Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy - czy dawać 1 warstwę cegieł pod murłatę?

Adam626

Recommended Posts

Dom ma drugi strop betonowy i na stropie mają leżeć mulaty. Czy warto przemurować jedna warstwę cegieł na stropie i dopiero murłaty położyć na cegłach 25cm wyżej? Tak aby podnieść dach o okap nie wisiał nad samymi oknami?

Spotkałem sie z opinią ze warto podnieść troche dach przynajmniej na 1 cegłę i potem łatwiej bedzie ocieplić strop, okap nie daje wielkiego cienia nad oknem i ogolnie podobno warto. Co sądzicie?

Dom jak z obrazka

http://img.galerkiwnetrz.pl/g/0_1538319699_ef_503211.jpg

Można, czemu nie, można i podnieść ściany pod stropem o te 25cm - będziesz miał wyższe pomieszczenia lub zrobisz sufit podwieszany a nad nim jeszcze miejsce na dodatkową izolację się znajdzie, nie będziesz musiał żadnych ścianek kolankowych robić.

Możesz i wieniec zrobić nieco wyższy niż standardowe 25, np 35cm i zamiast w dół wypuścić w górę - do 10-15cm ponad strop spokojnie możesz go wylać razem ze stropem, wyższy to lepiej najpierw strop np12cm z dołem wieńca, potem doszałować i nadlać te 25cm wieńca nad stropem.

Możesz w ostateczności i wypuścić z wieńca stropu szpilki do kotwienia murłat o 25 cm więcej ponad strop niż potrzeba i obmurować to potem dookoła ale lepiej nie pustakiem a pełnym materiałem - np cegłą bo na tym będą już murłaty leżeć (o ile one w tym dachu są).

Ale tak szczerze to bym nic nie robił, dom wygląda świetnie, nie to co te wszystkie sielskie przaśne szałasy co się je teraz najczęściej buduje :), domy piętrowe to jest to, ale o gustach się podobno nie dyskutuje - jaki to projekt ?

Edytowane przez _olo_

to pogorszy wygląd budynku. ale ogólnie to chyba można, ja tak miałem w projekcie nawet, a mój dach dwuspadowy opiera się tylko na wieńcu i bloczkach. Twój zapewne jest też oparty gdzieś pośrodku. problem w tym, że taka zmiana to zmiana istotna, bo zmienia się wysokość i kubatura, więc oficjalnie nie można ;)

• 3 years później...
Odświeżę trochę temat bo mam dylemat podobny jak w temacie. Otóż w projekcie (dom parterowy) na stropie jest jedna warstwa pustaka porotherm (brak ściany kolankowej z wieńcem) i na nim opiera się murłata. Wykonawca zwrócił mi uwagę ,że pustak nie jest najlepszą podporą pod murłatę bo dach będzie pracować i pustak może pękać czy się kruszyć i zalecił mi aby wylać na stropie coś na kształt wieńca na którym oprze się murłatę. Aby już nie szalować bo desek mi brakuje wymyśliłem że dam pustaki szalunkowe które zazbroję w poziomie dwoma prętami fi12 i zaleję betonem. Pytanie czy to wszystko jest potrzebne czy może pozostać przy tym co w oryginale czyli dać pustaka ceramicznego?

• 4 weeks później...

@Resqres

To mi wygląda dośc dziwnie. Po pierwsze: "Zazbroje sobie dwoma pretami fi 12" , Zbrojenie podłużne w betonie ma za zadanie funkcjonować w strefie rozciąganej gdie beton sobie nie radzi, a wszedzię tam gdzie momenty gnące to wystepują również siły poprzeczne. Za przenoszenie sił poprzecznych odpowiada sam beton i.... strzemiona. Zbrojąc "sobie: dwoma prętami nie dasz strzemion.

Moim zdaniem konsultacja z konstruktorem, bo pustak pod murłatą to nieporozumienie. Jeżeli nie posiadasz wiedzy nie rób kroków w stylu "zazbroje sobie" .