Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna do duzych przeszklen w domku jednorodzinnego / z202

Recommended Posts

Czesc,

http://z500.pl/projekt/179/Z202,funkcjonalny-dom-z-dachem-dwuspadowym-i-garazem-od-frontu.html

jestem coraz bardziej zakrecony szukajac wlasciwego producenta, jakie okna dobrac do takich przeszklen? Moje kryterium wyboru

1) dobry stosunek jakosci / ceny

2) dobra izolacja termiczna (domek jest zbudowany z dobrych materialow = niskoenergochlonny)

Najdrozsze sa ALU, potem zaraz drewno i na koncu plastik. Tak to chyba jest, albo sprzedawcy wciskaja mi kit.

Dobre opinie ma SAPOR (ALU), Bracia Kowalscy (Drewno),

POMOZCIE PROSZE (czas realizacji to 6tyg, a zima tuz tuz).

Posrenikom dziekuje,

pozdrowionka!

Edytowane przez tomtom4AD

Duże przeszklenia bez przewiązek to tylko aluminium i drewno.

Cenowo najwyżej aluminium ale śpisz spokojnie ze 30 lat.

Drugie miejsce to drewno ale tu musisz zaangażować się w konserwację co parę lat szczególnie zewnętrznej powierzchni ramiaków okiennych i drzwiowych. Dodatkowo dopytaj Kowalskich czy przy tych gabarytach to ramiaki łączą na czop/widlica czy na kołki. Jak na kołki to nie kupuj.

Masz kasę to inwestuj w aluminium.

Duże przeszklenia bez przewiązek to tylko aluminium i drewno.

Cenowo najwyżej aluminium ale śpisz spokojnie ze 30 lat.

Drugie miejsce to drewno ale tu musisz zaangażować się w konserwację co parę lat szczególnie zewnętrznej powierzchni ramiaków okiennych i drzwiowych. Dodatkowo dopytaj Kowalskich czy przy tych gabarytach to ramiaki łączą na czop/widlica czy na kołki. Jak na kołki to nie kupuj.

Masz kasę to inwestuj w aluminium.

Dzieki za trafne uwagi,

zaczalem od ofert na ALU, czekam na wyceny. Teraz chce sie przeczolgac przez DREWNO - poprosze o wyceny KOWALSKICH i FILA w tym tyg. zdejma wymiar.

Na co zwrocic uwage jeszcze przy rozmowie z fachowcami?

pozdrowionka

Skoro "pośreniki" sie odezwali, to i ja zabiore glos: Sapor nie ma dobrych opinii. Wszelkie pozytywne z ostatniego roku sami sobie napisali na forach. To czolowka spamerow z ostatniego roku.

Witam

mam takie pytanko niewiem ile osob przejzalo projekt ale..

z tego co widze niema az tak duzych przeszklen jedyne co to wyjscia tarasowe ale to zalezy jak chcesz podzielic, z tego co widac na zdjeciach wiekszosc to stale szklenia wiec tez gabaryty juz mozna wieksze zrobic, mysle ze najpierw trzeba od tego zaczac ale to juz tylko sugestia

z jakiego wojewodztwa jestes to moze cos podpowiem

Dzieki za pomoc, zmienilem nieco wysokosc okien salonowych:

1) z 2.30m na 2.60m (trojdzielne przednie - fix) - szerokosc: 3.0m

2) z 2.30m na 2.50m (dwudzielne tylne ogrodowe - przesuwne HS), - szerokosc: 2.8m

3) dwa balkonowe gorne z 2.30m na 2.50m szerokosc 1.0m, zwykle odzwierno-uchylne

To tyle co do zmian. Mieszkam w Dolnoslaskiem, Wroclaw.

Witam

mam takie pytanko niewiem ile osob przejzalo projekt ale..

z tego co widze niema az tak duzych przeszklen jedyne co to wyjscia tarasowe ale to zalezy jak chcesz podzielic, z tego co widac na zdjeciach wiekszosc to stale szklenia wiec tez gabaryty juz mozna wieksze zrobic, mysle ze najpierw trzeba od tego zaczac ale to juz tylko sugestia

z jakiego wojewodztwa jestes to moze cos podpowiem

Dostalem kilka ofert i juz wiem ze roznica cenowa miedzy aluminium / drewno jest praktycznie zadna. Obie alternatywy sa poza moim zasiegiem :-( pozostaja okna z PCV.. PCVki jest o ok 32% tansza od alu / dre (na podst 2 ofert z PCV)

Dostalem kilka ofert i juz wiem ze roznica cenowa miedzy aluminium / drewno jest praktycznie zadna. Obie alternatywy sa poza moim zasiegiem :-( pozostaja okna z PCV.. PCVki jest o ok 32% tansza od alu / dre (na podst 2 ofert z PCV)

Witam

tylko chyba nie każdy zrobi pcv w takich wymiarach bo balkon 1000x2500 w jednym skrzydle może być problem ewentualny brak gwarancji ale czy warto? dobrze popytaj

ja bym chyba proponował w tym przypadku drewno(choć go nie lubie) ale myśle że dadza rade zrobić takie wymiary i bedzie to napewno cieplejsze niż alu

ale tak jak pisałeś kwestia finansowa wiec może pomyśl żeby jakoś to inaczej podzielić i pcv

• 3 months później...
Nie masz kasy to musisz obniżyć otwór i po sprawie - na 2100 wysokość i możesz kupować najtańsze pvc bez przewiązki.

Trochę droższe to 2150 może wycisną 2200.

http://z500.pl/plac-budowy/Z202/396/albumy/kinga-tomasz-proj-z202.html

Wszystko gotowe, cenowo wyszlo w miare OK a PCV wygladaja super i montaz byl naprawde profesjonalny. Wybralem firme GALIO z Wroclawia (ul Lotnicza).

VEKA 7mio komorowe w calym domu oprocz HSu.

Dziekuje wszystkim za wsparcie,

pozdr

tomtom4AD

A mógłbyś tak też wyrazić swoje zadowolenie w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223108-Biała-lista-firm-Okna-drzwi-bramy-rolety

Ps. To jeszcze jestem ciekaw, jakie masz ostatecznie wymiary okien - w gelrii widze sporo podziałów w tych przeszkleniach.. ?

Witam

http://z500.pl/plac-budowy/Z202/396/albumy/kinga-tomasz-proj-z202.html

Wszystko gotowe, cenowo wyszlo w miare OK a PCV wygladaja super i montaz byl naprawde profesjonalny. Wybralem firme GALIO z Wroclawia (ul Lotnicza).

VEKA 7mio komorowe w calym domu oprocz HSu.

Dziekuje wszystkim za wsparcie,

pozdr

tomtom4AD

Zerknąłem na zdjęcia i jeżeli tak wygląda profesjonalny montaż to nie jest w tym kraju dobrze - no chyba, że to jeszcze nie koniec?

Pozdrawiam

A mógłbyś tak też wyrazić swoje zadowolenie w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223108-Biała-lista-firm-Okna-drzwi-bramy-rolety

Ps. To jeszcze jestem ciekaw, jakie masz ostatecznie wymiary okien - w gelrii widze sporo podziałów w tych przeszkleniach.. ?

Wymiary w salonie pozostaly jak planowalem:

1) 3010 x 2615 fix dol

2) 3010 x 2115 fix gora zintegrowane z trojkatem

3) 2800 x 2500 HS

Wzmacniane belka stalowa w kazdym podziale oraz od gory, waga tych okien to kolejno: 270kg, 204kg, 210kg.

finlandia, masz widze mega doswiadczenie. Ja ten salon musze jakos ogrzac. Okna maja parametr U=0.77, chetnie pogadalbym na priv o mojej koncepcji ogrzewania domu - daj znac czy OK dla Ciebie.

pozdr