mietek440 11.01.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 dzięki bolek , z bodkiem znamy się , co do miejsc w których się pisze , nie każdy czyta każde forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 11.01.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Co nie jest powodem aby pisać na obydwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 11.01.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Nie widzę związku , rozumiem poruszanie tego samego problemu w kilku miejscach na tym samym forum . To tak jak był byś przeciwny zamieszczania tych samych tematów ogólnie w internecie a chyba robisz tak samo , na swoim forum jak i na tym więc jeżeli już te te uwagi proszę najpierw do siebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 11.01.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Mietek, akurat staram się nie pisać tego samego u siebie jak i tutaj. Tutaj w zasadzie ograniczam się tylko do odpowiedzi na pytania i zaczepy. Wezmę na klatę "proszę najpierw do siebie" jeśli znajdziesz przykłady tego że równolegle piszę tu i tam. Tutaj od czasu do czasu ktoś doda coś ciekawego co jest u mnie, a to jest raczej normalnym sposobem roznoszenia wieści Pisz sobie gdzie chcesz, ale dwa razy nie będę odpisywał na to samo. I tak jak wspomniałem, jeśli wylądujesz u mnie na forum... masz ten sam piec i problemy co Bodek- pisz w jego temacie, a nie obok. Będzie wygodniej dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 01.03.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam zakupiłem kocioł Skam plus 12 kw,sterownik Spp+Bet,jak mam zarejestrować sterownik,na razie nie mam podciągniętego internetu w nowym domu,czy Spp obsługuje czujnik spalin ,czujnik zew i wew,wygrzewam nowy dom ,ekogroszek Jaret,na razie nastawy mam 5 s podawanie,24 pauza,dmuchawa 74,tło pod,jak sprawdzić na ile kw pracuje kocioł,czy te nastawy są ok czy może powinny być inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 W skrócie:SPP obsługuje czujnik kotła zintegrowany z STB, czujnik CWU oraz czujnik podajnika natomiast moduł internetowy BET obsługuje:czujnik wewnętrzny, czujnik zewnętrzny, czujnik spalin. Do podglądu tych temp., wykresów pracy potrzebny jest zatem internet, rejestrujemy urządzenie z chwilą dostępu do internetuWidząc wykresy pracy można szybciej i łatwiej osiągnąć odpowiednie parametry pracy albo wyłapać czy zacząć się zastanawiać, czy coś jest do poprawki w instalacji, bo nie zostało wykonane poprawnie/optymalnie. Instrukcja do BET do pobrania tutaj:http://bolecki.pl/pl/oferta/23-bramka_bethttp://bolecki.pl/pdf/BETv107.rar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 05.08.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jak SPP poradzi sobie z procesem spalania gdy będzie zamontowany do kotła z podajnikiem i instalacji grawitacyjnej, bez pomp CO i CWU. Pewnych przyzwyczajeń starszych osób nie da się tak łatwo zmienić, dlatego w okresach przejściowych będzie palone drewnem i węglem pozostałym po starym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.08.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak SPP poradzi sobie z procesem spalania gdy będzie zamontowany do kotła z podajnikiem i instalacji grawitacyjnej, bez pomp CO i CWU. Pewnych przyzwyczajeń starszych osób nie da się tak łatwo zmienić, dlatego w okresach przejściowych będzie palone drewnem i węglem pozostałym po starym kotle. Ja Spp sobie radzi? Ecoal tak tu zachwalany w samym procesie spalania węgla jest bity na głowę .Mowie o spalaniu groszku,brak doświadczeń z wykorzystaniem kotła na eko w roli śmieciucha A tak w ogóle podobno jest na ukończeniu 2 wersja Spp V2. I jak by tu twórca dał parę fotek,napisał co i jak. Myślę że komuś się to przyda .Jeśli nie "poprawił" samego algorytmu to będzie tak samo udany sterownik jak V1. I teraz rodzi się pytanie...Jak brak sadzy,spalanie naprawdę dobre to czy jest sens zmieniać 1 na 2-kę?? Panowie pisać na temat V2..nie wstydzić się Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.08.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 To tak jak w przypadku ecoal. Jeśli V1 spala dobrze, to po co zmieniać na V2 Zmiany nie leżą w algorytmie spalania... Oprócz niego w sterowniku jest coś jeszcze. Zajrzyj na forum producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.08.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Tu chodzi o to że może jest opcja "turbo". A poważnie pisząc to na razie nie mam zamiaru...Chyba że będą dodatkowe"bajery" które spalaniu węgla nadadzą nowy wymiar:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 05.08.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie wiem uda się go spalić w nowym wymiarze. Trzeba by chyba najpierw upłynnić albo zgazować. V1 i V2 mają ten sam "rdzeń" prowadzenia palnika, V2 można zmusić do głębszej obserwacji i pilnowania spalin, można też zwiększyć dynamikę reakcji i zarazem znieczulić go na chwilowe zrywy. Spalanie chwilowe potrafiło pokazywać 0,0kg gdzie spodziewaliśmy się 0,1 tak więc doszła kolejna cyfra po przecinku. Pod względem palenia powinno być lepiej jak w V1, a jeśli nie będzie to na pewno nie spodziewał bym się pogorszenia. Co dalej, przede wszystkim samodzielne aktualizacje. Ponadto user np ma do dyspozycji menu w którym może zbadać (zostanie mu narysowana) zmianę wydajności dmuchawy i odpowiedź spalin, to ukłon w stronę raczkujących którzy w ciemno ustawiają nadmuch, a którym nie zrobię analizy spalania na podstawie trendów bo wiadomo jak jest z tym tematem. Prócz tego kilka obiegów, także 4D, definicja ich nazw, do pięciu paneli sterujących (z wbudowanymi czujnikami temp), możliwość podłączenia dodatkowych urządzeń które powstaną (np wejścia/wyjścia), jest też miejsce na radio, no i jakieś cukierkowe bajery. Wyświetlacz jak widzę jest temat wiodącym w takich sprzętach więc odpowiadam tutaj że V2 ma LCD 128x64, standardowo czarny z pixelami świecącymi na biało. Jest ciut większy od nowego miśkowego, moje LCD za ich panelem traci jedną linie tekstu (8 pikseli) i jak pamiętam po jednym znaku na boki (5 pikseli). Czytelność OK, kontrast na pewno gorszy niż w OLED, ale przynajmniej nie ma ryzyka że przyciemnieje w świecących miejscach. W planach jest badanie sterownika w "instytucie" i zapewne także porównanie do innych konstrukcji. Pomysłów mam jeszcze kilka ale raz że na razie nie powiem, dwa trzeba poczekać na sezon bo teraz się nie da tym pobawić. Jeden budził szczególnie moje obawy bo szacowałem taką dostawkę na ok tysiąc, ale patrząc jak z kopcącego tłoka robi się 5tą klase za 2 tysiaki myślę że to nie będzie problem Bardziej szczegółowo jest u mnie na forum http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=376.0 Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 05.08.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Czy się przesiadać, ja bym to tak poselekcjonował- Wystarczy mi dobre spalanie i jeden obieg, może kiedyś prosty net lub panel-----brać V1.- Będę miał rozbudowaną instalację, chcę coś rozwojowego------brać V2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.08.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Aktualizacja samodzielna to duży plus. Do tego znając Cię z pomocy userą idzie "wymusić" na tobie oprogramowanie według swojego widzimisię .Ja mam trochę namieszane i nie powiem kusi mnie:) . Zobaczymy jaka będzie cena tego cacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.08.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) wuwok jest wątek, sa zdjęcia wiadomo gdzie Ja i testerzy działamy od dłuższego czasu, aktualizacja po karcie Ja mam z panelem na piętrze to tak w skrócie zresztą skoro mleko się już rozlało, to coś tam pokażę. Panel wiszący u mnie na piętrze, identyczny wykonawczy jest przy kotle. Ten przypisałem sobie z nazwą jako Piętro dodatkowe panele mają wbudowane czujniki wewn, więc robią zarazem za termostat. Pokazuję ekran główny i dwa pomocnicze. Na główny można wystawić to, co nas interesuje, ja mam kocioł, zawór, spaliny, ale można wystawić n. temp. wewn... Jak Bolek wyrazi zgodę, to może wkleję fotkę tego wykresu spalin pod zmianę nastawy dmuchawy Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 05.08.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Fotka to chyba guzik warta, przyjdzie czas to zmontuje jakieś filmiki. Wuwok, wiesz jak to działa. Niby koncert życzeń, a jednak nie gramy remizowych kawałków. Pod rozwagę przyjmie się wszystko, ale nie wszystko wejdzie w życie. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 07.08.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Tu chodzi o to że może jest opcja "turbo". A poważnie pisząc to na razie nie mam zamiaru...Chyba że będą dodatkowe"bajery" które spalaniu węgla nadadzą nowy wymiar:). Dodatkowych bajerów kilka jest. No oczywiście pomijając fakt, że obsługuje teraz w sumie 5 pomp - 3 pompy CO, pompę CWU i pompę cyrkulacji oraz siłownik zaworu. Są bajery w menu PID którymi można dostroić spalanie, szczególnie jak ktoś korzysta np. ze stref czy pokojówki a z drugiej strony nie chciałby żeby jego kocioł wchodził na 100% albo się długo w tych 100% utrzymywał ( bo np. ma węgiel ze skłonnością do spiekania i wolałby palić łagodnie żeby nie produkować zbyt wiele koksu ). Można założyć kaganiec na moc, kaganiec na spaliny, łagodzić reakcję na wejście w strefę i wyjście ze strefy, można ustalić wzmocnienie reakcji sterownika na zbyt gwałtowne spadki lub wzrosty temperatury kotła. W sumie jest czym pokręcić, jak ktoś się lubi bawić. Ale można i po staremu, tak jak miał V1 - ustalić dawkę, wiatr, wielkość kroku mocy i reakcji na utrzymujący się błąd - i naprzód. A dodatkowe bajery regulujące spalanie można wyłączyć i zostawić zapaleńcom. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 07.09.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Czy ktoś testował współprace SPP z kotłem Sztoker mini?.Chciałbym po czterech sezonach przejść na SPP z Cobry.Głównie interesuje mnie czystość kotła,nie wiem czy będzie różnica ze względu na prowadzenie spalin w dół w Sztokerze.Będę wdzięczny za podpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.09.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Osobiście - nie słyszałem. Kilka osób testowało na palnikach rynnowych. Niektórzy używają do tej pory:). Najlepiej - zapisać się na testy, jeśli ruszy kolejny sezon testów SPPv2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.09.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Wykres pracy mojego nowego SPP v2 za ostatnią dobę. Ładnie widać jak pracowały strefy i AutoLato - najlepiej na niebieskiej kresce wskazującej temperaturę za mieszaczem 4D. Niestety Bolecki wciąż jeszcze coś kombinuje z dostępem przez www i nową ekotlownią, więc na razie nie udostępniam podglądu pracy sterownika ( chociaż sam go przez net widzę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.10.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 W sterownik spp v1 pompę co lepiej wpiąć w sterownik czy włączyć do gniazdka ? Instalacja z termostatatami pompa na 1 biegu . Spp steruje jakoś pompa czy tylko włącza jakppięć osiągnie temp po której pompa ma ruszyć podpowie ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts