Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Wuwok,to są żadne koszta,100kg/miesiąc opału po 600pln/tona.Zapomniałeś o ważniejszej sprawie.Utrzymujesz kocioł i komin w dobrej kondycji,nie stoi godzinami w podtrzymaniu i smrodzi.Na dłuższą metę,może to dać o wiele większe oszczędności. Kocioł i komin to kosztowny towar.

Ta forma palenia mi odpowiada.Mało tego nie mam sadzy . Wszystko jest na plus :). Spalanie w kg,jakość spalania.

Ma ktoś zmywarkę podłączoną pod ciepłą wodę?Mam klasy A++ lecz zastanawiam się jak wyglądały by koszta po zasileniu jej ciepłą woda, ponieważ cieplej wody u mnie dostatek.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma ktoś zmywarkę podłączoną pod ciepłą wodę?Mam klasy A++ lecz zastanawiam się jak wyglądały by koszta po zasileniu jej ciepłą woda, ponieważ cieplej wody u mnie dostatek.

Zobacz w manuala ile bierze na cykl, przelicz i wsio. Jak nie to kup miernik mocy. Kosztuje zawrotne kilka dych.

Ta forma palenia mi odpowiada.Mało tego nie mam sadzy . Wszystko jest na plus :). Spalanie w kg,jakość spalania.

U mnie pralka i zmywarka zasilane ciepłą CWU. Sprawdź czy dany model można tak podłączyć, nie wszyscy producenci na to pozwalają - gwarancja. Oszczędność to wyeliminowanie grzałki.

Skrócenie czasu pracy urządzenia o czas potrzebny do grzania wody.

Edytowane przez Jurgonka

Wuwok napisał:

" Teraz jeden mój Panicz polubił kąpiele w

wannie ,spalanie skoczyło na 3,5-3,9kg."

Pisałem o tym :)

Przeszedłem na grzanie wody grawitacyjnie i spalanie spadło :)

Skończyła się też mieszanka i teraz idzie stary węgiel z przed 3lat ok. 25MJ/kg.

Wynik dla 5 osób i zmywarki z 11-06-2014 to 2,7kg/24h.

Mam ustawione spalanie grupowe i czas podtrzymania na 2h.

Przy tym węglu nie mam sadzy.

Wuwok zmywarkę podłączałem jeszcze gdy paliłem w starym kotle do baterii termostatycznej bo tata nagrzewał wodę do nawet 90st.

Zmywarkę Bosch'a mam tak od ok. 6lat i ma się dobrze, chociaż płukanie końcowe powinno być w zimnej wodzie, na 2taryfie nie warto podłączać do ciepłej wody chyba że nie masz 2taryfy i 2 mycia dziennie. :)

Edytowane przez darase

Gość TwojPan

Przeszedłem na grzanie wody grawitacyjnie i spalanie spadło :)

Gdybyś więcej i uważniej czytał,zamiast spamować gdzie się da-było by to z pożytkiem dla nas wszystkich.

Do szczęścia brak ci jedynie eleganckiego sterowniczka ;)

Prosiłem o nie cytowanie i nie odpowiadanie na moje posty.

Niezrozumiale napisałem chyba.

Kolega Wuwok poradził mi przejście na grawitację i miał rację :)

Jak widać co niektórym Panom potrzeba jedynie stera do szczęścia.

Doradziłem to co mi radzono,co sprawdziłem i zadziałało. Kolejna sprawa to taka że jak pisze/twierdze/mówię misiek nie jest zły.Mi SPP podszedł o wiele bardziej,troszkę mniej spala na 100% u mnie,mojej instalacji.Wymiennik czysty..dla mnie nie możliwe do osiągnięcia na grupowym w miśku. Zresztą nigdy nie było tragedii,lecz teraz to bajka w porównaniu tego co było.

Na pewno wyskoczą zaraz palący 2kg węgla i napiszą ze jak to? taki oszczędny a pali od 2,5kg do 4kg. U mnie na miśku widać jak rozbiór wody jest na powrocie.Inaczej,nie ma rozbioru wody to kreska od CO jak i od CWU idą prosto. Grawitacja sprawia że bojler cały się nagrzewa i prysznic nie robi na nim mega wrażenia ,jedynie temperatura powrotu spada.

To jak z czyszczeniem Oep,[dalej uważam go za BARDO DOBRY PIEC, ]kanały pionowe/czyszczenie ich dla mnie nie problem. Problemem u mnie było/jest wybieranie popiołu [kurzenie się,a w każdym piecu tak samo się to robi ],stąd teraz przejście na eko+ szukanie idealnego popiołu.Jestem coraz bliżej go :) .Pewnie w październiku osiągnę ideał i znów zmiana ustawień,i zabawa odnowa :) .

Edytowane przez wuwok

To jak z czyszczeniem Oep,[dalej uważam go za BARDO DOBRY PIEC, ]kanały pionowe/czyszczenie ich dla mnie nie problem. Problemem u mnie było/jest wybieranie popiołu [kurzenie się,a w każdym piecu tak samo się to robi ],stąd teraz przejście na eko+ szukanie idealnego popiołu.Jestem coraz bliżej go :) .Pewnie w październiku osiągnę ideał i znów zmiana ustawień,i zabawa odnowa :) .

Widzisz a ja jak skończyłem grzać tylko w tryb lato i dalej nic nie grzebię, na jesień tryb zima i dalej nic nie grzebię :)

Nie mam sadzy, mniej spalam od Ciebie i nie musiałem wydawać 600 czy 700plnów na nowy ster.

Co do czyszczenia piszesz że Ci nie przeszkadza bo nie widziałeś jak się czyści inne :)

Aha, a o DOBRYCH piecach to pogadamy za parę lat bo wychwalanie co drugi post i przepaleniu jednego sezonu myślę że to tak jakby chwalić dzień przed zachodem słońca kolego wuwok.

Już tu czytałem takie rzeczy przez te wszystkie lata a wyszło jak wyszło :)

I żeby zaraz nie było że nalatuję na sterownik i nigdy nie napisałem że Bolek zrobił złe sterowanie, może i najlepsze, tylko niektórzy zachowują się trochę jak rozwydżone dzieciaki.

Pozdrawiam.

Widzisz a ja jak skończyłem grzać tylko w tryb lato i dalej nic nie grzebię, na jesień tryb zima i dalej nic nie grzebię :)

Nie mam sadzy, mniej spalam od Ciebie i nie musiałem wydawać 600 czy 700plnów na nowy ster.

Co do czyszczenia piszesz że Ci nie przeszkadza bo nie widziałeś jak się czyści inne :)

Aha, a o DOBRYCH piecach to pogadamy za parę lat bo wychwalanie co drugi post i przepaleniu jednego sezonu myślę że to tak jakby chwalić dzień przed zachodem słońca kolego wuwok.

Już tu czytałem takie rzeczy przez te wszystkie lata a wyszło jak wyszło :)

I żeby zaraz nie było że nalatuję na sterownik i nigdy nie napisałem że Bolek zrobił złe sterowanie, może i najlepsze, tylko niektórzy zachowują się trochę jak rozwydżone dzieciaki.

Pozdrawiam.

Pewnie gdybym chciał mieć taki popiół jak na ecoalu to wystarczyło zostawić ustawienia które pierwsze zapodałem. Popiół byłby o niebo lepszy i zero sadzy Odnośnie spalania kg węgla cóż... Pozazdrościć. Co do pieca są to moje subiektywne odczucia. I nie musisz się zgadzać. Nas dzieli jedna zasadnicza różnica, ty sprzedajesz piece a ja nie. (czyli na chłopski rozum, idąc do salonu Mercedesa sprzedawca będzie go zachwalał A nie konkurencyjne BMW) Ciekawe czy jakbym chwalił twój piec to byłbym kapryśnym dzieciakiem? Chwaląc piec konkurencji jestem. Kiedyś pisałem, mówiłem że palenie w piecu traktuję jako zabawę, i niech tak zostanie.

To idealny popiół mniej się kurzy od nieidealnego?

Ręczne sterowanie.

To z PRL-u tak zostaje.

Miał widać jednak dobre strony...

To idealny popiół mniej się kurzy od nieidealnego?

Na pewno przyjemniej się go sprząta.

Za parę lat to wiele z tych DOBRYCH zniknie z rynku.

Pozostaną jednak w kotłowniach, dopóki "bezobsługowe" źródła ciepła nie stanieją.

Edytowane przez QIM