Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybuchy w piecu centralnego ogrzewania - POMOC

Rapski

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Wiem, że było już parę tematów na tym forum w tym temacie ale piszę aby ktoś pomógł mi konkretnie pod ustawienia mojego pieca.

Jestem posiadaczem kotła grzewczego ENKA P+ 18KW rozpalanego od góry. Mój sterownik to ALFA PLUS FOSTER z Pleszewa.

Podaję także parametry na piecu:

-nastawa 55 stopni,

-czas przedmuchu 25 sek,

-czas między przedmuchami 3,5 min,

obroty minimalne 4,

-obroty maksymalne 12,

-histereza 2

Teraz problemy a są w zasadzie dwa.

1) wybuchy gazu (dość mocne, trzęsą się drzwi od piwnicy i wydalany jest gaz). Przy minusowych temperaturach w zimie nie dzieje się to często ale zdarza się. Obecnie w miesiącu październiku (temp. zewnętrzna pow.10C) codziennie podczas rozpalania. Sam nie wiem co o tym myśleć. Komin nie jest zbyt szeroki, dom mam dość niski (podłużny), wydaje mi się, że w porównaniu do domów wokoło mój komin jest dość nisko wyniesiony ale czytałem że komin nie musi być problemem. Może mam złe ustawienia?? Ok. 30 min po rozpaleniu walnie ze 2 razy, później do rana jest już ok. Ostatnio otworzyłem po wybuchu drzwiczki to walnęło 3 raz ale lżej, później paliło się dobrze. Z góry zaznaczam, że wszystkie wyczystki czyszczę codziennie.

2)mimo iż mam nastawe na 55C to piec nagrzewa się nawet do 80C i trzyma tk cały czas do momentu wypalenia paliwa. Słyszałem, że temp. może mieć odchyłkę o 5C ale o 30-40 to chyba przesada. Boję się , że kiedyś dojdzie do zagotowania wody w układzie. Czym to możę być spowodowane. Czytałem coś o jakimś zaworku za dmuchawą, żę zamyka się dopływ powietrza czy coś takiego. Ja mam jakąś jakby śrubkę tam ruchomą ale w jakim powinna być położeniu to nie mam pojęcia.

Jestem laikiem, dopiero czytam fora i troszkę poznaję temat ale bardzo serdecznie proszę o pomoc kolegów z forum!!!!!!! Przyznam, że boję się często żę dojdzie do jakiegoś większego wybuchu. Z góry dziękuję za odzew :)

Po pierwsze czasy przedmuchu za duże, maksymalnie powinny być do 10sekund i odstęp pomiędzy przedmuchami z 10minut. Po drugie po osiągnięciu temperatury kocioł maksymalnie powinien podnosić temperaturę z 10C i powoli spadać do zadanej, jak tak się nie dzieje zobacz czy masz przepustnice/zaślepkę na dmuchawie która powinna być cały czas zamknięta i tylko w momencie włączenia wentylatora powinna się uchylić do regulacji jest specjalny ciężarek z śrubkami przy przepustnicy. Jak takiej przepustnicy niema to musisz ją dokupić i dołożyć. Możesz też sprawdzić czy piec nie łapie lewego powierza i to powoduje podnoszenie temperatury.

Dzięki Maher, zmniejsze czas przedmuchu ale te 10 min pomiędzy przedmuchami to nie za długo???Mam przepustnice na dmuchawie, tylko teraz pytanie. Jak piec się nie pali to śubka z ciężarkiem jest po prawej stronie. Czy to dobrze. Dziś sprawdze czy ta przepustnica wogóle się porusza przy włączaniu dmuchawy. Jak możesz napisz jakie powinno być ustawienie tej przepustnicy. Dziękuję za rade!!

Kocioł Ci wali, jak dmuchawa stanie... jak długo śpi i załączy się przedmuch, to gazy, których nie zebrał komin po ruszeniu dmuchawy sie zapalają (wystarczy, aby jakaś iskra tylko sie pojawiła....

Inna sprawa,że to zależy tez w dużej mierze od posiadanego węgla.

Dlatego uważam,że sensowny jest sterownik z pid, bo stara się dobrać obroty dmuchawy do obciążenia cieplnego, stara się także pracować z ciągłym, małym nadmuchem, co lepiej dopala gazy i niweluje lub mocno ogranicza odbicia.

Konstrukcja kotła też dość ważna, ale bardzo dużo idzie poprawić samym sterownikiem i innym sposobem pracy.

Dzięki Maher, zmniejsze czas przedmuchu ale te 10 min pomiędzy przedmuchami to nie za długo???Mam przepustnice na dmuchawie, tylko teraz pytanie. Jak piec się nie pali to śubka z ciężarkiem jest po prawej stronie. Czy to dobrze. Dziś sprawdze czy ta przepustnica wogóle się porusza przy włączaniu dmuchawy. Jak możesz napisz jakie powinno być ustawienie tej przepustnicy. Dziękuję za rade!!

Wygląda że te przebijanie temperatury spowodowane są ciągłymi przedmuchami, kiedyś miałem sterownik do pieca miałowego gdzie zbiera się dużo więcej gazów niż przy paleniu węglem i przedmuchy fabrycznie były ustawione i nie dało się tego zmienić i były czasy dużo dłuższe:

Czas podmuchu/przerwy 2 typ 8sek./7min. dla 90°C typ 18sek./3min dla 45°C

Czas podmuchu/przerwy 1 typ 8sek./30min dla 90°C typ 18sek./13min dla 45°C

Piec miał przy paleniu miałem ustawiony 1 typ.

Odnośnie śrubki to w sterowniku powinieneś mieć możliwość włączenia dmuchawy lub na chwilę zwiększyć temperaturę i obserwować czy ciężarek się rusza dobrze też abyś sprawdził czy po wyłączeniu całkowicie podmuchów temperatura też tak dużo rośnie, jeżeli tak to może przepustnica jest nieszczelna lub piec ciągnie lewe powietrze (np. przez nieszczelne drzwiczki od popielnika).