Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa - ocieplenie ościeży.

Recommended Posts

• 1 year później...

Pytanie FrankyF jest mocno nieaktualne, ale jesli ktos sie zastanawia: ocieplic tyle, by bylo dobrze. To nie jest dzial docielen, wiec nie bylo odpowiedzi.

W praktyce - wazniejsze przy bramie jest zapewnienie szczelnosci. Wiecej zimna wpadnie nierownosciami na scianie i podlodze, niz "mostkami termicznymi" spowodowanymi slabaszym ociepleniem.

Wiekszym problemem jest slaba szczelnosc niz niedostateczna izolacyjnosc.

W sprawie ocieplenia:

nie wiem o jakiej folii myslisz. Nie widzialem. Bramy segmentowe o grubosci 4 cm mają wystarczające ocieplenie, wiec nie wiem w czym mialoby to pomoc?

Docieplenie może pomóc w tym aby wpadało mniej zimna. Sądziłem, że to akurat oczywiste. Przy 4 cm ocieplenie może być wystarczające do czego? Sciany są dużo grubsze, mają więcej ocieplenia więc siłą rzeczy taką bramą ucieka więcej ciepła niż przez ściany. Chyba łatwo zrozumieć, że ktoś chce zminimalizować te różnice?

http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/mata-izolacyjna-do-drzwi-garazowych-onduterm-xl-kit-onduline,p131643,l396.html

Teraz już wiesz o jakiej folii myślę. Wolałbym uzyskać odpowiedź na chociaż jedno z dwóch zadanych pytań niż na pytania, których nie zadałem :)

Docieplenie może pomóc w tym aby wpadało mniej zimna. Sądziłem, że to akurat oczywiste. Przy 4 cm ocieplenie może być wystarczające do czego? Sciany są dużo grubsze, mają więcej ocieplenia więc siłą rzeczy taką bramą ucieka więcej ciepła niż przez ściany. Chyba łatwo zrozumieć, że ktoś chce zminimalizować te różnice?

http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/mata-izolacyjna-do-drzwi-garazowych-onduterm-xl-kit-onduline,p131643,l396.html

Teraz już wiesz o jakiej folii myślę. Wolałbym uzyskać odpowiedź na chociaż jedno z dwóch zadanych pytań niż na pytania, których nie zadałem :)

z calej bramy panele sa cieple, producenci chwala sie nieskimi lambdami, ale to i tak psu na bude bo wiecej ciepla ucieka bokami, uszczelki dookola, prowadnice, szpary miedzy panelami. nawet jakbys dal 15cm na panel to nie wiele ci to da

mnie nauczyło powiedzenie brama nie jest hermetycznie zamknięta i już wiem że garaż to garaż a nie sauna

warto ścianę pomiędzy domem a garażem dodatkowo ocieplić i dać dobre drzwi przejściowe

kiedyś klient sam docisnął rolki w bramie bo mu wiało i silnik nie miał siły jej podnieść :)

Niestety na ocieplenie jest ze 3cm. Sam niedawno ocieplałem - bramę mają wstawić w sobotę, Konstrukcja mocowania bram segmentowych jest tak zrobiona że więcej nie można. Przy odpowiednio wysokim nadprożu dałoby się lepiej zaizolować ten fragment. Z tą szczelnością przy markowych bramach nie jest tak źle.