wuwok 11.06.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Wuwok,to są żadne koszta,100kg/miesiąc opału po 600pln/tona.Zapomniałeś o ważniejszej sprawie.Utrzymujesz kocioł i komin w dobrej kondycji,nie stoi godzinami w podtrzymaniu i smrodzi.Na dłuższą metę,może to dać o wiele większe oszczędności. Kocioł i komin to kosztowny towar. Ta forma palenia mi odpowiada.Mało tego nie mam sadzy . Wszystko jest na plus . Spalanie w kg,jakość spalania. Ma ktoś zmywarkę podłączoną pod ciepłą wodę?Mam klasy A++ lecz zastanawiam się jak wyglądały by koszta po zasileniu jej ciepłą woda, ponieważ cieplej wody u mnie dostatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 11.06.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Ma ktoś zmywarkę podłączoną pod ciepłą wodę?Mam klasy A++ lecz zastanawiam się jak wyglądały by koszta po zasileniu jej ciepłą woda, ponieważ cieplej wody u mnie dostatek. Zobacz w manuala ile bierze na cykl, przelicz i wsio. Jak nie to kup miernik mocy. Kosztuje zawrotne kilka dych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.06.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Ta forma palenia mi odpowiada.Mało tego nie mam sadzy . Wszystko jest na plus . Spalanie w kg,jakość spalania. Ma ktoś zmywarkę podłączoną pod ciepłą wodę?Mam klasy A++ lecz zastanawiam się jak wyglądały by koszta po zasileniu jej ciepłą woda, ponieważ cieplej wody u mnie dostatek. U mnie pralka i zmywarka zasilane ciepłą CWU. Sprawdź czy dany model można tak podłączyć, nie wszyscy producenci na to pozwalają - gwarancja. Oszczędność to wyeliminowanie grzałki. Skrócenie czasu pracy urządzenia o czas potrzebny do grzania wody. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 12.06.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Wuwok napisał: " Teraz jeden mój Panicz polubił kąpiele w wannie ,spalanie skoczyło na 3,5-3,9kg." Pisałem o tym Przeszedłem na grzanie wody grawitacyjnie i spalanie spadło Skończyła się też mieszanka i teraz idzie stary węgiel z przed 3lat ok. 25MJ/kg. Wynik dla 5 osób i zmywarki z 11-06-2014 to 2,7kg/24h. Mam ustawione spalanie grupowe i czas podtrzymania na 2h. Przy tym węglu nie mam sadzy. Wuwok zmywarkę podłączałem jeszcze gdy paliłem w starym kotle do baterii termostatycznej bo tata nagrzewał wodę do nawet 90st. Zmywarkę Bosch'a mam tak od ok. 6lat i ma się dobrze, chociaż płukanie końcowe powinno być w zimnej wodzie, na 2taryfie nie warto podłączać do ciepłej wody chyba że nie masz 2taryfy i 2 mycia dziennie. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez darase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 12.06.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) P. S. 11-06-2014 też 2.7kg/24h Aaaa... oszczędzamy wodę tzn. tylko prysznic żadnej kąpieli w wannie. 8-06-2014 poszło 2,4kg/h. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez darase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.06.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Odnośnie zmywarki to często jest używana. Tylko czy jest sens skoro to A++. Spalanie mam od 2,5-3,8 kg. Palę jaretem. Powiedzmy że mam średnią tu z forum. Odnośnie sadzy to SPP pokazał mi jak spalać dobrze węgiel. Ale jak twierdzę najlepiej samemu sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 12.06.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jeżeli A++ to nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 12.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jeżeli A++ to nie warto Grzałka w zmywarce A++??? ja też chcę. Jest to nowy typ grzałek?? Moja miała tylko jeden + czy wymiana grzałki jest opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.06.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Przeszedłem na grzanie wody grawitacyjnie i spalanie spadło Gdybyś więcej i uważniej czytał,zamiast spamować gdzie się da-było by to z pożytkiem dla nas wszystkich. Do szczęścia brak ci jedynie eleganckiego sterowniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 12.06.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Prosiłem o nie cytowanie i nie odpowiadanie na moje posty. Niezrozumiale napisałem chyba. Kolega Wuwok poradził mi przejście na grawitację i miał rację Jak widać co niektórym Panom potrzeba jedynie stera do szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Prosiłem o nie cytowanie i nie odpowiadanie na moje posty. Niezrozumiale napisałem chyba. Kolega Wuwok poradził mi przejście na grawitację i miał rację Jak widać co niektórym Panom potrzeba jedynie stera do szczęścia. Doradziłem to co mi radzono,co sprawdziłem i zadziałało. Kolejna sprawa to taka że jak pisze/twierdze/mówię misiek nie jest zły.Mi SPP podszedł o wiele bardziej,troszkę mniej spala na 100% u mnie,mojej instalacji.Wymiennik czysty..dla mnie nie możliwe do osiągnięcia na grupowym w miśku. Zresztą nigdy nie było tragedii,lecz teraz to bajka w porównaniu tego co było. Na pewno wyskoczą zaraz palący 2kg węgla i napiszą ze jak to? taki oszczędny a pali od 2,5kg do 4kg. U mnie na miśku widać jak rozbiór wody jest na powrocie.Inaczej,nie ma rozbioru wody to kreska od CO jak i od CWU idą prosto. Grawitacja sprawia że bojler cały się nagrzewa i prysznic nie robi na nim mega wrażenia ,jedynie temperatura powrotu spada. To jak z czyszczeniem Oep,[dalej uważam go za BARDO DOBRY PIEC, ]kanały pionowe/czyszczenie ich dla mnie nie problem. Problemem u mnie było/jest wybieranie popiołu [kurzenie się,a w każdym piecu tak samo się to robi ],stąd teraz przejście na eko+ szukanie idealnego popiołu.Jestem coraz bliżej go .Pewnie w październiku osiągnę ideał i znów zmiana ustawień,i zabawa odnowa . Edytowane 12 Czerwca 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 To jak z czyszczeniem Oep,[dalej uważam go za BARDO DOBRY PIEC, ]kanały pionowe/czyszczenie ich dla mnie nie problem. Problemem u mnie było/jest wybieranie popiołu [kurzenie się,a w każdym piecu tak samo się to robi ],stąd teraz przejście na eko+ szukanie idealnego popiołu.Jestem coraz bliżej go .Pewnie w październiku osiągnę ideał i znów zmiana ustawień,i zabawa odnowa . Widzisz a ja jak skończyłem grzać tylko w tryb lato i dalej nic nie grzebię, na jesień tryb zima i dalej nic nie grzebię Nie mam sadzy, mniej spalam od Ciebie i nie musiałem wydawać 600 czy 700plnów na nowy ster. Co do czyszczenia piszesz że Ci nie przeszkadza bo nie widziałeś jak się czyści inne Aha, a o DOBRYCH piecach to pogadamy za parę lat bo wychwalanie co drugi post i przepaleniu jednego sezonu myślę że to tak jakby chwalić dzień przed zachodem słońca kolego wuwok. Już tu czytałem takie rzeczy przez te wszystkie lata a wyszło jak wyszło I żeby zaraz nie było że nalatuję na sterownik i nigdy nie napisałem że Bolek zrobił złe sterowanie, może i najlepsze, tylko niektórzy zachowują się trochę jak rozwydżone dzieciaki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.06.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Karoka a ile na CWU palisz i jakiego węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Kobra palę swoim czarnym złotem Nazywa się Dobry Węgiel A ile spalam ? przecież i tak kłamię bo mi sprzedaż spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.06.2014 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Widzisz a ja jak skończyłem grzać tylko w tryb lato i dalej nic nie grzebię, na jesień tryb zima i dalej nic nie grzebię Nie mam sadzy, mniej spalam od Ciebie i nie musiałem wydawać 600 czy 700plnów na nowy ster. Co do czyszczenia piszesz że Ci nie przeszkadza bo nie widziałeś jak się czyści inne Aha, a o DOBRYCH piecach to pogadamy za parę lat bo wychwalanie co drugi post i przepaleniu jednego sezonu myślę że to tak jakby chwalić dzień przed zachodem słońca kolego wuwok. Już tu czytałem takie rzeczy przez te wszystkie lata a wyszło jak wyszło I żeby zaraz nie było że nalatuję na sterownik i nigdy nie napisałem że Bolek zrobił złe sterowanie, może i najlepsze, tylko niektórzy zachowują się trochę jak rozwydżone dzieciaki. Pozdrawiam. Pewnie gdybym chciał mieć taki popiół jak na ecoalu to wystarczyło zostawić ustawienia które pierwsze zapodałem. Popiół byłby o niebo lepszy i zero sadzy Odnośnie spalania kg węgla cóż... Pozazdrościć. Co do pieca są to moje subiektywne odczucia. I nie musisz się zgadzać. Nas dzieli jedna zasadnicza różnica, ty sprzedajesz piece a ja nie. (czyli na chłopski rozum, idąc do salonu Mercedesa sprzedawca będzie go zachwalał A nie konkurencyjne BMW) Ciekawe czy jakbym chwalił twój piec to byłbym kapryśnym dzieciakiem? Chwaląc piec konkurencji jestem. Kiedyś pisałem, mówiłem że palenie w piecu traktuję jako zabawę, i niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.06.2014 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jak widać co niektórym Panom potrzeba jedynie stera do szczęścia. Ręczne sterowanie. To z PRL-u tak zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.06.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 To jak z czyszczeniem Oep,[dalej uważam go za BARDO DOBRY PIEC, ]kanały pionowe/czyszczenie ich dla mnie nie problem. Problemem u mnie było/jest wybieranie popiołu [kurzenie się,a w każdym piecu tak samo się to robi ],stąd teraz przejście na eko+ szukanie idealnego popiołu.Jestem coraz bliżej go .Pewnie w październiku osiągnę ideał i znów zmiana ustawień,i zabawa odnowa . To idealny popiół mniej się kurzy od nieidealnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.06.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 ...Aha, a o DOBRYCH piecach to pogadamy za parę lat... Za parę lat to wiele z tych DOBRYCH zniknie z rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.06.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Za parę lat będziemy latać za chrustem bo nikomu na nic nie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.06.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Ręczne sterowanie. To z PRL-u tak zostaje. Miał widać jednak dobre strony... To idealny popiół mniej się kurzy od nieidealnego? Na pewno przyjemniej się go sprząta. Za parę lat to wiele z tych DOBRYCH zniknie z rynku. Pozostaną jednak w kotłowniach, dopóki "bezobsługowe" źródła ciepła nie stanieją. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts