Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, a tymczasowy brak ścian

nela29

Recommended Posts

Hej!

Cały dom chcę mieć w ogrzewaniu podłogowym. Na jednym z pięter mam powierzchnię 60m^2 która na razie pozostanie jedną otwartą przestrzenią. Pytanie czy gdy kiedyś będę miała pomysł na zagospodarowanie tego i będę chciała postawić ścianki to czy bardzo będą przeszkadzały poprowadzone rurki do ogrzewania i brak dystansu pomiędzy rurki - ściana?

Bardziej mi chodziło, czy jak ściana w przyszłości wypadnie na pętli to czy stworzy to jakiś większy problem typu nacisk ściany na wylewkę, a ta na rurki lub grzanie ściany etc.

Grzanie ściany to nie problem, bo to ciepło nie zginie ;)

Jeśli chodzi o nacisk na wylewkę to nie wiem ale może być to jakiś problem.

• 3 weeks później...
Bardziej mi chodziło, czy jak ściana w przyszłości wypadnie na pętli to czy stworzy to jakiś większy problem typu nacisk ściany na wylewkę, a ta na rurki lub grzanie ściany etc.

Ścianki zapewne będą na stelażu - regipsowe - także problem może się np pojawić w trakcie kotwienia do podłoża :)

Nacisk raczej nie będzie stanowił problemu... szczególnie przy wylewce betonowej...

60m2 to jak nadmienił kolega spora przestrzeń wymagająca kilku pętli - czyli będziesz mieć szczeliny dylatacyjne pomiędzy polami grzewczymi... warto jednak pomyśleć wcześniej nad ewentualnym rozkładem ścian - jak postawicie je bez pomyślunku mogą co chwile pękać... przez ruchy posadzki

60m2 to jak nadmienił kolega spora przestrzeń wymagająca kilku pętli - czyli będziesz mieć szczeliny dylatacyjne pomiędzy polami grzewczymi... warto jednak pomyśleć wcześniej nad ewentualnym rozkładem ścian - jak postawicie je bez pomyślunku mogą co chwile pękać... przez ruchy posadzki

no bez przesady

chyba nie zatrzymał się kolega na jastrychach wylewanych z betoniarki i ograniczeniu do 40m2? Poza tym jak 60m2 to nie "szczeliny" tylko co najwyżej jedna przy tak archaicznej technologii wylewania.

co do kotwienia - to zgoda, tu kolega ma rację, natomiast co do pękania... wszystko zależy od parametrów OP.