kobra64 04.02.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Temat ciepłomierza w nowym SPP wydaje się być domknięty. W mojej stopce jest adres do sterownika prowadzącego kocioł Skam P Plus 17 kW. W kotle został zamieniony palnik - zamiast obrotówki Ardeo jest obecnie zwykła stara fajka Ewmar Ness. Ardeo poszło na domowe Defro. Kocioł aktualnie ogrzewa 45 m2 części socjalnej budynku firmowego, hala się odłączyła parę dni temu. Jak widać za ostatnią dobę wziął 8 kilo najtańszego ekogroszku 22 MJ, wyprodukował z tego 40,8 kWh. Tym samym sprawność za ostatnią dobę wyszła 83% przy średniej mocy 1,7 kW ( oczywiście przy założeniu rzeczywistej wartości opałowej węgla takiej, jaką deklaruje producent czyli kopalnia Janina ). Koszt kWh 10,1 grosza. Sterownik miał prowadzić kocioł w trybie zbliżonym do dwustanu - dałem mu P=4 ( co powoduje ostrą reakcję sterownika na zmianę temperatury kotła ) i ograniczyłem mu moc minimalną do 20% co skutkuje tym, że poniżej 20% ustawionej mocy ( tej z dawki ) sterownik przestaje podawać i dmuchać, podejmuje pracę kiedy wyliczona moc wzrośnie do 25%. Tak pracował do 9.15. Szedł sinusem jak w dwustanie, tyle że od góry moc miał też ograniczoną do 70%, co z kolei skutkuje tym że bez względu na to jak nisko spadnie temperatura kotła sterownik nie pójdzie wyżej niż na tych 70%. Po 9.15 zmieniłem te nastawy tak, żeby sterownik starał się utrzymać w pracy ciągłej ( zdjąłem ograniczenie mocy minimalnej i zmieniłem wartość P na 1 ) - to tak dla porównania wyników z obydwu tych trybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Temat ciepłomierza w nowym SPP wydaje się być domknięty. W mojej stopce jest adres do sterownika prowadzącego kocioł Skam P Plus 17 kW. W kotle został zamieniony palnik - zamiast obrotówki Ardeo jest obecnie zwykła stara fajka Ewmar Ness. Ardeo poszło na domowe Defro. Kocioł aktualnie ogrzewa 45 m2 części socjalnej budynku firmowego, hala się odłączyła parę dni temu. Jak widać za ostatnią dobę wziął 8 kilo najtańszego ekogroszku 22 MJ, wyprodukował z tego 40,8 kWh. Tym samym sprawność za ostatnią dobę wyszła 83% przy średniej mocy 1,7 kW ( oczywiście przy założeniu rzeczywistej wartości opałowej węgla takiej, jaką deklaruje producent czyli kopalnia Janina ). Koszt kWh 10,1 grosza. Sterownik miał prowadzić kocioł w trybie zbliżonym do dwustanu - dałem mu P=4 ( co powoduje ostrą reakcję sterownika na zmianę temperatury kotła ) i ograniczyłem mu moc minimalną do 20% co skutkuje tym, że poniżej 20% ustawionej mocy ( tej z dawki ) sterownik przestaje podawać i dmuchać, podejmuje pracę kiedy wyliczona moc wzrośnie do 25%. Tak pracował do 9.15. Szedł sinusem jak w dwustanie, tyle że od góry moc miał też ograniczoną do 70%, co z kolei skutkuje tym że bez względu na to jak nisko spadnie temperatura kotła sterownik nie pójdzie wyżej niż na tych 70%. Po 9.15 zmieniłem te nastawy tak, żeby sterownik starał się utrzymać w pracy ciągłej ( zdjąłem ograniczenie mocy minimalnej i zmieniłem wartość P na 1 ) - to tak dla porównania wyników z obydwu tych trybów. Czy regulacja (jakakolwiek-chocby PID-em) na podstawie wskazań zintegrowanego ciepłomierza jest brana przez Bolka pod uwagę?Czy dalej temat niskiej mocy i kilu ustawień w roku- jest czarną dziurą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 12.02.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ciepłomierz to w sumie nie jest potrzebny do tego żeby wiedzieć o niskiej mocy. Ponadto:- Od początku v2 możesz sobie wskazać poniżej jakiej mocy ma wyłączyć "normalną prace" i przejść w przepalanie.- Od jakiegoś czasu jest coś takiego jak sugerowanie moc, na razie tylko sugerowanie bo (na razie) nie sądzę aby zmiana dawki i dmuchawy na siłę była dobrym kierunkiem. Tutaj może poczytać więcej http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=491.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.02.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 No co do tej mocy, to aktualnie testuję różne ustawienia w celu sprawdzenia osiąganej na nich sprawności. Jeżdżę od 1/3 do 1/13 nawet, zakładam kaganiec na moc z góry, z dołu, i z góry i z dołu, obserwuję. Jak mnie to znudzi to wrócę na 1/3 do max 1/4 na fajce ( bo ona ma bardzo niski przesyp ) albo 1/ 5 na Ardeo - jak się mi będzie chciało przełożyć ster i zamontować ciepłomierz na domowe Defro. I tak zostawię. Niezależnie czy będzie -20, czy będę grzał samo CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.02.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ciepłomierz to w sumie nie jest potrzebny do tego żeby wiedzieć o niskiej mocy. Ponadto: - Od początku v2 możesz sobie wskazać poniżej jakiej mocy ma wyłączyć "normalną prace" i przejść w przepalanie. - Od jakiegoś czasu jest coś takiego jak sugerowanie moc, na razie tylko sugerowanie bo (na razie) nie sądzę aby zmiana dawki i dmuchawy na siłę była dobrym kierunkiem. Tutaj może poczytać więcej http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=491.30 Nie jest potrzebny,ale może skutecznie naprowadzić usera na właściwą drogę Całkiem nieźle i sensownie wygląda sprawa "sugerowanej mocy"-zawsze lepsze to a niżeli "wybór mocy" po omacku-w grupowym ecoala. Jak znajdę parę stówek,może się skuszę na tego V2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 04.03.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Od wczoraj SPP v2 walczy z palnikiem rynnowym Ewmar Ness który założyłem do mojego Skama 17 kW dla sprawdzenia czy da się w rynnie palić czysto i skutecznie. Jak na razie nie jest źle, szczególnie jeżeli wziąć pod uwagę że palę w tej rynnie odsiewką 22 MJ po 330 PLN za tonę. Palnik wygląda nieźle, popiół dopalony, trochę żużla ale to normalne na opale z Janki. W kotle sadzy nie widać, z komina się nie dymi. Dzisiaj próbuję go ciut ustabilizować. Wczoraj latał nieco, no ale nie znam szpeja, dopiero się uczę. Nastawy widać w stopce, wyniki też. Koszt kWh powinien się zamknąć między 7 a 8 groszy. Załączam fotki opału, palnika i popiołu. Edytowane 4 Marca 2016 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.06.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jaką wagę miału (przybliżoną ) wklepać w sterownik SPPV1 palnik Ardeo w Skamie 12kw ? Dla groszku miałem 4.5g ( ważyłem ) teraz nasypałem miału i niechcę wygaszać bo to tak testowo . Pali się git a suchy za specjalnie nie jest ktoś coś zaproponuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.06.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jaką wagę miału (przybliżoną ) wklepać w sterownik SPPV1 palnik Ardeo w Skamie 12kw ? Dla groszku miałem 4.5g ( ważyłem ) teraz nasypałem miału i niechcę wygaszać bo to tak testowo . Pali się git a suchy za specjalnie nie jest ktoś coś zaproponuje ? Paląc groszko-miałem mam bodajże 3,9, mówię z pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.06.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Na Ardeo 25 kW mam dla miału 6 g/s. Dla ekogroszku na tym palniku miałem od 4,2 do 4,6 - zależy co to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.06.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ok dzięki Jarecki . Dzisiaj zrobiłem próbę miałem ( kupiłem 3 worki ) Pali się lux , Ardeo i SPP super połączenie no i oczywiście Skam . na ciepłą wodę łyka koło 2,5 kg /dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 W kwestii informacyjnej pojawiła się pierwsze wersja "beta" apki na androida pod SPPv2 wkleję opis co i jak, więcej na forum producenta w stosownym dziale.Teraz czas na poprawki "Ok, więc sprawa wygląda tak...Najpierw wychodzi android, jak będzie wszystko gites to pojawi się kompilacja na iOS. Biorąc pod uwagę pokrycie urządzeń z windą takowa wersja pewnie się nie pojawi, choć jeśli będzie parcie to nie jest to wykluczone. Każdy kto sobie to zainstaluje niech wsadzi w stopkę nazwę urządzenia i wersje systemu, tak aby nie trzeba było tego szukać. Zaznaczam że jest to bardzo wstępna wersja i kupa rzeczy jest niedoszlifowana, nie mniej podstawowe funkcjonalności powinny działać. Pierwsze zabawy w zmianę parametrów proszę prowadzić będąc przy sterowniku, powinien on mieć także soft 2.416. ---------7.10.2016 10:25Link do aplikacji na sklepie, czyli zalecany sposób instalacji (jeśli miałeś apkę zainstalowaną ręcznie to najpierw ją odinstaluj):https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cappuccinomobile.ekotlowniamobile Link do manualnego zainstalowania:https://www.dropbox.com/s/1b8ej2uxqzvztxv/EkotlowniaMobile.apk?dl=0 Przed instalacją trzeba sobie wejść w ustawienia/bezpieczeństwo