Gość TwojPan 18.06.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 To jednak przyznajesz,że ciąg kominowy ma znaczenie w spalaniu? A jeszcze niedawno mi pitoliłeś,że pierdoły piszę!!! Musiałem o tym wspomnieć bo są tacy którzy mają kominy 40x40,albo sterowniki takie jak Twój-a dla nich "trendy" spalin są najważniejsze Choć z drugiej strony jestem zdania,że nad ciągiem kominowym można jedynie "częściowo" zapanować.Zbyt wiele zmiennych.I dlatego sterowniki oparte na 'badaniu" trendów spalin to nieporozumienie.Ale to tylko moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Jest jak jest.Cienkie zużycie wody,spalanie można utrzymać na 2 kg/doba.Jutro zamykam grzanie CWU,popatrzymy ile a sam kocioł spali.Opał Jaret,sterownik SPP,sterujący leszcz Novy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.06.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.06.2014 02:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Musiałem o tym wspomnieć bo są tacy którzy mają kominy 40x40,albo sterowniki takie jak Twój-a dla nich "trendy" spalin są najważniejsze Choć z drugiej strony jestem zdania,że nad ciągiem kominowym można jedynie "częściowo" zapanować.Zbyt wiele zmiennych.I dlatego sterowniki oparte na 'badaniu" trendów spalin to nieporozumienie.Ale to tylko moje zdanie... Tak uważasz TY bo masz do tego prawo.Jednak te klika tyś użytkowników z sterowaniem adaptacyjnym,które bada trendy myśli inaczej.Dziwne trochę co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Tak uważasz TY bo masz do tego prawo.Jednak te klika tyś użytkowników z sterowaniem adaptacyjnym,które bada trendy myśli inaczej.Dziwne trochę co? Myśli,a to wcale nie znaczy że wie, czy opał przy użyciu takiego sposobu spalania jest spalany poprawnie.Byle zaburzenia ciągu,nie koniecznie techniczne,np.pogoda-i już trendy są odczytywane nie właściwie.A opał jest dziś drogi.Zabawa nie polega na tym ,by utrzymywać w kotłowni takie warunki jak na stanowisku badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Byle zaburzenia ciągu,nie koniecznie techniczne,np.pogoda-i już trendy są odczytywane nie właściwie. Masz oczywiście trochę racji ale pomyśl, lepiej chyba jest widzieć coś nic nic. Dzięki temu wiesz chyba wiele więcej niż wtedy gdybyś nie widział nic. Zobacz ile jest takich sterowników, ilu ludzi jest "ślepych" i tez są szczęśliwi żyjąc w niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.06.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Masz oczywiście trochę racji ale pomyśl, lepiej chyba jest widzieć coś nic nic. Dzięki temu wiesz chyba wiele więcej niż wtedy gdybyś nie widział nic. Zobacz ile jest takich sterowników, ilu ludzi jest "ślepych" i tez są szczęśliwi żyjąc w niewiedzy. I to jest jasne.Ja nie próbuję udowodnić ,że automat ecoal to kiepskie rozwiązanie,tylko że SPP proponuje lepsze. Chyba będzie tak jak z domem kolegi imrahil.Jest "nie piękny"-ale znalazł nabywcę. Na siłę chyba chciałbym uratować świat Edytowane 22 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 I to jest jasne.Ja nie próbuję udowodnić ,że automat ecoal to kiepskie rozwiązanie,tylko że SPP proponuje lepsze. Chyba będzie tak jak z domem kolegi imrahil.Jest "nie piękny"-ale znalazł nabywcę. Na siłę chyba chciałbym uratować świat Daj mu już spokój z tym domem jemu chyba się podoba albo już musi, ilu ludzi tyle gustów. A z tymi sterownika jest dokładnie tam samo, jeden lubi brunetki a drugi blondynki i chyba niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.06.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Po kilku testach i zabawach w zmiany P i S,powiem tak.Na tym sterowniku "garstką"opału się da wodę grzać..Spożycie 2kg ,na mycie rąk i mały prysznic,spoko.Trochę się obawiam o ten mój palnik ,nie lubię chodzić w podtrzymaniu na krawędzi opału na palniku..Niech ślimak wytrzyma dłużej...Pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.08.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 witam wszystkich .......uff....wreszcie dotarłem do końca tematu.......nie ukrywam było ciężko. Przepraszam ( nie chcę nikogo urazić) ale ciężko normalnemu i zwykłemu userowi czy też potencjalnemu nabywcy sterownika SPP wyłuskać konkretne i fachowe info spośród morza bełkotu! Panowie!!!! nie chcę nikogo oceniać, ale wycieczek osobistych, oskarżeń i pomówień tyle, że aż się odechciewa.... masarka jakaś....jakbym słuchał polityków w tv....ten taki, ten owaki, ten plotkuje, ten sprzedaje, ten fałszuje, ten nagrywa... Mam pytanie do bolek_bolecki: czy zapisy na test sterownika ruszą we wrześniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.08.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Testować zdaje się można i teraz, jeśli ktoś ma życzenie sprawdzać, czy sterownik sprawdzi się w prowadzeniu kotła służącego przygotowaniu tylko CWUhttp://forum.bolecki.pl/index.php?topic=124.150 Uważam, że w uzyskaniu informacji na temat tego sterownika znacznie bardziej pomocne jest forum producenta; można tam zapoznać się m.in. z wrażeniami osób testujących działanie sterownika na różnych kotłach i instalacjach. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 03.08.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) No bo jak już zauważyłeś... tutaj jest taka polityka że sensowne rzeczy, nie będące na rękę dla X czy Y były zagłuszone, tak aby nieskażonej osobie chciało się rzygać na samą myśl o czytaniu. Jest forum.bolecki.pl tam staram się osobiście trzymać porządek i nie ma tego typu wycieczek- z resztą, mentalność userów jest całkiem inna i na to nie pozwala. Wracając do tematu, zapisy i testy działają cały czas. Krążą dwa stery, jeden aktualnie jest u mnie bo ktoś na długi urlop jechał a nie było następnego w kolejce. Tak że rejestruj się u mnie, daj dane do wysyłki i wio. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.08.2014 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 No bo jak już zauważyłeś... tutaj jest taka polityka że sensowne rzeczy, nie będące na rękę dla X czy Y były zagłuszone, tak aby nieskażonej osobie chciało się rzygać na samą myśl o czytaniu. Jest forum.bolecki.pl tam staram się osobiście trzymać porządek i nie ma tego typu wycieczek- z resztą, mentalność userów jest całkiem inna i na to nie pozwala. Wracając do tematu, zapisy i testy działają cały czas. Krążą dwa stery, jeden aktualnie jest u mnie bo ktoś na długi urlop jechał a nie było następnego w kolejce. Tak że rejestruj się u mnie, daj dane do wysyłki i wio. ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.08.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Wprowadziłem parę dni temu pewne zmiany w sposobie sterowania - wykorzystując w strefach obniżenie temp. kotła ustawiłem go tak żeby sobie poszarpał dość zdrowo. Efekty jak na razie zadowalające. Jeżeli się w dłuższej perspektywie potwierdzi - to być może uda mi się pomimo dość sporego zużycia wody zejść na stałe poniżej 3 kg / doba. Nastawy widać w profilu, z tego co niewidoczne to P mam teraz na 1, I jest wyłączone ( bo widzi wyłączoną pompę CO ). Tło na Podajnik. S ( dokarmianie ) 50. Zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.08.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Wprowadziłem parę dni temu pewne zmiany w sposobie sterowania - wykorzystując w strefach obniżenie temp. kotła ustawiłem go tak żeby sobie poszarpał dość zdrowo. Efekty jak na razie zadowalające. Jeżeli się w dłuższej perspektywie potwierdzi - to być może uda mi się pomimo dość sporego zużycia wody zejść na stałe poniżej 3 kg / doba. Nastawy widać w profilu, z tego co niewidoczne to P mam teraz na 1, I jest wyłączone ( bo widzi wyłączoną pompę CO ). Tło na Podajnik. S ( dokarmianie ) 50. Zobaczymy co będzie. Możesz przypomnieć jak duży masz bojler i jakie zużycie wody na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.08.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Bojler 150 litrów. Zużycie - koło 15 kubików wody idzie na miesiąc. Ile z tego ciepłej? Nie wiem. Cztery osoby. Zimna to chyba tylko w kiblach i do prania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.08.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Patrząc na testy Suspensera, czytając wypowiedzi Kaszpira, trudno nie oprzeć się wrażeniu, że pewna dyscyplina w korzystaniu z ciepłej wody wsparta strefami czasowymi grzania CWU służy oszczędnościom opału: Jak wielkie to będą oszczędności? Spróbuję coś na ten temat popisać... SVERS 2014 [dodatkowo koszt / dobę ]: - sterownik Bruli DC - Wesoła: 7,97 [29,5] 874 109,66 1.76 SVERS 2014 przy sterowniku SPP [brak stref czasowych na CWU]: - Wesoła 10,53 [29,5] 881 83,67 1,74 Dla Bruli ze strefami mamy 1,76(PLN/doba)/874(PLN/tona) = 2,014 kg/doba; 2,014kg*7,97MJ/kg= 16,05MJ Dla SPP bez stref - 1,74/881 =1,976 kg/doba; 1,976*10,53 = 20,81MJ Jak widać, spalanie dobowe niewiele się różni (~40dag - około 2%) . Na dodatek jest odrobinę tylko większe, niż to, które utrzymuje palnik "przy życiu" (1,7-1,8kg/dobę - padło gdzieś tu w tym wątku). Ilość energii odebranej z kotła przez bojler natomiast różni się i to znacznie. Znaczyłoby to, że warto zagospodarować energię z kotła nawet podczas podtrzymania. Załóżmy, że sprawność dla obu sterowników jest zbliżona oraz że podczas obu prób zużyto tyle samo CWU. Dobowa strata postojowa bojlera 150l to około 2kWh czyli 7,2MJ. Sterownik bez stref czasowych musi ją pokryć w 100%,; sterownik ze strefami, zakładam, że tylko w przedziałach czasowych, gdy utrzymuje "gotowość" CWU.. Energia potrzebna na przygotowanie CWU wyniesie więc: 20,81 - 7,2 = 13,61MJ (można tym podgrzać 108l wody o 30stC) Tyle energii zostało zużyte, aby pokryć straty bojlera dla sterownika ze strefami CWU: 16,05 - 13,61 = 2,44MJ 2,44 / 7,2 = 0,339 0,339 * 24h = 8,136 Czyżby przez tyle godzin ster ze strefami grzał CWU? Niestety trudno mi zweryfikować, czy piszę prawdę, bo Sterownik jest niedostępny i/lub nie posiadasz uprawnień do podglądu. Kobra, dlaczego Twoje strefy podwyższonej temperatury kotła mają łączną długość 8h? Przypadek, czy obserwacja? Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 06.08.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jak widać, spalanie dobowe niewiele się różni (~40dag - około 2%) . Na dodatek jest odrobinę tylko większe, niż to, które utrzymuje palnik "przy życiu" (1,7-1,8kg/dobę - padło gdzieś tu w tym wątku). Ilość energii odebranej z kotła przez bojler natomiast różni się i to znacznie. Znaczyłoby to, że warto zagospodarować energię z kotła nawet podczas podtrzymania. Z obserwacji mojego układu (1 pompa CO/CWU pracująca non stop w trybie auto-bez stref czasowych) Im mocniej kryzowałem powrót na CWU,tym bardziej wzrastało spalanie.Teraz zawór powrotny CWU jest otwarty na max ,czyli przepływ wody pomiędzy kotłem a zbiornikiem jest maxymalny i stały-w takiej pozycji spalam najmniej,przynajmniej na samo ogrzanie CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.08.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 W dzień jest podbicie po 3 godzinach obniżenia - tak wychodzi z utraty temperatury przez kocioł i maksymalnego możliwego obniżenia. Po tych 3 godzinach postoju temp. kotła po prostu spada w okolice temp. obniżonej i stojąc w obniżeniu kolejną godzinę i tak zacząłby pracować z niewielką mocą w celu utrzymania temp. obniżonej. Chciałem sprawdzić jak będzie kiedy będzie pracował tylko skokami. Rano musi dogrzać CWU po nocy - więc o 7 wyszło pierwsze grzanie. Potem 2 grzania to konsekwencja tego co napisałem wyżej. No i od 19 do 23 musi grzać bo jest duży rozbiór CWU. Dzisiaj tam wprowadziłem zmianę - zlikwidowałem jedno grzanie w ciągu dnia i rozciągnąłem przerwę między grzaniami do 5 godzin. Chcę sprawdzić jak na spalanie wpłynie to że między podbiciami będzie musiał popracować jakiś czas dla utrzymania temp. obniżonej. Zakładam że jakieś dekagramy na to zużyje ale z kolei może będzie mu się łatwiej rozpędzić. No i jedno grzanie do zadanej mniej. Zobaczymy jaki to da efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.08.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Widać, że niezależnie od temperatury na kotle (obniżona czy nominalna), aby ją utrzymać pyka u Ciebie gdzieś w okolicach 4% (praca ciągła).Dodatkowo po włączeniu stref obniżyła się średnia temperatura CWU w miejscu pomiaru, o około 2 stopni. Rozumiem, że nie odczuwasz braku CWU?Zmniejszyło się też zużycie opału w stosunku do pracy bez stref, co w sumie nie jest niczym szczególnym, gdyż zużycie węgla masz powyżej minimalnego 1,7kg/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts