illart 11.10.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Witam. Aktualnie ogrzewanie domu pracuje w takim (dość uproszczonym schemacie) układzie: . Planuję wymienić kominek na porządny piec (ok 25kW). Rozglądałem się trochę i wpadł mi w oko Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2, lecz po przeczytaniu opinii trochę zblakła mi mina . Pierwsze pytanie, dalej występują takie problemy co 2 lata temu (Zapalarka, jakość wykonania, i ogólnie pojęty serwis). Piec nie koniecznie musi być z zasypem, choć preferuję takowy. Dotychczas ładowałem do kominka drewno, ewentualnie na noc węgiel (orzech), więc nie jest mi straszne pobrudzenie sobie rąk co jakiś czas, ale przy wymianie na lepsze powinno być lepiej :] W 99% przypadku nigdzie na stronach nie ma opisane, że takie sterowniki co są w tych piecach pracują w układnie z buforem. Są opisane np. 4 pompy (co, cwu, podłogowe oraz cyrkulacja). A pompa między piecem a buforem ciepła gdzie? Dzwoniłem do wyżej wymienionej firmy, i "serwisant" powiedział że da się tak ustawić w układnie który już u mnie funkcjonuje. Tutaj nastaje drugie pytanie: Czy piece z zasypem faktycznie mogę w miarę sprawnie pracować w układnie z buforem. Cena jak widać jest do przełknięcia, chociaż jakby piec kosztował o połowę miej to też bym się nie obraził . PFL II ma dosyć wysoką efektywność więc zawsze, z biegiem lat by się trochę odbiła cena końcowa na paliwie, lecz jeśli występują takie problemy jakie występował,y nie chcę dokładać połowy ceny pieca za 2 lata jak padnie 50% części jakie mogą być. Tak więc: Jaki piec do układu z buforem? Tylko proszę sprawdzone firmy, bądź też modele. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.10.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 a jakie paliwo chodzi Ci po głowie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illart 11.10.2013 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Najbardziej ekogroszek lub pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 zacznij od ustalenia mocy jakiej potrzebujesz 25KW to ogromna chałupa by być musiała dla takiego kotłakocioł z podajnikiem w połączeniu z buforem też może pracować z bardzo dobrą sprawnością. da się go wysterować w okolicy mocy nominalnej(wtedy najwyższa sprawność) i będzie ładował bufor do oczekiwanego poziomu a potem się odstawiresztę srobi sterowanie. jest wiele sterowników obsługujących 3 i więcej pompmoże być też taki co obsługuje 2 pompywszystko kwestią rozwiązania sposobu sterowania nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illart 11.10.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Ogromna to może ona nie jest, ale za to jest prze tragicznie ocieplona, stare budownictwo. A niestety to nie jest robota na ten rok (ocieplanie).W przyszłości jak się ociepli to kilka m. dalej stoi garaż teraz nie ogrzewany w który można by było trochę W wpakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.10.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) dlatego piszę od czego zacząć modernizację- tam gdzie najtaniej i najłatwiej uzyskać wynikigórą tracisz około 30% a koszt ocieplenia od stropu to 20 % tego co trzeba wsadzić na ścianyu mnie koszt izolacji stropu 3000złkoszt elewacji 13700złprzed termomodernizacją zużycie 5,5tony ekogroszku i około 2m3 drewna kominkowegopo ociepleniu ścian - od tego niestety zacząłem uzyskałem spadek zużycia do 4,5 tony i niecały 1m3 drewnapo przykryciu stropu wełną zużycie 3,4 tony i bez drewna do kominkadodatkowym problemem u mnie jest przewymiarowany kocioł który nabyłem przed termomodernizacją i teraz pracuje z kiepską sprawnościągdybym miał kocioł "na miarę" zużycie jeszcze by spadło.inwestując teraz w kociołek a za sezon lub dwa w ocieplenie ewentualne sprawisz że koszty na skutek spadku sprawności moga nie spaść do oczekiwanego poziomudlatego sugeruję na wszelki wypadek buforto jest lekarstwo na kiepską sprawność kotłów na paliwa stałe pracujących na niskich zakresach mocy. przy kiepsko ocieplonej chałupie licz zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 100W/m2musiałabyś więc mieć 250m2 do ogrzania by wstawiać kocioł 25KWtu też warto policzyć by nie przepłacać już w sklepie w momencie zakupu PSgrzanie garazu w bryle budynku jeszcze rozumiem ale znam wiele przypadków gdzie ktoś sobie planuje grzać wolno stojący garaż, montuje w nim grzejnik a potem nawet raz go nie włączy. przemyśleć dobrze warto bo to inwestycja duża i długofalowa a nie dwudniowy remoncikkasy trochę pochłonie i warto by wydać jak najmniej Edytowane 11 Października 2013 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts