Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SPP v1 bez problemu kupisz przez Forum Boleckiego. Dział kupię - sprzedam. Na Twoją instalację będzie OK. Max roczne - ciągle na gwarancji. Wydatek koło 4 - max 5 stówek z bramką BET ( dostępem przez sieć ).

tak wiem zagladalem tam,dzieki,panowie a jaka jest różnica miedzy 1 a 2 ? dokładnie co ma 2-ka a czego niema 1-ka ? no bo sie tak zastanawiam czy nie poczekać na spp v2.

Przeczytaj chociaż uważnie poprzednią stronę wątku tam wszystko jest, czego nie ma jest na stronie i forum producenta, jedynie chęci do tego zabiegu potrzeba, nikt ci nie powie co będzie lepsze skoro ty sam nie wiesz co potrzebujesz.

Czym steruje mniej więcej wiem,chodziło mi o to czy ma inny (lepszy ) interfejs apke na androida ,inny al spalania ,panel pokojowy itp

Kolego zacznijmy od tego co chcesz uzyskać albo czym chcesz sterować w swoim układzie. Masz układ z dwiema pompami tu wystarczy SPP v1 + Bramka internetowa BET, ale masz też zawór 3D i jeśli zamierzasz zamontować do niego w przyszłości siłownik to wtedy warto zastanowić się nad SPP v2 który nim będzie sterował. Zarówno do v1 i v2 dostajesz ten sam algorytm spalania, a skoro już kilka lat ze swoim kotłem przeżyłeś prowadząc go w w dwustanie to ustawienie prawidłowo SPP nie sprawi ci żadnych problemów.

Co do Bruli to bardzo dobry sterownik, ale musisz sobie sam odpowiedzieć po co ci masa funkcji których nigdy nie wykorzystasz a będziesz musiał za nie zapłacić.

Twoja kasa, Twój wybór.:wiggle:

Nie umiesz czy nie chcesz znaleść;) Co do apki nie ma póki co a całe sterowanie odbywa się za pomocą przeglądarki.

Czym steruje mniej więcej wiem,chodziło mi o to czy ma inny (lepszy ) interfejs apke na androida ,inny al spalania ,panel pokojowy itp

v1 - 2pompy, wyświetlacz 2wierszowy, podłączysz do niego wcześniejszy model panelu domowego PPX, to producent wycenia na 130 czy 135zł

v2 -5pomp, wyświetlacz graficzny, karta microSD do aktualizacji softu, trzon softu na bazie v1, ale jednak bardziej zaawansowany, szersze menu pid-a

panel pokojowy wygląda identycznie jak ten na kotle, czyli wyświetlacz graficzny, pełen dostęp do menu sterownika, tryb pracy w funkcji termostatu, możesz podłączyć do 5szt. panela PPXv2 i wprowadzić różne nazwy np. piętro, kuchnia, sklep itd.... przypisujesz do danej pompy i sterujesz tym wyjściem. Nowszy panel z graficznym wyświetlaczem i tez opcją aktualizacji kartą microSD jest po 160zł

v1 - 2pompy, wyświetlacz 2wierszowy, podłączysz do niego wcześniejszy model panelu domowego PPX, to producent wycenia na 130 czy 135zł

v2 -5pomp, wyświetlacz graficzny, karta microSD do aktualizacji softu, trzon softu na bazie v1, ale jednak bardziej zaawansowany, szersze menu pid-a

panel pokojowy wygląda identycznie jak ten na kotle, czyli wyświetlacz graficzny, pełen dostęp do menu sterownika, tryb pracy w funkcji termostatu, możesz podłączyć do 5szt. panela PPXv2 i wprowadzić różne nazwy np. piętro, kuchnia, sklep itd.... przypisujesz do danej pompy i sterujesz tym wyjściem. Nowszy panel z graficznym wyświetlaczem i tez opcją aktualizacji kartą microSD jest po 160zł

Dzieki Jarecki

Jakos popodlanczalem.ale juz siedzę 3 godziny w kotłowni .czy mozna zamontować ten panel ppx jako 2 w salonie tzn jako reg pokojowy ?bez reg.przy kotle? bo mam problem z pompa,podlaczylem czujnik temp.wew. no i pompa po przekroczeniu temp. zadanej sie rozlacza a narazie mam jedna pompe na co i cwu,no i wtedy nie grzeje zasobnika wody Edytowane przez artuross

Jakos popodlanczalem.ale juz siedzę 3 godziny w kotłowni .czy mozna zamontować ten panel ppx jako 2 w salonie tzn jako reg pokojowy ?bez reg.przy kotle? bo mam problem z pompa,podlaczylem czujnik temp.wew. no i pompa po przekroczeniu temp. zadanej sie rozlacza a narazie mam jedna pompe na co i cwu,no i wtedy nie grzeje zasobnika wody

Po pierwsze, zawsze jeden z paneli musi mieć adres 1, bez tego nie ruszy.

Po drugie, wstawienie jakiego kolwiek czujnik/panelu w mieszkania spowoduje rozłączenie przypisanej pompy.

Co do parametrów, a ustaw tak jak miałeś poprzedni ster.

Po drugie, wstawienie jakiego kolwiek czujnik/panelu w mieszkania spowoduje rozłączenie przypisanej pompy.

Co do parametrów, a ustaw tak jak miałeś poprzedni ster.[/QUOT

Poprzedni mialem TYTANIK czyli 2-stan,w tym jest rozpietosc dmuchawy 1-100 i jeszcze tlo a tam mialem na 2-ce od 1-10 ,cos tam pokombinuje.musze podlonczyc pompe od cwu.

Co do parametrów, a ustaw tak jak miałeś poprzedni ster.[/QUOT

Poprzedni mialem TYTANIK czyli 2-stan,w tym jest rozpietosc dmuchawy 1-100 i jeszcze tlo a tam mialem na 2-ce od 1-10 ,cos tam pokombinuje.musze podlonczyc pompe od cwu.

Ustaw podawanie i przerwę jak w poprzednim sterowniku tylko pamiętaj że w SPP czas przerw liczy się inaczej niż w poprzednim sterowniku np. 1:5 to jest 10s : 60s trzeba doliczyć podawanie. Później podnieś o kilka stopni temp zadaną żeby sterownik szedł na 100% mocy i tu ustawisz sobie dmuchawę, TŁO narazie zostaw, trzeba ustawić dobrze główną dawkę i dmuchawę.

Moze ktos podac jakies z grubsza ustawienia -mam skam 25kw palnik brucer 2-giej gen.dysza zmniejszona o 1/3 ,dmuchawa wbs6a ,pale wesola..

Mam ten sam palnik i też palę Wesołą więc:

Temp. pieca 52 C , Dawkowanie 5/65 , przepalanie co 25 min , Obroty 10 , tło 5 , rozruch 2 , pompa CO pow 45 C ,

PID : P:4 ,I: 20 , S: 40