kbab 13.10.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 włączyłem pompę po stronie grzejnikóaw i w 5 min spadło do 60 st a w ciągu nastepnych 5 do 40st Ustaw programator pompy aby nie obniżał temp pw poniżej 55*C, może zmniejsz przepływ cieczy grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lence 14.10.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ustaw programator pompy aby nie obniżał temp pw poniżej 55*C, może zmniejsz przepływ cieczy grzewczej. proszę rozwinąć wypowiedź zmniejszyć przepływ cieczy grzewczej mogę tylko poprzez regulacje biegów na pompie a ta akurat chodzi na najwolniejszym biegu (pompa po stronie kominka) ale jeżei chodzi o temp pracy pomy to mogę tylko zadać temp powyżej której mogą się załączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.10.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Głównie chodzi o temp spalania w kominku - poczytaj o tym w dziale "kominki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 19.11.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Każdy kominek z płaszczem wodnym, jeżeli jest uruchamiany przy zimnej instalacji c.o. ma zbyt małą sprawność żeby dać sobie radę z utrzymaniem temperatury zasilania nawet 30kW. Układ musi być wygrzany a wtedy utrzyma temperaturę zasilania na odpowiednim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 19.10.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Podłącze się.Wczoraj hydraulik podłączył całą instalację, odpalił kominek i powiedział, że jest ok. kominek to Unico nemo 2b+ o mocy 16kW, z czego 10kW to moc płaszcza, ten połączony jest z buforem 300l, który to napędza podłogówkę.Ja rozumiem, że zagrzanie 300l bufora trochę zajmuje, ale nawet jak nie włączę pompki (nie mam jeszcze sterowania) to woda na wyjściu z płaszcza ma ok 30C. Dzisiaj paliłem przez 6h dość sporym ogniem i udało mi się nagrzać bufor do ok 30C. Dlaczego woda przy wyjściu z płaszcza ma tak niską temp nawet przy wyłączonej pompce ?Czy ten układ powinno się odpowietrzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.10.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 A jaką temperaturę ma woda wychodząca z kominka? Czy podłogówka jest podczas nagrzewania się bufora włączona? Układ jak byłby zapowietrzony to już dawno byś zagotował wodę w kominku. Narysuj schemat jak masz to podłączone albo zrób zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 19.10.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 A jaką temperaturę ma woda wychodząca z kominka? Czy podłogówka jest podczas nagrzewania się bufora włączona? Układ jak byłby zapowietrzony to już dawno byś zagotował wodę w kominku. Narysuj schemat jak masz to podłączone albo zrób zdjęcia. Woda wychodząca z płaszcza ma właśnie 30C, nawet jak przez godzinę pompka nie chodziła. Podłogówka jest puszczona poprzez bufor. Najpierw była wyłączona, potem włączona, ale to nie wiele zmienia. Zastanawiam się co sprawdzić, bo hydraulik szybko się zawijał i nie wiem czy wszytsko sprawdził a będzie dopiero za ok tydzień Tak mniej więcej to wyglada (wg schematu bufora): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts