nela29 11.10.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Hej!Cały dom chcę mieć w ogrzewaniu podłogowym. Na jednym z pięter mam powierzchnię 60m^2 która na razie pozostanie jedną otwartą przestrzenią. Pytanie czy gdy kiedyś będę miała pomysł na zagospodarowanie tego i będę chciała postawić ścianki to czy bardzo będą przeszkadzały poprowadzone rurki do ogrzewania i brak dystansu pomiędzy rurki - ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.10.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Chyba nikt Ci nie zrobi na 60 metrów jednej pętli więc warto by się już teraz zastanowić jak w przyszłości to podzielić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 12.10.2013 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Bardziej mi chodziło, czy jak ściana w przyszłości wypadnie na pętli to czy stworzy to jakiś większy problem typu nacisk ściany na wylewkę, a ta na rurki lub grzanie ściany etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 12.10.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Bardziej mi chodziło, czy jak ściana w przyszłości wypadnie na pętli to czy stworzy to jakiś większy problem typu nacisk ściany na wylewkę, a ta na rurki lub grzanie ściany etc. Grzanie ściany to nie problem, bo to ciepło nie zginie Jeśli chodzi o nacisk na wylewkę to nie wiem ale może być to jakiś problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 28.10.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Bardziej mi chodziło, czy jak ściana w przyszłości wypadnie na pętli to czy stworzy to jakiś większy problem typu nacisk ściany na wylewkę, a ta na rurki lub grzanie ściany etc. Ścianki zapewne będą na stelażu - regipsowe - także problem może się np pojawić w trakcie kotwienia do podłoża Nacisk raczej nie będzie stanowił problemu... szczególnie przy wylewce betonowej... 60m2 to jak nadmienił kolega spora przestrzeń wymagająca kilku pętli - czyli będziesz mieć szczeliny dylatacyjne pomiędzy polami grzewczymi... warto jednak pomyśleć wcześniej nad ewentualnym rozkładem ścian - jak postawicie je bez pomyślunku mogą co chwile pękać... przez ruchy posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.10.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 60m2 to jak nadmienił kolega spora przestrzeń wymagająca kilku pętli - czyli będziesz mieć szczeliny dylatacyjne pomiędzy polami grzewczymi... warto jednak pomyśleć wcześniej nad ewentualnym rozkładem ścian - jak postawicie je bez pomyślunku mogą co chwile pękać... przez ruchy posadzki no bez przesady chyba nie zatrzymał się kolega na jastrychach wylewanych z betoniarki i ograniczeniu do 40m2? Poza tym jak 60m2 to nie "szczeliny" tylko co najwyżej jedna przy tak archaicznej technologii wylewania. co do kotwienia - to zgoda, tu kolega ma rację, natomiast co do pękania... wszystko zależy od parametrów OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts