Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak się nie odstawia to przepalanie jest zbędne. To służy w zasadzie tylko do ochrony przed wygaśnięciem przy długich odstawieniach. Jak Ci idzie w okolicach 10% a chcesz mieć pewność że w razie gdyby się na długo odstawił nie wygaśnie, możesz ustawić tak żeby raczej nigdy nie zadziałało. Np. przepalanie co 60 minut , moc minimalna 2%. Przy takim ustawieniu przepalanie zadziała dopiero wtedy, kiedy sterownik przez godzinę będzie miał nie więcej niż 2% mocy. Każde wyjście powyżej 2% spowoduje że zacznie liczyć ten czas od nowa - więc w Twoim przypadku przepalanie nie powinno się załączyć nigdy. No ale masz włączony bezpiecznik na wypadek nagłego i długiego spadku zapotrzebowania - gdyby coś takiego się zdarzyło, przepalanie zadziała.

Witam,zastanawiam sie nad kupnem tego stera,trochę poczytałem i myślę ze fajna sprawa,obecnie mam tytanica z pilotem r na skamie 25 kw(od 7 lat),czy ten panel pokojowy da sie podlaczyc pod ten kabelek telefoniczny na jakim jest pilot?bo nie chce mi sie ścian na razie pruć.a i nie wiem czy moja dmuchawa się nadaje,jarecki pewnie wie jaka u mnie jest.

A co się dzieje z poprzednikiem i kto nim jest?. Może się coś uda podreanimować.

Niestety cała seria się rozeszła i nie jesteś jedyny. Jest w sumie jedna sztuka, kurzy się w laboratorium po badaniach EMC, może i mógł bym go załatwić ale to i tak środa-czwartek.

to tytanic z pilotem r,cos chyba nielaczy w srodku bo gasnie chwilami,jutro koleś ma mi do niego zajrzeć,no swoje lata juz ma,ale jakby dalo rade to byłbym wdzięczny bardzo.z tym to juz niema co zabardzo walczyc

Jeśli dzieje się to w takt pracy podajnika (czy w ogóle załączenia obciążenia) to do przeglądnięcia wyłącznik będący z boku- to lubi się zakurzyć i zazwyczaj kończy się takim efektem. Sprawdź czy gilanie po włączniku powoduje że coś przygasa.

A jak jutro przyjdzie macher to pierwsze nie sprawdzi lutowanie trafa. To tak z mojego doświadczenia.

jeśli dzieje się to w takt pracy podajnika (czy w ogóle załączenia obciążenia) to do przeglądnięcia wyłącznik będący z boku- to lubi się zakurzyć i zazwyczaj kończy się takim efektem. Sprawdź czy gilanie po włączniku powoduje że coś przygasa.

A jak jutro przyjdzie macher to pierwsze nie sprawdzi lutowanie trafa. To tak z mojego doświadczenia.

ok.dzieki ,sprawdze

ostatnio sąsiad miał podobne objawy, przestawała mu pracować dmuchawa lub podajnik, kondensatory posprawdzane wszystko sprawne

ster prawie 10 lat. postanowił rozkręcić i posprawdzać od podstaw

okazało się że po tylu sezonach pracy przy wibracjach poluzowały się śruby mocujące przewody do płyty sterownika

moze zacznij zatem od poruszania wszystkimi kablami?

taka sugestia laika