Andrzej_M_ 09.06.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Którędy? Pytasz którędy te zbędne powietrze trafia do kotła ?. Po prostu przez otwory napowietrzające palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 09.06.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Pytasz którędy te zbędne powietrze trafia do kotła ?. Po prostu przez otwory napowietrzające palnik. Andrzeju zamiesciłeś opis swojej walki z 25? Jeśli tak to gdzie. Chętnie poczytał bym jak wyglądała twoja walka. U mnie Oep 16 w 100 % działa jak chcę. Troszkę sprawa inaczej wygląda z 25 ka. Temu ciekaw jestem twoich poczynań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 09.06.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Pytasz którędy te zbędne powietrze trafia do kotła ?. Po prostu przez otwory napowietrzające palnik. Ja myślę, że przy takiej temperaturze spalin to raczej wszystko stoi i stygnie. Ciąg naturalny wszyscy starają się kontrolować, dążąc do pracy ciągłej bez odstawiania, "dokarmianiem" niwelując ubywanie opału podczas "tła", które to ustala pewien minimalny "ciąg". Wiele osób twierdzi,że podtrzymanie to palenie na niedomiarze powietrza czyli strata energii. Zezwolenie na swobodny, niewymuszony przepływ powietrza to właśnie praca na niedomiarze powietrza. Widać, że "rekordziści" prowadzą kotly wg schematu "odstawienie" - króciutki cykl na 100%. Jeśli przez 20h postoju na dobę nie ubywa z palnika, a moc wyliczona przez sterownik = 0, nie zdarzają się prawie cykle "przepalania" czyli podtrzymanie, to ciąg naturalny musi być opanowany. Teraz będzie być może trochę herezji Przy spalaniu rzędu 2,5kg na dobę i proporcjach czasów podawanie / cykl średnio mniej więcej 1/10 (podglądane na ekotlownia....), wychodzi jakieś 1.5h pracy /doba z mocą 100%. Do spalenia węgla potrzeba ca 8...9kg (lambda =1) powietrza na kilogram paliwa (wg danych znalezionych na stronach różnych uczelni technicznych). Czyli zużywamy 20...22,5kg powietrza. Aby zaszło całkowite spalanie, konieczny jest nadmiar powietrza. Przy lambda 2, z 2,5kg węgla, ze spalinami ( o temp 40st )uleci pewnie w komin energia rzędu pojedynczych MJ. (cw spalin węglowych = 1,0825 kJ/(kgK) cw powietrza = 1,005 kJ/(kgK), dt = 20st. Jeśli coś tu pomieszałem, to proszę nie bić Acha, wniosek końcowy, że być może temperatura spalin nie jest właściwie mierzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 09.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Ja myślę, że przy takiej temperaturze spalin to raczej wszystko stoi i stygnie. ,,,, ,,,, Acha, wniosek końcowy, że być może temperatura spalin nie jest właściwie mierzona. Oj niedowiarku. Zobacz na wykresy kolegi w84u. https://esterownik.pl/zdalny-dostep?q=w84u https://device.esterownik.pl/device/1337/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 09.06.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 ,,,, Do spalenia węgla potrzeba ca 8...9kg (lambda =1) powietrza na kilogram paliwa (wg danych znalezionych na stronach różnych uczelni technicznych). ,,,, 1 kg powietrza zajmuje około 0,84 m3 przeszczeni, czyli do spalenia 1 kg węgla potrzeba nam powietrza o wadze od 8 do9 kg, które zajmuje objętość 7,56 m3, (w przybliżeniu i przy standardowym ciśnieniu i jakieś wzorcowej temperaturze). Podajesz, że niektórzy spalają około 3 kg węgla na dobę, czyli zużywają na dobę około 23 m3 powietrza ( przy lambdzie =1). Mały wentylator stosowany w zasilaczach komputerowych, o mocy 6 W i wymiarach 97 mm na 97 mm ma wydajność około 31 m3/h (oczywiście bez oporów stawianych przez palnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.06.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Oj niedowiarku. Zobacz na wykresy kolegi w84u. https://esterownik.pl/zdalny-dostep?q=w84u https://device.esterownik.pl/device/1337/ Jaka jest średnia dobowa temperatura spalin w takim cyklu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 10.06.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 --> Andrzej_M Obecnie mamy temperatury powyżej 30st na zewnątrz. Spaliny rzędu 40st. Po uwzględnieniu oporu palnika niezły przeciąg w kominie robią widać na zalinkowanym sterowniku, że w rurze wszystko stoi i stygnie. Piki to przedmuchy w podtrzymaniu. Wentylator DC zdaje się stosował Suspenser razem z bruli. Osiągnął na nim lepsze wyniki sprawności niż z oryginalną dmuchawą. Pomiędzy jednym a drugim wynikiem zaś było SPP z niewycyzelowanymi nastawami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 10.06.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) A ja stawiam że powietrza przeleci znacznie więcej niż lambda=2. Tylko nie wiem za bardzo czego to ma dowodzić bo to że letnie palenie jest mało efektywne to chyba każdy wie.MIQ, temperatura na zewnątrz niekoniecznie powinna być brana pod uwagę w takiej formie. Piwnica, zwłaszcza w starszych domach jest chłodna, Przy takich upałach nie będzie tam więcej jak...20st? Edytowane 10 Czerwca 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 10.06.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 No to zacznijmy od innej strony. Zakładając calkiem dobre spalenie węgla i uwzględniając straty ciepła kotła do otoczenia (o ile sobie przypominam, to 1,7...1,8kg węgla na dobę to kosztowało), które to mają wynosić 1...1,5% względem mocy nominalnej czyli 0,2...0,25kW to 17,3...21,6 MJ to 37...48 % sprawności względem węgla 26MJ .... No... Coś mi się wczoraj przy obliczeniach po...ło a wnioski wyciągnąłem fałszywe. Zwracam honor, Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.06.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 U mnie akurat było to 1,7 do 1,8kg/24h, ale ja mam starą instalację zrobioną "w/g przysłowia z szewcem"... i to było z przebiciem na rury.Podobny wynik uzyskiwał np. Kaszpir, gdzie jednak dogrzewał CWU, szacuję zatem,że strata dobowa w dobrze wykonanej instalacji to będzie coś w zakresie 1kg może 1,3kg.Musiałoby się sporo więcej osób wypowiedzieć, wówczas jakąś średnią można wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.06.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 U mnie akurat było to 1,7 do 1,8kg/24h, ale ja mam starą instalację zrobioną "w/g przysłowia z szewcem"... i to było z przebiciem na rury. Podobny wynik uzyskiwał np. Kaszpir, gdzie jednak dogrzewał CWU, szacuję zatem,że strata dobowa w dobrze wykonanej instalacji to będzie coś w zakresie 1kg może 1,3kg. Musiałoby się sporo więcej osób wypowiedzieć, wówczas jakąś średnią można wyciągnąć. Ehh,stara dobra instalacja to jest to.Ja mam elastyczne miedźiane rureczki ,bo ktoś chciał zaoszczędzić Mogłem jedynie poprawić do wejścia w strop.I tak dałem ciała,bo przy samym CWU grzeję ze 4mb rurek. Za daleko są zawory odcinające resztę układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.06.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Ehh,stara dobra instalacja to jest to.Ja mam elastyczne miedźiane rureczki ,bo ktoś chciał zaoszczędzić Mogłem jedynie poprawić do wejścia w strop.I tak dałem ciała,bo przy samym CWU grzeję ze 4mb rurek. Za daleko są zawory odcinające resztę układu. U mnie kolo 2,8- 3 kg /24h, pól na pól mieszam z trocinami węgiel to tez wychodzi niecałe 1,5 kg/24h Trociny są za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.06.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 U mnie kolo 2,8- 3 kg /24h, pól na pól mieszam z trocinami węgiel to tez wychodzi niecałe 1,5 kg/24h Trociny są za darmo. Czyli rozumiem ,że się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.06.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Czyli rozumiem ,że się da Tak ,ja ma duże potrzeby ,wody cieplej idzie dużo ,mam też cyrkulację CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.06.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Tak ,ja ma duże potrzeby ,wody cieplej idzie dużo ,mam też cyrkulację CWU. Czyli jak?Jak, ktoś ma średnie "rozbiory" jak ja -to da się uwierzyć w 2,4-2,8kg?Czy trzeba założyć gogle (nie mylić z google) -bo cię oplują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Czyli jak?Jak, ktoś ma średnie "rozbiory" jak ja -to da się uwierzyć w 2,4-2,8kg?Czy trzeba założyć gogle (nie mylić z google) -bo cię oplują? A dlaczego ktoś ma na Ciebie pluć z tego powodu ? Ja wierzę. Pisałem bardzo dawno temu ( jeszcze jak nie sprzedawałem kotłów jeśli o to chodzi ) że spalałem na starym jeszcze kotle po około 2,7 do 3kg czecha na dobę. Teraz w nowym wychodzi około 2kg ale czarnego węgla, z czecha już się wyleczyłem na wieki wieków. Aha, różnica taka że jak ja piszę to oszukuję żeby kotły lepiej szły, jeśli ktoś inny to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.06.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Czyli jak?Jak, ktoś ma średnie "rozbiory" jak ja -to da się uwierzyć w 2,4-2,8kg?Czy trzeba założyć gogle (nie mylić z google) -bo cię oplują? Nie przejmuj się, latem to jeden się kąpie w jeziorze, drugi w domu, a trzeci wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.06.2014 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Novy wszystko jest możliwe. Opał to Wesoła,ustawienia takie aby nie zgasł,nie biję się o 0,2kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 11.06.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Nie przejmuj się, latem to jeden się kąpie w jeziorze, drugi w domu, a trzeci wcale. Coś w tym jest. U mnie przy prysznicach dla 4 osobowej rodziny spokojnie wystarczało około 2,5kg węgla. Teraz jeden mój Panicz polubił kąpiele w wannie:D ,spalanie skoczyło na 3,5-3,9kg. Zwróciłem uwagę ze dając większa dawkę paliwa i rozciągając czas dopalania popiołek staje się ładniejszy.[nie wiem czemu ale mam coś z tym popiołem ] Zobaczę jak spalanie ,powinno na to samo w końcu wyjść. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.06.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Coś w tym jest. U mnie przy prysznicach dla 4 osobowej rodziny spokojnie wystarczało około 2,5kg węgla. Teraz jeden mój Panicz polubił kąpiele w wannie:D ,spalanie skoczyło na 3,5-3,9kg. Zwróciłem uwagę ze dając większa dawkę paliwa i rozciągając czas dopalania popiołek staje się ładniejszy.[nie wiem czemu ale mam coś z tym popiołem ] Zobaczę jak spalanie ,powinno na to samo w końcu wyjść. Wuwok,to są żadne koszta,100kg/miesiąc opału po 600pln/tona.Zapomniałeś o ważniejszej sprawie.Utrzymujesz kocioł i komin w dobrej kondycji,nie stoi godzinami w podtrzymaniu i smrodzi.Na dłuższą metę,może to dać o wiele większe oszczędności. Kocioł i komin to kosztowny towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts