Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Rokitę robi też Bobrek ruch Centrum - ale wtedy kalorycznośc rzędu 28 MJ. RI rzeczywiście do 20. I też raczej problemy będą.

Nie, wyraźnie mówiłem,że rokita ma nie być z Bobrka, zaznaczałem,że ma to być rokita z piasta, innego nie chciałem

Babka nawet mówiła,że z Bobrka to kłopotliwe by było....

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarek ten pierwszy - nie wiem co za pies. Ten drugi - halo powoli. Typ węgla 31.2 i spiekalność do 20? To chyba że z mocnym naciskiem na do. W Polsce jest obecnie 6 kopalń z węglem 31.2. Piast, Czeczott ( czyli Piast II ), Ziemowit, Janina, Sobieski i Piekary. Tylko Piekary deklarują RI większe niż 0 do max 1. Ale oni nie mają miału 25 - a w ich 26 jest całkiem sporo ziarna o rozmiarze sortymentu orzech. A tym trzecim - o ile to jest 19 Mj z Janiny a na to wygląda - to cały czas się u mnie w domu pali. Popiołu wychodzi koło 10%. Koksu brak. Na dwustanowym TECH -u ST 37 ( z minimalnym czasem podawania 5 sekund, minimalną przerwą 30 sekund i sześcioma biegami dmuchawki - to stareńki TECH jest ) produkował trochę szlaki. Przełożyłem z powrotem SPP z zakładu i spokój. Mam tego w chacie jeszcze 2 tony, będzie szło dokąd da radę, jakby w ostrzejsze mrozy słabe było to wiosną się dopali resztę. PS - sorki, 7 jest kopalń z węglem 31.2. Zapomniałem o KJ. Edytowane przez kobra64

Wydaje mi się,że idea wytestowania produktu dobrze zrobiła, bo oceny podejmuje się dany tester przed ewentualnym zakupem.

To on podejmuje decyzję, czy jest gorzej, czy lepiej, ale nie na tyle, aby inwestować, czy jednak lepiej na tyle, aby zmienić swoje dotychczasowe rozwiązanie.

Część może czeka na coś więcej.

W kwestii sterów to dość innowacyjne podejście.

Trzeba dodać, że obecnie wymiana sterownika ze stajni E-S na SPP Boleckiego jest darmowa :)

Trzeba dodać, że obecnie wymiana sterownika ze stajni E-S na SPP Boleckiego jest darmowa :)

No że też ja na to nie wpadłem. Miałem u siebie całą stajnie z EM, mogłem kupić coś z ES a wymarzony sprzęt od Boleckiego i tak bym miał za darmo a ile doświadczeń tym prostym sposobem.

Dzięki MIQ.

Witam wszystkich w temacie, poczytałem trochę wątek i zastanawiam się czy sobie nie sprezentować tego sterownika na przyszły rok, w tej chwili mam ecoala. Moja instalacja jest mieszana, mam 3 pompy (grzejniki,podłogówka,CWU), 4 czujniki podłączone do ecoala (parter temperatura pomieszczeń z podłogówką, góra temperatura pomieszczeń z grzejnikami, czujnik CO, czujnik CWU, czujnik powrotu, temperatury zewnętrznej, podajnika) czyli standard w ecoali. Jak wygląda przejście w takim wypadku na SPP tzn czy sterownik ma swoje czujniki czy można podpiąć te od ecoali, jak jest z obsługą pomp, czy można ustawić zasilanie tych trzech obiegów niezależnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Wejdź na forum Boleckiego i tam masz wszystko wyjaśnione.

SPP może sterować dwoma pompami (CO _ CWU).

Nie ma tylu wodotrysków co ecoal, ale za to potrafi bardzo dobrze spalić to, co mu na palnik wrzucisz. I to jest cała jego wielkość.

No to trochę lipa bo nie będę układu przerabiał żeby tylko potestować myślałem, że można bez bólu przejść, Dzięki za info.

Witam wszystkich w temacie, poczytałem trochę wątek i zastanawiam się czy sobie nie sprezentować tego sterownika na przyszły rok, w tej chwili mam ecoala. Moja instalacja jest mieszana, mam 3 pompy (grzejniki,podłogówka,CWU), 4 czujniki podłączone do ecoala (parter temperatura pomieszczeń z podłogówką, góra temperatura pomieszczeń z grzejnikami, czujnik CO, czujnik CWU, czujnik powrotu, temperatury zewnętrznej, podajnika) czyli standard w ecoali. Jak wygląda przejście w takim wypadku na SPP tzn czy sterownik ma swoje czujniki czy można podpiąć te od ecoali, jak jest z obsługą pomp, czy można ustawić zasilanie tych trzech obiegów niezależnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Rok czasu, to jednak dużo, za rok zapytaj.

Teraz jest tak:

SPP v1:

- podajnik

- dmuchawa

- pompa c.o. (przez bramke BET programator tygodniowy temp. kotła c.o.)

- pompa cwu (przez bramkę BET programator tygodniowy zał/wył grzania cwu w danych godzinach i dniach)

Czujniki cyfrowe w samym sterowniku, więc niezamienne z miśkiem (misiek ma KTY):

- kotła

- cwu

- podajnika

Czujniki od BET-a (bramka) typ KTY wewn i zewn, więc można wykorzystać te z miśka bez prucia ścian...

- czujnik zewn. (kalibracja, służy do automatycznego przejścia do trybu auto-lato, zadajesz zewn. temp. wył i zał pompy)

- czujnik wewn. (kalibracja, programator temp. pokojowej dla pompy c.o., podział doby co godzinę, dni tygodnia pon-piątek, inne na sobota, inne niedziela)

- czujnik spalin typ PT-1000, czyli niezamienny z miśkiem, tam jest PT-100

Skoro temat dla Ciebie na rok przyszły, to pogadać o tym warto koło września następnego roku.

Rok czasu, to jednak dużo, za rok zapytaj.

Przyszły rok jest za 41 dni. Ale dzięki za info, rzeczywiście poczekam warto spróbować coś nowego, ogólnie ES może być szkoda jednak, że olewają klientów w pewnych kwestiach i z protezą sterownik chodzi lepiej niż bez.

Edytowane przez Beata&Slawek

Beata&Sławek

ja wiem?...., rozumiem,że Wy niecierpliwie czekacie na zmiany, poprawki

ale chyba mówienie,że nic nie robią, to też trochę przesada.

Jednak dla jak to się mówi potocznie i żartobliwie betoniarek zrobili przecież nową stronę, sterownik, jest inna płytka, soft,- to jednak wymagało sporo pracy.

Sezon dopiero raczkuje, do tej pory ciepło, cosik pewnie będą dłubać.

No ten grupowy automat to może i jakieś nadzieje rokuje. U Minertu widzę że całkiem całkiem to idzie. Gdzieś wyczytałem że praca polega na automatycznym przełączaniu według wyliczeń algorytmu między trzema mocami - tak jakoś się mi to kojarzy z tymi próbami kolegów z TRK? Czyżby ES sięgnęło po pomysły Verba& Co i próbowało je wpisać w swoje automaty? A u mnie w domu spalanie powoli się do 20kg/doba zbliża. Znaczy że 7,50 zeta wychodzi za CO + CWU. Październik wyszedł około 120 PLN. Listopad jak się do końca w 20kg utrzymam wyjdzie jakieś 180 PLN. Jak na moją chatę może być. To jednak dobry pomysł był z tym przekładaniem palnika z zakładowego kotła do domowego. W domu ekogroszkiem byłoby z połowę drożej, a w zakładzie z kolei mam dość solidne ocieplenie, temperaturę trzymam koło 19 - 20 stopni więc i worek Jareta starcza na 3 - 4 dni. Palenie w zakładzie tańszym miałem nie dałoby tak widocznych oszczędności. Patrząc na wykres mocy zaczynam wierzyć że i w zimie ten miał da u mnie radę. Skróci się pauzę do proporcji 1/6, może 1/5 i zagrzeje, tyle że zeżre go pewnie ze 40 - 50 kilo na dobę przy mrozach rzędu -15 do -20 stopni.

Gość TwojPan
A mój palnik osiągnął dno,jeśli chodzi szczelność.Kurna,trzeba było słuchać karaoki Wiesława,jak silikon ma konsystencję masła z piaskiem,do wywalenia.Kupiłem nowy,a i tak był stary :) Edytowane przez TwojPan