Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator w Makrotermie

Recommended Posts

Proszę, wytłumaczcie mi działanie wentylatora w kominku Makroterma.

Mam dylemat w sprawie głośnej pracy tegoż urządzenia. Martwię się również faktem iż zbyt długo działa. Co może być tego powodem? Czy to jest normalne, jeśli nie to jak temu zaradzić? Pzdr...

Proszę, wytłumaczcie mi działanie wentylatora w kominku Makroterma.

Mam dylemat w sprawie głośnej pracy tegoż urządzenia. Martwię się również faktem iż zbyt długo działa. Co może być tego powodem? Czy to jest normalne, jeśli nie to jak temu zaradzić? Pzdr...

Witaj,

podaj więcej danych technicznych dotyczących wentylatora i najlepiej dane producenta to Ci pomogę.

Witek P.

Do Witka P, podaję dane techniczne wentylatora : TYP SEg -2A, MOC-75W, 2600 obr./min. PRACA S1

Pompa- 1-230V, 50Hz, stopnie regulacji:1-30W,2-46W,3-65W 0,28A

Kominek-24KW-maks. ciśnienie robocze w pł. wod.-0,10MPa

-maks. ciśnienie wymiennika-0,90Mpa

-maks.temperatura w kotle-92 st.C

Mam nadzieję, że o te dane chodzi i z góry dzięki.

W sumie kominek jest super, 24KW z szybą panoramiczną, dobrze się pali, tylko bardzo długo i głośno chodzi wentylator, który przy rozpalaniu poprzez nadmuch nabija temperaturę nadaną przez aparaturę. Ma głośny odgłos suszarki do włosów. Po przystawieniu ręki do wentylatora to dmucha zimnym powietrzem na zewnątrz, na pokój. Czy to normalne? Co o tym inni użytkownicy sądzą? Jeszcze nasuwa mi się jedno, nie znam się na elektryce,ale czy wentylator może być źle podłączony,tak że chodzi odwrotnie? Ja poprzez otwieranie popielnika prędzej nabiję temperaturę w kominku niż normalnie wentylatorem. Oświećcie mnie. Proszę o rady. PZDR.....

Kura coś masz nie tak z tym wentylatorem u mnie jak otworzę drzwiczki od popielnika przy chodzącym wentylatorze to dmuchnie popiołem na pokój, rozpala błyskawicznie kłopot raczej w tym że dostarcza za dużo powietrza niż za mało. ale u mnie oprócz regulacji na sterowniku ma na pokrywce przełącznik 3 zakresów mocy jak na pompie.

szum ak z suszarki jest też go slychać szczególnie gdy jest cisza w domu, ale kominek jeszczenie obudowany i myśle że to rozwiąże ten problem.

Dom jest niezamieszkały, kominek nie obudowany, pokój jest jeszcze pusty. Wentylator słychać na całym parterze nie tylko w pokoju.

Czakor, przełącznik na wentylatorze jest ustawiony na 3-ce. Będę się konsultować z hydraulikiem, który mi podłączał kominek. Zobaczymy. DZięki. Pzdr.....

Paj^-czekałam na Twoją opinię, bo dużo wcześniej widziałam Twój kominek(jest super). Według Ciebie wentylator wcale nie musi być aktywny, ale swoją drogą będę dociekać dalej, co jest przyczyną tak głośnej pracy mojego wentylatora. Dzięki. Pzdr....

a masz tylko problem przy 100% czy przy mniejszej sile tez

u mnie jest tak ze na 100% troche go slychac ale jak dam np. na 70% to juz nie.

W/G mnie te 100% wcale nie jest potrzebne, rozpalanie mam ustawione na 70% i jest git, przedmuchy na 50%.

własnie koncze zabudowywac ( ufff powiem wam ze ciezka sprawa z tym ) producent powinien te wszystkie wyjscia rureczek umiescic z tyłu, bo z boku sa do d.py.

pozdro

XanX- nie wiem na ile mam nastawione, chyba na największą moc. Jutro będę eksperymentować dam na 70% jak radzisz. A jesli chodzi o obudowę kominka myślę, że dasz fotkę na forum do wglądu, może zaczerpniemy trochę z twojego pomysłu. Paj^ to zrobił. Pzdr...

XanX- nie wiem na ile mam nastawione, chyba na największą moc. Jutro będę eksperymentować dam na 70% jak radzisz. A jesli chodzi o obudowę kominka myślę, że dasz fotkę na forum do wglądu, może zaczerpniemy trochę z twojego pomysłu. Paj^ to zrobił. Pzdr...

jak bedzie gotowy to i owszem

Palę w kominku sporadycznie. Za waszą radą zmniejszyłam zakres pracy wentylatora z 3-ch do 1-go i znacznie mniej go słychać. Ale mimo wszystko jak pisał paj^ w dalszym ciągu " drażni mnie", wiec całkiem wyłaczyłam go. Bez wentylatora również kominek dobrze funkcjonuje, dlatego też będę go włączać tylko po wyjściu z domu. Dzięki za rady, praktyka to najlepszy nauczyciel (i forumowicze!!!!!). Pzdr....