Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytowanie ścianki działowej do końca?

piotrekomar

Recommended Posts

Czy ścianki działowe na profilach uw100 i cw100 poddasza trzeba płytować do końca? Najpierw robię ścianki działowe mocowane do krokwi, belek poziomych i wymianów.

Belki wiszą na 3m (profile CW100 3m), płyta ma 2,6m, sufit będzie wisiał na 2,5m. Czy mogę zostawić te 40cm bez płyty aby nakryć stelaż sufitu wełną? :)

Możesz lecz nie jest to, to co być powinno. Pod wszystkie profile UW taśma izolująca.

Czy tak trudno kupić płyty 120x300 :o lub dociąć te brakujące 37cm do tych "300" dla płyty 260? (noo min 40cm)

Nie trudno dociąć. Tylko jak to ocieplić? Każda ścianka będzie stanowić mostek przez płytę g/k.

Swoją drogą rysunek ścianki zaczerpnąłem ze strony RIGIPS. Jest to ścianka doprowadzona do stropu konstrukcyjnego. Rozumiem, że belki drewniane nie są stropem konstrukcyjnym, dlatego nie mogę tak zrobić. U mnie w biurze tak właśnie jest ścianka postawiona i stoi. Nic się nie dzieje. 35cm nie ma płyty, sam profil! Tylko mocowanie do belki żelbetowej.

są elementem konstrukcyjnym, to twoje plyty sa zbyt krotkie. jak masz je "wyciagnac" do wymaganego min 15cm nad poziom sufitu to ilez roboty wyciagnac je po profil gorny UW ? zamykajac jak nalezy sztywnosc scianki dzialowej poddasza .

Tak mi się wydawało, że chodzi Ci o sztywność, że płyta nada sztywności konstrukcji.

A co z ociepleniem ? mija się to z tym gdzie mamy ścianki murowane i zaleca się murowanie do płaszczyzny którą tworzą krokwie czy też poniżej

Oczywiście można dać izolację w ściankę ale z profilami też można tak pokombinować, że konstrukcja będzie sztywna, nie wiem co lepsze . . .