Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domku drewnianego

adi86

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie budowy domku drewnianego, cala konstrukcja już stoi plus szalówka z zewnątrz. Chciałbym się teraz wziąć za ocieplenie, mam już zakupioną watę mineralna teraz muszę wybrać folie. Wiem że folia paroizolacyjna to jest pierwsza warstwa potem wełna, licząc od szalówki wewnątrz. Tylko czy folia paroprzepuszczalna jest potrzebna? Ocieplany będzie dach jak i ściany, na dachu są deski potem papa i będzie przykrycie blachą. Jakie folie polecacie?

Chodziło Ci o wiatroizolację ... pod szczelinę która jest między deskowaniem a izolacją tak ... dobrze by było dać ...

Plus folię paroizolacyjną z powłoką alu ... zawsze coś tam zyskasz ... (koło 2cm izolacji) da właśnie folia z alu i szczelina między GK a tą folią ...

1,5cm -2 cm ... nie więcej nie mniej ...

Ale wiatroizolacje chyba kladzie sie z zewnatrz tak? czy się mylę? Bo jak tak to po coż mi ona? Mi chodzi o to ze tak jak kiedy su rodziców ocieplaliśmy dach to było tak pierw przybijało się folie paroprzepuszczalną potem wate, folia paroizolacyjna i deski. Pytanie czy ta folia paroprzepuszczalna jest potrzebna czy nie?

Nie wiem czy jest potrzebna czy nie ale ja bym ja zalozyl i juz ci tlumacze dlaczego.

Mam domki drewniane ktore wprawdzie nie maja docieplonych scian, ale pomimo ze bal jest na pioro wposcie wys 1cm, jak zaciaga ostro wiatr z deszczem, to sila ciagu jest tak ogromna ze przepycha wode przez bal z piorowpostem do wnetrza, takie zjawisko zdarzalo mi sie 2 razy w roku.

Pomysl co sie stanie jak ta wilgoc wejdzie ci w zabudowana wate.

Obicie zewnetrzne musi byc uszczelnione na maxa, zaimpregnowane najlepiej lazura zelowa 3 razy, a deska zewnetrza uszczelniona pomiedzy laczeniami cieniutka sciezka przezroczystego uszczelniacza (zupelnie go nie widac).

Od wnetrza polozyl bym folie, potem welne i znowu folia a na koniec obicie. Pamietaj ze jak obijesz to nie zobaczysz co sie dzieje w srodku, ja nie mam docieplonych scian i wszystko wyszlo az milo.

Mozesz obejrzec moje domy na http://www.domkirewal.eu

Pozdrawiam

No tak .. ale niczym wielkim się nie różni zrobienie elewacji w takim domku, jak od zabudowy poddasza.

Tylko zamiast blachy mamy np deskowanie. Pozostaje i tak zrobienie szczeliny zaraz pod deskowaniem.

Szczeliny dobrze wentylowanej, tj która będzie miała napływ powietrza od dołu i wylot u góry.

Wiatroizolacja konieczna choć by z tego względu aby zablokować materiał izolacyjny.

Wiec postanowilem z obu stron dac folie paroizolacyjną mam nadzieje że to zadziała :) i nie będzie się nic działo :).

@slavor7 może być zwykły dekarski uszczelniacz? W sumie masz racje że nad morzem są mocniejsze wiatry i jak wieje bardziej to może faktycznie niezle zacinać, pomyslę nad tym... :) U mnie domki nie są na obce pióro (rozumiem że tak Ty masz przy balach) tylko poprostu szalówka od zewnątrz i od wewnątrz...a w środku tak jak napisałem będzie folia paroizolacyjna z obu stron a wśrodku wata.

• 2 weeks później...