kipi 11.10.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Uszanowanko,Stoję przed dylematem wyboru kotła do nowego domu. Dom całkiem dobrze ocieplony z dobrymi oknami. W całym domu będzie tylko ogrzewanie podłogowe. Kuchnia jest po jednej stronie kotłowni, łazienka po drugiej, a łazienka na piętrze nad kotłownią, więc stosunkowo niewielkie odległości. Cały dom ma pow użytkową 84 m2. Problem tkwi w wyborze kotła na gaz. Czy robić kocioł z zasobnikiem, tylko przepływowy- 2 funkcyjny, czy system mieszany?Dużo czytałem ostatnimi dniami, ale czym więcej czytam tym mam wrażenie, że mniej wiem. Zależy mi żeby system był możliwie bezobsługowy/bezawaryjny, tani w zakupie i eksploatacji. Bardzo proszę o doradzenie jakiegoś rozwiązania może jakiejś konkretnej marki/modelu? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) małe odległości (do 4-5mb) można śmiało brać 2f z grzaniem przepływowym Edytowane 12 Października 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 12.10.2013 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli pod pojęciem "3f z grzaniem przepływowym"? Może ktoś mógłby polecić jakiś konkretny kocioł ew. zasobnik? Dodam, że mam już wybudowany komin z wkładem z kwasówki fi 80 a w domu będą mieszkać na stałe 2 osoby jeżeli miałoby to jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.10.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 sorry, miało być 2-funkcyjny, a klikło się obok - głupi ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kainna 26.11.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 U nas rozmieszczenie pomieszczeń podobne, dom ciut większy (niecałe 100m2). Zdecydowaliśmy się dwufunkcyjny kocioł z zamknięta komora spalania, firmy Termet... i jak dotąd sprawuje się bardzo dobrze. Przy obecnej pogodzie i temperaturach rzędu -1 do 6 stopni, chodzi na minimum i to w zupełności wystarcza aby kaloryfery i podłogówka były ciepłe. Woda w kranie podgrzewa się w kilka sekund-dla jednych może to i długo, ale to kwestia przyzwyczajenia i potrzeb. Nie decydowaliśmy się na kocioł z zasobnikiem, ponieważ nie mamy oddzielnej kotłowni, piec wisi w łazience. Zobaczymy jak się będzie sprawował w większe mrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 15.01.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc. Padło jednak na junkersa z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts