Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania gazowego na piec wegiel-drewno

kasia333

Recommended Posts

Witajcie,

na poczatku prosze o wyrozumienie i cierpliwosc poniewaz jestem laiczka w tych sprawach.

Jestem w trakcie finalizacji zakupu domu z lat 70 tzw. kwadraciak. Dom jest nieocieplony.

Zamontowane jest w nim ogrzewanie gazowe z piecem 2-funkcyjnym firmy Vaillant.

Cala intalacja byla robiona od podstaw tzn. rurki miedziane, grzejniki i ww piec kilka lat temu.

Jednak w zwiazku z wysokimi rachunkami za gaz tj ok 1200 zł/mc chcialabym zmienic to ogrzewanie na

piec w ktorym mozna palic weglem i drzewem + ciepla woda uzytkowa.

Bardzo prosze o informacje jaki jest koszt przerobienia tej instalacji. koszt pieca i innych czesci oraz samej robocizny. Czy wogole mozna takie centralne ogrzewanie przerobic.

dziekuje

Kasia :D

Tak na oko ;

- dobry kocioł 4-5 tys. ( można za 2,5 tys)

- bojler 1 tys.

- pompy + kształtki + rurki + zawory + naczynie 3 tys.

- robocizna 2 tys

- razem = ? nie zapomnij jeszcze o zakupie węgla.

Tak jak kolega wyżej pisał najpierw solidne ocieplenie, wymiana okien i drzwi a później myśleć o zmianie kotła.

a nie lepiej się przemęczyć i zacząć od termomodernizacji?

kostkę najlepiej ocieplać od "czapki"

połozyć na strychu 30-40cm wełny w 2 warstwach na folii za jakieś 2,5-3 tysiące i obniżyć rachunki o około 30%

potem zrobić okna i styropian na ściany jakieś 15cm grafitu - tu koszt spory ale efekty będa ogromne

potem będzie potrzeba 1/3 energii tej co obecnie i może się okaże że 400zł/miesiąc jest do zaakceptowania zwłaszcza że sposób ogrzewania zupełnie bezobsługowy.

płacąc więc po termomodernizacji 400x6=2400zł/sezon wcale nie będzie to zły wynik

musisz też wziąć pod uwagę iż rezygnując z gazu do celów grzewczych nie unikniesz opłat za ten gaz

zorientuj się u swojego dostawcy ile będziesz musiała płacic opłat stałych.

co do węgla i drewna

aby taki system był w miarę przyjazny i nie trzeba by latać do kotłowni co chwilę to należałoby się o bufor pokusić moim zdaniem

a to dodatkowe koszty około 3 tysięcy szacuję+ kociołek 3tysiące

lepiej za to wełnę kupić i ocieplić od góry i poczuć różnicę już w pierwszym sezonie

dziekuje za Wasze opinie i odpowiedzi.

dodam ze jest to "kostka" blizniak. okna sa wymienione na plastiki, drzwi zewnetrzne tez. do tego jest ganek ktory troche zatrzymuje to cieplo.

najgorsze jest to ze przeprowadzka czeka mnie w sezonie grzewczym :(

co radzicie??? powiedzcie mi ile kosztuje takie ocieplenie scian i dachu owej nieruchomosci?

to jest pewnie jakiś stropodach albo inne ustrojstwo

ten też można izolować

poczytać w sieci o sposobach izolacji dachów płaskich

mniejsza powierzchnia do pokrycia materiałem izolacyjnym a korzyść wymierna

tu już moja wiedza znikoma ale sieć posiada dużo większy jej zasób

najszybciej jak nie chcesz/nie mozesz izolować to kociołek + bufor aby uzyskać najwyższą sprawność układu

koszt będzie na poziomie 6tys

za te same pieniądze kupisz sam kociołek z podajnikiem na ekogroszek i nie będziesz biegać codziennie aby ładować kocioł zasypowy

stracisz nieco na sprawności ale zyskasz na komforcie w stosunku do kotła zasypowego

niestety nie obiecuj sobie wiele po przejściu z gazu na paliwa stałe

więcej pracy przy obsłudze i brudniej niestety

najczyściej pelet wychodzi ale w nieocieplonej chałupie koszty będa dużo wyższe- mniejsza kaloryczność paliwa i wyższe koszty kotłów