmuch wariuje...To samo kiedy wychodzi z podtrzymania.Latem to bardzo widać i czuć :) Jak dla mnie zwłoka o 0,2deg od momentu przebicia/powrotu była by ok.Nie ma takiego efektu wtedy jak,wył/zał sterownik- wszystkiego co się z tym wiąże (nadmuch,dokładka paliwa).

Edytowane przez TwojPan

Z podtrzymaniem to przecież jest nadmuch - minutę pracuje na 100% ustawionego. Czyli przez minutę dmucha a poda tyle ile mu się podań w minucie mieści. Z tym bujaniem na odstawianiu to temat już na forum Boleckiego poruszałem - ale myślę że taka zwłoka nie załatwi sprawy. Po prostu będzie się wtedy jakąś chwilę bujał na zadanej minus zwłoka - akcja się przeniesie o tych 0,2 stopnia w dół. Żeby minimalizować - trzeba minimalizować podbicie startu, bo to nim szaleje w takich przypadkach. To może ciut wyższe przebicia powodować rzeczywiście przy ewentualnym odstawianiu, ale z kolei zazwyczaj ma niezły wpływ na palnik przy wychodzeniu z podtrzymania - jak się tak parę razy bujnie to i palnik do roboty gotowy.

Gość TwojPan
Z podtrzymaniem to przecież jest nadmuch - minutę pracuje na 100% ustawionego. Czyli przez minutę dmucha a poda tyle ile mu się podań w minucie mieści. .

Mnie chodzi o podanie dawki kiedy jest w podtrzymaniu.ster nie pracuje.Nie wiem czy to dokarmianie,raczej tak. Wtedy nie dmucha...

Gość TwojPan

Z tym bujaniem na odstawianiu to temat już na forum Boleckiego poruszałem - ale myślę że taka zwłoka nie załatwi sprawy. Po prostu będzie się wtedy jakąś chwilę bujał na zadanej minus zwłoka - akcja się przeniesie o tych 0,2 stopnia w dół. Żeby minimalizować - trzeba minimalizować podbicie startu, bo to nim szaleje w takich przypadkach. To może ciut wyższe przebicia powodować rzeczywiście przy ewentualnym odstawianiu, ale z kolei zazwyczaj ma niezły wpływ na palnik przy wychodzeniu z podtrzymania - jak się tak parę razy bujnie to i palnik do roboty gotowy.

Mnie to nie przeszkadza,martwię się jedynie o elektronikę,czy aby jej to nie przeszkadza-takie zał/wył.Ale jak nie,to spoko.

Na postoju tak czy siak poda, ale gdy tło jest wyłączone to odbywa się to bardzo rzadko. Dmuchawa się w tedy nie załącza, to zwykłe uzupełnienie dziury w palniku.

Jak tak,to spoko.

Herr Bolecki,nie wiem jak i kiedy,ale chciałbym Panu podesłać ster na aktualizację,i prośba aby te skaczące temp.zew/wew poprawić.O ile zewn.mi nie przeszkadza,to wew.chciałbym aby była właściwa.Muszę kontrolować temp.w pomieszczeniu.

Chyba,że niebawem pojawi się nowa zaraza,to tą Ci odsprzedam i zamienię na nową :)

Na postoju tak czy siak poda, ale gdy tło jest wyłączone to odbywa się to bardzo rzadko. Dmuchawa się w tedy nie załącza, to zwykłe uzupełnienie dziury w palniku.

Wyobraźmy sobie zatem taki stan:

- piec stoi dłuższy czas w odstawieniu , np 2 "C powyżej zadanej i ma włączoną funkcję przepalania powiedzmy co 30 min., ma włączone tło i powiedzmy ustawione dokarmianie s - 15 ( w trybie "praca" jest to : czas pauzy x 15 podzielone na 60 - wtedy wiadomo co ile poda dawkę "dokarmiającą" )

Pytanie:

Co ile w takim przypadku ( na postoju) poda dawkę "dokarmiającą" ?

W poprzednim sofcie było tak, że podczas postoju dokarmiał tak jak wynikało z ustawienia S dla tła - czyli w Twoim przykładzie 15 ( wartość S ) razy pauza - co tyle sekund poda dawkę w postoju. Teraz chyba Bolecki wrócił z tym do tego co było przed wprowadzeniem tła - czyli w postoju co czas równy 100 razy pauza poda dawkę.

Gość TwojPan

Jeśli to nie tajemnica,wg.jakich zwłok czasowych się to dzieje?Jest to uwarunkowane długością postoju?Jak zależy to (i czy) ,od dokarmiania?

U mnie spalanie wacha się między 2,2 a 2,8kg. Uważam że to dobry wynik. Kolejna sprawa to zwróciłem uwagę że zmniejszenie przerwy między dawkami podawania jeszcze bardziej splaszczyły, wyrownały kreski.

Odniosę się do wypowiedzi jednego usera. Niby 2kg dziennie to mało, okres grzewczy trwa około 8-9 miesięcy. Teraz niech średnio ktoś płaci 700 zł za tonę... Teraz pytanie czy opłaca się za tą różnice 3 razy w roku zmieniać ustawienia. Mi tak pomimo nie najgorszych dochodów, innym już nie. Poprostu każdy inaczej liczy. Pozatym ten ster w tej formie jest adresowany do innych użytkowników. Masa ludzi ma kotły z dziwnymi sterami i w sumie za niewielkie pieniądze mogą nabyć sterownik który jest sprawdzony.

Prawda jest taka,że jesteś z tych których mocno boli pojawienie się SPP.Nie umiesz jednak w normalny sposób zanegować informacji ,że to świetny sterownik.Wiesz dla czego?Bo obala Twoją teorię o tym ,że coś jest dobre dla jednego nie musi być dobre dla innego.Bo to jest farsa,jaką pewni "gracze " ci wmówili. Każdy układ CO ma tę samą zasadę działania.SPP udowadnia,że jest możliwe poprawne sterowanie w każdej instalacji.
Jesteś w błędzie i to grubym.

Nikt mnie nie ukierunkował i nikt mną nie kieruje. Od samego początku kibicuje tutaj jak wcześniej pisałem. To że nie piszę nie znaczy że nie czytam.

Już wcześniej interesowałem się tym sterownikiem, jak tylko były pierwsze wzmianki o nim. Mam za mało czasu aby poświęcić na próby i za mało czasu aby to obserwować.

Czekam aż ukażą się nowe softy, może kupię?

Wcześniej miałem chęć dla próby a po zapowiedziach się wstrzymałem.

Twoje teorie na mój temat są tylko twoimi teoriami i mijają się z prawdą o lata świetlne.

To że zwracam komuś uwagę że pisze nie w temacie jest tylko uwagą dla zachowania wątku.

Czytając czyjeś wypociny na czyjś temat mnie nie interesują, wchodząc na wątek chcę czytać to co oznacza temat. Tyle i tylko tyle.

Ty na wątku o RBR już pisałeś o kotle i o sterowniku, na temacie o Ogniwie pisałeś to samo, czyli już wszystko napisałeś.

Uwierz mi, ja to wszystko już przeczytałem, zrozumiałem, wyciągnąłem wnioski a czytanie jeszcze raz tego samego z wycieczkami personalnymi do niektórych osób już mnie nie interesują.

Jestem człowiekiem dla którego siedzenie przed kompem i czytanie postów nic nie wnoszących jest stratą czasu. Dla mnie czas ma wartość i nie ważne w jakich porach dnia czy tygodnia.

Czy satysfakcją jest dla ciebie pisanie nie na temat? Jaką wartość ma taki post? Czy zmienisz mentalność ludzi przez takie zachowanie? To są dorosłe osoby i polemika z nimi będzie trwała do zamknięcia tematu lub wątku.

Chyba nie tędy droga?

I jeszcze raz proszę, nie wkładaj mnie do swojej szuflady w której już masz parę osób, ja tam nie pasuję.

Piszcie dalej, ja czytam i to z zainteresowaniem jak już wcześniej tutaj napisałem.

Jesteś w błędzie i to grubym.

Nikt mnie nie ukierunkował i nikt mną nie kieruje. Od samego początku kibicuje tutaj jak wcześniej pisałem. To że nie piszę nie znaczy że nie czytam.

Już wcześniej interesowałem się tym sterownikiem, jak tylko były pierwsze wzmianki o nim. Mam za mało czasu aby poświęcić na próby i za mało czasu aby to obserwować.

Czekam aż ukażą się nowe softy, może kupię?

Wcześniej miałem chęć dla próby a po zapowiedziach się wstrzymałem.

Twoje teorie na mój temat są tylko twoimi teoriami i mijają się z prawdą o lata świetlne.

To że zwracam komuś uwagę że pisze nie w temacie jest tylko uwagą dla zachowania wątku.

Czytając czyjeś wypociny na czyjś temat mnie nie interesują, wchodząc na wątek chcę czytać to co oznacza temat. Tyle i tylko tyle.

Ty na wątku o RBR już pisałeś o kotle i o sterowniku, na temacie o Ogniwie pisałeś to samo, czyli już wszystko napisałeś.

Uwierz mi, ja to wszystko już przeczytałem, zrozumiałem, wyciągnąłem wnioski a czytanie jeszcze raz tego samego z wycieczkami personalnymi do niektórych osób już mnie nie interesują.

Jestem człowiekiem dla którego siedzenie przed kompem i czytanie postów nic nie wnoszących jest stratą czasu. Dla mnie czas ma wartość i nie ważne w jakich porach dnia czy tygodnia.

Czy satysfakcją jest dla ciebie pisanie nie na temat? Jaką wartość ma taki post? Czy zmienisz mentalność ludzi przez takie zachowanie? To są dorosłe osoby i polemika z nimi będzie trwała do zamknięcia tematu lub wątku.

Chyba nie tędy droga?

I jeszcze raz proszę, nie wkładaj mnie do swojej szuflady w której już masz parę osób, ja tam nie pasuję.

Piszcie dalej, ja czytam i to z zainteresowaniem jak już wcześniej tutaj napisałem.

Jak tak jesteś zainteresowany to zapisz się na testy:)

Zibi nie śmieć po tematach to i inni nie będą śmiecić w twoim wątku!!

Ja piszę na tych tematach o czym piszę. A na testy nie mam czasu, kupuje i tyle. Jak się u mnie coś sprawdza to o tym piszę lub polecam. Jak będzie coś w nim nowego a takie wpisy coś sugerowały to i sobie kupię :)

Jak nazwiesz swoje wpisy na temacie o RBR? To nie spam? Co ten sterownik (SPP) ma z tym kotłem wspólnego a tym bardziej z tobą?

To są dopiero śmieci. :)

Widzisz wuwok, podałem Ci kiedyś link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus/page442

Chłopak z kotłem jaki Ty używasz i jesteś tu chyba ostatnim jego zagorzałym wyznawcą prosił o pomoc.

Ty jakoś widać nie jesteś tutaj żeby coś komuś pomóc czy doradzić a raczej chyba żeby tylko z kim było się pokłócić czy kogoś opluć.

Jakoś o nie swoim kotle tak chętnie piszesz, ba piszesz już chyba więcej od jego użytkowników.

Ciekawa postawa.

Ja piszę na tych tematach o czym piszę. A na testy nie mam czasu, kupuje i tyle. Jak się u mnie coś sprawdza to o tym piszę lub polecam. Jak będzie coś w nim nowego a takie wpisy coś sugerowały to i sobie kupię :)

Jak nazwiesz swoje wpisy na temacie o RBR? To nie spam? Co ten sterownik (SPP) ma z tym kotłem wspólnego a tym bardziej z tobą?

To są dopiero śmieci. :)

A w czym jesteś lepszy?tak,donoszeniu:)

Co twój kocioł,sterownik ma z tematem SPP? wiem może go kupisz..to i ja mogę kocioł kupić.