Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie elewacji wokół okien - profile przyokienne

Recommended Posts

Witam,

W przyszły poniedziałek rozpoczynam elewację.

Niedawno firma montowała mi okna jeden z monterów wspomniał że

styropian/wełna powinien zachodzić na okno ok 3 cm że nie jest za pięknie

ale eliminuje straty ciepła. Wspomniał też o czymś takim jak specjalne naklejane listwy

na ramę okienną aby styropian ładnie i równo ułożyć. Z tego co znalazłem w sieci

chodziło mu chyba o profile przyokienne. Ktoś z was to stosował? Jak duży jest koszt?

Problematyczne/czasochłonne przy układaniu?

Ekipa która będzie robić tynki sugeruje mi jeszcze jedną rzecz:

nie dawać listwy startowej, ja mam do z podpiwniczony ściany piwnic obłożyłem styrodurem przyklejonym

na dyspersjach wodnych (WKL).

Nie wiem czy to mądry pomysł coś mówią że wtedy widać jakieś wybrzuszenie które trudno wyeliminować

ja boję się o gryzonie. Styrodur niby twardy jest ale dla gryzonia to chyba nie problem.

Listwa taka: http://astrobud.pl/elementy-uzupelniajace/129-listwa-przyokienna-z-siatka.html chyba już każdy szanujący się wykonawca ma je w swojej ofercie.

Zamiast startówki daj listwę kapinosową - w 95 % tak się teraz montuje....

Czy startówka zabezpieczy dom przed gryzoniami? Raczej nie.... ale jak chcesz, to dla spokoju sumienia zamontuj..

Widać wybrzuszenie? naprawdę nie wiem o co im może chodzić....

Ja mam profile przyokienne, zakładane wraz z elewacją 2 lata temu. Nie pamiętam dokładnie kosztów profili (ok.12zł/2,5mb) ale u mnie wyszło taniej bo ze 20 profili odkupiłem od ludzi którym zostały one po ich budowie. Dodałbym jeszcze jeden plus zastosowania profili - łatwiej się myje okna nie brudząc przy tym elewacji.

U mnie wygląda to tak:

IMG_0025.jpg