Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka to dachówka? [zdjecie]

Adam626

Recommended Posts

tez mi sie wydaje, ze to Romańska z braasa. czlowiek sie naoglada tego na wystawach, pozniej ciezko zgadnac :D

Przecież tu nikt nie zgaduje tylko ocenia to co widzi

Wystarczy zerknąć w to co piszecie i porównać nie dachówkę podstawową bo one są podobne ale o charakterystyczne elementy dachu http://www.monier.pl/produkty/dachowki-betonowe/dachowki-ksztaltowe/dachowka-szczytowa.html gdzie tu podobieństwo?

jakby nie patrzec to kazdy z nas ma racje bo ogolny ksztalt jest praktycznie identyczny :

http://dachy.info.pl/imgs_upload/aktualnosci/2013/sierpien2013/07082013_braas2.jpg

detalami sie roznia, ktore szczerze mowiac nie rzucaja sie w oczy :)

Szczerze, jak na moje oko to nie widzę praktycznie żadnej różnicy :)

:wtf: gdzie Wy macie oczy? Koło Braas'a to nawet nie leżało...

Ja mam cos na kształt tego Braasa na dachu i jedyne podobieństwo to płotek śniegowy.

Ja już kolego nie mam siły do tłumaczenia czym się różnią te ze zdjęcia - obserwuje sobie rozwój sytuacji i w pełni się z tobą zgadzam

Być może Ci co mają betonowego Brass-a chcieli by aby dach wyglądał tak jak "ten"?

jestescie widocznie specjalistami w tej dziedzinie. ja osobiscie jako przecietny uzytkownik widze ogromne podobienstwo ale moge sie nie znac, nie sprzedaje tego wiec takich detali jak Wy nie zauwazam.

Nie jestem specjalistą ale już na pierwszy rzut oka widać różnicę:

Tak jak wspomniałem:

dachówka boczna(ceramika wypalona będzie miała taki kształt) prasowany cement nie - zbyt dużo strat - pękanie.

"fala"na dachówce cementowa ma charakterystyczne podcięcie czyli rysę wzdłuż krawędzi zejścia ceramika ma łagodny profil

Grubość - ceramika z reguły jest cieńsza betonowa grubsza

kolor - w powiększeniu widać na krawędzi pomarańczową bazę(antracytowy kolor jest powłoką - być może angobą - betonowa jest, albo malowana, albo barwiona w masie.

Moja wiedza - no cóż musiałem poznać coś co mam i znaleźć różnicę- wybrałem to co mi się podobało.

Pozdrawiam

bez tytułu.JPG

Edytowane przez CityMatic