Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie domku na działce

somnambulik

Recommended Posts

Witam

Pewnie się uśmiejecie ale chcę się poradzić ekspertów.

Otóż zakupiłem działkę z domkiem/altanką ok 25m2

Domek typu trzęsiłapka taki jak za komuny fundowało nam FWP, aczkolwiek nie zniszczony :)))

Chciałbym wykorzystać ten obiekt na bawialnię dla dzieciaków i przesunąć go w głąb działki.

Domek jest usadowiony na bloczkach betonowych ale jakoś tak dziwnie że z bloczka wystają pręty które dopiero 'wchodzą' w podłogę od dołu.

Wydaje mi się że konstrukcja pod spodem jest dość masywna

Mam 4 mega mocne, spore kółka na łożyskach /skrętne/

Pomyślałem, że wezmę ze złomu 2 duże profile stalowe, przymocuję kółka, lewarkiem podniosę domek z każdej strony, podłożę kółka i je przymocuję do domku, a następnie z kolegami przepchamy w dogodne miejsce...:)

Wpierw musiałbym diaksem poobcinać pręty wystające z bloczków - trochę mnie przeraża wchodzenie pod domek...

Czy taka operacja w ogóle jest możliwa?

Jeśli nie bardzo, może są jakieś inne sposoby aby domku nie rozbierać?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Pozdrawiam i dziękuję

Edytowane przez somnambulik

Przenosiłem taki domek przy pomocy dźwigu ( takiego na samochodzie ). Domek opasano dwoma pasami i góra tych pasów była zapięta na haku tego dźwigu .Podnoszono i przestawiano etapami gdyż samochód nie mógł jechać z podwieszonym domkiem . Dźwig musi być oczywiście odpowiedni do wagi domku . Całość operacji 150 zł ale pięć lat temu . Pozdrawiam