Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie chce Ci się jeszcze dołożyć i sprawdzić letniej blokady c.o.?

Mógłbyś np. dodatkowo dać +16st.C na zewnątrz- blokada c.o.

+14st.C- ponowny start c.o.

w przyszłym tygodniu ma być jeszcze kilka cieplejszych dni, może by dało radę

A włączę, dlaczego nie. Tylko że czujnik zewnętrzny mi qrna skacze, muszę go trochę ustabilizować albo dać wyższą jakąś histerezę.

Niedbale go chyba przedłużyłem. Skręciłem tylko kabelki i zaizolowałem jeden a potem cały przewód. Kiedy w chacie SPP pracoało, poizolowane były obydwa kabelki i dodatkowo cały przewód i był dość stabilny - no ale jak przenosiłem do zakładu to wszystko na chybcika i tak jakoś zostało. Może jutro się nim zajmę - jak wenę będę miał.

A jednak SPP wróciło na razie do domu na Defro 29 kW. Pali mi się miał 19 MJ z Janiny i kiedy wzrosło zapotrzebowanie, zaczął się jednak dość mocno popiół spiekać na Ardeo sterowanym dwustanowym TECH -em ST 37. Przeróżne ciekawe figurki z popielnika wychodziły. Od piątkowego wieczora kotłem znów steruje SPP i spieki zniknęły prawie całkowicie. Dokąd będzie się palił ten miał, SPP będzie sterować domowym kotłem.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich. :)

Sezon czas rozpocząć. Przybyło kilku nowych użytkowników SPP którzy porzucili swoje PLUSZAKI na rzecz sprzetu Boleckiego. Może wywołani do tablicy pochwalą się efektami swoich doświadczeń i spostrzeżeń dlaczego tak a nie inaczej :)

Od pewnego czasu jest tez lekko zmieniona elektronika w SPP zmieniono problem współpracy z pompami elektronicznymi i zmieniono lekko zakres sterowań na rzecz mniejszych dmuchaw.

No ta zmiana sterownia nadmuchem to chyba tylko dla leniwych. ja byłem ostatnio przejazdem u Bolka i nawet mi się na tą pierdołę nie chciało brać sprzęta do aktualizacji. Pracował rok z WPA 117 ( 34 watt ) i pracował dobrze na poprzednim modelu sterowania, teraz od roku dobrze mu idzie z WBS 6al ( bodaj 80 watt ) - to po kiego ruszać? A i pompę energooszczędną mam podpiętą - i też póki co działa. Dwa razy na dobę ją SPP przez BET -a załącza - i jakoś to się mi nie sypie. Fajna jest rzecz że ster po wyłączeniu pompy, kiedy instalacja idzie mi po grawitacji z automatu obniża moc o całą dotąd wypracowaną adaptację - dzięki temu bujanko jest niewielkie, czasem co prawda trafi się odstawka ale na króciutko. Za to po załączeniu pompy rusza od razu z ostatnią wypracowaną adaptacją - i dzięki temu nie ma jakichś wielkich dołów, spadek po załączeniu pompy jest niewielki bo ster nie czeka aż temperatura poleci w czarną dupę tylko od razu daje moc.

Ano jeszcze o jednym zapomniałem: zaszedłem Bolca jak się dmuchawką bawił. Znaczy - sterowaniem dmuchawki. Bydlę 75 watt kręciło się tak, że łopatki można było liczyć - i bezszelestnie. Żadnego buczenia, stękania - po prostu się toto obracało z jakimiś pojedynczymi obrotami. Przyspieszało, zwalniało - jak tam jej zapodał. I tylko szum powietrza było słychać. No po taką aktualizację to pierwszy się w Kętach zamelduję.

Wydaje mi się,że idea wytestowania produktu dobrze zrobiła, bo oceny podejmuje się dany tester przed ewentualnym zakupem.

To on podejmuje decyzję, czy jest gorzej, czy lepiej, ale nie na tyle, aby inwestować, czy jednak lepiej na tyle, aby zmienić swoje dotychczasowe rozwiązanie.

Część może czeka na coś więcej.

W kwestii sterów to dość innowacyjne podejście.

Myślę,że jak ktoś będzie miał ochotę czy potrzebę, to się sam odezwie.

Warto powiedzieć,że:

- można pompy energooszczędne podłączyć

- jest z czujnika zewn. auto-lato z temp. zewn wył i zał

- jest czujnik wewn. z programatorem co godzinę na dni tygodnia pon-pt, osobno sob, osobno niedz.

- jest programator samego kotła na zasadach j.w.

- jest programator wył/zał cwu w danej godzinie i dniu tygodnia

- są powiadomienia na e-mail

- jest kalibracja czujnika wewn/zewn/spalin

- doszła ostatnio aplikacja na androida, wymagająca jeszcze prac, ale już coś jest

także kula się pomału w ciekawe strony.

No i co w tym wszystkim co Jarek napisałeś jest najciekawsze? Otóż na początku przygody sterownika z internetem SPP + BET + komplet czujników kosztował jakoś niespełna 7 stówek bez tych wszystkich funkcjonalności które wymieniasz. Czyli - bez wodotrysków. I teraz z wodotryskami kosztuje ... nadal niespełna 7 stówek. Czyli - ile ( w PLN -ach ) są warte wodotryski?

Tyle są warte ile się uda nimi węgla przyoszczędzić ;)

O węglu pisząc trochę się wżenilem w dziwny miał z Piasta 25 kJ. Spala się na pył ale troszkę syfi i popiołu z niego sporo. Miał ktoś doswiadczenie z tym cudem?

Ja kupiłem niby miał z Piasta 24Mj , ale takiego nie ma więc myślę że to 23MJ ...

Tyle że sam nie wiem ...

Chyba mam zamiast Piasta jakiegoś mixa , bo spieka się na potęgę i za cholere niemogę tego badziewia ujarzmić :(

Z jakimi ustawieniami spalasz tego Piasta ? Jaką masz dmuchawę i jak mocno dmuchasz ?

miał 25 MJ z Piasta ( nie ekomiał Rokita 25 Mj z Czeczotta ) ma tak do 10 % popiołu. Ale smolić nie powinien. Tyle że w nim przeważnie jest masa grubego ziarna, tak nawet i 40 - 45mm. Więc jak Dziubek masz raczej drobne ziarno to raczej będzie miał 23 - wtedy popiołu powyżej 12% może być. Ale dalej pali się łatwo. Ty Kaszpir jakimś syfem zostałeś zarażony. Piast się nie spieka w koks. Może owszem zaszlakować, spiek żużlowy wytworzyć. Ale zdolność spiekania RI ma 0. I to się potwierdza na wszystkich sortymentach z Piasta jakie mam w sprzedaży. Palę u siebie na fajce ( tej starej dziesięcioletniej z Defro co teraz ją w zakładzie mam na Skamie ) Retopalem, odsiewem z kostki i orzecha - ona mi służy do testów węgla. I cały Piast pali się bez koksu. Miały od czasu do czasu palę na Ardeo - i też idą bez koksu, na tym palniku sterowanym SPP to i żużla z nich praktycznie nie ma.

dzisiaj na próbę odebrałem węgle:

anmag z imexu

i miał węglowy, mówiłem,że chciałem rokitę z piasta, ale po otwarciu worków za dużo większej frakcji tam nie ma, czuję zatem,że to opisywany przez nich eko-miał w granicy 24-26MJ, podają, że popiołu do 10%, ale spiekalność podają 20%, co mnie dziwi. Pochodzenie: KW S.A., kopalnia Piast II

ciekawszy byłby chyba ich miał z ZG Janina ale podają 19-20MJ i popiół 12%

no nic, po otwarciu worków stwierdzam,że paliwo mokre, więc się suszy ile będzie możliwe....

Na zakładową dużą ekoenergię jakiś no-name groszek w granulacji 8-31,5mm z lokalnego składu dzisiaj dowieziony i też będę lookał co tam ciekawego wyjdzie.

może ten miał Ci Jarek zełgali pochodzenie. Taki 25, dokładnie odsiany i spiekalność do 20 RI - to ze Silesii by pasował do parametrów. PS. Ale jak to Silesia to się szybko zorientujesz - o ile ich groszek jeszcze da się spalić, miał będzie Ci takie cuda tworzył jak się u Kaszpira lęgną. Edytowane przez kobra64

Wyjdzie w praniu przez fona zapewniali,że to pakowany miał rokita i ponoć dyrektor mówił,że to raczej do tłoków...

Jest w worach foliowych, były zaszyte, zatem po rozerwaniu lekkie błotko, na wierzchu sporo drobnicy, zobaczymy co będzie po zasypaniu.

Najpierw choć kilka dni musi w kotłowni ciutkę przeschnąć.

w/g katalogu, który dosłali nie mają miału z silesii i trochę śmiesznie to podane,że spiekalność 20% a nie 20RI, no ale cóż....

w tym katalogu jakies takie zapiski, przy jednym w RI a przy innym w % a przy innym wcale....

Dostałem próbkę tego:

http://imexpiechota.pl/sprzedaz/wegiel-i-koks/anmag-ekogroszek/

a ten miał, to myślę,że to jest to zamiast rokity z piasta:

http://imexpiechota.pl/sprzedaz/wegiel-i-koks/eko-mial/

przypuszczam,że tym byłoby łatwiej palić, chyba tym w domu u siebie na ardeo też próbowałeś?

W katalogu pochodzenie wpisane jako ZG Janina

http://imexpiechota.pl/sprzedaz/wegiel-i-koks/mial/