Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Albo nie czytasz wszystkiego albo jesteś ślepy. Może i jedno i drugie?

Sprawdź kogo zacytowałeś i na jaki post była to odpowiedź. Ja nie odpowiadałem tobie a ty się przyczepiłeś do mojej wypowiedzi. To jest jakieś chore z twojej strony tak się wcinać w rozmowę i to nie na tym jednym wątku.

Nie zaczepiaj, nie cytuj a będzie mnie tu mniej.

Pytanie do innych a nie do wuwoka bo nie chcę zaczepek i jego odpowiedzi.

A skoro już tu jestem to pytanie : gdzie mogę pobrać aktualną DTR`kę z wprowadzonymi zmianami i dodatkami? Wcześniejszą mam i wiem co tam pisze, chodzi mi o wprowadzone ostatnio zmiany i dodatki.

Musisz kupić sterownik by dostać DTR . [wiem brzmi to kretyńsko :)]

http://forum.bolecki.pl/index.php?board=10.0

Tam na tym forum masz wszystkie wiadomości,czyli co jest najnowsze,co będzie.

I nawet wstępne ustawienia pod twój palnik.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słowo o stratach niecałkowitego spalania, w procesie zamiany energii chemicznej zawartej w węglu na ciepło.

,,,, Za jego wygląd świadczy o poprawności procesu spalania.I oczywiście,szacunku do złotówek wydanych na opał.

Taki chyba jest sens dążenia kolegi wuwok-a ?

A właśnie za ostatnia dobę spalanie 3kg. Popiół jest sypki,bez spieków. Zjechałem dość ostro dmuchawą w dół, za dużo dmuchałem przy mocach 100%. [metoda na słuch u mnie zawiodła,dopiero zabawa z oglądaniem popiołu przyniosła efekt. ,,,,

Proponuje małe doświadczenie, by potwierdzić lub zaprzeczyć różnym tezom związanych z wyglądem popiołu, a co podobno ma świadczyć o sporych stratach niecałkowitego spalania.

Najlepiej użyć jakieś gazowej kuchenki turystycznej i eksperyment przeprowadzić na zewnątrz domu.

Do naczynia stalowego wsypujemy odważoną ilość drobno skruszonego spieku. Wygrzewamy na palniku np. przez 30 minut w temperaturze 800 *C (czerwony kolor wsadu i naczynia). Po ostygnięciu, ponownie ważymy drobno skruszony spiek.

Te same czynności wykonujemy z taką samą ilością odważonego popiołu "wzorcowego".

Wyniki koniecznie publikujemy na forum.

Edytowane przez Andrzej_M_

Słowo o stratach niecałkowitego spalania, w procesie zamiany energii chemicznej zawartej w węglu na ciepło.

Proponuje małe doświadczenie, by potwierdzić lub zaprzeczyć różnym tezom związanych z wyglądem popiołu, a co podobno ma świadczyć o sporych stratach niecałkowitego spalania.

Najlepiej użyć jakieś gazowej kuchenki turystycznej i eksperyment przeprowadzić na zewnątrz domu.

Do naczynia stalowego wsypujemy odważoną ilość drobno skruszonego spieku. Wygrzewamy na palniku np. przez 30 minut w temperaturze 800 *C (czerwony kolor wsadu i naczynia). Po ostygnięciu, ponownie ważymy drobno skruszony spiek.

Te same czynności wykonujemy z taką samą ilością odważonego popiołu "wzorcowego".

Wyniki koniecznie publikujemy na forum.

Widzę Andrzeju szkołę Zawijana_2 :)

Dokładnie to proponował wtedy gdy miałem ten zaszczyt gościć w Instytucie w Zabrzu.

Obyś zaraz nie został następnym trollem :)

Andrzeju to że chce mieć popiołek jak z papierosa to moje widzimisię .W ten sposób sprawdzam możliwości sterownika,swoje umiejętności jako palacza. Inaczej zapytam, chwile zajmowałeś się Oep25 i chciałeś czystego wymiennika [braku sadzy] dla czego???Czy popiół w jakimś stopniu nie jest wyznacznikiem dobrego spalania/palenia węgla???Czy mając narzędzie w rekach nie należy go użyć??

ps. Nie mam gazu w domu :( .mam indukcje .

Pamiętaj że ci z którymi tutaj polemizuje twierdzili /twierdzą nadal ze kocioł mam kiepski.Sterownika nie umiem obsługiwać. W ogóle mam dom kiepsko ocieplony ,w środku pewnie sam beton itd...do tego na niczym się nie znam,nic nie wiem.Byłem nawet w ich mniemaniu sprzedawca Oep. Straszono mnie sądem. A wnioski wyciągnięto na podstawie marki kotła i mojego twierdzenia że piec jest dobry. Teraz kropka nad "i" jest sterownik. Czemu to pisze?By pokazać jacy to ludzie,że gdy w grę wchodzi kasa walą na oślep. Czemu Bolecki tak zażarcie z nimi nie walczy jak oni ze mną?Myślę że facet niema chyba aż takiego ciśnienia na kasę.

Fakt kupiłem kociołek dużo za duży lecz jakoś udawało mi się prowadzić prawidłowo .Teraz mam sterownik który mi odpowiada. Pamiętaj że nie ja krzyczę by do każdego domu kupić jedna słuszna markę pieca!!! Miejcie sobie co chcecie, ale pozwólcie innym też dzielić się wrażeniami z użytkowania taniego/innego sterownika. Dobrego sterownika.

Edytowane przez wuwok

Byłem nawet w ich mniemaniu sprzedawca Oep. Straszono mnie sądem. A wnioski wyciągnięto na podstawie marki kotła i mojego twierdzenia że piec jest dobry.

Jak piszesz to już pisz kto bo ja często odpisuję na Twoje posty i jeszcze ktoś pomyśli że ja Cię sądem straszyłem a jeszcze mi nie od..ło jak niektórym.

Dlaczego niema tu nikogo z E-S ? mają swoje forum.

Dlaczego niema tu z firmy Prond ?

Dlaczego niema tu nikogo od Tatarka ?

Dlaczego niema tu nikogo z Techa ?

Dlaczego niema tu właścicieli innych firm produkujących ?

Wuwok każdy ma ciśnienie na kasę, każdy.

Po to się coś robi żeby zarobić, chyba że Ty pracujesz dla idei ? ale jak wiesz tym garnka nie napełnisz.

Dlaczego niema tu nikogo z E-S ? mają swoje forum.

Dlaczego niema tu z firmy Prond ?

Dlaczego niema tu nikogo od Tatarka ?

Dlaczego niema tu nikogo z Techa ?

Dlaczego niema tu właścicieli innych firm produkujących ?

Nie ma oficjalnie to raz, temat z brulim czy jak mu tam np jest- to dwa. trzy, dużym nie wypada się mieszać w dyskusje które tutaj będą nieuniknione

Idąc tym tropem nie wiem co tu robi twoja firma...?.

Swoje forum akurat mam, wywołaliście mnie tutaj to jestem.

Wuwok każdy ma ciśnienie na kasę, każdy.

Po to się coś robi żeby zarobić, chyba że Ty pracujesz dla idei ? ale jak wiesz tym garnka nie napełnisz.

Skoro piszesz "każdy" to twierdzisz że z Tobą na czele... Więc?

Akurat Wuwok ma tu trochę racji. Kasa fajna rzecz, ale są jeszcze inne wartości. Nawet z pozoru durny ssak leśny nie wykona usługi za 10zł więc jak widzisz nie każdy ma ciśnienie.

W luksusach nie opływam, przeciwnie... Ale nie szmacę się za każdy grosz, nie pociskam kitu każdemu w zasięgu, odcinam się od osób które mogą mieć problem z zestawem. Wole żyć w spokoju niż potem np uczestniczyć w durnowatych dyskusjach na publicznym forum. U mnie w zasadzie każdy kto się zgłosi.. wie po co przyszedł.

Tak więc majster skończ pier#$@ i weź się się do życia ze swoimi kotłami, zarazem nie pobudzaj osób w tym temacie wycieczkami w te same okolice. A już tym bardziej nie próbuj zygać do mnie.

A gdzie ja na Ciebie rzygam ?

Nawet Cię chłopie nie znam, może kiedyś poznam.

Co do kasy, to dobrze wiesz jak i ja że jak masz nawet najlepszy towar a leży on na półce to kiszka panie.

Co do wątków tematycznych to pokaż mi choć jeden który ja założyłem i dotyczy produktu który sprzedaję.

A co do forum to najpierw byłem jego normalnym userem, firma była dużo później, z Tobą raczej odwrotnie.

Witam. Spalanie za przedwczoraj miałem 2,2kg (same prysznice były] . Czyli mogę śmiało powiedzieć ze u mnie spalanie mieści się w widełkach od 2,2kg do 3,8kg. Czyli w dużym uproszczeniu 2,5kg do 4kg . Uważam to za wynik dość dobry.Są na pewno lepsi,ale ilość spalonego węgla mi odpowiada. Nawet odpuściłem sobie dalsze korekty w ustawieniach. [czyli spokojnie mogę się wyprowadzić z kotłowni-to żart ]Widać że mam to co chciałem. Chyba że są tu ludkowie co 1kg ogrzeją wodę dla kompani wojska. Wtedy zacznę zabawę od nowa :).

Gość TwojPan
Do kreślenia wykresów lepszy jest ploter.

Ale gul skacze,co?

Boli,że jeden koleś zrobił to co "grono fachowców" nie dało rady?

To jest właśnie przewaga inteligencji.Żaden tytuł i największa firma jej nie zastąpi.

Edytowane przez TwojPan
temat

Ale gul skacze,co?

Boli,że jeden koleś zrobił to co "grono fachowców" nie dało rady?

To jest właśnie przewaga inteligencji.Żaden tytuł i największa firma jej nie zastąpi.

To, co napisałem, dotyczyło Ciebie. Nie tego kolesia.

Zareagowałeś prawidłowo. Zgodnie z oczekiwaniami.

Jesteś taki przewidywalny...

Pytasz którędy te zbędne powietrze trafia do kotła ?.

Po prostu przez otwory napowietrzające palnik.

Trochę mi się zeszło, ale w końcu wykopałem: mala_moc1.png

(ilustracja oraz poniższe wypowiedzi pochodzą z bloga zawijan.wordpress.com )

znamienne są komentarze pod tym wykresem:

lech_palacz said, on 16 Marzec 2010 at 15:51

Dlaczego wraz ze spadkiem mocy rośnie sprawność pieca? Duża ilość tlenku węgla świadczy raczej o nie dopalonym węglu?

ZawiJan said, on 16 Marzec 2010 at 15:57

Zauważ jednak, jak silnie spada temperatura spalin wylotowych.

lech_palacz said, on 16 Marzec 2010 at 22:13

W moim piecu temperatura spada jak go wyczyszczę. Tutaj zmniejszyła sie prędkość spalin?.

ZawiJan said, on 16 Marzec 2010 at 22:24 Zmniejszyła się przede wszystkim ilość spalin.

Gość TwojPan

Bolecki dobrze wie co chciał osiągnąć-o tym w tej dyskusji nie ma gadki-choć być powinna.

SPP spisuje się dobrze w różnych kotłach i instalacjach (tu bym lekko polemizował,daje radę w tych gdzie pomp nie ma sześć ;) )

A w kotłach dlatego,że jego ster spalając opał i modulując mocą dmuchawy (jakże ważną w spalaniu paliw stałych-przyp.dostarcza niezbędnego tlenu) -"zafundował" w każdym kotle sterowanym SPP- nieco inną drogę spalin.Bez względu na wymiennik kotła.Pomijam celowo ciąg kominowy-ten zbyt duży, może nieco "psuć" zabawę.Napisałem "nieco inną" bo nie mam ochoty niczego i nikomu udowadniać.Niech się przebrną ciekawi przez teorię i praktykę.Mam tez w duszy,czy ktoś wierzy w to co pisze czy nie.

Bolecki pozamiatał tym pomysłem smród wielu topowych sterów.Dlaczego?Bo podszedł do tematu jak do cepa.A proste farmazony-sprawdzają się najlepiej.Ale na to trzeba mieć IQ nieco większe.

Namawiam wszystkich czytających ten watek,z każdym kotłem na ekogroszek.Wpadajcie na forum Boleckiego,i bierzcie SPP na testy,za free-bo ster jest zajebisty ;)

I to była reklama użytkownika.Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan