Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy już i czy wogóle trzeba czyścić komin??? Sprawa nie taka prosta...

MarcinMaz

Recommended Posts

Czysty komin to oczywiscie podstawa i tu nie ma co dyskutowac! Jadnak nowoczesne ceramiczne kominy najzwyczajniej nie chca sie brudzic ;). Posiadam komin Schiedel Rondo Plus + kominek Jotul i570; pale drzewem lisciastym (nie zawsze suchym, z powodu braku mozliwosci przetrzymywania) i brykietam drzewnym (z drewna lisciastego), nie uzywam zadnych sadpali, itp. Po dwoch sezonach grzewczych moj komin wyglada jak na zdjeciach - czyli jest prawie czysty (zdjecie 1 - z gory, zdjecie 2 - z dolu). Warstewka brudu ma moze milimetr, a czysta ceramika przeswituje miejscami. Chcialem wezwac kominiarza, ale najzwyczajniej nie widze takiej potrzeby. Prosze o opinie, bo nie wiem czy kominiarz bedzie potrzebny... PS: znajomy posiadajacy taki sam komin i palacy kilka lat dluzej tez nigdy nie wzywal kominiarza, komin oczywiscie kontroluje, ale caly czas ma czysty...

z gory.JPGz dolu.JPG

Witam.

Marcinie ... w sąsiednim wątku pokazujesz rurę prowadzącą od wkładu do komina ... jest ona totalnie zarośnięta i wygląda zgoła inaczej niż Twój czyściutki komin. Zastanawiałeś się skąd niby taka różnica ? Na jednym ze zdjęć kominka widać piękne zacieki wykraplającego się kondensatu ... sam piszesz że palisz drewnem mokrym ...

Ja bym zaryzykował teorię iż miałeś w swoim kominie, nawet nie wiedząc o tym i to być może również wielokrotnie, pożar (-y) sadzy, który (-e) pięknie "wyczyścił (-y)" przewód dymowy ...

Zaryzykował bym też twierdzenie że wkładka ceramiczna w Twoim kominie w pewnych miejscach trzyma się kupy tylko dzięki ładnie go okalającej otulinie wełnianej.

Oczywiście to tylko teoretyczna próba wyjaśnienia różnic w wyglądzie pomiędzy przyłączem dymowym a kominem ... które przecież powinny wyglądać podobnie skoro użytkowane są także w ten sam sposób ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Czysty komin to oczywiscie podstawa i tu nie ma co dyskutowac! Jadnak nowoczesne ceramiczne kominy najzwyczajniej nie chca sie brudzic ;). Posiadam komin Schiedel Rondo Plus + kominek Jotul i570; pale drzewem lisciastym (nie zawsze suchym, z powodu braku mozliwosci przetrzymywania) i brykietam drzewnym (z drewna lisciastego), nie uzywam zadnych sadpali, itp. Po dwoch sezonach grzewczych moj komin wyglada jak na zdjeciach - czyli jest prawie czysty (zdjecie 1 - z gory, zdjecie 2 - z dolu). Warstewka brudu ma moze milimetr, a czysta ceramika przeswituje miejscami. Chcialem wezwac kominiarza, ale najzwyczajniej nie widze takiej potrzeby. Prosze o opinie, bo nie wiem czy kominiarz bedzie potrzebny... PS: znajomy posiadajacy taki sam komin i palacy kilka lat dluzej tez nigdy nie wzywal kominiarza, komin oczywiscie kontroluje, ale caly czas ma czysty...

[ATTACH=CONFIG]218175[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]218176[/ATTACH]

Nie wiem jak to robisz ,że masz taki czysty komin bo mój taki sam zestaw tylko z Jotulem Panoramą wygląda zupełnie inaczej .Palę tylko suchym i brykietem i u mnie ceramika jest czarna (ale nie jest to gruba warswa sadzy ) po prostu brudna ale bez zacieków .Mam zadaszony komin i pewnie dzięki temu nic nie kapie . Ale Twój komin jest niepokojąco czysty .

rura jest zaroscieta, bo jest stalowa i dodatkowo pozioma. jezeli chodzi o zacieki, to sa ponizej wlotu spalin do komina, komin nie jest kryty od gory wiec przy deszczu powstaja zacieki - tu geniuszem byc nie trzeba, poza tym po obfitych deszczach spuszczam brudna wode z odstojnika... jezeli byl by pozar/pozary kominowe, to byly by tego oznaki, a nie ma; sam material w rurze by sie wypalil, spalila by sie stalowa nakladka na komin, itd. dodam jeszcze, ze gdy mialem nie sezonowane drewno (mokre), to nie bylo prosto z lasu (brzoza kilkumiesieczna), poprostu lezalo na otwarty powietrzu niezabezpieczone... jeszcze jednym waznym elementem jest to, ze pale zawsze z otwartymi dolotami na maxa, jest to troche mniej ekonomiczne, ale wypalam calasc "paliwa" - z komina nie widac wydostajacego sie dymu podczas palenia. wiec o co chodzi?

Warto mieć raz w roku przegląd zrobiony przez kominiarza. Tego wymaga prawo i zdrowy rozsądek. Kominiarz widział więcej kominów niż jeden, więc może coś Ci podpowie, niekoniecznie go czyszcząc...

Ostatnio zadzwonił klient, u którego wkład stalowy do kominka instalowałem ponad 10 lat temu

pojechałem zaciekawiony

otwieram wyczystkę, i tu pada pytanie

jak często czyści pan komin?

Odpowiedz: od czasu montażu jeszcze nie wzywałem kominiarza...

sadzy jak na lekarstwo, może szufelka

jak widać reguły nie ma

zależy to od wielu czynników

sprawności kominka, ilości powietrza do spalania, średnicy komina itp.

w każdym przypadku będzie inaczej

nie należy tego bagatelizować

i sprawdzać to regularnie

A to wy znajecie???Zobaczcie jak można inaczej i to też na prawie.:yes::D.Jedni wciskają kit mały a drudzy go lepią od nowa i wciskają mniejszy.Panie wybacz mą złośliwość.:(

Z tego co wiem, to właściciele domów chyba mają coroczny obowiązek czyszczenia kominów (czytaj... musisz zapłacić kominiarzowi że zajrzy i powie "czyste"... no cóż).

A jak sama wyczyścisz komin spełniając wszelkie warunki ku temu to wtedy co???Forumowy kominiarz z wieloletnim stażem,mający firmę...................itp , jak widzisz wyżej nie raczył nawet przyjechać w czasie tych 10 lat.To o jakim ty obowiązku pięknie śpiewasz piękna kobieto???:D

Witam.

Marcinie ... w sąsiednim wątku pokazujesz rurę prowadzącą od wkładu do komina ... jest ona totalnie zarośnięta i wygląda zgoła inaczej niż Twój czyściutki komin. Zastanawiałeś się skąd niby taka różnica ? Na jednym ze zdjęć kominka widać piękne zacieki wykraplającego się kondensatu ... sam piszesz że palisz drewnem mokrym ...

Ja bym zaryzykował teorię iż miałeś w swoim kominie, nawet nie wiedząc o tym i to być może również wielokrotnie, pożar (-y) sadzy, który (-e) pięknie "wyczyścił (-y)" przewód dymowy ...

Zaryzykował bym też twierdzenie że wkładka ceramiczna w Twoim kominie w pewnych miejscach trzyma się kupy tylko dzięki ładnie go okalającej otulinie wełnianej.

Oczywiście to tylko teoretyczna próba wyjaśnienia różnic w wyglądzie pomiędzy przyłączem dymowym a kominem ... które przecież powinny wyglądać podobnie skoro użytkowane są także w ten sam sposób ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Forest pozostań przy kominkach....kominy zostaw w spokoju bo możesz zabrnąć w ślepą uliczkę co już niniejszym czynisz.:cool:

.....Ja bym zaryzykował teorię...........

Jeśli to tylko twa teoria to hipotetycznie jest do zaakceptowania i nic po za tym.:yes:

no i jestem po inspekcji komina... wszystko super! komin czysciutki, zadnych pozarow nie bylo... na szczescie teorie zostaja teoriami a dobrej jakosci ceramika i odpowiednie palenie zalatwia sprawe; jedyne co bylo to kilka garstek sadzy w wyczystce, ktora opadla ze sliskiego komina :p - czyszczenie? 3-4 sekundy odkurzaczem...

no i jestem po inspekcji komina... wszystko super! komin czysciutki, zadnych pozarow nie bylo... na szczescie teorie zostaja teoriami a dobrej jakosci ceramika i odpowiednie palenie zalatwia sprawe; jedyne co bylo to kilka garstek sadzy w wyczystce, ktora opadla ze sliskiego komina :p - czyszczenie? 3-4 sekundy odkurzaczem...

To co z forestem i kominiarzem.Chłopaki się załamią ,że ludziska spoza branży maja cudowny klar w swoich kominach.Porażka totalna.Jak bym dołożył ,że w wybudowanym domu facetowi kazał rozbierać cały komin bo mu się chałupa sfajczy i co nie daj Bóg posłuchał by rad foresta i spółki to by se chłopina w łepetynę strzelił.:):):)

Witam.

Nie za bardzo wiem jak można pisać o dobrym paleniu mając w przyłączu dymowym to co pokazał Marcin w innym wątku. I jakikolwiek brak tej samej materii już w kominie (wbrew pozorom nie ma tu nic do rzeczy to że przyłącze jest stalowe bo wbrew pozorom świadczy tylko i potwierdza to tym o czym pisałem ... ale to już na dłuższą gadkę ... ):rolleyes:

Co do tego jak wygląda czasami komin po nawet nie zauważonym (bo trwającym 0,5 - 1 godzinę) pożarze ledwie 1-2 mm warstwy sadzy pisał też i pokazywał zdjęcia w innym z kolei wątku Daniel SIS.

Nie mam zamiaru podważać niczyjej opinii, zwłaszcza kominiarza, który był na miejscu i dokonał inspekcji.

Zastanawiająca jest tylko jasno siwa, przepalona barwa części komina ponad przyłączem. I różnica wyglądu tego odcinka w porównaniu do odcinka poniżej trójnika. To zabarwienie to czysty potas, który pozostaje po spalaniu niemal idealnym, w bardzo wysokiej temperaturze i przy wysokim udziale tlenu. Brak tutaj też jakichkolwiek zacieków i charakterystycznego dla końcowej części komina ceramicznego (stalowego również) zabarwienia od sadzy powstałego w skutek wyziębiania się tej części komina i przełamywania "punktu rosy" na styku zewnętrznej i wewnętrznej warstwy materiału jakim jest ceramika kominowa ... Jak ktoś ma palenisko wyłożone szamotem to skojarzy jak spala się w nim sadza po przekroczeniu pewnej temperatury (około 550 stopni) ... i jak wygląda taki szamot po kilku napaleniach ...

Ale cóż ... Nie jesteśmy "laskową komisją" żeby tworzyć różne wybujałe teorie a i każdy człowiek omylnym bywa. Przyjmijmy więc do wiadomości to co powiedział kominiarz podczas inspekcji komina. Pewnikiem był to w końcu fachowiec w swojej dziedzinie.

Pozostaje mi tylko posypać głowę popiołem (czystym potasem) o charakterystycznym siwym zabarwieniu ...

Pozdrawiam.

forest witaj tak po twemu!!!

Dla obrony swoich tez tworzysz znowu niepotrzebnie swoje nowe ideologie ,które w tym konkretnym przypadku zostają odosobnione i sypanie wiadrami popiołem(czystym potasem) twej personie nie pomorze.Jeżeli natomiast zrozumiesz ,że ludzie w swych domostwach moją coś nie na wzór twych wiekowych doświadczeń li tylko te ,które zrobiła im inna nie akceptowalna przez ciebie jako persona num grata ................będziesz kimś,kimś wyjątkowym-zjawiskowym .Proszę cię abyś w swych przemyśleniach zawsze próbował się zachować jak spójnik :yes::yes::yes:.

p.s nie sposób czytać tego steku bzdur ,którymi faszerujesz FM jak byś co najmniej był w domu tego ,który opisuje swój problem.Popatrz gdy brakuje ci argumentów powtarzasz nagminnie

(wbrew pozorom nie ma tu nic do rzeczy to że przyłącze jest stalowe bo wbrew pozorom świadczy tylko i potwierdza to tym o czym pisałem ... ale to już na dłuższą gadkę ... )
jesteś pozorantem ,który nie słucha do końca klienta-inwestora. Edytowane przez niktspecjalny

Szanowny panie forest. Proponuje troszke przystopowac z teoriami i zastanowic sie chwie przed napisanie posta (wiedze na temat z pewnoscia ma pan ogramna, tego nie neguje)... nie chce mi sie juz analizowac tu tego wszystkiego co pan napisal, ale proponuje przeprowadzic takie oto proste doswiadczenie - moze to da panu do myslenia:

- prosze zrobic (tak jak ja) z bliska zdjecie cienkiej warstwy sadzy w kominie ceramicznym (wazne aby podloze bylo jasne pod spodem, dlatego ceramiczny) z flashem!!! gwarantuje panu, ze kolor wrecz czarnej sadzy na zdjeciu wyjdzie popielaty, a z bliska prawie bialy - na takich zdjeciach znajdzie pan pod dostatkiem potasu...

TEMAT UZNAJE ZA ZAMKNIETY!!! na dyskusje o tym, kto ma wiekszego... ...komina zapraszam na osobny watek :bye::bye::bye: