Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Gość TwojPan
Pokaż to.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17495-nowy-sterownik-cichewicz-futura-24kw/#entry184906

na tym forum masz w stopce link do stera-nawet grubą kreska zaznaczony :) -czego to dowodzi?Nie reklamy?

Co by tam pokazywać.Wyszukiwarka na tamtym,czy tym czy na forum ES i wszystko jest jasne.A ty tu sugerujesz,że my reklamujemy SPP ?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17495-nowy-sterownik-cichewicz-futura-24kw/#entry184906

na tym forum masz w stopce link do stera-nawet grubą kreska zaznaczony :) -czego to dowodzi?Nie reklamy?

Co by tam pokazywać.Wyszukiwarka na tamtym,czy tym czy na forum ES i wszystko jest jasne.A ty tu sugerujesz,że my reklamujemy SPP ?

I co ?

Na tym forum nie znalazłeś ani ty ani twój "koleś"? Czyli co spamuję czy nie?

Tamto forum jest trochę inne, zacznij pisać to się przekonasz ile twoich postów zostanie. Na tamtym forum też czytam, piszę i to od dłuższego czasu i tylko jeden post zacytowałeś?

To że ktoś się pyta o poradę a ja coś polecę co użytkuję i z tego jestem zadowolony to jest źle? Czy ja napisałem to w jakimś temacie o innym kotle lub sterowniku? Przeczytaj ten wątek od początku o czym jest a potem w nim odpisz i ciekawe o czym będzie :)

Policz swoje posty gdzie wspominasz ten sterownik, zresztą nie musisz liczyć bo prawie w każdym go wymieniasz i nie ważne czego dotyczy temat wątku.

Podałeś jeden wątek i tylko tyle znalazłeś? A prawda, to nie ty znalazłeś tylko "koleś" Może podam ci jeszcze kilka lub twojemu "kolesiowi"?

Wcześniej pisałem, nic do ciebie nie mam a nie wiem dlaczego na mnie naskakujesz? Nie mogę być zainteresowany? Ty zmieniłeś a ja nie mogę? Może jest ta różnica między nami że ty kupujesz, użytkujesz i zmieniasz a ja czytam, pytam a potem kupię albo i nie?

Może więcej nie pisz o swoim kotle bo ja tego nie robię skoro , nie wspominam swojego sterownika a ty o obecnym piszesz i pisz tak dalej a ja będę czytał i pytał :)

Na fonie jednak ciężko się pisze :)

Gość TwojPan
I co ?

Na tym forum nie znalazłeś ani ty ani twój "koleś"? Czyli co spamuję czy nie?

Tamto forum jest trochę inne, zacznij pisać to się przekonasz ile twoich postów zostanie. Na tamtym forum też czytam, piszę i to od dłuższego czasu i tylko jeden post zacytowałeś?

To że ktoś się pyta o poradę a ja coś polecę co użytkuję i z tego jestem zadowolony to jest źle? Czy ja napisałem to w jakimś temacie o innym kotle lub sterowniku? Przeczytaj ten wątek od początku o czym jest a potem w nim odpisz i ciekawe o czym będzie :)

Policz swoje posty gdzie wspominasz ten sterownik, zresztą nie musisz liczyć bo prawie w każdym go wymieniasz i nie ważne czego dotyczy temat wątku.

Podałeś jeden wątek i tylko tyle znalazłeś? A prawda, to nie ty znalazłeś tylko "koleś" Może podam ci jeszcze kilka lub twojemu "kolesiowi"?

Wcześniej pisałem, nic do ciebie nie mam a nie wiem dlaczego na mnie naskakujesz? Nie mogę być zainteresowany? Ty zmieniłeś a ja nie mogę? Może jest ta różnica między nami że ty kupujesz, użytkujesz i zmieniasz a ja czytam, pytam a potem kupię albo i nie?

Może więcej nie pisz o swoim kotle bo ja tego nie robię skoro , nie wspominam swojego sterownika a ty o obecnym piszesz i pisz tak dalej a ja będę czytał i pytał :)

Na fonie jednak ciężko się pisze :)

Grymaś sobie dalej.Gdzie chcesz.Nie ma dla mnie takich boguf do których składasz ręce.Śmiecisz tym co masz gdzie popadnie.Ja piszę o tym co mam i miałem.Różnica jest istotna.Przemyśl to.

Grymaś sobie dalej.Gdzie chcesz.Nie ma dla mnie takich boguf do których składasz ręce.Śmiecisz tym co masz gdzie popadnie.Ja piszę o tym co mam i miałem.Różnica jest istotna.Przemyśl to.
W czym widzizsz różnicę? Tak właśnie robię jak ty. Piszę o tym co mam i miałem ale w wątkach do tego przewidzianych tematem.

Tutaj pytam zgodnie z tematem i wypowiedziami poprzedników.

Dość na dzisiaj :)

Gość TwojPan
W czym widzizsz różnicę? Tak właśnie robię jak ty. Piszę o tym co mam i miałem ale w wątkach do tego przewidzianych tematem.

Dość na dzisiaj :)

No,ja takich postów nie piszę-rozległe,bajeczne-nic tylko kupic :) :

Pisząc o samym kotle to bym wybrał jeszcze raz ten sam. Łatwość czyszczenia, łatwość podłączenia na większość ilość podłączeń na kotle, łatwe podłączenie do komina poprzez wyprowadzenie od góry z ustawianym kolanem, długa gwarancja, dobre spalanie z dedykowanym sterownikiem i najważniejsze to pomoc na forum od użytkowników. Co do serwisu to wszędzie obecny, czyli forum i telefon zawsze czynny. To tyle mogę napisać jako użytkownik od 2011 roku.

Łatwość łatwości,łatwościowy he he ,ale pierdoły :)

Fajny tekst o telefonie zawsze czynnym.jak w bałaganie z pannami ;)

I jest też tekst twój ulubiony:z "dedykowanym sterownikiem"-ehh...

Kurna,wstydzić się powinieneś ,pisząc że nie reklamujesz.

Edytowane przez TwojPan

No,ja takich postów nie piszę-rozległe,bajeczne-nic tylko kupic :) :

Łatwość łatwości,łatwościowy he he ,ale pierdoły :)

Fajny tekst o telefonie zawsze czynnym.jak w bałaganie z pannami ;)

I jest też tekst twój ulubiony:z "dedykowanym sterownikiem"-ehh...

Kurna,wstydzić się powinieneś ,pisząc że nie reklamujesz.

Wstydzę się że reklamuje twój kocioł ze sterownikiem z którym ty też kupiłeś a teraz wisi na aukcji i nikt nie chce go kupić. Tak właśnie jest, wstydzę się :)

Kurka zapomniałem odłączyć powiadomienia a tu browar mi stygnie:(

Edytowane przez zbigmaz01

Gość TwojPan
Wtydzę się że reklamuje twój kocioł ze sterownikiem z którym ty też kupiłem a teraz wisi na aukcji i nikt nie chce go kupić. Tak właśnie jest, wztydzę się :)

Kurka zapomniałem odłączyć powiadomienia a tu browar mi stygnie:(

Dobre.

Najebany piszesz te posty?Miej choć odrobinę szacunku...

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan

Wiesz,ja jestem z tych co nie wierzą w bezinteresowność ludzi.Kieruję się trochę zasadą,kochaj ludzi ale nie ufaj diabłu, który w nich tkwi.

Nie powiesz mi chyba,że "nocujesz" na forum i bezinteresownie zachwalasz tylko "pewne" produkty,nawet takie w jakich posiadaniu nie jesteś (bruli).A może byłeś?Nieważne.

W posiadaniu kotła CO jesteś niedługo,i jak mniemam jest to pierwszy na czarne złoto?Koron już nie zliczę -ile wymieniłeś w tym "cacku".Fakt jest jeden,masz wsparcie minertu ,który te korony ci podrzuca.Zrozumiałe jest też to,że cytujesz to czego się od niego dowiedziałeś.I nie było by w tym nic złego,tylko czasem mam wrażenie,że wiele z tego co piszesz jest dla ciebie nie jasne.Tutaj się chyba zgadzamy?Ciężko namówić cię na konstruktywną dyskusje,odpowiedzi na temat ecoala i jego automatu-unikasz jak ognia nie tylko ty.

Więc zróbmy tak.Jeśli tak polecasz ecoala to napisz proszę,dlaczego chcąc ustawić temp.50deg-musimy oglądać pracę sterownika (często pracującego z nadmiarem mocy,wysoka temp.spalin) -który nie potrafiąc oscylować wokół zadanej ,dąży do jej przebicia (o 5deg sic!)i odstawienia.Dlaczego nie prowadzi go ciągle,blisko zadanej?Co w takiej pracy jest "automatycznego"?Czego to dowodzi?Skoro to nowatorskie podejście firmy ES,to może jako polecający wiecznie-wyjaśnisz?Jak masz spamować w wątku SPP-to zróbmy wstęp do porównania tych sterowników.Co ty na to?

Edytowane przez TwojPan

Wiesz,ja jestem z tych co nie wierzą w bezinteresowność ludzi.Kieruję się trochę zasadą,kochaj ludzi ale nie ufaj diabłu, który w nich tkwi.

Nie powiesz mi chyba,że "nocujesz" na forum i bezinteresownie zachwalasz tylko "pewne" produkty,nawet takie w jakich posiadaniu nie jesteś (bruli).A może byłeś?Nieważne.

W posiadaniu kotła CO jesteś niedługo,i jak mniemam jest to pierwszy na czarne złoto?Koron już nie zliczę -ile wymieniłeś w tym "cacku".Fakt jest jeden,masz wsparcie minertu ,który te korony ci podrzuca.Zrozumiałe jest też to,że cytujesz to czego się od niego dowiedziałeś.I nie było by w tym nic złego,tylko czasem mam wrażenie,że wiele z tego co piszesz jest dla ciebie nie jasne.Tutaj się chyba zgadzamy?Ciężko namówić cię na konstruktywną dyskusje,odpowiedzi na temat ecoala i jego automatu-unikasz jak ognia nie tylko ty.

Więc zróbmy tak.Jeśli tak polecasz ecoala to napisz proszę,dlaczego chcąc ustawić temp.50deg-musimy oglądać pracę sterownika (często pracującego z nadmiarem mocy,wysoka temp.spalin) -który nie potrafiąc oscylować wokół zadanej ,dąży do jej przebicia i odstawienia.Czego to dowodzi?Skoro to nowatorskie podejście firmy ES,to może jako polecający wiecznie-wyjaśnisz?Jak masz spamować w wątku SPP-to zróbmy wstęp do porównania tych sterowników.Co ty na to?

Nie nocuję na forum, czytam i odpowiadam kiedy mam czas lub jestem w zasięgu sieci. Wczoraj zrobiłeś ze mnie pisarza pijaka, twoja sprawa jak to ujmujesz ale opinia czyta. Po pracy czasami można napić się piwa i poczytać niektóre brednie i insynuacje a to że praca kończy się późno to już moja sprawa i tobie nic to tego kiedy ja tu zaglądam i kiedy piszę co piję i kiedy. Brakło argumentów że wymyślasz bzdury? Spoglądaj na godziny wpisu, chyba pijany dziś zacząłem :) To kiedy piję co piję nie jest twoją sprawą. To że ty tu siedzisz cały dzień to też tak bezinteresownie?

Od minertu kupiłem redukcję na RS i nic więcej, żadnych koron od niego nie dostałem. Na pierwszej paliłem dwa miesiące, na drugiej cały czas i dopiero dwa miesiące temu zmieniłem na obecną czyli tą pierwszą przerobiłem i założyłem. Zachwalam to co mam i sprawdziłem u siebie, tego czego nie mam nie chwalę ani nie polecam. Robię to bezinteresownie, nic z tego nie mam, nie dostaje, nikt mi nie płaci jeżeli o to ci chodziło, nie mam płacone nawet za posty jak niektórzy sugerowali. Korony mam dwie co wyżej było ale pamięć twoja jest ulotna, jeszcze raz napiszę że mam dwie z czego na jednej palę.

Nie będę porównywał tych dwóch sterowników, nie miałem twojego i nie wiem jak by się zachował w mojej instalacji i po prostu nie mam ochoty.

Kupię sprawdzę to wtedy napiszę czyli identycznie jak ty to robisz.

Na dyskusję z tobą nie mam ochoty, jeżeli będę miał pytania to będę pytał ale widzę że nie ciebie bo czujesz do mojej osoby jakiś sentyment tylko nie wiem dlaczego. Ty mi pytań nie zabronisz, chyba że będziesz adminem na tym forum.

Jeżeli masz coś jeszcze do mnie to pisz, a czy odpiszę to tak jak tu już pisano .........

A teraz sobie poużywaj bo chyba do wieczora nie będę miał czasu na czytanie.

Wróciłem przedwczoraj do pracy z P=2 - taki eksperyment który miał pokazać ewentualne różnice w spalaniu. No i różnica wyszła blisko 30% - jednak zostanę przy P=9. Trochę mu dołożyłem dawki i o oczko podniosłem wiatr - no i po dobie pracy z P=9 i ciut większą dawką spalanie wróciło do wartości poniżej 3 kg. Co dobrego wyszło ze zwiększenia dawki, to fakt że teraz nie wbija się na spalanie 0,3 kg na godzinę - nawet po dużym rozbiorze CWU starcza mu 0,2 kg/h do odrabiania. Wyłączyłem strefy - nie widzę z nich jednak jakichś wymiernych oszczędności. Jak na moje to podstawą jest możliwość pewnego i całkowitego odcięcia instalacji grzewczej - tak żeby nie było możliwości jakichś niekontrolowanych przebić ( nie tylko w grzejniki, nawet przebicia w same rury też nie są darmowe. ). Jak przebić nie ma da się spalić naprawdę niewiele. Muszę jeszcze przeprowadzić eksperyment pod tytułem zużycie na utrzymanie kotła w ruchu bez grzania czegokolwiek - ale nie wiem kiedy to będzie możliwe. No bo jak żyć bez ciepłej wody...

Gość TwojPan
Nie nocuję na forum, czytam i odpowiadam kiedy mam czas lub jestem w zasięgu sieci. Wczoraj zrobiłeś ze mnie pisarza pijaka, twoja sprawa

Nic takiego. Twoja wypowiedź, jej styl -zanim nie poprawiłeś...miałem wrażenie,że browar za dużo.Ok,bez urazy.

Co do reszty,jest jak zawsze.Zapytałem o automat,zero odpowiedzi. A polecasz go bardzo chętnie i w wielu miejscach.Na tym poprzestańmy.Dzięki że się pochyliłeś i łaskawie odpisałeś.Szkoda ,że jak zwykle o niczym.

Z takich rozmów nic nie wynika.Producenci ecoala się cieszą,bo jeśli ich nie krytykujesz (nie chcesz,nie potrafisz) to na 100% robisz im reklamę.Zamierzoną czy nie,inna sprawa.

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Wróciłem przedwczoraj do pracy z P=2 - taki eksperyment który miał pokazać ewentualne różnice w spalaniu. No i różnica wyszła blisko 30% - jednak zostanę przy P=9. Trochę mu dołożyłem dawki i o oczko podniosłem wiatr - no i po dobie pracy z P=9 i ciut większą dawką spalanie wróciło do wartości poniżej 3 kg.

kobra,jest chyba tak jak pisał Bolek,na mikro mocy -only dwustan,choć muszę napisać,że mnie udawało się utrzymać go w ryzach nawet na P=1,szedł bez odstawiania.Robiłem tylko taki wybieg,z rozkryzowaniem powrotu CWU na bardziej otwarty,aby zapewnić stały odbiór ciepła...

Spalanie było porównywalne.Teraz jest powrót CWU jest ,przymknięty mocniej,ciągle szukam pozycji kryzy dla pracy z P=9.Tutaj oszczędności biorą się z czasu odstawienia kotła.Chyba wrócę jednak do stałopalenia :)

Ja chyba osiagłem to co chciałem, gdy palnik pracuję na pełnej mocy brak mini spieków ;-). Teraz z górki czyli ustawić spalanie na popiołek. Powodem spieków było ustawienie zbyt dużego nadmuchu przy pracy na 100 %. Pojawiały się Spieki tylko przy prio na CWU. Palnik załączał się na 100 % i pojawiały się spieki. Spalanie za dziś około 3,7kg, cóż zabawa, tropienie kiedy spieki się pojawiają zostało okupione wielkim spalaniem (piszę to w kontekście 2 nawiedzonych posiadaczy..). Teraz powrót do korzeni, szukanie jak najniższego spalania.

Gość TwojPan
Ja chyba osiagłem to co chciałem, gdy palnik pracuję na pełnej mocy brak mini spieków ;-). Teraz z górki czyli ustawić spalanie na popiołek. Powodem spieków było ustawienie zbyt dużego nadmuchu przy pracy na 100 %. Pojawiały się Spieki tylko przy prio na CWU. Palnik załączał się na 100 % i pojawiały się spieki. Spalanie za dziś około 3,7kg, cóż zabawa, tropienie kiedy spieki się pojawiają zostało okupione wielkim spalaniem (piszę to w kontekście 2 nawiedzonych posiadaczy..). Teraz powrót do korzeni, szukanie jak najniższego spalania.

Wuwok,chyba zła droga.Parametry spalania powinny pozostać prawie bez zmian.Prawie bo korekta powinna być po ustawieniu tła i dokarmiania.Zwiększając nadmuch dla spalania nic nie zdziałasz,parametry spalania ,o ile poprawne,powinny być bez zmian.Zwiększasz nadmuch,po ubytku CWU wchodzi w grzanie i masz spieki.Sam pisałeś ,że tło w grzaniu samego CWU to podstawa.Ja mam tło na jakieś 70% nadmuchu w grzaniu.Wreszcie sam pył na palniki,bez zwał popiołu grubszej frakcji,który choć sypki był wynikiem zbyt dużego podbicia dmuchawy.kobra miał rację,podbicie to szkodnik,lepiej rozkręcać dmuchawę tłem-które jako jedyne przy pracy na mikromocy i po odstawieniu tak naprawdę bierze udział w zabawie palenia tego co jest wtedy na palniku.

Wuwok,chyba zła droga.Parametry spalania powinny pozostać prawie bez zmian.Prawie bo korekta powinna być po ustawieniu tła i dokarmiania.Zwiększając nadmuch dla spalania nic nie zdziałasz,parametry spalania ,o ile poprawne,powinny być bez zmian.Zwiększasz nadmuch,po ubytku CWU wchodzi w grzanie i masz spieki.Sam pisałeś ,że tło w grzaniu samego CWU to podstawa.Ja mam tło na jakieś 70% nadmuchu w grzaniu.Wreszcie sam pył na palniki,bez zwał popiołu grubszej frakcji,który choć sypki był wynikiem zbyt dużego podbicia dmuchawy.kobra miał rację,podbicie to szkodnik,lepiej rozkręcać dmuchawę tłem-które jako jedyne przy pracy na mikromocy i po odstawieniu tak naprawdę bierze udział w zabawie palenia tego co jest wtedy na palniku.

Ok, Narazie zostawię dmuchawe jak jest a rusze tło. Spieki miałem tylko na 100 procent mocy. Czyli tak myślę, że tu jedno. Teraz tło dam na 50 %i zobaczę jak będzie na palniku po nocy wyglądać. Fajnie jak spalanie będzie oscylować w granicach +/-około 3kg.

Gość TwojPan
Ok, Narazie zostawięze dmuchawe jak jest a rusze tło. Spieki miałem tylko na 100 procent mocy. Czyli tak myślę, że tu jedno. Teraz tło dam na 50 %i zobaczę jak będzie na palniku po nocy wyglądać. Fajnie jak spalanie będzie oscylować w granicach +/-około 3kg.

Wuwok pewien koleś,zawsze mi pisał ,że jak trzeba to spalić trzeba.Zobacz, kobra wycofał się ze stref.U niego nie zagrały.Ale inny koleś ma małe dzieci,i uważa że tak uratuje je od popażenia.

Moim zdaniem kocioł ma śmigać wysoko,nawet do 55deg.Nie znam takich co nażekają.Ty nie patrz na spalanie,tylko jak przebiega proces dopalania.Ile trwa taki cykl jak kocioł wraca z podtrzymania (o mikromocy pisałem powyżej, zgodzisz się lub nie) 2-4min?Co da modulowany z mocy większy nadmuch,który wpada na chwilkę na ruszt?Nic Panie,wywali spaliny zanim gorący wymiennik je odbierze.Ale jak tło je rozkręci po kotle,inna droga inna wymiana-wymiennik ma szansę.Popatrz na moje spaliny żadko mają tyle co zadana CO, a jednak podnoszą temp.kotła.Mieszaj nimi ,a nie wyganiaj.Tak widzę to ja.Pozdrowion.

Utrzymuj kopiec w takiej pracy,i zwracają uwagę na płomyk.Jak wydobywa się ze zbytniej głębi,koryguj dokarmianiem.Można wydobyć z paliwa prawie wsio,ale sprzęt jest kosztowny.Dbaj o ślimak.

I daj link do sfera.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
A czy jesteś pewien, że czujnik mierzy tę temperaturę we właściwy sposób, tzn nie ma przekłamania? Czy czujnik jest we właściwy sposób zamontowany, nie styka się z czopuchem...

Bolecki mi pisał ,ze nie ma potrzeby kalibrowania czujnika spalin.Ja dobrze znam te sprzęty,a że nie ufam nikomu-zanim zdjąłem "osprzęt' ecoala -on pokazywał temp spalin,nie miałem czujnika od SPP.Wyglądało to podobnie.

Dlaczego się dziwisz?Sprawność poraża?Ile tam może być odchyłu,10%?Przecież czujnik jest 30-40cm od wydechu z kotła,w nieogrzewanej piwnicy.W kotle ta temp. jest wyższa.

Edytowane przez TwojPan