Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym nie grzeje - proszę o pomoc

lence

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Mam taki problem. Mój kominek z płaszczem wodnym praktycznie nie grzeje. Ale po kolei. Kominek to SAMSON 120PW. Moc grzewcza 20kW z czego moc płaszcza 13,5 kW. Powierzchnia do ogrzania to parter 100m2 piętro 100 m2 i poddasze ok 60 m2. Jest też piwnica ale przez nią przechodzi tylko instalacja (izolowana). zasadniczo grzeje piecem gazowym 25 kW. Jak go odpalę w zimie (-10) to wystarczy że działa na 50% i w domu jest ok 18-19 stopni. Mi wystarczy taka temp, lepiej się śpi:). Kominek podłączony jest przez wymiennik. Wymiennik 20 płyt, pow 0,22 m2, generalnie w instrukcji do 30 kW.

No i problem, w taka pogodę jak wczoraj (ok 12 st. na zewnątrz) ten kominek nie jest w stanie nagrzać instalacji nawet do 55 st. Mało tego, bez włączonej pompy na instalacji, czyli brak odbioru ciepła, kominek rozgrzewa się do ok 60 st i trwa to jakieś 1,5 h, a pali się elegancko. Drewno może nie pierwsza klasa ale też nie najgorsze. A jak odpalę pompę po stronie instalacji, to po chwili temp spada poniżej zadanej na pompach (ok 55) patrz kaloryfery zimne. Generalnie przez 3 h palenia nie byłem w stanie uzyskać żadnej temp na grzejnikach.

Bardzo proszę o pomoc i rady. pozdrawiam

Dużo wody w instalacji? możesz rozwinąć dużo czy za dużo? wydaje mi się że w instalacji jest tyle wody ile być powinno.

a pompy mam ze sterownikami więc mogę włączać jak chcę. Czyli spróbować żeby obydwie pompy pracowały non stop.ok spróbuje, a która powinna chodzić szybciej? ta od strony kominka czy od strony instalacji czy bez znaczenia?

Po odpaleniu kominka załącz pompy na pracę ciągłą i spokojnie możesz obie dać na najniższy bieg. Kominek, choć z płaszczem wodnym, to nie piec dedykowany do pracy w wodnych instalacjach z kaloryferami. Lepiej sprawdza się z podłogówką. A wody w instalacji nie wątpię, że jest tyle co powinno, ale raczej za dużo jak na kominek. Nie wiem ile masz rur, pionów, kaloryferów itp. Przypuszczam, że całkiem sporo, bo powierzchnia ponad 200m2 Edytowane przez zyzolek
literówka, miało być "odpaleniu"

No i problem, w taka pogodę jak wczoraj (ok 12 st. na zewnątrz) ten kominek nie jest w stanie nagrzać instalacji nawet do 55 st. Mało tego, bez włączonej pompy na instalacji, czyli brak odbioru ciepła, kominek rozgrzewa się do ok 60 st i trwa to jakieś 1,5 h, a pali się elegancko.

Czyżby cała energia szła w komin?

Po odpaleniu kominka załącz pompy na pracę ciągłą i spokojnie możesz obie dać na najniższy bieg. Kominek, choć z płaszczem wodnym, to nie piec dedykowany do pracy w wodnych instalacjach z kaloryferami. Lepiej sprawdza się z podłogówką. A wody w instalacji nie wątpię, że jest tyle co powinno, ale raczej za dużo jak na kominek. Nie wiem ile masz rur, pionów, kaloryferów itp. Przypuszczam, że całkiem sporo, bo powierzchnia ponad 200m2

mogę policzyć ile wody mam w instalacji, tylko czy to coś pomorze, bo nie chciał bym zasuwać z miarką po całej chacie na darmo;)

Ilość wody nie jest istotna .Grzejemy dom ,a on waży 200 x tyle co cała woda w budynku.Woda jest jego elementem

Tu bym polemizował.

Moc płaszcza kominka 13 kW, Moc kotła gazowego 25 kW, ilość wody w instalacji ta sama, budynek ten sam.

W dodatku sprawność kominka to na pewno nie 100%

ok dzisiaj wypróbuje, przez "dopalenie" rozumiem że porządnie mam go rozpalić tak?

Najpierw może policzmy, wkład aby dał swoją moc 20kW przy sprawności 70% potrzebuje spalić 6,8kg/h suchego drewna (4,2kWh/kg) - zatem pytanie czy w ciągu tych 3 godz spaliłeś prawie 21kg drewna? - jeśli nie to twój kominek pracował z mniejszą mocą niż podana przez producenta.

Kocił gazowy jeśli pracuje z mocą 25kW to przy sprawności 93% zużyje 2,7m3 GZ50 w ciągu godziny.

Edytowane przez kbab

Najpierw może policzmy, wkład aby dał swoją moc 20kW przy sprawności 70% potrzebuje spalić 6,8kg/h suchego drewna (4,2kWh/kg) - zatem pytanie czy w ciągu tych 3 godz spaliłeś prawie 21kg drewna? - jeśli nie to twój kominek pracował z mniejszą mocą niż podana przez producenta.

Kocił gazowy jeśli pracuje z mocą 25kW to przy sprawności 93% zużyje 2,7m3 GZ50 w ciągu godziny.

więc tak

załadowałem 5 kg drewna, suche jaki rodzaj nie powiem (liściaste jakieś). po 30 min temp na instalacji po stronie kominka wzrosła do 70st a drewno było wypalone do 50%

wrzuciłem jeszcze 4 kg i w ciągu 10 min (razem 40) wzrosło do 80 st

włączyłem pompę po stronie grzejnikóaw i w 5 min spadło do 60 st a w ciągu nastepnych 5 do 40st

a teraz załadowałem kominek do max i widzę że trzyma jakieś 40 st.