slavor7 11.10.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Witam, Mam pytanie z którym nie radzą sobie jak narazie ani w Gminie ani w Starostwie Powiatowym. Sprawa rozbija sie o warunki zabudowy oraz dach jaki jest w nich opisany(wymagany). W warunkach posiadam zapis że wymagany jest dach "dwuspadowy, symetryczny o kącie nachylenia połaci 40-45. Pytanie czy dach naczółkowy spełnia wymagania? Z tego co pogrzebałem w literaturze, dach naczółkowy jest dachem dwuspadowym. Wiele projektów z takim dachem opisany ma dach jako "dwuspadowy". W gminie powiedziano że skoro nie jest napisane że doposzcza się dach naczółkowy to takiego dachu nie wolno.Ja twierdzę żę skoro nie napisano że nie wolno dachu naczółkowego, no to wolno. Proszę o wasze opinie, może jakąś literaturę na której można się podeprzeć.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 11.10.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Bardzo Ci zależy na tym naczółkowym? Prościej go chyba przerobić na dwuspadowy. Będzie tańszy i jak dla mnie wcale nie brzydszy. Ale wiem - o gustach się nie dyskutuje, bo jeśli do samego budynku taki pasuje, to myśle, że można walczyć o swoje. Chociaż wiadomo jak to z urzędnikami wygląda (ciekawe czy wiedzą jak naczółkowy wygląda - może pokaż im zdjęcie to zrozumieją, że od dwuspadowego niewiele się różni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavor7 11.10.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 No właśnie mamy pewien projekt i akurat nam zależy na tym naczółkowym. Z prostym dwuspadowym nie było by problemu. Poprosiłem też o opinie znajomego architekta, stwierdził że przede wszystkim powinno być określone w warunkach jasno czy dopuszcza się naczółkowy czy nie, ale oczywiście nikt nie pomyślał o takiej opcji. Jego zdaniem projektant miał założenie dachu dwuspadowego a naczółkowy jest takim dachem i rażąco nie odbiega formą, dlatego jak dla niego naczółkowy jest ok, no i ze niestety w rękach urzędasa decyzja o moim dachu... Jaki będzie miał humor taka będzie decyzja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 11.10.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Taką definicję dachu naczółkowego znalazłem w sieci: "Dach naczółkowy jest wariantem dachu dwuspadowego urozmaiconym ściętymi skrajami kalenicy (tzw. naczółkami). Poza nieznacznym skomplikowaniem konstrukcji nie różni się od poprzedniego rozwiązania ani sposobem wykonania, ani walorami użytkowymi." Myślę, że najbezpieczniej dla sprawy będzie jeżeli w projekcie dach będzie nazywany jako "dach dwuspadowy z naczółkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 11.10.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 I jeszcze jedno źródło: BUDOWNICTWO OGÓLNE Tom 3 Elementy budynków. Podstawy projektowania. Wydawnictwo: ARKADY, Rok wydania: 2008Definicja: "Dach naczółkowy to dach dwuspadkowy z połaciami skośnie ściętymi przy szczytach." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavor7 11.10.2013 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dzięki za info frodo. Szczegolnie przydatne moze byc budownictwo ogolne chociaz wiekszosc faktow potwierdza to ze dach naczolkowy nie powinien stanowic problemu dla urzednikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts