krzysztof7 13.10.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Obejrzałem te wykresy Kobra64 i to jest super. ECoal całkowicie wymięka, ale za to ma bajery i ładny design. Temperatura CO niemal linia. Tak to powinno wyglądać. Gratulacje dla Pana Boleckiego i naczelnego testera Kobra64.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 To co on pokazuje i jak się zachowuje skoro w dniach 10.10 od 11.10 do godz. 01.00 jest tych pików b. dużo. [ATTACH=CONFIG]218193[/ATTACH] Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 13.10.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 ECoal całkowicie wymięka, Mógłbyś to uzasadnić dlaczego? Słabo prowadzi kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.10.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 To co on pokazuje i jak się zachowuje skoro w dniach 10.10 od 11.10 do godz. 01.00 jest tych pików b. dużo. [ATTACH=CONFIG]218193[/ATTACH] Te piki to były zerwania komunikacji bramki z serwerem, niestety pierwszego dnia było ich cała masa. Sugerowałem, żeby zamiast spadku wszystkich parametrów do zera sygnalizować takie sytuacje dziurą w kreskach, tak to chyba ma zostać docelowo zrobione. Potem Bolecki coś poprawił po stronie serwera i było już lepiej. Dziś od około 11.oo do 13.30 jest dziura w wykresach, bo spotkaliśmy się w Krakowie i dał mi poprawioną wersję płytki BET -a, która ma już trzymać stabilnie komunikację. Niestety, czujników spalin, temperatur wewnątrz i na zewnątrz jeszcze nie mam, za parę dni będą gotowe. Przez jakąś chwilę ster będzie się teraz stabilizował, bo też zaliczył reset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 13.10.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Dzięki Kobra za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Sterownik jeśli jest dobry, obroni się sam i nie potrzeba mu adwokatów. Teraz tylko trzeba jawnych wyników jego pracy. Trzymam Piotrka42 za słowo, że sprawdzi jego działanie.. Dokładnie tak jak piszesz ,sprawdzę na bank, w tym roku raczej nie, bo kalendarz mam mocno napięty i brak czasu a do takich zabaw trzeba być w domu,poza tym chcę zeby sterownik okrzepł troszkę, niech konstruktorzy dopracują sprzęt i inne detale bo jak testowałem pierwsze wersje innego sterownika ( co niektórzy wiedza jakiego) to siadła płyta główna i zarzucano mi że sprawdzałem wersję testową na razie sobie o nim czytam a że mało jest obiektywnych recenzji to i informacji mało ( co niektóre osoby z tego wątku jeszcze wczoraj były moderatorami na forum boleckiego-a dziś już sa jako userzy ) nie chodzi mi o udowodnienie wyższości stera A nad sterem B bo to raczej inna grupa odbiorców, po prostu zobaczenie jak ster chodzi,jak sie zachowuje w stresowych sytuacjach ile można z niego wycisnąć, jaki ma apetyt na opał i takie podobne rzeczy. A zeby było to wiarygodne podepnę go pod podgląd bruliego i będa 2 odczyty. Edytowane 13 Października 2013 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 QIM, czyli MIQ ma najwięcej postów u boleckiego... a takie testy juz kilka osób robiło z bruli czy coalą.... pytając co i jak producenta.... Wklejali wykresy z tych sterowników, ja je tutaj także dawałem choćby MAB... a zresztą w nosie to mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) ... Temperatura CO niemal linia. Tak to powinno wyglądać. Gratulacje dla Pana Boleckiego i naczelnego testera Kobra64.:yes: To jednak nie jest takie proste, nie zależy wyłącznie od sterownika. Kiedy przeszło 8 lat temu zmieniałem kocioł na obecny, przeprowadziłem remont instalacji. A dokładnie - wykonałem ją od nowa, zostały tylko grzejniki - aluminiowe gwiazdki ( ale i część z nich została skrócona bądź wydłużona). Znając preferencje domowników oraz potrzeby cieplne poszczególnych pomieszczeń domu, który wcześniej użytkowałem już parę ładnych lat, sam zaprojektowałem i wykonałem całą instalację CO i CWU. Zrobiłem ją sam i tak, jak się robi dla siebie - bez oszczędności w materiale i czasie wykonania. Nie na każdej instalacji te kreski będą równie proste. Cudów nie ma - jak pokojówka zamknie grzanie na kilka godzin, to potem i wahania muszą być. Zimą, szczególnie w słoneczne dni, kiedy grzejniki od południowej strony domu ( mam tam naprawdę duże okna, słoneczko super dogrzewa te pomieszczenia a jest to spory pokój dzienny otwarty na poddasze szerokimi drewnianymi schodami i niemały pokój stołowy ) będą długo zamknięte przez termostaty, zdarzą się i u mnie wahania rzędu 2 - 3 stopnie po otwarciu tych grzejników z długiego postoju. W tych grzejnikach mam przeszło 70 litrów wody, jak to wróci po całości wychłodzone do kotła to chwilę trzeba żeby odrobił. W SPP podoba mi się, że ster nie próbuje zbyt długo odrabiać strat na małych mocach. Jak trzeba, daje w palnik 100% ustawionego i spadki zatrzymuje w miarę szybko, hamuje z mocą też całkiem sprawnie kiedy już się odbije i zbliża do zadanej. Dzięki temu odstawia się rzadko, przeważnie udaje się mu w okolicach zadanej dobrać już na tyle niewielką moc, że przebicia nie są duże i nie wymagają odstawienia. Edytowane 13 Października 2013 przez kobra64 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.10.2013 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Temat wątku to Sterownik SPP - bez żadnych osobistych wycieczek ! Edytowane 14 Października 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.10.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Dzisiaj u nas 10 stopni mniej jak wczoraj i słońce nie grzeje, noc też raczej chłodna była - spalanie dobowe o 2 kg skoczyło. Bramka po poprawkach radzi sobie nieźle, bez rozłączeń chodzi i tempo komunikacji ze sterownikiem przez internet znacznie się poprawiło. W sumie jeszcze gdyby te czujniki już były, to jak dla mnie mogłoby być jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.10.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Wczoraj koło 17.oo spróbowałem trochę w PID -zie pogrzebać, obniżyłem o 1 parametr P. Niestety, ster zaczął bardzo ostro reagować na zmiany w instalacji, przez to dostał lekkiej huśtawki. Nie była to udana próba, więc wróciłem do fabrycznego ustawienia P. Zmieniłem natomiast około 19.oo parametr I o 5 w dół i cały wieczór i nockę trzymał równiutko. Dziś rano koło 6.30 spróbowałem zmienić jeszcze o 5 w dół, ale okazało się że to już za wiele, znów zaczął się bujać. Więc koło 10.oo dałem tak jak miał wczoraj - czyli I na 5 mniej niż fabrycznie. W nocy z takim ustawieniem było dobrze, zobaczymy co przez dzień pokaże. U nas dzisiaj na razie + 13, przy tej temperaturze grzejniki się już co jakiś czas załączają. Jednak te statystyki niezła rzecz, nie chciałoby mi się przy kotle siedzieć i patrzeć co zmiany w PID czy nastawach przynoszą, wiec i nigdy dotąd za specjalnie w niczym nie grzebałem, raz ustawiony chodził cały sezon, zmianę miał tylko na lato do grzania samego CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 15.10.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Wczoraj koło 17.oo spróbowałem trochę w PID -zie pogrzebać, obniżyłem o 1 parametr P. Niestety, ster zaczął bardzo ostro reagować na zmiany w instalacji, przez to dostał lekkiej huśtawki. Nie była to udana próba, więc wróciłem do fabrycznego ustawienia P. Zmieniłem natomiast około 19.oo parametr I o 5 w dół i cały wieczór i nockę trzymał równiutko. Dziś rano koło 6.30 spróbowałem zmienić jeszcze o 5 w dół, ale okazało się że to już za wiele, znów zaczął się bujać. Więc koło 10.oo dałem tak jak miał wczoraj - czyli I na 5 mniej niż fabrycznie. W nocy z takim ustawieniem było dobrze, zobaczymy co przez dzień pokaże. U nas dzisiaj na razie + 13, przy tej temperaturze grzejniki się już co jakiś czas załączają. Jednak te statystyki niezła rzecz, nie chciałoby mi się przy kotle siedzieć i patrzeć co zmiany w PID czy nastawach przynoszą, wiec i nigdy dotąd za specjalnie w niczym nie grzebałem, raz ustawiony chodził cały sezon, zmianę miał tylko na lato do grzania samego CWU. Witam pierwszy parametr P od 1-do 9 wiadomo szybkosć reakcji plus histereza drugi ........od P o1-do 50 o co tutaj chodzi-może byś coś pisnuł na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.10.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Bernard, ja się na algorytmach nie znam. Ale tak myślę, że to o tempo adaptacji do warunków na instalacji chodzi. Jak bolek bolecki tu zajrzy może więcej napisze. Na priv Ci skrobnąłem co mi się udało zaobserwować w sposobie pracy SPP po tej zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.10.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Tu chodzi o szybkość reakcji sterownika na utrzymujący się błąd temperatury. Mniejsza wartość - szybsza reakcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 15.10.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Tu chodzi o szybkość reakcji sterownika na utrzymujący się błąd temperatury. Mniejsza wartość - szybsza reakcja . aha-sprawdzimy za nie długo -jak będzie trza coś więcej grzać zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 15.10.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 po wykresach się domyślam że dzisiejszy dzień piec chodzi na SPP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 15.10.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 spp nie- czeka na nowe opr -mam resztki starego trudnego miału-musze sie go pozbyć -spalić a to co widać rt09 pid jest ustawiony na pała i se tak pyka-brak odbioru ciepła stąd takie niechlujstwo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.10.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 spp nie- czeka na nowe opr -mam resztki starego trudnego miału-musze sie go pozbyć -spalić a to co widać rt09 pid jest ustawiony na pała i se tak pyka-brak odbioru ciepła stąd takie niechlujstwo widać No Bolecki na swoim forum się pochwalił, że zrobił to tło. Pewnie Bernard będziesz pierwszym, co nowy soft wypróbuje. No ale Ty byś zegar z kukułką ciut przerobił, do pieca uwiesił i też by Ci pykał po kresce i bez smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 16.10.2013 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Witambędzie OK -do palników brucerowatych- rynnów a i będzie pykał z różnymi typami dmuchawek i palniki nie będą puszczć tzw BĄKÓW jak to określił kol Vld i ma rację-do fajkowego palnika zmian nie potrzeba robić a i będą mogli skorzystać -jak sterownik będzie to miał w ofercie-oprogramowaniuzdrówka Edytowane 16 Października 2013 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.10.2013 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Przeniosłem czujnik CO do kapilary w korpusie kotła z rury zasilania - ciekawa rzecz, ok. 4 stopnie wyżej pokazuje. Może dlatego, że idzie po grawitacji? Przestawiłem zadaną o te 4 stopnie, piec chodzi jakby się nic nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts