Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głośna praca płyty indukcyjnej – standard, czy ukryta wada?

Jasylwek

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie dotyczące Waszych płyt indukcyjnych. Czy to normalne, ze płyta wydaje z siebie bardzo głośne dzięki, tzn. buczy podczas gotowania? (Bardzo głośno buczy) Dodam, ze garnki są przystosowane do indukcji, wentylacja jest odpowiednia. Trochę ciszej (ale tylko trochę :/) co mnie akurat zaskoczyło, działają garnkami emaliowane. Na poziomie 1-3 dźwięk jest do zniesienia, powyżej, nie do zaakceptowania na wciąż…

Mam płytę firmy Amika PI7511SF.

Kupiłam, zasugerowana dobry mi opiniami w Internecie… 

Witam

Mam pytanie dotyczące Waszych płyt indukcyjnych. Czy to normalne, ze płyta wydaje z siebie bardzo głośne dzięki, tzn. buczy podczas gotowania? (Bardzo głośno buczy) Dodam, ze garnki są przystosowane do indukcji, wentylacja jest odpowiednia. Trochę ciszej (ale tylko trochę :/) co mnie akurat zaskoczyło, działają garnkami emaliowane. Na poziomie 1-3 dźwięk jest do zniesienia, powyżej, nie do zaakceptowania na wciąż…

Mam płytę firmy Amika PI7511SF.

Kupiłam, zasugerowana dobry mi opiniami w Internecie… 

1. Buczeć będzie każda płyta - a Ty masz calkiem niezłą więc...:

2. Garnki - jak widać jest różnica między garnkami i pracuje ciszej

P.S. jak masz ja podłączoną?

Bayzone.pl dziękuję, za odzew.

Rozmawiałam z kilkoma osobami w pracy w nikt nie słyszał o tym, żeby płyta indukcyjna wydawała z siebie tak donośne odgłosy, tzn. nikt, kto miał do czynienia z takimi płytami tego nie doświadczył.

I proszę mi wierzyć, ze to nie jest czepianie się, ani przesada. To jest po prostu hałas.

Przy drugich garnkach hałas był mniejszy, ale tak jak pisałam, nadal było to nieznośne.

Kiedy mąż przyszedł powiedzieć mi, ze ta płyta buczy, myślałam , ze się czepia, ale jak ja sama usłyszałam, szybko przestałam tak myśleć…

A przepraszam, za może głupie pytanie, ale w jakim sensie ‘jak podłączoną’? Poprosze uściślić :)

Płyta była już raz serwisowana, bo padła po 10 minutach swojej pierwszej pracy…

U mnie buczy na boosterze, kiedy woda zbliża się do wrzenia. Na zwykłych ustawieniach poziom dźwięku jest zbliżony do szumu włączonej kuchenki gazowej - mam obie, czasem jednocześnie gotuję na indukcji i smażę na gazie i indukcja się nie wybija. Oczywiście oprócz buczenia czasem szumi wentylator, przy ustawieniu konkretnej temperatury zaczyna się ciche cykanie, kiedy naczynie jest już odpowiednio gorące i indukcja przestaje grzać (cykanie ustaje, kiedy płyta podejmuje znów pracę)... Wszystkie te dźwięki nie powinny być jednak głośne, a Ty określiłaś je jako "hałas", więc chyba coś jednak szwankuje.

U mnie Bosch, buczy na max zakresie(garnek emaliowany) na Tefalu trochę mniej ale już na połowie zakresu wcale.

Jeśli rozgrzewa się powoli tak samo nie buczy. Zauważyłem ze buczy jak jest duża moc i mały garnek, jak jest już ciepła strawa to buczenie ustępuje.

Wydaje się więc ze to normalna rzecz, tak jak podczas wrzenia wody ;)

Flawia, zapłaciłam połowę tej ceny z linka - za takie pieniądze mnie nie byłoby stać. Kupiłam ją od mojego pana od mebli. Mial ją w swoim salonie, jako płyte pokazowa cos ok roku. Tak mi się spodobała, a zostawiłam u niego kupe kasy, więc sprzedał mi ją taniej.

Co zadecydowalo - przede wszystkim duże pola grzejne. Moje garnki mają sporą srednicę i zalezało mi aby plyta nie miala tych "kółeczek". No i moc płyty 11,2 - wszystkie pola mogą w tym samym czasie miec właczonego boostera. A ja dużo gotuje a mam mało czasu i zawsze sie spiesze ;-)

• 3 weeks później...

Niestety ze sporym opóźnieniem, ale wczesniej nie mogłam odpowiem na pytanie Bayzone - płyte mamy podłączoną 2x230.

Od mojego ostatniego wpisu mialam przyjemnośc doświadczyć głośności dwóch plyt indukcyjnych.... do obu przykładałam ucho, zeby coś usłyszeć, a booster w tych płytach pracował jak poziom nr 1 w naszej :(

Planuję zgłosić rekamację płyty, ale mam złe przeczucia, ze zapewne usłysze, ze wszystko jest w porzadku.....

No niestety, ja drugi raz płyty bym nie kupiła.

Zadziwia mnie tylko dlaczego ta plyta miała tak wiele pozytywnych opini w necie. Na kilkadziesiąt opini (prawie 40) chyba tylko dwie albo trzy wspomniały, ze jest głośna. Niestety uznałam, ze przy takiej ilości pozytywnych opini to wyjątki mające 'wrażliwe ucho"... :(

Niestety ze sporym opóźnieniem, ale wczesniej nie mogłam odpowiem na pytanie Bayzone - płyte mamy podłączoną 2x230.

Od mojego ostatniego wpisu mialam przyjemnośc doświadczyć głośności dwóch plyt indukcyjnych.... do obu przykładałam ucho, zeby coś usłyszeć, a booster w tych płytach pracował jak poziom nr 1 w naszej :(

Planuję zgłosić rekamację płyty, ale mam złe przeczucia, ze zapewne usłysze, ze wszystko jest w porzadku.....

A możesz napisać, jakie były te ciche? Nie chcę buczącej, będę miała mini salon z aneksem.