bolek_bolecki 30.11.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak masz problem z tym kontem co to niby jest a może i nie jest Twoje - poproś Bolca, pewny jestem że usunie i nick dla Ciebie zarezerwuje. A właśnie że ani myślę ruszyć tego konta, będę je tylko bacznie obserwować. Nikomu, a już w szczególności Karoce nie będę konta rezerwował. Nie potrzeba tam osoby które bedą lokować swoje produkty produkty, tym bardziej w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 30.11.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ja też nie widzę problemu.Na starym sofcie nadmuch miałem 26-28 oczek a na nowym 20-21, Tłem troszkę zjechałem..pali się dobrze,jakoś różnicy nie widzę lecz pod koniec grudnia gdy spale miał podjadę uaktualnić zabawkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.11.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ja też nie widzę problemu.Na starym sofcie nadmuch miałem 26-28 oczek a na nowym 20-21, Tłem troszkę zjechałem..pali się dobrze,jakoś różnicy nie widzę lecz pod koniec grudnia gdy spale miał podjadę uaktualnić zabawkę . Kurcze wuwok,zrozum-każdy pali innym opałem.Pisałem Boleckiemu,że pomiędzy 8 a 9 jest przepaść.Jestem w szoku ,że aż tyle dmuchasz.Ja mam WPA 06,ale dla mnie okolice 8-13 to max.Pisałem mu też ,że przy obecnym na rynku opale,który ma coraz większe Rogi-płynna regulacja to podstawa.Nie zamierzam się,za przeproszeniem,pierdzielić z klapkami i przesłonami.Komu przeszkadza rozciągnięty mocniej zakres modulacji nadmuchu?Lepiej mieć chyba mniejsze skoki,a niżeli większe,zgoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 30.11.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Akurat mój opał jest "super" [spiekać się lubi]Zgadzam się że większa regulacja jest na plus. Dmucham tyle ile potrzeba:) Widzisz mam pył [ są grubsze kawałki to takie 3x3 lub 5x5] ,generalnie jakby 2 gatunki miału wymieszane .Dla mnie ważne jest jedno,dobowe spalanie. Jeśli jest niskie znaczy że opał spalam poprawnie. Zresztą popiołek mam ok,zero niedopałów spieków minimalna ilość a do tego wymiennik czysty Mi wystarcza,na miśku tego bym na tym opale na 100% nie miał. Chyba jakiś dziwny jestem...o zadowolony wiecznie A prawda taka że zadowoleni z pieców na eko są ci którzy mają domy dobrze docieplone,wtedy ciepło ,mało węgla idzie . ]kolor kociołka nie jest ważny ]Ktoś kto ma druszlak nie dom zawsze będzie utyskiwał . Bo jak idzie dużo palenia to drenuje kieszeń. Edytowane 30 Listopada 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 30.11.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Novy. To że ty nie masz ochoty bawić się przysłoną tylko chcesz ustawić obroty nic Ci nie da. Nie uzyskasz stabilnej pracy dmuchawy na niskich obrotach ze względu na poślizg silnika. Ty ją musisz przysłonić aby pracowała powtarzalnie. Jeśli będziesz bazować tylko na regulacji obrotów i od nich będziesz wymagał definitywnego rozwiązania sprawy to polegniesz.Popatrz na filmik który załączyłem do posty na moim forum. Zwróć uwagę przy jakiej wartości zaczyna się kręcić, jak długo się na tej wartości rozpędza, ile trzeba zjechać żeby sie zatrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.11.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Novy. To że ty nie masz ochoty bawić się przysłoną tylko chcesz ustawić obroty nic Ci nie da. Nie uzyskasz stabilnej pracy dmuchawy na niskich obrotach ze względu na poślizg silnika. Ty ją musisz przysłonić aby pracowała powtarzalnie. Jeśli będziesz bazować tylko na regulacji obrotów i od nich będziesz wymagał definitywnego rozwiązania sprawy to polegniesz. Popatrz na filmik który załączyłem do posty na moim forum. Zwróć uwagę przy jakiej wartości zaczyna się kręcić, jak długo się na tej wartości rozpędza, ile trzeba zjechać żeby sie zatrzymała. Ależ ja to doskonale rozumiem,dlatego kupiłem większą dmuchawę.A ostatnie Twoje zmiany softu,mam nadzieje,pozwolą mi obyć się bez przesłony,taką mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Kobra, w zasadzie doszedłes do tego, co ja podczas krótkiego testu DM80 (odpowiednik WBS6aAL)Ja miałem dmuchawa 11, rozruch 2, tło 3Jedno na co zwróciłem uwage na tej większej dmuchawie, to był mocny przeskok między biegiem 13 a 14-ym. Jeszcze raz biorę na klatę,że to trochę moja wina, aby wstrzymac poprawki, mi się wydawało,że można z tym życ i idzie to ustawić, potwierdza to teraz kobra i wuwok.Jednak u Ciebie Novy i Yareki oraz Jarek9970- na Waszym opale czegoś brakowało. Zgadzam się jednak,że szerszy zakres do obsługi lepszy, także ze spokojem będzie nowe a te iles sterów się z czasem zaktualizuje. Na koniec powiem,że wsypałem opał z lokalnego składu z nowej dostawy i za szybko do tego jeszcze dosypałem miału - tragedia.Do kitu ta nowa dostawa, miał zostawiam jak się zrobi cieplej i będzie mniejsze zapotrzebowanie. Dla dośc poprawnego spalenia opału miałem takie parametry,że mi wyrzuciło alarm o wygaszeniu (za długo na 100%szedł) a parametry, gdzie robił temp. sa takie,że przerzuca deko koksu a zmieniłem już także do tego szajsu głowice na 38kW Jeszcze dumam, co na wieczór zrobić, teraz na dom zawór lekko przymknięty pilotem, nie wiem czy nie zablokuje zaworu w jednej pozycji a tylko podniosę wieczorem nastawę kotła... ale się tez lipny towar trafił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.11.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 . Jednak u Ciebie Novy i Yareki oraz Jarek9970- na Waszym opale czegoś brakowało. Nigdzie nie twierdziłem,że na nowym sofcie nie da się palić,a jedynie to,że to krok w złą stronę.Nowy soft będzie caculo.Zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 30.11.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) A pamiętasz jak kilka lat temu pojawiły się pierwsze wzmianki o SPP, że to inaczej działa, że tak nie ma prawa pieca prowadzić, z kim do czego tym sterem, rynek go zweryfikuje.. Że literówka w opisie. (xxxxx), Właśnie rynek go zweryfikował... Edytowane 30 Listopada 2014 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.11.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Kurcze wuwok,zrozum-każdy pali innym opałem.Pisałem Boleckiemu,że pomiędzy 8 a 9 jest przepaść.Jestem w szoku ,że aż tyle dmuchasz.Ja mam WPA 06,ale dla mnie okolice 8-13 to max.Pisałem mu też ,że przy obecnym na rynku opale,który ma coraz większe Rogi-płynna regulacja to podstawa.Nie zamierzam się,za przeproszeniem,pierdzielić z klapkami i przesłonami.Komu przeszkadza rozciągnięty mocniej zakres modulacji nadmuchu?Lepiej mieć chyba mniejsze skoki,a niżeli większe,zgoda? Novy, żeby jasne było - ja też jestem zadowolony że będzie większa rozdzielczość dmuchawy. Ale tak rozsądnie - powiedzmy że moje obecne 12 będzie się mieścić z dość podobnymi efektami między nowym 38 a 42. 43 już będzie bliżej 13, 37 bliżej 11. Przyjdzie 3 ludzi i każdy z nich na tej samej instalacji, opale i kotle ustawi sterownik w zakresie tych 38 - 42. Ale daję sobie łeb uwalić że każdy z inną wartością. I każdy będzie zadowolony. To raz. A dwa - jeszcze dojrzejesz do tego, żeby pojąć że regulacja przesłoną wcale nie jest całkiem tym samym co regulacja obrotami. Że przesłonięty wiatrak na przykład łatwiej startuje i czasem udaje się urwać oczko z rozbiegu. Że przesłona zmniejsza wpływ ciągu i wypalanie na małych mocach. Że pozwala ustawić wiatrak nieco wyżej co z kolei ułatwia rozruch na małych % mocy i też pozwala minimalizować rozbieg. I że jeszcze to czy tamto - nie będę Ci odbierał satysfakcji z odkrywania różności. Ale tak dla eksperymentu przesłoń dmuchawkę - zostaw ze 2 cm szpary. Dobierz do tej samej dawki wiatr tak żeby grzało. I za kwadrans popatrz na spaliny. Zresztą - mnie wierzyć obowiązku nie ma . Cóż ja, ledwie z 10 lat dwustany reguluję. Zapytaj innych mających w tym doświadczenia. Może Timon np. coś Ci o przesłonach powie, może Jarecki - czasem warto słuchać innych. Wymyśliłem ja a więc tak być ma - nie jest koniecznie zawsze sprawdzającą się metodą postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.11.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dzięki za pochylenie się nad prośbami.W poniedziałek wysyłam graty i czekam na nove Pozdrawiam. Aktualizacja polega na wysłaniu sterownika do producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.11.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie rozumiem. Nie używasz bootloadera z kodowaniem softu? Tak się zastanawiam jak bym chciał go mieć to tylko ściąganie z pieca i odsyłanie wchodzi w grę? To powinno moim zdaniem być podstawą. Gdybym miał go na testy brać to byłby warunek. Choćby zwykły RS232 jak mają produkty E-S, Cobra ma po USB z pena o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To powinno moim zdaniem być podstawą. Gdybym miał go na testy brać to byłby warunek. Choćby zwykły RS232 jak mają produkty E-S, Cobra ma po USB z pena o ile dobrze pamiętam. Skorpion, cobra, puma mają usb, takie jak od drukarek, wyjmujesz wtyczke zasilania z sieci, podłączasz przesz usb do kompa, który rozpoznaje te sterowniki jako dysk wymienny, kasujesz stary soft- wrzucasz nowy. Tak to E-M z Włodkiem wymyslili Bruli/ecoal sam wiesz jak jest. Iryd - potrzebuje urządzenia o nazwie logger, w którym jest karta SD, urządzenie łączone przez RJ-kę do której normalnie podłączany jest Pilot - tym sposobem się wysyła softa SPP- trzeba aktualnie wysłac do zmiany softu. Przez ostatni rok miałem 1aktualizacje softu przy okazji wizyty Bolka, nie pamiętam czy to było wiosna czy z początkiem lata. Chodził do tej pory, z tydzien może więcej temu przepiąłem świeższy tylko ze względu na zmianę elementu wewnątrz sterownika, bo chciałem być na bieżąco po tej zmianie ze sposobem ustawiania nadmuchu. Nie przesadzajmy,że się czegoś nie sprawdzi, bo nie można softu zaktualizować samodzielnie, bez tego działa ster, działa net, pracuje algorytm spalania itd., ile razy w ciągu 2tygodniowego testu chciałbyś zmieniać softy? Można nie sprawdzić, bo się nie chce lub nie potrzebuje, jest się zadowolonym ze stanu obecnego i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 30.11.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Panowie tym razem bez banów ale obiecuję,że się posypią jak nie wrócicie do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 30.11.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Bolecki-nie chodzi o to ,że dzięki mnie sprzedałeś kilka sterów więcej. Chodzi o to,że są i tu i u Ciebie na forum "Panowie" -dzięki którym nie sprzedałeś żadnego więcej,a bija pianę tam od lat-i nic ciekawego nie wnoszą..I tyle. Pozdrawiam wszystkich. Marek. Dzięki takim wpisom dowiadujemy się, po co są fora internetowe i czemu służą wpisy użytkowników A ja, idealista, sądziłem, że do wymiany myśli, rozwiązywaniu problemów. Tymczasem nic, tylko sprzedaż, reklama... Tłumaczy to też postępowanie niektórych osób a na pewno motywy, które nimi kierują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.11.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dzięki takim wpisom dowiadujemy się, po co są fora internetowe i czemu służą wpisy użytkowników A ja, idealista, sądziłem, że do wymiany myśli, rozwiązywaniu problemów. Tymczasem nic, tylko sprzedaż, reklama... Tłumaczy to też postępowanie niektórych osób a na pewno motywy, które nimi kierują. No nic.Nie rozumiesz to powiem wprost.Nie znoszę kolesi co bija pianę na wszystkich forach tego kraju-jak np.Ty waść.Nie masz co zrobić z myślami,napisz książkę,otwórz blog.To jest wątek o SPP.Posiadasz taki na własność? Wpis dotyczył jedynie tego,że moje posty z obserwacji sterownika SPP potrafiły doprowadzić do zwiększenia zainteresowania tym dobrym produktem.I to mnie cieszy.Co do wartości wpisów ludzi,którzy sterownika SPP (ba ,nawet kotła na eko) nie posiadają-za to mają dużo wolnego czasu i śmieciucha 25kW na pokładzie-to sorry-ja takich nie chcę tutaj czytać. Z Bogiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 30.11.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 No nic.Nie rozumiesz to powiem wprost.Nie znoszę kolesi co bija pianę na wszystkich forach tego kraju-jak np.Ty waść.Nie masz co zrobić z myślami,napisz książkę,otwórz blog.To jest wątek o SPP.Posiadasz taki na własność? Wpis dotyczył jedynie tego,że moje posty z obserwacji sterownika SPP potrafiły doprowadzić do zwiększenia zainteresowania tym dobrym produktem.I to mnie cieszy.Co do wartości wpisów ludzi,którzy sterownika SPP (ba ,nawet kotła na eko) nie posiadają-za to mają dużo wolnego czasu i śmieciucha 25kW na pokładzie-to sorry-ja takich nie chcę tutaj czytać. Z Bogiem. Nie, nie posiadam wątku o SPP na własność A teraz poważnie... Dziękuję za rady, dobry człowieku, teraz kilka rad dla Ciebie: Jeżeli nie nie masz ochoty z kimś rozmawiać, nie wywołuj jego imienia nadaremno Odpowiadam jedynie na Twoje zarzuty. Jeśli masz coś przeciw mnie, dlaczego chcesz interesować tymi żalami innych ludzi? Od tego typu kłótni są wiadomości prywatne. Nie chcesz czytać moich wpisów, nie zaczepiaj mnie publicznie. Na koniec dodam, że podobno dobry produkt broni się sam i nie potrzebuje adwokatów pokroju Twojej osoby, znanej z częstej zmiany poglądów czy nicków. Bo jeśli piszesz, że to dzięki Twoim postom zwiększa się sprzedaż jakiegokolwiek produktu, jawnie przyznajesz się do promowania danego wyrobu. Zdaje się, że nie jest to zgodne z regulaminem tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Novy jakbyś czytał forum to byś wiedział że QIM miał sterownik duuuużo wcześniej od Ciebie, QIM nie chce się wtrącać ale pamietam dokładnie kiedy Novy otrzymał do testów a pozniej kupił sterownik (była to wiosna !!), jak o nim ładnie pisał to jakoś wam nie przeszkadzało...wystarczył 1 !!! negatywny wpis a już na nim psy wieszacie... Swoją drogą to Novy (oczywiście wg mnie) jest tak wiarygodny jak gruszki na wierzbie...wiosną czy jesienią sterowałby obojętnie jakim sterem a i tak by było OK , poczekaj przyjdzie zima to sobie poczytasz kilka ciekawych wpisów )) wszyscy i wszytko bedzie winnne ale to już było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 30.11.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 1. Cieszę się że bagienko trochę posprzątane 2. Piotrek42 szkoda że ogrzewanie zmieniłeś 3. Novy szanuję twoje zdanie jak zdanie każdego innego doświadczonego usera bo z każdego mądrego zdania można wyciągnąć dla siebie jakąś naukę 4. Wracając do zwiększenia kroków w SPP: -poczytaj blog Zawijana odnośnie dmuchaw to retort że nie chodzi o ilość dostarczanego powietrza a o ciśnienie jakie potrafi ona wytworzy w komorze spalania, zakres regulacji jest dla każdej dmuchawy bardzo wąski i obroty rzędu biegu:10 są żadnymi obrotami, -Novy mówisz że klapa na dmuchawię nie jest Ci potrzebna mylisz się, poczytaj co pisze Kobra do tego dołóż sobie żeby uzyskać wyższe ciśnienie można przymknąć dmuchawę i ustawić jej wyższe obroty -miałem kilka sterów u siebie na piecu z E-M i one generalnie nie korzystały z przysłony na dmuchawie ale efekty były jakie były -nie neguję zwiększenia kroków w sterowaniu SPP dmuchawą ale prawdziwy zakres optymalnego sterowania dmuchawą jest moim zdaniem naprawdę wąski Odsyłam do blogu Zawijana. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 dziubek23 Zmieniłem tylko w jednym domu tym w którym mieszkam ! w drugim moim domu gdzie mieszkają rodzice dalej mam rbr-a i coalę )) dlatego od czasu do czasu czytam jeszcze forum ott taki mały off wiec wiesz......ja patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts