Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocił kondensacyjny - jaki ???

Rbit

Recommended Posts

Może ktoś pomoże, nie chodzi o konkretny model i markę ale jeśli jest to jak najbardziej .

Szukam czegoś do ogrzania domu + CWU. Dom 105M2 +35 graz. Wszędzie jest podłogówka, ocieplony zdecydowanie lepiej niz w projekcie tzn projekt:

ściany styropian 12cm standard - zainstalowany 20cm lambda 03

podłoga i fundament 10 cm jest 15 cm

strop wełna 26 jest 36 .

Katalogowe parametry były :

obliczeniowe zapotrzebowane ma moc cieplna przy kubaturze ogrzewanej 357m2 = 9650W

Wskaźnik cieplny Qv=29Wm2

Więc sadze ze w moim przypadku te parametry powinny być lepsze.

W domu jest dodatkowo wentylacja z rekuperacja i planowane kolektory solarne do podgrzewania wody wiec wg mnie najlepszy by był piec wiszący jednofunkcyjny 3-11KW + zasobnik CWU do 200l .

Ale może ktoś wie lepiej mnie sprostuje lub podsunie inne rozwiązanie bo ja już mam totalny mętlik w głowie :(.

A może kotły Viessmanna: http://i-ogrzewanie.pl/kotly_i_piece/gazowe/kondensacyjne/jednofunkcyjny/jednofunkcyjny_kociol_gazowy_vitodens_100-w_bez_zasobnika.html.

Nie ma problemów z serwisem a przynajmniej wiadomo, że to kotły bardzo dobrej jakości, więc powinny bezproblemowo posłużyć przez długi czas.

Vitodens 200 polecam klientom - Vitodens 100 - jak klienta nie stać na 200, przy setce szału nie ma, ale klienci na ogół nie narzekają

Chyba się zdecyduje na Junkersa Cerapur Smart ZSB 14-3C z zasobnikiem Biawaru 220l pod solary. Przekonali mnie cena i przede wszystkim dostępem do instalatorów i serwisu. Brałem pod uwagę Termet ale ma trzech instalatorów w okolicy a junkersa ze 30 ( okolice warszawy) a cena praktycznie taka sama ( za kocioł bo sterownik dwa razy droższy)

Dzięki za pomoc :)

• 1 month później...