i zaznaczyć zgodę na instalacje z nieznanych źródeł. Następnie z urządzenia wchodzicie na forum i klikacie sobie w ten link Żeby się połączyć ze swoim kontem tykacie lewy górny piec i podajecie dane jak do ekotlowni.Na początek interesuje mnie podstawowa rzecz- płynność działania (przejścia między ekranami)- czy po jakimś czasie nie pojawia się jakby drugi ekran- co liczniki systemu pokażą w kwestii zużycia zasobów/ baterii " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 W kwestii informacyjnej pojawiła się pierwsze wersja "beta" apki na androida pod SPPv2 wkleję opis co i jak, więcej na forum producenta w stosownym dziale. Teraz czas na poprawki "Ok, więc sprawa wygląda tak... Najpierw wychodzi android, jak będzie wszystko gites to pojawi się kompilacja na iOS. Biorąc pod uwagę pokrycie urządzeń z windą takowa wersja pewnie się nie pojawi, choć jeśli będzie parcie to nie jest to wykluczone. Każdy kto sobie to zainstaluje niech wsadzi w stopkę nazwę urządzenia i wersje systemu, tak aby nie trzeba było tego szukać. Zaznaczam że jest to bardzo wstępna wersja i kupa rzeczy jest niedoszlifowana, nie mniej podstawowe funkcjonalności powinny działać. Pierwsze zabawy w zmianę parametrów proszę prowadzić będąc przy sterowniku, powinien on mieć także soft 2.416. ---------7.10.2016 10:25 Link do aplikacji na sklepie, czyli zalecany sposób instalacji (jeśli miałeś apkę zainstalowaną ręcznie to najpierw ją odinstaluj): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cappuccinomobile.ekotlowniamobile Link do manualnego zainstalowania: https://www.dropbox.com/s/1b8ej2uxqzvztxv/EkotlowniaMobile.apk?dl=0 Przed instalacją trzeba sobie wejść w ustawienia/bezpieczeństwo i zaznaczyć zgodę na instalacje z nieznanych źródeł. Następnie z urządzenia wchodzicie na forum i klikacie sobie w ten link Żeby się połączyć ze swoim kontem tykacie lewy górny piec i podajecie dane jak do ekotlowni. Na początek interesuje mnie podstawowa rzecz - płynność działania (przejścia między ekranami) - czy po jakimś czasie nie pojawia się jakby drugi ekran - co liczniki systemu pokażą w kwestii zużycia zasobów/ baterii " Welcome To The Plesuredome Bolecki,prześpisz kiedyś ten wiek Szkoda,że V1 potraktowany po macoszemu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 A propos V2 -w wersji mini dla maxi chłopaków z instalacją dla kotła CO a nie archaicznego urządzenia typu kocioł CO-z instalacja dla pompy ciepła Jak się spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 14.10.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 To w Englisz langłidż nie czaje. V1 tez będą, nie wiem czy nawet już nie są. Posta powyżej też... nie czaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 To w Englisz langłidż nie czaje. V1 tez będą, nie wiem czy nawet już nie są. Posta powyżej też... nie czaje Chyba ze 2 lata temu,jak zamieniałem kijek (czytaj ecoal) na siekierkę (czytaj: SPP) pytałem o zdalny dostęp z telefonu.Mówiłem Ci wtedy,że teraz to jest świat bajerów i każda apk dla telefonu do podstawa.Łącznie z wycacaną stroną sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 V1 tez będą, nie wiem czy nawet już nie są. Gdzie?Jeśli łaska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Posta powyżej też... nie czaje To tylko taki żart. Wiesz,ja uważam że taki archaizm jak kocioł CO,powinien śmigać na najprostszym układzie typu jedna pompa CO itd.Zwykły sarkazm. Ale ok,że robisz to-czego ludkowie potrzebują-zawory xD,mieszacze i inne pierdoły. Jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 To w Englisz langłidż nie czaje. Frankie Goes To Hollywood - Welcome To The Pleasuredome Witaj w świecie rozkoszy,facebooków,twitterów,androidów i innych nałogów tego wieku.Tylko nie zaśpij.Must have jest niezbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 14.10.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jak dajesz Frankiem to... Relax... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.10.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jak dajesz Frankiem to... Relax... Nie mój cyrk-nie moje małpy Ale przyznasz,że tak wtedy mówiłem. Tak czy siak,apk na androida to podstawa. Wielki plus. Dawaj ten ster.Zobaczymy co potrafi na moim iglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts